Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Διαδίκτυο, Νέες Τεχνολογίες και Ηθικά Διλήμματα

 εκ της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ε.Ε.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ομάδας για θέματα Ηθικής της Επιστήμης και των Νέων Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Julian Kinderlerer στις Βρυξέλλες (15 Νοεμβρίου 2011). Οι συναντήσεις αυτές της Ομάδας Ηθικής (European Group on Ethics) έχουν ως σκοπό την μελέτη ειδικών ηθικών διλημμάτων, τα οποία προέρχονται από τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Με τις συναντήσεις αυτές προωθούνται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεκριμένες προτάσεις για την προετοιμασία των διαφόρων Κοινοτικών Κανονισμών ή ακόμη και για την διαμόρφωση της ενδεδειγμένης πολιτικής απέναντι στις τεχνολογικές εξελίξεις.

Στην παραπάνω συνάντηση έλαβαν μέρος πενήντα και πλέον ειδικοί επιστήμονες από διάφορα ευρωπαϊκά Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια καθώς και εκπρόσωποι του
Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Ομάδας EGΕ. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και ο Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ΕΕ.
Το θέμα της φετινής συνάντησης επικεντρώθηκε σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή και παγκόσμια πρόκληση: «Διαδίκτυο και νέες Τεχνολογίες Επικοινωνίας και τα νέα ηθικά διλλήματα στον επιστημονικό αυτό χώρο».

Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος κ. Julian Kinderlerer σημείωσε τα εξής: «Καθώς συνεχίζεται η εξέλιξη της επιστήμης, είναι σημαντικό να έχουμε ως Ομάδα EGE μια ακριβή ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στις νέες τεχνολογίες και κυρίως στο χώρο του διαδικτύου. Οι εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες είναι αρκετά γρήγορες και πολλές φορές αδυνατούμε να τις κατανοήσουμε. Καλούμαστε λοιπόν να απαντήσουμε σε ουσιαστικά ερωτήματα γύρω από το διαδίκτυο, ώστε να διασφαλίσουμε τους χρήστες του κυβερνοχώρου και ιδιαίτερα τους νέους». 

Έμφαση δόθηκε από τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες σε θέματα που αφορούν στο μέλλον του διαδικτύου, οι νέες σχέσεις οι οποίες διαμορφώνονται στις κοινωνίες μέσω των νέων τεχνολογιών καθώς επίσης και της διαδικτυακής διακυβέρνησης (Internet Governance). Επίσης επισημάνθηκε πολλαπλώς η αδυναμία προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών των διαφόρων κοινωνικών δικτύων (Facebook, Twitter κ.λπ.), η εικονική πραγματικότητα επικοινωνίας των χρηστών τους και τα θέματα υγείας από την υπερβολική χρήση του διαδικτύου (π.χ. εθισμός). Βέβαια αναπάντητα παραμένουν και ερωτήματα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στο διαδίκτυο, τα συγγραφικά δικαιώματα, η ελευθερία έκφρασης, η σχέση των νέων τεχνολογιών με την παγκόσμια δικαιοσύνη, τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αντιμετωπίζουν τις νέες τεχνολογίες κ.ά..

Από την πλευρά του ο κ. Κ. Ζορμπάς αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, με την εμπειρία του ως προς τη σχέση των νέων τεχνολογιών και την οικογένεια και υπογράμμισε ότι «εκείνο το οποίο θα πρέπει να διασώσουμε στο χώρο του διαδικτύου, πέρα από τα αρνητικά ή θετικά του στοιχεία, είναι πρωτίστως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Πέρα από τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής των χρηστών και την ασφάλειά τους πρέπει να διασφαλισθεί πρωτίστως το κοινό καλό. Για τον λόγο αυτόν είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης των νέων στις σχολικές μονάδες όχι μόνον για την εκπαίδευση μέσω του διαδικτύου, αλλά κυρίως για την σωστή χρήση του διαδικτύου από τους ευρωπαίους πολίτες».

http://amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=7458

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου