Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ


Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής επιβεβαιώνει το esos ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Επιβεβαιώνει πλήρως το χθεσινό ρεπορτάζ του esos το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πρώην Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) το οποίο με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό ότι ο υπουργός Γ. Μπαμπινιώτης δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του προεδρείου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ESOS).
 Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής αναφέρει τα εξής:
Mε επιστολή του, στις 24 Απριλίου 2012, προς τον Πρόεδρο του ΙΕΠ, κ. Αλέξη Δημαρά, ο Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης δηλώνει πως:
 α. δεν κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΕΠ και
β. δεσμεύεται πως θα αποσπαστούν στο ΙΕΠ μόνο εκείνοι από τους  πρώην Συμβούλους και Παρέδρους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τους οποίους θα υποδείξει το Διοικητικό Συμβούλιο και  σύμφωνα με τις διαδικασίες που θα επιλέξει.

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
Κατά τη Συνεδρίαση της 20 Απριλίου 2012 υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα τέσσερα από τα πέντε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΕΠ.  
Αιτία της παραίτησης είναι η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο άρθρο (τροπολογία) 329 του Υπουργείου
Παιδείας στο νόμο 4072 (11-4-2012) («Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος − Νέα εταιρική μορφή − Σήματα − Μεσίτες ακινήτων − Ρύθμιση θεμάτων ναυτιλίας, λιμένων και αλιείας και άλλες διατάξεις»), σύμφωνα με την οποία το σύνολο του Επιστημονικού Προσωπικού του ΙΕΠ (πρώην Σύμβουλοι και Πάρεδροι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου) μεταφέρεται στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας (με δυνατότητα μονομερούς απόσπασης στο ΙΕΠ).
Με επιστολή του της 24 Απριλίου ο Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, απάντησε, μεταξύ άλλων ως εξής:
«Εν πρώτοις δεν κάνω δεκτές τις παραιτήσεις [σας] διότι θεωρώ ότι αγωνίζεσθε να ανταποκριθείτε στο έργο που έχετε αναλάβει […] και όλη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ στηρίζει […] το ΙΕΠ ως το Νομικό Πρόσωπο που αποτελεί τον κύριο φορέα   διαμόρφωσης της εκπαιδευτικής πολιτικής.»
Και καταλήγει: «Δεσμεύομαι να αποσπαστούν [στο ΙΕΠ] μόνο εκείνοι [από τους πρώην Συμβούλους κλπ του Π.Ι.] τους οποίους θα υποδείξει το Δ.Σ. σύμφωνα με τις διαδικασίες που θα επιλέξει.»
Αυτή η εξέλιξη τιμά το Ι.Ε.Π. και δημιουργεί προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση των πραγμάτων.
Ωστόσο, ώσπου –ελπίζεται σχετικά σύντομα– το Ι.Ε.Π. να αποκτήσει πάλι επιστημονικό προσωπικό, οι βασικές συνέπειες από τις ρυθμίσεις του άρθρου 329 του Νόμου 4072 εξακολουθούν να επηρεάζουν άμεσα τη δουλειά των υπηρεσιών του και δυστυχώς τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι σε συνεργάτες-εκπαιδευτικούς και συνεπώς ισχύουν ως προς αυτό όσα αποφάσισε το ΔΣ στη συνεδρίασή του της 20 Απριλίου. Συγκεκριμένα εφόσον δεν διαθέτει κανένα μέλος επιστημονικού προσωπικού:
1. Αναστέλλει κάθε επιστημονική δράση του ΙΕΠ σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκεται αυτή (σχεδιασμού, υλοποίησης, ολοκλήρωσης κλπ). Κατ’ εξαίρεση συνεχίζει τις δράσεις του προγράμματος PISA, αποκλειστικά ως προς το διεθνές σκέλος του και, καθώς δεν μπορεί πια αντικειμενικά να το έχει ενταγμένο σε Επιστημονικό Γραφείο, το υπάγει προς το παρόν απευθείας στο προεδρείο του ΙΕΠ.
2. Δηλώνει, αδυναμία να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε υποχρέωση που απορρέει από τον ιδρυτικό του νόμο ως προς την «διαρκή επιστημονική και τεχνική υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής».
3. Διαπιστώνει ότι δεν διαθέτει πια το προσωπικό που απαιτείται από το νόμο για τη συγκρότηση και λειτουργία του «Ειδικού Λογαριασμού». Συνεπώς οι συνθήκες επιβάλλουν τη διακοπή των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της καταβολής των οφειλόμενων από τους φορείς των οποίων  (Π.Ι., ΟΕΠΕΚ, ΚΕΕ) αποζημιώσεων στους δικαιούμενους εκπαιδευτικούς, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί.
4.Θεωρεί ότι αναιρείται εκ των πραγμάτων προηγούμενη απόφαση του για την τοποθέτηση των πρώην Συμβούλων και Παρέδρων του ΠΙ σε θέσεις προϊσταμένων και βοηθών των Γραφείων του ΙΕΠ.
Το Προεδρείο του ΙΕΠ
Διευκρίνιση:Ύστερα από τις ρυθμίσεις του άρθρο 329 του Νόμου 4072 και τις αντίστοιχες αποφάσεις του ΔΣ κανένας δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται «Σύμβουλος (Α΄ Β΄ ή Γ’) του ΙΕΠ δεδομένου ότι οι θέσεις αυτές παραμένουν προς το παρόν όλες κενές. Οποιαδήποτε τέτοια χρήση είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου