Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο Άγιος Βάρβαρος στη Κέρκυρα


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη το ιστορικό προάστειο Ποταμός Κερκύρας, εόρτασε και φέτος, την 15η Μαΐου, το μεγάλο γεγονός της ανάμνησης του θαύματος της ιάσεως του παραλυτικού νέου από τον όσιο ΒΑΡΒΑΡΟ τον Πενταπολίτη και Μυροβλήτη.

Σχετικά με τον Άγιο Βάρβαρο αναφέρουμε οτι έζησε τας αρχάς του 9ου αιώνος.

Υπήρξε μέλος συμμορίας κουρσάρων οπου σε μία τους επιδρομή στα μέρη του Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας, εγκλωβίστηκε στα βουνά της περιοχής συνεχίζοντας τις ληστείες και τους φόνους.

Κατά τρόπο θαυμαστό και τη συνεργεία του ευλαβεστάτου ιερέως π. Ιωάννου Νικοπολίτου, γνώρισε τον Χριστό, βαπτίσθηκε, διατηρώντας το όνομα με το οποίο ήταν γνωστός ως ΒΑΡΒΑΡΟΣ, κοινώνησε και ασκήτεψε στα γύρω βουνά.

Μάλιστα προκειμένου να ενθυμείται τις αμαρτίες του αποφάσισε να παραμένει για όλη την υπόλοιπη ζωή του, δεμένος στο λαιμό, τη μέση και τα πόδια, με την αλυσίδα που έδενε τα θύματά του.


Πολύ γρήγορα αναδείχθηκε πόλος έλξης των πιστών που ζητούσαν ανάπαυση και παρηγοριά.

Κατά το τέλος της επίγειας ζωής του, κυνηγοί από τα μέρη της πρεβέζης, κυνηγώντας μέσα στο μισοσκόταδο, νομίζοντάς τον για θήραμα, έριξαν τα βέλη τους, με αποτέλεσμα ΄Άγιος να πέσει αιμόφυρτος στο έδαφος κι έτσι να παραδ'ωσει την αγία του ψυχή στον Πλάστη και Δημιουργό. Σύμφωνα με γραπτή εκκλησιαστική παράδοση αναφέρεται το εξής:

"Στα 1542 ένας καπετάνιος Σκλαβούνος αρρώστησε και βλέπει στον ύπνο του τον Άγιο Βάρβαρο, που του λέει αν θέλει να γίνει καλά να έλθει στον τάφο του. Ο Σκλαβούνος πήγε και αφού θεραπεύθηκε, επήρε το λείψανο στο καράβι του, με σκοπό να το μεταφέρει στη Ρώμη. Περνώντας για την Ιταλία, αγκυροβόλησε κοντά στο προάστειο της Κερκύρας Ποταμός.

Εκεί ο Άγιος θεράπευσε ένα παραλυτικό παιδί από την οικογένεια Σουβλάκη. Με παράκληση των κατοίκων του χωριού, ο Σκλαβούνος έβγαλε το Λείψανο στην ακτή, οπου οι άρρωστοι έτρεξαν και βρήκαν τη γιατρειά τους. Οι Ποταμίτες προς τιμήν του Αγίου ανακαίνισαν τον ήδη υπάρχοντα Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, τον οποίο και αφιέρωσαν και στον Άγιο Βάρβαρο και έκτισαν ψηλό καμπαναριό ύψους 35 μέτρων και κάθε 215 Μαΐου γιορτάζουν το θαύμα της θεραπείας του παραλυτικού".

Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο σεμνός ποιμενάρχης της ακριτικής νησιωτικής Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Ν ε κ τ ά ρ ι ο ς.

Πηγή:http://www.romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου