Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Κατηχητικό για το... ηλεκτρονικό έγκλημα

του Μανώλη Σταυρακάκη
Από την εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», Πέμπτη 7 - Κυριακή 10 Απριλίου 2011


Ασφάλεια...στο «ιερό Διαδίκτυο»

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΛ,ΑΣ.-Εκκλησίας - Αξιωματικοί της Αστυνομίας
θα συμμετέχουν σε σεμινάρια σε όλες τις μητροπόλεις

Στον ηλεκτρονικό κόσμο του εγκλήματος προφανώς και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τη θυματοποίηση των κληρικών και του ευλαβούς εκκλησιάσματος. Για τον λόγο αυτό, και προτού αρχίσει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να καταγράφει ηλεκτρονικές απάτες περί την Εκκλησία, θα γίνουν ενημερωτικές ημερίδες σε όλες τις μητροπόλεις.

Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το μνημόνιο συνεργασίας για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εγκλήματος, το οποίο καταρτίστηκε στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σε απάντηση σχετικού εισηγητικού της μη κυβερνητικής οργάνωσης Αλληλεγγύη της Εκκλησίας της Ελλάδος, όταν ακόμα λειτουργούσε (τη συνέχιση του ανθρωπιστικού της έργου ανέλαβε, ως γνωστόν, ήδη η Αποστολή) και το οποίο είχε αποσπάσει αμέσως την έγκριση του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το προσχέδιο του μνημονίου συνεργασίας που Αποκαλύπτει σήμερα ο «ΚτΚ», μόλις τεθεί σε εφαρμογή, αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας θα πάρουν μέρος σε ειδικές ημερίδες στον χώρο των μητροπόλεων πανελλαδικά, με στόχο την πληροφόρηση τόσο των κληρικών όσο και των πιστών για το εύρος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, αλλά και πώς μπορεί κανείς να προφυλαχθεί από αυτό.

Όπως σημειώνουν αρμόδιοι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η λεγόμενη ηλεκτρονική εγκληματικότητα, που περιλαμβάνει τις ηλεκτρονικές απάτες, την απόκτηση δεδομένων τρίτων χωρίς άδεια, την παραποίηση δεδομένων και τη δολιοφθορά γενικότερα, μέχρι σήμερα δεν έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένα συμβάντα στο χώρο του «ιερού Διαδικτύου», αλλά από τη στιγμή που έχει μπει στον κυβερνοχώρο και η Εκκλησία θεωρείται βέβαιο ότι το πεδίο είναι ανοιχτό, με πιο αθώα τη δράση των παραθρησκευτικών οργανώσεων. Το εγχώριο αστυνομικό δελτίο έχει καταγράψει έως τώρα μόνο κάποια κρούσματα διακίνησης πορνογραφικού υλικού από ιερωμένους και κάποιες περιπτώσεις εξαπάτησης ιερωμένων από δήθεν επισκευαστές εκκλησιαστικών σκευών.

«Κυβερνο-ποίμνιο»

Να σημειώσουμε ότι η ελληνική Εκκλησία έχει εκφράσει από παλιά τους φόβους της για τους κινδύνους που εγκυμονεί η άκριτη χρήση του Διαδικτύου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο απομόνωσης των πιστών στον μικρόκοσμο του υπολογιστή και απομάκρυνσης τους από τη κοινωνία της Εκκλησίας. Γενικότερα, η Εκκλησία, χωρίς να δαιμονοποιεί το Ιnternet, αναφέρεται στις ψυχικές επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχουν όσοι ασχολούνται παθιασμένα με το Διαδίκτυο, καθώς απομακρυνόμενοι από τον χώρο της Εκκλησίας θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ουκ ολίγους πειρασμούς.

Εκτός αυτών, η Εκκλησία επικαλείται τον κίνδυνο κατάχρησης των προσωπικών δεδομένων από επιτήδειους, τους κινδύνους από τυχόν λανθασμένες πληροφορίες, που μπορεί να εκληφθούν ως αληθινές από ευκολόπιστους, όταν μάλιστα δεν υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης τους, την αρνητική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών και των νέων, τις παραβατικές συμπεριφορές που διαρκώς διαπιστώνονται κ.λ.π.

Υπερπληροφόρηση

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι στον κυβερνοχώρο δραστηριοποιούνται επαρκώς, εκτός από τους χριστιανούς και τους οπαδούς των άλλων δογμάτων, αιρετικοί, άθεοι και σατανιστές, με αποτέλεσμα το «κυβερνο-ποίμνιο» να χάνεται μέσα σε έναν καταιγισμό πληροφοριών, προτάσεων και ιδεών, σημειώνει αξιωματούχος της Αστυνομίας. Αν δε στις αναρίθμητες πλέον ιντερνετικές σελίδες εκκλησιαστικού περιεχομένου προστεθούν και οι χώροι κοινωνικής δυκτύωσης (Facebook), όπου επίσης δραστηριοποιούνται και οι ιερωμένοι, τότε είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες των πιστών.

Στο Διαδίκτυο μπορεί κάποιος να ανακαλύψει πλέον εκτός από τις επίσημες ιστοσελίδες των μητροπόλεων, δεκάδες άλλες αμιγούς εκκλησιαστικού περιεχομένου, είτε άλλες που παρέχουν ειδικά σε πιστούς δωρεάν συμβουλές και υπηρεσίες, εργαλεία αναζήτησης, χώρους μαζικής πρόσβασης και επικοινωνίας, ενημερωτικό, ψυχαγωγικό και άλλο περιεχόμενο.

Πηγή: http://www.zoiforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου