Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Ο θεολογικός διάλογος Ρωμαιοκαθολικών και Ορθόδοξων στο Ρέθυμνο

 Υπό την προεδρία δύο εξεχουσών προσωπικοτήτων της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας διεξάγονται στο Ρέθυμνο οι εργασίες της Συντακτικής Επιτροπής της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του θεολογικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Πρόκειται για τον Μητροπολίτη Περγάμου κ.κ. Ιωάννου, εξέχουσα μορφή της εκκλησιαστικής και ακαδημαϊκής κοινότητας-έχει διατελέσει πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών-και τον καρδινάλιο Kurt Koch, πρόεδρου του Ποντιφικού Συμβουλίου περί της προωθήσεως της Χριστιανικής Ενότητας, ο οποίος θεωρείται το νούμερο 2 στο Βατικανό μετά τον Πάπα.
Εξαιρετικά σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι οι εργασίες της Μικτής Επιτροπής φιλοξενούνται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο, αν ληφθεί υπόψη ότι οι προηγούμενες συναντήσεις είχαν γίνει στην Βιέννη και στην Ραβέννα.
Η συνάντηση αυτή που ολοκληρώνεται σήμερα αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στο διάλογο που έχει ξεκινήσει μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε μία προσπάθεια εξεύρεσης της «χρυσής τομής» σε ζητήματα που αιώνες τώρα φέρουν σε διάσταση τις δύο πλευρές.
Εκκλησιαστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η προσπάθεια έχει ακόμα πολύ δρόμο, όμως έχουν γίνει βήματα προόδου και είναι σημαντικό ότι εκπρόσωποι των δύο Εκκλησιών συζητούν στο ίδιο τραπέζι με ειλικρινείς προθέσεις.
«Ο διάλογος έχει ξεκινήσει από το 1980, είναι επίσημος, και σε αυτόν μετέχουν όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες με αντιπροσώπους. Είναι ένας διάλογος που κρίνεται απαραίτητος σήμερα, γιατί πρέπει οπωσδήποτε οι χριστιανοί μεταξύ τους να διαλεχτούν ώστε να δουν εάν μπορούν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον. Μεταξύ των δύο Εκκλησιών έχουν συσσωρευτεί προβλήματα επί 1000 χρόνια, μετά τον 11ο αιώνα, που έγινε το μεγάλο Σχίσμα και αυτά τα προβλήματα πρέπει κάποτε να αντιμετωπιστούν θεολογικά», σημείωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Περγάμου, Ιωάννης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Από την πλευρά του, ο καρδινάλιος Kurt Koch ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους η σύγκλιση των δύο Εκκλησιών είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ: «Όπως έλεγε ο μακαριστός πάπας Παύλος Ιωάννης ο Β΄, η Εκκλησία πρέπει να αναπνέει με δύο πνευμόνια. Για αιώνες αναπνέαμε με ένα πνευμόνι και τώρα αρχίσαμε να αναπνέουμε με δύο πνευμόνια, που αντικατοπτρίζονται στις σχέσεις ανατολής και δύσης και έτσι διαπιστώνουμε ότι αυτά που μας διαιρούν είναι πολύ μικρότερα από αυτά που μας ενώνουν».
«Γνωρίζουμε τον σκοπό της υψηλής και σπουδαίας αυτής Συνάντησης Σας και νιώθουμε την ευθύνη μας να συμβάλλουμε και να επιτελέσετε απρόσκοπτα το δύσκολο έργο Σας. Όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε την σπουδαιότητα τούτου του διαλόγου, κυρίως στις ημέρες μας που οι άνθρωποι χάνουν την ελπίδα και την δύναμη τους και αναζητούν στηρίγματα» ανέφερε μεταξύ άλλων στην προσφώνηση του ο οικοδεσπότης, Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ. Ευγένιος.
Το θέμα των εργασιών της Συντονιστικής Επιτροπής, όπως αποφασίστηκε υπό της Ολομέλειας της Επιτροπής τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη Βιέννη της Αυστρίας, είναι «Το Πρωτείον και η Συνοδικότης εξ απόψεως θεολογικής και εκκλησιολογικής». Η Επιτροπή θα συντάξει κοινό κείμενο το οποίο θα παρουσιαστεί στη Συντονιστική Επιτροπή του Διαλόγου τον προσεχή Νοέμβριο στη Ρώμη.
Ως προς το θέμα της Συνοδικότητας, στην Ορθόδοξη Εκκλησία αποφασίζει η Σύνοδος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης θεωρείται πρώτος μεταξύ ίσων. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αλάθητη είναι μόνο η Σύνοδος. Στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ο Πάπας είναι ένας αυτοτελής θεσμός που σε πολλά πράγματα αποφασίζει μόνος του. Εκεί μιλάμε πλέον για το αλάθητο του Πάπα. Αυτό ωστόσο θεωρείται κατάργηση της Συνοδικότητας που χαρακτήριζε την Εκκλησία στους Αποστολικούς χρόνους.
Ως προς το ζήτημα του πρωτείου, ο Πάπας εξακολουθεί να το θεωρεί πρωτείο εξουσίας, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία το αντιμετωπίζει ως πρωτείο τιμής.
Εκ των Ορθόδοξων Εκκλησιών μετέχουν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Σασίμων κ. Γεννάδιος, Ορθόδοξος Γραμματέας και μέλος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων (Πατριαρχείο Μόσχας), Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος (Εκκλησία Κύπρου), Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος (Εκκλησία της Ελλάδος), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπρανιστσέβο κ. Ιγνάτιος (Πατριαρχείο Σερβίας) και ο Ιερολογ. Αρχιδιάκονος κ. Ioan Ica Jr. (Πατριαρχείο Ρουμανίας)

Εκ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετέχουν, ο σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Roland Minnerath, οι Αιδεσιμότατοι καθηγητές κ. Piero Coda, κ. Paul McPartlan, κ. Frans Bouwen, η κα Theresia Hainthaler και ο Αιδεσιμολ. κ. Andrea Palmieri, Γραμματέας. 
Πηγή: http://www.rethymnoguide.gr/nea/topika/5492-o-tieologigos-dialogos-romeokatolikoy-kai-ortitoxon-sto-rethymno

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου