Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Έκκληση Βαρθολομαίου για την στήριξη όσων υποφέρουν από τον λιμό στην Αφρική

των Νίκου Παπαχρήστου και Νίκου Μαγγίνα 

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να κάνει τα αναγκαία βήματα για την στήριξη όσων υποφέρουν από τον λιμό στο Κέρας της Αφρικής  -εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας, απευθύνει με επιστολή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι καρδιές μας πόνεσαν καθώς είδαμε τις φρικιαστικές εικόνες από τον λιμό που μαστίζει τις χώρες στο Κέρας της Αφρικής ως αποτέλεσμα της πιο καταστροφικής ξηρασίας τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια» αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης , στην αρχή της επιστολής του προς τη διεθνή κοινότητα.
Σημειώνει πως, για άλλη μια φορά,  τα θύματα και αυτής της ανθρωπιστικής  καταστροφής θα είναι η νεότερη γενιά, οι πιο ευάλωτοι και πιο ανήμποροι αδελφοί μας. «Εκατομμύρια άνθρωποι στη Σομαλία, την Αιθιοπία και την Κένυα έρχονται αντιμέτωποι με την πείνα» τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισημαίνοντας ότι δεν αποκλείεται, στο εγγύς μέλλον, ο αριθμός τους να αυξηθεί.
«Τα δεινά της προσφυγιάς σε συνδυασμό με την αύξηση της παιδικής θνησιμότητας και την έξαρση της βίας και τις διάφορες επιδημίες θα επηρεάσουν την περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα» τονίζει.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκτιμά πως η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να παρέμβει εγκαίρως σε συνδυασμό με την οικονομική αναταραχή που αντιμετωπίζουν πολλά έθνη οδήγησε την κατάσταση στο χείλος της καταστροφής.
«Ωστόσο, δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών. Και δεν υπάρχει περιθώριο καθυστερήσεων. Είναι η στιγμή της αλληλεγγύης και της συλλογικής υποστήριξης» τονίζει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενθάρρυνσης των πολιτικών ηγετών για την υπεύθυνη και άμεση ανταπόκριση τους σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη  κατάσταση. «Επιπλέον, πρέπει να ενθαρρύνουμε  τους πιστούς μας για να ξεπεράσουν το σοκ και να αναλάβουν δράση» σημειώνει ο Πατριάρχης
«Οι αδελφοί και οι αδελφές μας στο Κέρας την Αφρική έχουν ανάγκη άμεσης ανακούφισης προκειμένου να αποτρέψουμε να επαναληφθεί μια ανάλογη κρίση. Ας μην τους απογοητεύσουμε,  ας μην τους εγκαταλείψουμε στην απομόνωσή τους. Ας τους βοηθήσουμε να ξαναχτίσουν το μέλλον τους. Ας δούμε σε αυτούς την αντανάκλαση του προσώπου μας. Ας διακρίνουμε μέσα τους την εικόνα του Θεού. Ας ανταποκριθούμε άμεσα και γενναιόδωρα» προτρέπει ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.
«Από την Ιερή Έδρα μας, της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, θα συνεχίσουμε να απευθύνουμε τις πιο ένθερμες προσευχές μας και να κάνουμε τα αναγκαία βήματα ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι αδελφοί και οι αδελφές μας στο Κέρας της Αφρικής θα βρουν άμεση, απτή και γενναιόδωρη ανακούφιση μέσω των Εκκλησιών και των Κοινοτήτων μας, καθώς επίσης και μέσω των διαφόρων τοπικών και διεθνών φορέων» καταλήγει στο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
http://amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=6559

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου