Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Χάγη: Η Γερμανία πέτυχε το σκοπό της


Δικαστική νίκη για τη Γερμανία συνιστά η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με την οποία δικαστήρια ξένων χωρών δεν μπορούν να δικάζουν το γερμανικό κράτος. Κατά συνέπεια, οι καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων ξένων χωρών δεν ισχύουν.
«Το Δικαστήριο θεωρεί ότι η άρνηση των ιταλικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν την ετεροδικία συνιστά παράβαση των υποχρεώσεών τους απέναντι στο γερμανικό κράτος» ανακοίνωσε ο δικαστής Χισάσι Οουάντα, κατά την ανάγνωση της απόφασης σε δημόσια συνεδρίαση στη Χάγη.

Η Γερμανία είχε προσφύγει με τον τρόπο αυτό και κατά απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, το οποίο είχε επιδικάσει αποζημιώσεις 28 εκατ. ευρώ στα θύματα του Διστόμου, που σφαγιάστηκαν από τους ναζί στις 10 Ιουνίου 1944. Την προσφυγή της Γερμανίας είχε απορρίψει ο Άρειος Πάγος το 2000.
Η Γερμανία αρνήθηκε να καταβάλει την αποζημίωση και η ελληνική πλευρά, δια του δικηγόρου Ιωάννη Σταμούλη, είχε προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση κατά των περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα. Η Γερμανία άσκησε ανακοπή, η οποία έγινε δεκτή από το ελληνικό δικαστήριο.
Η Γερμανία στη συνέχεια στράφηκε κατά της Ιταλίας, δικαστήριο της οποίας είχε αποφανθεί ότι οι κάτοικοι του Διστόμου μπορούν να αποζημιωθούν προβαίνοντας σε κατάσχεση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στη χώρα. Η ιταλική υπερασπιστική γραμμή ήταν ότι δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ετεροδικία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι αυτή αφορά μόνο την επίλυση διαφορών μεταξύ φιλικών κρατών.

 http://www.defence-point.gr/news/?p=35999

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου