Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Παλαιοχριστιανικός γάμος στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

Ανταπόκριση για το Amen.gr, Θεώνη Παλόγλου


Την Κυριακή του Τυφλού 29-5-2011, τελέστηκε ο γάμος δύο πιστών τέκνων της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, του Angel και της Mirian, (Άγγελου και Ειρήνης), σύμφωνα με το παλαιοχριστιανικό έθος και τυπικό. Το μυστήριο ήταν ενσωματωμένο και ταυτόχρονο με την Θεία Λειτουργία, όπου αναγνώστηκαν 2 Απόστολοι και 2 Ευαγγέλια, αυτά του Τυφλού και του Γάμου της Κανά.


Ο γάμος έγινε στην Ιερά Μονή του Αγ.Πρόχωρου (11 αι.) , πεντακόσια μέτρα έξω από τα σύνορα της FYROM, στη νότια Σερβία. Δηλαδή εκτός ορίων της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, καθ'όσον οι από αιώνων Ναοί και Μονές της, κατέχονται από τους πεπλανημένους.


Οι νεόνυμφοι στεκόντουσαν στο Ιερό Τέμπλο, ο γαμπρός μπροστά στην εικόνα του Xριστού και η νύφη μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, κρατώντας ο καθένας την λαμπάδα του. Τα στέφανα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από το σκευοφυλάκιο της Μονής, όπως τα Βασιλικά διαδήματα, αλλά απλά μεταλλικά.
       
Στο μυστήριο χοροστάτησαν, ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Μπρεγκαλνίτσας και τοποτηρητής Βιτωλίων, Ηρακλείας και πάσης Πελαγονίας Μάρκος  και ο Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος Θεοφιλέστατος Στοβίου και τοποτηρητής Στρωμνίτσης και Δοβήρου Δαυίδ,  συμπαραστατούμενοι από ιερομονάχους, ιερείς και διακόνους των Εκκλησιών Σερβίας και Αχρίδος.
Μια παρέα Ελλήνων καλεσμένων , εμείς, από την Θεσσαλονίκη,  είχαμε την χαρά και την ευλογία να παρευρεθούμε και να παρακολουθήσουμε έκπληκτοι  αλλά και με ιερό δέος αυτό το αρχαίο λατρευτικό τελετουργικό του ευσεβούς γένους των Ορθοδόξων, και να αναβαπτιστούμε στην πίστη μας.
       
Όσοι παραβρέθηκαν στον γάμο, συγγενείς, φίλοι  και ομόδοξοι καλεσμένοι των νεόνυμφων  από την Σερβία, την Ουκρανία και αλλού, ήταν όλοι τους με σεμνή και ταπεινή εμφάνιση, προσηλωμένοι  στα τελούμενα. Μόνο εμείς οι Έλληνες ξεχωρίζαμε  με κοστούμια και επίσημες ενδυμασίες. Εκεί οι άνθρωποι δεν δίνουν "πεντάρα τσακιστή"  , όπως λέει ο λαός μας, στα ανώφελα και περιττά,  αλλά μόνο στην ουσία του πράγματος.  Δεν είδαμε στολίδια ούτε φτιασίδια, ούτε στόλισμα του ναού και της αυλής, ούτε τούρτες μήτε σαμπάνιες, μήτε μπομπονιέρες και ρύζια. Μήτε νυφικό του οίκου “τάδε”.
Μόνο διαπιστώσαμε  την ευλάβεια και τον σεβασμό αυτών των ανθρώπων, που ήρθαν να δώσουν με αγάπη τις ευχές τους σ'αυτά τα νέα παιδιά που ξεκινούν σήμερα την έγγαμη ζωή τους.
Μετά την απόλυση ακολούθησε κέρασμα στο Ηγουμενείο, κάτι σαν τις Αγάπες των πρωτοχριστιανών,  και στη συνέχεια παρατέθηκε "τράπεζα" σε εστιατόριο της πόλης  Κουμάνοβο.

Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=5897

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου