Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Το έθιμο με τα φύλλα καρυδιάς στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (την ημέρα της Πεντηκοστής)

(επαναδημοσίευση) Με λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα και στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Ελληνικό (Ι.Μ.Γλυφάδας), η Κυριακή της Πεντηκοστής. Το πρωΐ εψάλη ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια τελέστηκε με κατάνυξη ο Εσπερινός της Γονυκλισίας, από τους ιερείς π. Στέφανο Σουλιμιώτη και π. Αθανάσιο Βασιλείου.

Με το πέρας του Εσπερινού της Γονυκλισίας, ακολούθησε το έθιμο που τηρείται στην ενορία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Ο αρχιμανδρίτης π. Στέφανος διένειμε στο εκκλησίασμα, φύλλα καρυδιάς, τα οποία ομοιάζουν με την πύρινη γλώσσα που απεικονίζει την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στην εικόνα της Πεντηκοστής.

Η Πεντηκοστή είναι μια γιορτή αφιερωμένη στους νεκρούς. Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες οι ψυχές των νεκρών κάποιες μέρες ανεβαίνουν στον επάνω κόσμο. Η δοξασία αυτή συνεχίστηκε και στους Νεοέλληνες. Έτσι σύμφωνα με αυτή τη δοξασία οι ψυχές των νεκρών ανεβαίνουν στον επάνω κόσμο κάθε ανάσταση για πενήντα μέρες. Πεντηκοστή δηλαδή είναι η τελευταία ημέρα του ταξιδιού των νεκρών, η μέρα που γυρίζουν πίσω.

Την ώρα του γονατίσματος στην λειτουργία της εκκλησίας οι ψυχές των νεκρών γυρίζουν στον κάτω κόσμο, οι ζωντανοί κλείνουν τα μάτια τους ώστε να μη δουν τις ψυχές που λυπημένες γυρνούν στον Άδη. Μάλιστα γονατίζουν πάνω σε φύλλα καρυδιάς γιατί συμβολίζουν την πικρία που κατέχει τις ψυχές των νεκρών την ημέρα αυτή, μιας που τα φύλλα είναι πικρά. Σύμφωνα με μία άλλη
παράδοση το γονάτισμα γίνεται για να παρακαλέσουμε να μην πέσει το γεφύρι που ενώνει τον πάνω κόσμο με τον κάτω. Κατά την παράδοση το γεφύρι είναι λεπτό σαν τρίχα και έχει την ιδιότητα να τρέμει όταν περνά μια κολασμένη ψυχή. Για αυτό το λόγο γονατίζουμε και παρακαλούμε να στεριώσει το γεφύρι ώστε να μην πέσει κανείς μέσα στο ποτάμι το οποίο οδηγεί κατευθείαν στη κόλαση.

Σημείωση: Το ίδιο έθιμο διατηρείτε μέχρι σήμερα σε πολλά χωριά, όπως στο Βοτονόσι της επαρχίας Μετσόβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου