Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Θα ξεπεράσει τα 7 δισ. κατοίκους ο πληθυσμός του πλανήτη το 2011


Μετά από έναν αιώνα, ο αριθμός των κατοίκων σε όλη τη Γη, θα σταθεροποιηθεί γύρω στα 9 με 10 δισεκατομμύρια


Τα 7 δισεκατομμύρια θα φθάσει περί τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου ο πληθυσμός της γης, σύμφωνα με έκθεση για τα δημογραφικά δεδομένα του πλανήτη που ανακοίνωσε σήμερα η το Εθνικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Μελετών της Γαλλίας (INED), επιβεβαιώνοντας ανάλογη έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το προηγούμενο «σκαλοπάτι» των 6 δισεκατομμυρίων κατοίκων ανέβηκε ο πλανήτης το 1999, δηλαδή πριν από 12 χρόνια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ρυθμός δημογραφικής ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί τις επόμενες δεκαετίες και ότι ο πληθυσμός της γης θα φθάσει τα 8 δισεκατομμύρια το 2025.

Στη συνέχεια οι δημογράφοι του INED εκτιμούν ότι ο αριθμός των κατοίκων του πλανήτη θα σταθεροποιηθεί μεταξύ 9 και 10 δισεκατομμυρίων έως το 2100. Πρόκειται για μια εκτίμηση ελαφρώς κατώτερη από εκείνη των συναδέλφων τους στον ΟΗΕ, που επίσης προβλέπουν επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης του πληθυσμού της γης.

Για να γίνει αντιληπτή η αιτία της επιβράδυνσης απαιτείται μια αναδρομή στο παρελθόν. Από τη γέννηση του Ιησού Χριστού έως τον 16ο αιώνα ο πληθυσμός της γης ήταν ουσιαστικά σταθερός. Ολους αυτούς τους αιώνες κυμαινόταν από 200 έως 500 εκατομμύρια. Η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης και η βελτίωση των κανόνων υγιεινής οδήγησαν στη δραστική μείωση της παιδικής θνησιμότητας. Στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική ο αριθμός των παιδιών που ζουν μέχρι την ενηλικίωσή τους άρχισε να ξεπερνά σαφώς τον αριθμό των θανάτων. Ετσι δημιουργήθηκε η δημογραφική έκρηξη. Στις αρχές του 19ου αιώνα οι ειδικοί εκτιμούν ότι στον πλανήτη ζούσαν περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι.
 
Με την πάροδο των δεκαετιών οι οικογένειες άρχισαν να ελέγχουν τον αριθμό των νέων μελών τους και να περιορίζονται οι γεννήσεις των παιδιών. Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει ονομαστεί «δημογραφική μετάβαση». Στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γαλλία και βεβαίως η Ελλάδα, η «μετάβαση» αυτή έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια και ο μέσος όρος των παιδιών που αποκτούν οι γυναίκες είναι μικρότερος από δύο. Οι περισσότερες χώρες της Ασίας, της Ωκεανίας και της Λατινικής Αμερικής, όπου ο μέσος όρος των παιδιών που αποκτούν οι γυναίκες πλησιάζει στο 2,5, πλησιάζουν στην ολοκλήρωση της δικής τους «δημογραφικής μετάβασης».

Η αφρικανική δημογραφική έκρηξη


Αν και ο αριθμός των γεννήσεων στην Ασία μειώνεται διαρκώς, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται εκεί και καθίσταται κυρίως υπεύθυνο για την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων στον πλανήτη. Οι ειδικοί, ωστόσο, θεωρούν ότι έως τα τέλη του αιώνα που ζούμε το κέντρο βάρος της παγκόσμιας δημογραφικής ανάπτυξης θα μετακινηθεί προς άλλες περιοχές του πλανήτη: συγκεκριμένα στην υποσαχάρια Αφρική και σε μια ζώνη που ξεκινά από το Αφγανιστάν και φθάνει στη βόρεια Ινδία περνώντας από το Πακιστάν. Στις χώρες αυτές οι γυναίκες γεννούν κατά μέσον όρο περισσότερα από 4 παιδιά. 


Εκεί λοιπόν θα συντελεστεί τις επόμενες δεκαετίες η δημογραφική «έκρηξη». Ο πληθυσμός της Αφρικανικής ηπείρου θα φθάσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημογράφων, τα 3,6 δισεκατομμύρια το 2100 από 1 δισεκατομμύριο που είναι σήμερα. Μέχρι να φθάσουν βεβαίως και οι Αφρικανοί στο σημείο που θα αρχίσουν να περιορίζουν αυτοβούλως τον αριθμό των γεννήσεων, μέχρι να φθάσουν δηλαδή κι αυτοί σε μια «δημογραφική μετάβαση». Στην υπόθεση αυτή εδράζεται η προαναγγελθείσα δημογραφική σταθεροποίηση ή ακριβέστερα η προβλεπόμενη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού της γης.


http://www.tovima.gr/world/article/?aid=415499 
http://exagorefsis.blogspot.com/2011/08/7-2011-9-10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου