Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΟ: ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Στην τελική ευθεία η αξιολόγηση

 Στο... μικροσκόπιο μπαίνουν τον Ιούνιο οι δεξιότητες και οι ικανότητες των υπαλλήλων, ώστε να προχωρήσει η ανακατανομή προσωπικού καθώς και οι 15.00 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους. Η αξιολόγηση θα γίνει από ομάδες στις οποίες θα συμμετέχουν στελέχη του Δημοσίου, Γάλλοι αλλά και ιδιώτες εμπειρογνώμονες.


Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππα, οι υπηρεσιακές μονάδες στα υπουργεία μειώνονται κατά 35%, ενώ από το «ψαλίδι» στις θέσεις ευθύνης (μειώνονται κατά 1.860) θα επιτευχθεί εξοι
Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππα, οι υπηρεσιακές μονάδες στα υπουργεία μειώνονται κατά 35%, ενώ από το «ψαλίδι» στις θέσεις ευθύνης (μειώνονται κατά 1.860) θα επιτευχθεί εξοικονόμηση περίπου 6 εκατ. ευρώ
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα ολοκληρωθούν τα κριτήρια για την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο σε συνεργασία με τα στελέχη του γαλλικού κράτους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, με αφορμή τη δημοσίευση της εγκυκλίου για «τα δικαιώματα των πολιτών και των επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες».
Με την αξιολόγηση του προσωπικού, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο, θα πραγματοποιηθεί η ανακατανομή του προσωπικού στο Δημόσιο καθώς και οι 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους, όπως προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αξιολογηθούν οι δεξιότητες και οι ικανότητες των υπαλλήλων, ενώ θα κληθούν να συμπληρώσουν και γραπτό τεστ.
Ο κ. Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σημείωσε ότι η αξιολόγηση του προσωπικού θα γίνει από ομάδες στις οποίες θα συμμετέχουν στελέχη του Δημοσίου σε συνεργασία με στελέχη του γαλλικού κράτους αλλά και ιδιώτες εμπειρογνώμονες, ενώ ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των δομών του Δημοσίου.
Προανήγγειλε, επίσης, την κατάθεση νομοσχεδίου εντός των επόμενων ημερών, στο οποίο θα περιλαμβάνονται διατάξεις για τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων.
Περικοπές θέσεων
Οι υπηρεσιακές μονάδες (γενικές διευθύνσεις, διευθύνσεις και τμήματα) στα υπουργεία μειώνονται κατά 35%. Από τη μείωση των θέσεων ευθύνης (μειώνονται κατά 1.860) θα επιτευχθεί εξοικονόμηση περίπου
6 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπενθύμισε, επίσης, ότι χθες ολοκληρώθηκε η ψήφιση του νέου Πειθαρχικού Δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων και τόνισε ότι στα νέα πρωτοβάθμια πειθαρχικά όργανα, που δεν θα ταυτίζονται με τα υπηρεσιακά συμβούλια, η πλειοψηφία των μελών θα είναι δικαστικοί λειτουργοί ή μέλη του Νομικού Συμβουλίου του κράτους.
Τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που θα συμμετέχουν δεν θα επιλέγονται από την πολιτική ηγεσία των υπουργείων, αλλά θα προκύπτουν ύστερα από κλήρωση.
Αναφερόμενος στην εγκύκλιο για τα «δικαιώματα των πολιτών και των επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο», ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ρέππας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αναφέρονται τα θεσμοθετημένα δικαιώματα των πολιτών και ο τρόπος με τον οποίο αυτά μπορούν να ασκούνται, όπως είναι, μεταξύ των άλλων, η προσφυγή στις Ανεξάρτητες Αρχές και στα Ελεγκτικά Σώματα.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου