Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

450 χρόνια από την ανέγερση του Αγίου Βασιλείου της Μόσχας

Στη Μόσχα εορτάζεται σήμερα το ιωβηλαίο των 450 χρόνων του εξαιρετικού μνημείου της ρωσικής ιστορίας και πολιτισμού – της εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου του Μπλαζένι (του Ευλογημένου).
Η κατασκευή του Ιερού ναού, σύμφωνα με τα χρονικά, ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουλίου του 1561.
Σήμερα το πρωί τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου.
Επίσης συλλειτούργησαν πλειάδα αρχιερέων και κληρικών της Ρωσικής Εκκλησίας, παρουσία πλήθος πιστών.
Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί το βράδυ με κωδωνοκρουσία των κωδωνοκρουστών του Κρεμλίνου της Μόσχας – στο καμπαναριό της εκκλησίας του αγίου Βασιλείου βρίσκεται μια από τις καλύτερες στην πρωτεύουσα συλλογές καμπάνων της περιόδου του 16ου με 20ο αιώνα.
Να αναφερθεί ότι η Google σήμερα έχει αφιερωμένο το λογότυπο της, στα 450 χρόνια του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Βασιλείου. (βλ.φώτο στο τέλος)

Ιστορικό

Ο Ναός βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Κόκκινης Πλατείας, ακριβώς απέναντι από το Κρεμλίνο. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Αποτελείται από εννέα παρεκκλήσια, κτισμένα γύρω από ένα κεντρικό κτίριο.
Η αρχική ιδέα ήταν το κάθε παρεκκλήσιο να αφιερωθεί σε άγιο, στην ημέρα μνήμης του οποίου ο Τσάρος πέτυχε στρατιωτική νίκη.
Οι χαρακτηριστικοί κρεμμυδόσχημοι τρούλοι του ακολουθούν την παραδοσιακή ρωσική ναοδομία και σε συνδυασμό με την πολυχρωμία τους διαμορφώνεται το τελικό εντυπωσιακό σύνολο.
Ο θρύλος λέει ότι ο Ιβάν ο Τρομερός τύφλωσε τον αρχιτέκτονα Ποστνίκ Γιάκοβλεφ, μόλις τελείωσε ο Ναός, για να τον εμποδίσει να ξανακτίσει κάτι τόσο εντυπωσιακό.
Σε έναν κήπο μπροστά στο Ναό βρίσκεται ένα μπρούτζινο άγαλμα προς τιμήν των Ντμίτρι Ποζάρσκι και Κουζμά Μίνιν, εθελοντών στην αντίσταση ενάντια στους εισβολείς Πολωνούς στα τέλη του 16ου και αρχές του 17ου αιώνα.
Αρχικά το άγαλμα είχε στηθεί στο κέντρο της Κόκκινης Πλατείας, αλλά η σοβιετική Κυβέρνηση θεώρησε ότι εμπόδιζε τις μεγαλειώδεις στρατιωτικές παρελάσεις και το μετακίνησε μπροστά στο Ναό το 1936.
Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου δεν πρέπει να συγχέεται με το Κρεμλίνο. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα του, αλλά δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο συνέχειά του ή τμήμα του.
πηγή:
http://romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8643:450-&catid=34:2009-12-18-08-37-58

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου