Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Ενας φίλος της Θεολογίας της Απελευθέρωσης «ελεγκτής πίστης» στο Βατικανό

Ο επίσκοπος Μίλερ ορίστηκε επικεφαλής του Γραφείου Ορθοδοξίας από τον Πάπα

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ διόρισε τον Γερμανό Γκέρχαρντ Λούντβιχ Μίλερ ως επικεφαλής του Γραφείου Ορθοδοξίας του Βατικανού, μιας υπηρεσίας αρμόδιας για ζητήματα πίστης.
Η επιλογή του 64χρονου επίσκοπου της πόλης Ρέγκενσμπουργκ, που διαδέχεται τον Αμερικανό καρδινάλιο Γουίλιαμ Λεβάντα, ξένισε αρκετούς στην Αγία Έδρα, καθώς ο Μίλερ είναι φίλος του αιδεσιμότατου Γκουστάβο Γκουτιέρες, του Περουβιανού ιερέα που θεωρείται ο εισηγητής της, ευρέως διαδεδομένης στη Λατινική Αμερική, «Θεολογίας της Απελευθέρωσης» που εμπνέεται από τον μαρξισμό, κι αντί για το Σταυρό, έχει ως σύμβολό της το… σφυροδρέπανο, πρωτοστατώντας στον αγώνα υπέρ των φτωχών.
Ακόμη περισσότερο προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ο ίδιος ο (αντικομμουνιστής) Πάπας Βενέδικτος έδωσε επί σειρά ετών μια πραγματική μάχη εναντίον της Θεολογίας της Απελευθέρωσης, με το επιχείρημα ότι καλούσε τους πιστούς να χρησιμοποιήσουν τη βία ώστε να εξεγερθούν εναντίον της κοινωνικής αδικίας.

Φυσικά πολλοί υπερσυντηρητικοί καθολικοί κληρικοί ήδη εγείρουν ερωτήματα για τον διορισμό του Μίλερ στο συγκεκριμένο αξίωμα, ειδικά μετά το 2006, όταν ο επίσκοπος είχε υποδεχθεί τον Πάπα στο Ρέγκενσμπουργκ με μια ομιλία που συνέδεε το Ισλάμ με τη βία, προκαλώντας την αντίδραση των μουσουλμάνων.
Τελικά όμως, στην επιλογή του Μίλερ πρυτάνευσε όχι τόσο η δράση του ως υπέρμαχος της «Θεολογίας της Απελευθέρωσης», όσο η προσωπική του φιλία με τον Πάπα κι η εκτίμηση που τρέφει ο τελευταίος προς το πρόσωπό του.
Τον όρο «Θεολογία της Απελευθέρωσης» χρησιμοποίησε πρώτος το 1971 ο Γκουτιέρες για την υποστήριξη απελευθερωτικών κινημάτων με τη χρήση μαρξιστικών ιδεών. Όμως ο Πάπας Iωάννης Παύλος με μία ανακοίνωση τον Iανουάριο του 1979, απέσυρε την υποστήριξή του προς τη συγκεκριμένη θεολογία, τονίζοντας πως «η εικόνα του Xριστού ως πολιτικής φυσιογνωμίας ή ενός επαναστάτη, δε συνάδει με τα διδάγματα της Eκκλησίας».
 http://www.tovima.gr/world/article/?aid=465238

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου