Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Βαρθολομαίος "Οι άνθρωποι ελησμόνησαν την πρόνοια του Θεού"


Στη διάρκεια μιας ιδιαίτερα συγκινητικής τελετής στο αρχαιολογικό μουσείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ανακηρύχθηκε το μεσημέρι επίτιμος δημότης Καβάλας.

Τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, που επισκέπτεται από χθες τη μακεδονική πόλη, καλωσόρισε, σύμφωνα με το βυζαντινό τυπικό, ο βυζαντινός χορός του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, ενώ το παραδοσιακό μουσικό σύνολο του Ωδείου απέδωσε τραγούδια από τη Μικρά Ασία.

Στην προσφώνησή του ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής τόνισε απευθυνόμενος στον Παναγιότατο: «Παρακολουθούμε με συγκίνηση και θαυμασμό όλη τη δραστηριότητά σας. Τα έργα και τα επιτεύγματά σας έχουν καταστήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης σημείο παγκόσμιας αναφοράς σε θέματα πανανθρώπινου ενδιαφέροντος».

«Οι έξοδοί σας από το Φανάρι», συνέχισε ο δήμαρχος, «είναι έξοδοι αγάπης, ενότητας και καταλλαγής, ενώ οι περιοδείες σας στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο είναι η επιβεβαίωση του αναλλοίωτου κύρους και της ασκίαστης λάμψης του Οικουμενικού θρόνου».

«Με συγκινεί ιδιαιτέρως ότι από σήμερα θα είμαι δημότης Καβάλας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην αντιφώνησή του», εκφράζοντας την συγκίνησή του γιατί πλέον θα είναι συνδημότης εκείνων που στήριξαν την Εκκλησία παρά τις δυσκολίες της ζωής, συνδημότης όχι μόνο των γηγενών αλλά και των προσφύγων από τη Μικρά Ασία που δημιούργησαν στην Καβάλα τη νέα ζωή τους. Ως δημότης υπέβαλε κι ένα αίτημα προς τη δημοτική αρχή: «κρατήστε την πόλη της Καβάλας καθαρή, οικολογική», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Νωρίτερα, σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του. Στην ιδιαίτερα επίκαιρη ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε λόγο για θρήνο της ανθρωπότητας λόγω της οικονομικής κρίσης και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «δεν είναι ολίγοι εκείνοι οι οποίοι εν απελπισία πολλή οδήγησαν εαυτούς ακόμη και εις απονενοημένα διαβήματα. Αλλά τούτο οφείλεται ακριβώς εις το ότι οι άνθρωποι ελησμόνησαν την πρόνοιαν του Θεού, ελησμόνησαν την λιτότητα και την ολιγάρκειαν, ελησμόνησαν προ πάντος την αγάπην, έθεσαν εις το περιθώριον του βίου των τον Χριστόν και το Ευαγγέλιον του και επίστευσαν ότι η πεμπτουσία της ζωής ευρίσκεται εις τας οικονομικάς αξίας, τας μετοχάς, τα ομόλογα, τους χρηματιστηριακούς οίκους και τας ευκαιρίας των».

Νωρίς το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε στο βήμα του Αποστόλου Παύλου στο σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση αποβιβάστηκε το 56 μΧ μετά από όραμα που είδε και πάτησε το πόδι του για πρώτη φορά επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους.

Πηγή: http://www.romfea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου