Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης του Μετσόβου


100 χρόνια από την απελευθέρωση του Μετσόβου συμπληρώνονται φέτος και το κορυφαίο αυτό ιστορικό γεγονός αποτελεί για το δήμο Μετσόβου ευκαιρία και αφορμή για επανασύνδεση με την ιστορία, τις μνήμες και τις διδαχές της με ένα μεγάλο πρόγραμμα εκδηλώσεων στις 23 και 24 Ιουνίου.

Στις εκδηλώσεις, που συνδιοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγκουσελιανών – Παλαιολούτρων «Καμάρα» και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μετσόβου, υπό την αιγίδα των Δήμων Μετσόβου και Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, καθώς και της Ιεράς Μητρόπολης Λάμπης – Σφακίων – Συβρίτου, θα βρεθούν και 50 Κρήτες.

Το πρόγραμμα ξεκινά το Σάββατο 23 Ιουνίου με προσκύνημα στις 9.30 το πρωί στην Αγία Παρασκευή και στη συνέχεια θα τελεστεί εκδήλωση στην πλατεία Κρητών Ηρώων όπου βρίσκεται η προτομή του Στυλιανού Κλειδή, με ομιλητή τον πρώην δήμαρχο Φοίνικα Ρεθύμνου Στέλιο Κλειδή.


Στις 11, στο Ηρώο Πεσόντων Κρητών Εθελοντών στη θέση Προφήτης Ηλίας, θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγκουσελιανών Σήφη Κουρμούλη.

Στις 6.30 το απόγευμα θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας στο συνεδριακό κέντρο «Διάσελο». Θα προλογίσουν ο δήμαρχος Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος και ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Κώστας Κλειδής, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία του Τριαντάφυλλου Παπαζήση με τίτλο «Ρέθυμνο – Μέτσοβο. Ένας αιώνας ιερών δεσμών», που θα αφορά τα θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία των δύο περιοχών. Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου θα κλείσουν στις 8.15 το βράδυ στην πλατεία του Μετσόβου με χορευτικά συγκροτήματα από το Μέτσοβο και τα Αγκουσελιανά, ενώ θα υπάρξει και απονομή αναμνηστικών.

Την Κυριακή 24 Ιουνίου οι εκδηλώσεις μεταφέρονται αρχικά στις 8.30 το πρωί στη Στήλη Μάχης Δρίσκου στη Μάζια, όπου θα εκφωνήσει ομιλία ο τέως δήμαρχος Φοίνικα Ρεθύμνου Μανώλης Μαστορογιαννάκης, και στη συνέχεια στις 9 το πρωί στην προνομή του Χρήστου Μακρή δίπλα στη λίμνη με ομιλία του Μιχάλη Κουρμουλάκη.

 http://www.epirusonline.gr/articles/culture/ekdeloseis_gia_ta_100_cronia_apeleuteroses_tou_metsobou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου