Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Συντονιστικό αδιόριστων Θεολόγων: Διαμαρτυρία - Κάλεσμα

Διαμαρτυρία- Κάλεσμα.
Η παρούσα έγγραφη διαμαρτυρία έχει ως σκοπό να εκφράσει την αντίθεση του κλάδου μας σε όσα συμβαίνουν στην Παιδεία τα τελευταία χρόνια. Αποφασίσαμε να μην είμαστε απλοί παρατηρητές των γεγονότων και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.

Οι περισσότεροι από τα μέλη της ομάδας είναι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει την εκπαίδευση ως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές, χιλιόμετρα από το σπίτι τους χωρίς κανένα οικονομικό όφελος. Κινητήρια δύναμη ήταν το μεράκι για την εκπαίδευση και η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, σύμφωνα με τις νέες παιδαγωγικές απαιτήσεις.

Με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου, την ίδρυση του Νέου Σχολείου, τις συγχωνεύσεις των σχολείων, τη μείωση των διορισμών μονίμων και προσλήψεων αναπληρωτών και τη θεσμοθέτηση της β΄ ανάθεσης, ο κλάδος μας πλήττεται ανεπανόρθωτα.
Με βάση τα προαναφερθέντα ζητάμε:
1.Την αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο, διότι το μάθημα μπορεί να λειτουργήσει ως αρωγός  στις ανάγκες της πολυπολιτισμικής κοινωνίας χάρη στον ανθρωπιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα που το διακρίνει. Συγκεκριμένα, ζητάμε την επαναφορά της δίωρης διδασκαλίας στη Β’ τάξη Λυκείου και της υποχρεωτικότητας του στη Γ’ Λυκείου.
2. Την επαναφορά του μέχρι πρότινος ισχύοντος συστήματος διορισμού (60% ΑΣΕΠ, 40% ενιαίος πίνακας διορισμού και 24μηνο). Εφόσον υπάρχει στασιμότητα στην εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου 3848/2010, είναι δίκαιο να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία στους «κλειδωμένους» πίνακες των
συναδέλφων οι oποίοι εργάζονται τα τελευταία δύο χρόνια χιλιόμετρα μακριά από τις οικογένειες τους υπηρετώντας, ελαχίστως αμειβόμενοι, το θεσμό του δημοσίου σχολείου. Την ίδια ώρα υπάρχουν μετέωροι διοριστέοι συνάδελφοι μέσω ΑΣΕΠ.
3. Την άμεση και έγκαιρη κάλυψη των πολυάριθμων κενών ανά την Ελλάδα με αναπληρωτές.
4. Η κάλυψη των κενών να μην γίνεται από συναδέλφους οι οποίοι δεν είναι κάτοχοι πτυχίου θεολογικής σχολής.
5. Θεωρούμε απαραίτητη την άμεση υποστήριξη, κατανόηση και δράση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, του Πανελλήνιου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ» και της Εκκλησίας μας.
6. Ειδικότερα, από την Εκκλησία ζητάμε την πρόσληψη άνεργων θεολόγων στα γραφεία των μητροπόλεων και στα ιδρύματα με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο.
Σεβόμαστε τον επιστημονικό χαρακτήρα των προαναφερθέντων ενώσεων και τον πνευματικό της Εκκλησίας, αλλά είναι πλέον ανάγκη και μονόδρομη επιλογή η σύσταση ενός Πανελλήνιου Συλλόγου Αδιόριστων Θεολόγων, με συνδικαλιστικό, ανεξάρτητο χαρακτήρα, ο οποίος:
• θα βοηθά, θα υπερασπίζει και θα ενημερώνει τους αδιόριστους θεολόγους για όσα δικαιούνται- κάτι, που μέχρι στιγμής είναι ανύπαρκτο.
• Θα παλέψει με ενεργό και συνεχή έλεγχο ενάντια στην αναξιοκρατία, την αδικία και την απαξίωση που βιώνουμε ως κλάδος.
• Να αντιμετωπίσουμε δυναμικά, τις ενέργειες υποβάθμισης του μαθήματός μας.
Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να επικοινωνήσουν με τη Συντονιστική Ομάδα, έτσι ώστε να ξεκινήσει η προσπάθεια σύστασης Πανελληνίου Συλλόγου Αδιόριστων Θεολόγων, να εκφράσουν επιθυμία στο e-mail της ομάδας theologoi01@gmail.com

 http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=55077

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου