Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Τα Θρησκευτικά στην Ειδική Αγωγή. Πρωτότυπη έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.


Μια νέα πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού προστίθεται στο ποιμαντικό της έργο. Πρόκειται για την έκδοση του βιβλίου «Τα Θρησκευτικά στην Ειδική Αγωγή», με σκοπό την καλλιέργεια της θρησκευτικότητας στα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η ιδέα για τη συγγραφή του προέκυψε από την αναγκαιότητα να καλυφθεί το κενό της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στην ειδική αγωγή. Μέχρι σήμερα, το μάθημα των θρησκευτικών, αν και εντάσσεται στα ανάλογα αναλυτικά προγράμματα ειδικής αγωγής, εντούτοις, σε κανένα σχολικό πλαίσιο ειδικής αγωγής δεν υπάρχει σχετικό εγχειρίδιο - βιβλίο, όχι μόνο για το μάθημα των θρησκευτικών, αλλά και για τα υπόλοιπα σχολικά μαθήματα.

Το εν λόγω βιβλίο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας διαφόρων ειδικοτήτων. Μια ομάδα ανθρώπων, όπως ο κ. Γεώργιος Μυλωνάς, δάσκαλος ειδικής αγωγής, η κ. Σταυρούλα Τσέλια, ψυχολόγος, ο κ. Γεώργιος Γιαννιός, θεολόγος, ο κ. Βασίλης Βούγιας, κοινωνιολόγος - κοινωνικός λειτουργός, οι κυρίες Σεραϊνα Αντωνοπούλου, Ασημούλα Βαλαή, δασκάλες ειδικής αγωγής, η κ. Νανά Τσεκούρα, ειδική νηπιαγωγός, και η κ. Ζωή Φωτοπούλου,  μουσικός εργάστηκαν επί μήνες καταθέτοντας την επαγγελματική τους εμπειρία, για να δημιουργήσουν ένα βιβλίο ανάλογο με τις δυνατότητες των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Στην ευρύτερη ομάδα συνεργασίας ανήκουν ο εικαστικός - ζωγράφος κ. Νικόλαος Ποδιάς, ο οποίος φιλοτέχνησε τις εικόνες του βιβλίου, ο φιλόλογος κ. Νικόλαος Ράπτης, ο οποίος επιμελήθηκε φιλολογικά το όλο εγχείρημα, καθώς και η κ. Ευαγγελία Γουργιώτη, ειδική εφαρμογών με πολυμέσα, η οποία είχε και την ευθύνη του ηλεκτρονικού σχεδιασμού.
Το βιβλίο διαιρείται σε τρία μέρη.

Το πρώτο μέρος διαπραγματεύεται τη σχέση ειδικής αγωγής και θρησκευτικότητας του παιδιού.

Το δεύτερο μέρος χωρίζεται σε δύο ενότητες: Η πρώτη ενότητα, έχει γενικό τίτλο «Η ιστορία του Χριστού μας», και η δεύτερη ενότητα, έχει γενικό τίτλο «Ο Χριστός στη ζωή μας».

Το τρίτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου περιέχει ένα προτεινόμενο σχέδιο διδασκαλίας για το 1ο μάθημα, «Η δημιουργία του κόσμου», το οποίο ο εκπαιδευτικός της τάξης μπορεί να προσαρμόσει ανάλογα με το μαθησιακό επίπεδο των μαθητών του.
Το βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, αυτούσιο ή προσαρμοσμένο, τόσο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, π.χ. ειδικά νηπιαγωγεία, ειδικά δημοτικά σχολεία, όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, π.χ. Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., Τ.Ε.Ε. ειδικής αγωγής όπως και στα τμήματα Ένταξης και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως το βιβλίο «Τα Θρησκευτικά στην Ειδική Αγωγή» είναι αφιερωμένο στους μαθητές του  Ειδικού Σχολείου Αλμυρού, μιας και η ιδέα υλοποίησής του ξεκίνησε από το χώρο αυτό σε συνεργασία πάντα με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.

Μπορείτε εδώ να κατεβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή ολόκληρο το βιβλίο!


http://imd.gr/site/news/3/485

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου