Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ερευνα για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των παιδιών

Σοβαρές συνέπειες στην καθημερινότητα των μαθητών, στο σχολείο, την οικογένειά τους και στο ευρύτερο περιβάλλον τους, εξαιτίας της κρίσης, καταγράφει έρευνα του Συνηγόρου του Παιδιού. Η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών πιστεύει ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει σημαντικά τη ζωή τους. Το 89% πιστεύει ότι έχει συνέπειες στην οικογένειά τους, το 82% στο σχολείο και το 92% στην υπόλοιπη κοινωνία.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι σχεδόν ένα στους τρεις μαθητές (ποσοστό 29%) συζητά στην οικογένειά του για την πιθανότητα μετανάστευσης ενός τουλάχιστον μέλους της στο εξωτερικό. Η οικονομική κρίση, μπορεί να αναγκάζει τις οικογένειες να περιορίσουν τα έξοδά τους, ωστόσο, φαίνεται ότι πάνω απ' όλα είναι η μάθηση των παιδιών, κι εκεί δεν γίνονται... εκπτώσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση στα οικογενειακά έξοδα (π.χ. 70% των μαθητών αναφέρουν αρνητικές αλλαγές στο επίπεδο διαβίωσής τους και 60% στο χαρτζιλίκι τους), μόνο το 33% αυτών δεν έχει περιορίσει τα φροντιστήρια και τα μαθήματα ξένων γλωσσών.
Παράλληλα, το 20% απάντησε ότι ο ένας ή και οι δύο γονείς του έχουν χάσει τη δουλειά τους, ενώ το 82% αναφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην εργασιακή κατάσταση των γονέων τους. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στην 4η συνάντηση
των εφήβων συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού ενώ έγιναν προτάσεις για ένα πιο κοινωνικό και συμμετοχικό σχολείο που θα κινεί το ενδιαφέρον και θα δίνει απαντήσεις στα προβλήματα των παιδιών.
Η έρευνα έγινε μεταξύ μαθητών από 22 σχολεία σε διάφορες περιοχές της χώρας και δόθηκαν 1.211 απαντήσεις. Η ομάδα συζήτησε επίσης για τα δικαιώματα των παιδιών που διαμένουν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας, θέμα που απασχολεί φέτος το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού και τους Εφήβους Συμβούλους τους. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 22/5/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου