Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

«Το κοινωνικό φαινόμενο της Ενδο-οικογενειακής Βίας: Το Θεσμικό Πλαίσιο και η Εμπλοκή των Εκπαιδευτικών Παραγόντων».

Ημερίδα με θέμα :«Το κοινωνικό φαινόμενο της Ενδο-οικογενειακής Βίας:

Το Θεσμικό Πλαίσιο και η Εμπλοκή των Εκπαιδευτικών Παραγόντων», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011 17:00 - 20:30 μ. μ. ,
στον χώρο της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
Η ημερίδα απευθύνεται σε όσους απασχολούνται στον χώρο της εκπαίδευσης καθώς και σε κάθε ενεργό και ενδιαφερόμενο πολίτη ή φορέα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

17:00 - 17:20 Προσέλευση – Εγγραφές

17:20 - 17:30 Ομιλία της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης κ. Νόκα

17:30 - 17:45 Αδαμόπουλος Ιωάννης, Σχολικός Σύμβουλος,

17:45 - 18:15 Ομιλία της Αθανασοπούλου Λίλιαν «Παιδιά-έφηβοι και ενδο-οικογενειακή βία: δυνατότητες αναγνώρισης πρόληψης και παρέμβασης.

18:15 - 18:45 Ομιλία Γκλεγκλέ Ελένη, «Ο Ν. 3500/2006. Ενδοοικογενειακή βία. Ο Ρόλος της Οικογένειας, του Σχολείου και η αντιμετώπιση των θυμάτων από το δικαιϊκό μας σύστημα

18:45 – 19:00 Διάλλειμα - Καφές

19:00 - 19:30 Μάστακας Ευάγγελος, Εισαγγελέας, «Ο θεσμός της ενδοοικογενειακής βίας και ο ρόλος του εισαγγελέα»

19:30 - 20:30 Συμπεράσματα, Υποβολή ερωτήσεων, Συζήτηση


ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

1) Λίλιαν Αθανασοπούλου, Παιδοψυχίατρος, υπεύθυνη
Ιατροπαιδαγωγικού κέντρου Νοσοκομείου Παπανικολάου
Θεσσαλονίκης
2) Ελένη Γκλεγκλέ, Δικηγόρος, εξειδικευμένη σε ζητήματα θυμάτων παραμέλησης και κακοποίησης ενδοοικογενειακής βίας και παράνομης διακίνησης ανθρώπων.
3) Ευάγγελος Α. Μάστακας, Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αγρινίου, Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Σχολής των Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών επιστημών (Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ). Υποψήφιος διδάκτορας του τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών στην Νομική σχολή του Α.Π.Θ
4) Ιωάννης Αδαμόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Νομικών-Πολιτικών Επιστημών Βορείου Ελλάδος

Υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών

1. Εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο οποίος
΄Αρθρο 23
, κατά την εκτέλεση του εκπαιδευτικού του έργου, με οποιονδήποτε τρόπο πληροφορείται ή διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος μαθητή έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας, ενημερώνει, χωρίς καθυστέρηση, τον διευθυντή της σχολικής μονάδας.
Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας ανακοινώνει, αμέσως, την αξιόποινη πράξη στον αρμόδιο εισαγγελέα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 37 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ή στην πλησιέστερη αστυνομική αρχή.
Την ίδια υποχρέωση έχουν οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές των ιδιωτικών σχολείων, καθώς και οι υπεύθυνοι των πάσης φύσεως Μονάδων Προσχολικής Αγωγής.
2. Κατά την προδικασία και τη διαδικασία στο ακροατήριο, ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, ο οποίος ανακοίνωσε την αξιόποινη πράξη στις παραπάνω αρμόδιες αρχές, και ο εκπαιδευτικός, ο οποίος την πληροφορήθηκε ή τη διαπίστωσε, καλούνται να εξεταστούν ως μάρτυρες, μόνο αν η πληροφορία δεν αποδεικνύεται με οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο

(Νόμος 3500/06 : «Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και άλλες διατάξεις», Κεφάλαιο ΣΤ΄, Αρωγή των Θυμάτων, άρθρο 23, Υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου