Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Την Παρασκευή η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαλόγου Πολιτείας-Εκκλησίας

Υπό την προεδρία της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου
Την πρώτη συνεδρίαση της θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή η Μικτή Επιτροπή Διαλόγου που συγκροτήθηκε ύστερα από απόφαση του Πρωθυπουργού για τα θέματα Πολιτείας-Εκκλησίας. Η Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες του Amen.gr,  θα συνεδριάσει στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι, υπό την προεδρία της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννας Διαμαντοπούλου. Παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, μιλώντας στο Amen.gr, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το έργο της Επιτροπής. Εμφανίστηκαν δε, πεπεισμένοι ότι η αντιμετώπιση των ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ των δύο πλευρών θα γίνει στο ίδιο πνεύμα αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και συναίνεσης που επεδείχθη απ’ όλους μέχρι σήμερα. 

Στο επίκεντρο των θεμάτων που θα εξετάσει η Επιτροπή είναι όσα αναφέρει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στο υπόμνημα που παρέδωσαν στον Πρωθυπουργό, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, ο Αρχιεπίσκοπος και η αντιπροσωπεία της ΔΙΣ. Μεταξύ άλλων, είναι το θέμα των χρηματικών διαθεσίμων των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ που «διεκδικεί» η Τράπεζα της Ελλάδος, το θέμα των προσλήψεων κληρικών, η αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας και η αποδέσμευση των ρυμοτομικώς δεσμευμένων ακινήτων της Εκκλησίας, το μάθημα των Θρησκευτικών και όλα τα ζητήματα Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.

Και ενώ η Επιτροπή συγκροτήθηκε για να συζητήσει τα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία και να αναζητηθούν από κοινού λύσεις, η Κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να ακολουθήσει την πολιτική της. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των οργανισμών που, όπως έγινε γνωστό,  πρόκειται να συγχωνευτούν ή να κλείσουν είναι και η Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Δηλαδή ένα από τα ζητήματα που έχει θέσει πολλές φορές η Εκκλησία της Ελλάδος και υποτίθεται το μέλλον της θα απασχολούσε την εν λόγω Μικτή Επιτροπή.

«Δυστυχώς φέρνουν την Εκκλησία προ τετελεσμένων. Και έτσι μοιάζει πως κάθε προσπάθεια διαλόγου γίνεται για τη νομιμοποίηση όσων η Κυβέρνηση αποφάσισε. Όλα γίνονται, όπως λέει και ο λαός, “για τα μάτια του κόσμου”. Ίσως η ΔΙΣ και η Ιεραρχία θα έπρεπε να επανεξετάσουν την στάση τους» δηλώνει στο Amen.gr ένας εκ των Ιεραρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην συνεδρίαση της Παρασκευής εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος θα λάβουν μέρος οι Μητροπολίτες Σάμου Ευσέβιος, αντιπρόεδρος της ΔΙΣ, Ελασσόνος Βασίλειος, Πρόεδρος της ΔΕ της ΕΚΥΟ, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου π.Μάρκος Βασιλάκης, και δικηγόρος Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ειδικός Νομικός Σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εκ μέρους της Πολιτείας, εκτός από την υπουργό Παιδείας, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι υφυπουργοί Οικονομικών (αρμόδιος για τα θέματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής), Εξωτερικών (αρμόδιος για τα θέματα της Διεύθυνσης Θρησκευτικών και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων), Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (αρμόδιος για τα θέματα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), ένα μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας που έχει οριστεί Γραμματέας της Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου