Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Αντιοχείας Ιγνάτιος: "Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες απ’ όπου προέρχονται"

Εκκληση προς πάσα κατεύθυνση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Συρία απευθύνει το Πατριαρχείο Αντιοχείας σε ανακοινωθέν που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα.

«Απευθύνουμε έκκληση προς κάθε κατεύθυνση, εντός και εκτός της πολύπαθης Συρίας, να σταματήσουν οι εχθροπραξίες απ' όπου προέρχονται» τονίζουν ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.Ιγνάτιος και οι μητροπολίτες που ποιμαίνουν δεκάδες χιλιάδες χριστιανούς στη Συρία, το Λίβανο, το Ιράκ, το Κουβέιτ και τμήμα της Τουρκίας.

«Αναρίθμητοι Άραβες Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, άνδρες γυναίκες και παιδιά, πέφτουν θύματα από τους βομβαρδισμούς. Τα νοσοκομεία γέμισαν τραυματίες και ο ανθρώπινος θρήνος είναι ακατάπαυστος» προσθέτουν χαρακτηριστικά και όπως σημειώνουν «Οι Άραβες της Συρίας, ανεξάρτητα από τη θρησκεία μας, έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε στον τόπο μας ειρηνικά και δημιουργικά».

Αναφερόμενοι στα καθημερινά τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται σε πόλεις και χωριά της Συρίας επισημαίνεται ότι: «Τους δεκαπέντε τελευταίους μήνες είναι αμέτρητες οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και πολυπληθείς όσοι εγκατέλειψαν την πατρίδα μας πρόσφυγες σε άλλες χώρες. Οι Χριστιανοί μας έχασαν τα χωριά τους, τις πόλεις τους, την περιουσία, τους ιερούς ναούς και τις οικογένειές τους μέσα στα ερείπια των συγκρούσεων».
Καλούμε όλους τους Σύριους, τονίζεται «στο Όνομα του μόνου αληθινού Θεού, να συμφωνήσουν να ζήσουμε συμφιλιωμένοι μεταξύ μας στην ευλογημένη δική μας Συρία.
Προσβλέπουμε παράλληλα στους Διεθνείς Οργανισμούς και τη Διεθνή Κοινότητα να κατανοήσουν την ιδιαιτερότητα της χώρας μας και να εγγυηθούν για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την καταλλαγή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πατριαρχείο Αντιοχείας επί αιώνες αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ειρήνης στην Μέση Ανατολή και οι κληρικοί και οι αρχιερείς του απολαμβάνουν του σεβασμού και των μουσουλμάνων αράβων. Τον 14ο αιώνα η έδρα του Πατριαρχείου μεταφέρθηκε από την Αντιόχεια στην Δαμασκό και από τότε μέχρι σήμερα έχει βιώσει αναρρύθμιτες δύσκολες στιγμές.

Ο σημερινός Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιγνάτιος ο Δ' (Χαζίμ) έχει τιμηθεί πολλές φορές στον αραβικό κόσμο, απολαμβάνει του σεβασμού όλων των πλευρών και την δεκαετία του '90 αναγορεύτηκε επισήμως ως ο Πατριάρχης των Αράβων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου