Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ποιους ενόχλησε η μεταφορά αρμοδιότητας της “Δια βίου μάθησης” στο Υπουργείο Εργασίας;

Διαβάσαμε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» το εξής παραπολιτικό: «Μία περίεργη απόφαση διάβασα προχθές στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μια κατεξοχήν αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας, η Δία Βίου Μάθηση, κατευθύνεται προς το υπουργείο Εργασίας. Τι σχέση μπορεί να έχει όμως, διερωτώμαι. Μήπως και έγινε κανένα λάθος μέσα στην τούρλα των ημερών; »
Η παραπάνω επισήμανση του δημοσιογράφου της εφημερίδας, κατά την άποψή μας, είναι αποτέλεσμα άγνοιας και επιδερμικής προσέγγισης του όρου εκπαίδευση!
Η δια βίου εκπαίδευση είναι μία δομή η οποία αριστεροκρατείται, ( και πασοκοκρατείται ) εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Αποτελεί ένα πεδίο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται πολλά μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημιακού χώρου (καθηγητές) και οι συνεργάτες τους και επωφελούνται κυρίως μέσω των πολλών προγραμμάτων τα οποία “τρέχουν” στα πλαίσια της δια βίου εκπαίδευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι “ειδικός” και ιθύνων νους της Εκπαίδευσης
Ενηλίκων –κομμάτι της Δια βίου- θεωρείται άτομο από το σκληρό πυρήνα τους ΠΑΣΟΚ, έχει δε χαρακτηριστεί από έγκριτη εφημερίδα του χώρου του, το «φετίχ του Παπανδρέου». Φυσικό λοιπόν θεωρείται οι θιγόμενοι από την απομάκρυνση της δια βίου από το υπουργείο στο οποίο υπάγονται και τη μεταφορά της σε άλλο υπουργείο να αντιδράσουν, αφού έτσι χάνουν τα πολλαπλά οφέλη τους.
Η πραγματικότητα είναι ότι η Δια βίου εκπαίδευση είναι ένας χώρος ο οποίος μέσω της επαγγελματικής κατάρτισης –αρχικής και συνεχιζόμενης- μπορεί να συνεισφέρει στην προσφορά, αλλά και αναβάθμιση επαγγελματικών γνώσεων ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού και κυρίως των νέων –οι οποίοι πλήττονται από την ανεργία- και να τους καταστήσει ικανούς να διεκδικήσουν θέσεις στην αγορά εργασίας. Είναι φανερό λοιπόν ότι η Δια βίου Εκπαίδευση συνδέεται στενά με την κατάρτιση και την απασχόληση, συνεπώς είναι αυτονόητη η μεταφορά της στο υπουργείο εργασίας –κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό- ώστε να αποτελέσει εργαλείο της κυβερνητικής πολιτικής για την καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας και όχι χώρο εκμετάλλευσης σπουδαίων “εγκεφάλων” της εγχώριας πανεπιστημιακής ελίτ.
http://olympia.gr/2012/06/26/ποιους-ενόχλησε-η-μεταφορά-αρμοδιότη/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου