Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Το θαύμα της ανάστασης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας

Κορυφαία Διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου
του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ Κυκκώτη



Επί τη ευκαιρία της ετήσιας συναντήσεως στα Τύρανα  της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής του Διεκκλησιαστικού Διαλόγου Ορθοδόξων- Αγγλικανών (17 -23 Σεπτεμβρίου) για να εξετάσουμε θέματα Ανθρωπολογίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Περιβάλλοντος, ως φιλοξενούμενοι με πρόσκληση του Προκαθημένου της τοπικής Εκκλησίας, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκπόπου Τυράνων, Δυρραχείου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, γίναμε όλοι μας μάρτυρες ενός θαύματος μιας απίστευτης πραγματικότητας, η Ανάσταση της Τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κυριολεκτικά μέσα από τις τέφρες της.

Η συμβολή του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και μάλιστα του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου για το θαύμα αυτό αποδείχθηκε ιστορικά ως θεία έκφραση της Πρόνοιας του Θεού με την ιστορική πρόταση και εκλογή του τότε Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Κένυας και Ειρηνουπόλεως του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Αναστασίου ως Πατριαρχικού Εξάρχου για να οργανώσει την Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας (1990). Μπήκε στη σωστή θέση ο σωστός άνθρωπος.

Ως γνωστόν η δημιουργία του σύγχρονου Αλβανικού Κράτους ξεκίνησε το 1912, όπου λειτουργούσαν τέσσερις Ορθόδοξες Μητροπόλεις κάτω από την Εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που σταδιακά το 1937 οδήγησαν στη δημιουργία της Τοπικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Eπτά χρόνια μετά, από το 1944 μέχρι το 1967, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έζησε τους διωγμούς που έζησαν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες κάτω από το ζυγόν πλέον των Κομμουνιστικών καθεστώτων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Το φοβερώτερο όμως για τη ζωή της τοπικής Εκκλησίας εσυνέβει το 1967 και διέρκεσε μέχρι το 1990 με την κατάρρευση του Χότζα που εισήγαγε στην Χώρα Αθεϊστικό Σύνταγμα καταδιώκοντας και καταστρέφοντας βίαια και συστηματικά κάθε μορφή θρησκευτικής έκφρασης, όλα 'τάσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβειά». 

Εξακόσιοι Ορθόδοξοι Ναοί και Μοναστήρια λεηλατήθησαν και καταδεφίσθησαν, περισσότεροι από τετρακόσιοι κληρικοί καταδιώχθησαν και εσφάγισαν, κατάφεραν να επιβιώσουν κρυβόμενοι μόλις 22 ηλικιωμένοι.

Με την άφιξη του στην Αλβανία τον Ιούνιο του 1991 ο σημερινός Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας κ. Αναστάσιος βρήκε παντού ερείπια και συντρίμμια. Βρήκε όμως ζωντανή την
Ορθόδοξη πίστη που παρέμεινε ως καιγόμενη άσβεστη λαμπάδα μέσα στις καρδιές των Ορθοδόξων. Την πρώτη λειτουργία την έκανε μέσα στα ερείπια του κατεστραμμένου Καθεδρικού Ναού με το Αναστάσιμο Μήνυμα της ελπίδας, τονίζοντας ότι η Ανάσταση δεν ακολουθεί απλώς τη Σταύρωση, αλλά ότι η Ανάσταση ταυτόχρονα βρίσκεται μέσα στο Σταυρό, μέσα στη δοκιμασία.

Στην αρχή δεν είχε ούτε μέρος να μείνει, πήγε προσωρινά σε ένα ξενοδοχείο, μετά ενοικίασε ένα φτωχικό διαμέρισμα. Τα πρώτα ποιμαντικά μαθήματα για τη προετοιμασία στελεχών άρχισαν μέσα στην ύπαιθρον. Τα δύσκολα χρόνια της Ιεραποστολικής πορείας αυτού του σύγχρονου Ιεραπόστολου στις αχανείς εκτάσεις στις χώρες της Ανατολικής Αφρικής για σειρά ετών απεδείχθησαν ως πνευματική προετοιμασία όπως εκείνη που εσυναίβενε στη ζωή των μεγάλων προφητών για να οδηγήσουν το Λαό του Θεού στην αγία Γη της Επαγγελίας. Όταν διακονούσα κάποτε σ' αυτές τις περιοχές για τέσσερα χρόνια κάθε δεύτερη ημέρα ήμουνα άρρωστος. Ήταν ένα θαύμα η επιβίωση του ασθενικού ασκητικού χαρακτήρος της προσωπικότητας του Αναστασίου το πέρασμα του από τη ζούκλα της Αφρικής.

Οι επιθέσεις εχθρών και «φίλων», κοντινών και μακρινών, καί μάλιστα για το «αμάρτημα του» να είναι Έλληνας, ο πόλεμος από Αρχές και εξουσίες, δεν τον γονάτισαν γιατί αισθανόταν ως να  εσναρκώθηκε μέσα του ο Λόγος του Θεού και έγινε με την διακονία του και το έργο του και την υπομονή του και την προσευχή του η Μάχαιρα του Πνεύματος. Η χώρα « η καθήμενη εν φόβω και σκιά θανάτου, φως ανέτειλε αυτή» και εδοξάσθει ο Λαός του Θεού.

Στις 24 Ιουνίου το 1992 εκλέγεται Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας κι αρχίζει ένα τιτάνιο πνευματικό έργο που μας επιτρέπει να το χαρακτηρίσουμε ως ένα θαύμα. Χρησιμοποιώντας το προσωπικό του μισθό αρχίζει την οργάνωση και λειτουργία Θεολογικού Σεμιναρίου όπως έκανε και στην Ναϊρόμπι της Κένυας με την γνωστή Εκκλησιαστική Σχολή Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ' για την ετοιμασία κληρικών από το τοπικό πληθυσμό. Ο ίδιος όπως κάπου εξομολογήθηκε απλώς παραδόθηκε στο Θέλημα του Θεού. Με τη φωτισμένη προσωπικότητα του άφησε τις ηλιακτίδες της αγάπης του να φωτίσουν τους Ορθόδοξους Αλβανούς και να τον ακολουθήσουν. Η έκκληση του για βοήθεια ευαισθητοποίησε ευσεβείς ψυχές να τον στηρίξουν και πνευματικά και ηθικά αλλά και οικονομικά.

Στις θέσεις των ερειπίων και των μισογκρεμμισμένων εκκλησιαστικών κτιρίων άρχισαν να οικοδομούνται πνευματικά στολίδια, Ναοί και Μοναστήρια. Μέσα σε μια δεκαετία έγιναν πολλά θαύματα, το ένα μετά το άλλο, εκτίσθησαν εκατόν πενήντα νέοι Ναοί, ανοικοδομήθησαν 60 Εκκλησίες και Μοναστήρια, επιδιορθώθησαν 160 μικρότερα μισογκρεμμισμένα παρακκλήσια. Επιπλέον εκτίσθησαν άλλα 70 Εκκλησιαστικά κτίρια για να στεγάσουν την Αρχιεπισκοπή στα Τύρανα και τις άλλες Μητροπόλεις, εκκλησιαστικές Σχολές, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και Λύκεια. Η ολοκλήρωση του μεγαλοπρεπούς Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως κοντεύει να τελειώσει.

Η ετοιμασία στελεχών από το τοπικό πληθυσμό είχε ως αποτέλεσμα ο Άγιος Αλβανίας να προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό χειροτονειών. Οι 15 κληρικοί γίνανε σήμερα 160. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχει σήμερα τη δική της Ιερά Σύνοδο με έξι Αρχιερείς, την Αρχιεπισκοπή Τυράνων, τέσσερις Μητροπόλεις και δύο βοηθούς Επισκόπους.

Από τα τρία περίπου εκατομμύρια του πληθυσμού της Χώρας το 1,300,000 είναι χριστιανοί, από αυτούς οι 200,000 είναι Ορθόδοξοι. Οι υπόλοιποι είναι Μουσουλμάνοι.

Σε μια χώρα που δεν υπάρχει δωρεάν ιατρική περίθαλψη η οργάνωση και λειτουργία πρότυπης Πολυκλινικής εικοσιπέντε ειδικοτήτων με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και κατηρτισμένο ιατρικό προσωπικό από την τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί ένα θαύμα για την ανακούφιση των ιατρικών αναγκών του Λαού.

Μέσα στο ίδιο πνεύμα λειτουργεί και το Κέντρο της Ελπίδας όπου στεγάζονται άπορα και ορφανά παιδιά, ένα πραγματικό θαύμα που το αθώο χαμόγελο αυτών των παιδιών που δεν είχαν μοίρα κάτω από τον ήλιο σε κάνουν με τα ουράνια τραγούδια τους να δακρύζεις από συγκίνηση που ακόμη ο Θεός βρίσκει τρόπους μέσα από αγίους ανθρώπους όπως ο άγιος Αλβανίας να τα φροντίζει.

Το φιλανθρωπικό, το ποιμαντικό, το εκπαιδευτικό, κοινωνικό και ιεραποστολικό έργο της τοπικής εκκλησίας είναι συλλογικό, μικροί μεγάλοι, νέοι, άνδρες γυναίκες, κληρικοί και λαϊκοί εργάζονται όλοι μαζί με την πνευματική καθοδήγηση του αγίου Αλβανίας και των Μελών της Ιεράς Συνόδου και των εφημερίων. Γι' αυτό και στη διοίκηση της τοπικής Εκκλησίας συμμετέχουν αντιπροσωπευτικά όλοι. Γιά όλους υπάρχει μια θέση να διακονήσουν. Οι Βαπτίσεις αυξήθησαν, οργανώθησαν χώροι για κατασκηνώσεις, κατηχητικά, ομάδες νέων, κοινωνικό έργο και προσφορά, Αιμοδοσίες και τόσα άλλα που ο χώρος εδώ είναι μικρός για να χωρέσουν.

Αποκορύφωμα της προσφοράς της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι η οργάνωση και λειτουργία Πανεπιστημίου, συμβάλλοντας έτσι γόνιμα και δημιουργικά για να ακολουθήσει η Χώρα το δρόμο της προόδου και της ευημερίας με την σύντομη ένταξη της στον Ευρωπαϊκό κορμό.

Η λειτουργία Ορθόδοξου τυπογραφείου, εκκλησιαστικού ραδιοφωνικού σταθμού   είναι πλέον άλλη μια πραγματικότητα που ζει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας για την συνεχή ανάπτυξη της και πρόοδο της.

Η γόνιμη παρουσία της στις διορθόδοξες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες, στις διεκκλησιαστικές σχέσεις, στις διαχριστινικές της δράσεις, στις διαθρησκειακές της πρωτοβουλίες με τη στήριξη προσφύγων και καταδιωγμένων και πονεμένων και γενικώτερα η παρουσία της στην Οικουμενική κίνηση έχουν καταστήσει πλέον την θυγατέρα Εκκλησία της Αλβανίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, αδελφή Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία. Σήμερα  έχει το δικαίωμα με τους αγώνες της και τις θυσίες της και το τεράστιο σωτηριολογικό έργο της και τα θαύματα που ζει να αισθάνεται ότι είναι ισότιμος όλων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δικαιώθηκε στο πρόσωπο του σύχρονου κορυφαίου Ιεραπόστολου της εποχής μας, με τη θυσιαστική Ζωή του Μακαριωτάτου Προκαθημένου Αρχιεπισκόπου Τυράνων,Δυρραχείου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου. Τα ερείπια μετετράπησαν σε μια ζωντανή αγιασμένη Εκκλησία που δοξάζεται καθημερινά το όνομα του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Αυτό είναι το Μέγα Θαύμα της Αλβανίας.

Σε μια κρίσιμη για την εποχή μας πορεία της Ανθρωπότητας με πολιτικές, οικονομικές,κοινωνικές και οικολογικές κρίσεις ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας κ. Αναστάσιος, με επικεφαλής τον Οικουμενικό  μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τους Προκαθημένους όλων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών καλούνται να εργασθούν από κοινού για την υπόθεση της παγκόσμιας Ειρήνης, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της επιβίωσης του Πλανήτη μας.

http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=6937

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου