Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη η Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εγκυκλοπαίδεια

ρεπορτάζ: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας 

Παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εγκυκλοπαίδεια από τις "Στρατηγικές Εκδόσεις Ιωάννου Φλώρου", παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Για το μεγάλο αυτό εκδοτικό επίτευγμα, μίλησαν εκ μέρους της Επιστημονικής Συντακτικής Επιτροπής οι:
Νικόλαος Ζαχαρόπουλος, ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Πέτρος Βασιλειάδης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και Γεώργιος Φίλιας, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Στην ξεχωριστή σημασία της Μ.Ο.Χ.Ε. στους καιρούς μας αναφέρθηκαν οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης και Ναυπάκτου Ιερόθεος και ο αιδεσιμολ. π. Κωνσταντίνος Μπέης, ομ. καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την έκδοση και την εκδήλωση χαιρέτισε με μήνυμά του, το οποίο ανέγνωσε ο καθηγητής Νικ. Νικολαϊδης, και ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, από την Εκκλησία της Κύπρου, ο οποίος αγόρασε 300 σειρές της Εγκυκλοπαίδειας και τις διένειμε σε όλα τα εκπαιδευτήρια της Κύπρου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισφράγισε την όλη παρουσίαση, αναφερόμενος με πολύ θερμά λόγια σε κάθε πτυχή της έκδοσης. Και εξέφρασε μια μόνο παρατήρηση, κι αυτή είναι το μονοτονικό, που χρησιμοποιείται στην Εγκυκλοπαίδεια. "Εμείς στο Φανάρι, βλέπετε, εμμένουμε στην καθαρεύουσα και το πολυτονικό", είπε ο Πατριάρχης και καταχειροκροτήθηκε.
Ο εκδότης Ιωάννης Φλώρος ευχαρίστησε συγκινημένος τον Πατριάρχη και απάντησε στην παρατήρησή του για την χρήση του μονοτονικού, ότι στόχος του είναι η Μ.Ο.Χ.Ε. να φτάσει στους νέους, τους σημερινούς και τους αυριανούς, οι οποίοι δεν διδάσκονται το πολυτονικό.
Την εκδήλωση πλαισίωσε με βυζαντινούς ύμνους η χορωδία του πρωτοψάλτου του Καθεδρικού Ναού Αγ. Δημητρίου της Μητροπόλεως Κηφισίας Δημητρίου Καλομοίρη.

Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος (εκ της συνοδείας του Πατριάρχου) Ζακύνθου Χρυσόστομος, Προικοννήσου Ιωσήφ, Μεσσηνίας Χρυσόστομος ο πρ. πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, εκπρόσωποι της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθηγητές πανεπιστημίου, κληρικοί και πολύς κόσμος.

Πηγή:
http://amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=6090

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου