Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για τη μισθοδοσία των κληρικών υπενθυμίζουν οι Ιεράρχες

του Νίκου Παπαχρήστου
Στις ξεκάθαρες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που έκανε περίπου πριν τρεις μήνες στο Ζάππειο, παραπέμπουν Ιεράρχες και στελέχη της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με τις πληροφορίες που εμφανίζουν την Κυβέρνηση να δέxεται εισηγήσεις να προχωρήσει στην κατά το ήμισυ περικοπή της μισθοδοσίας των κληρικών. «Κάποιοι διαδίδουν κακόβουλα τελευταία ότι υπάρχει πρόθεση να κοπεί η μισθοδοσία των κληρικών. Τονίζω ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται», είχε καταστήσει σαφές ο κ.Σαμαράς σε ομιλία του στο Ζάππειο, στις 26 Απριλίου, αναφορικά με τις προγραμματικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την Πολιτική, τους Θεσμούς και την Ασφάλεια.

Στο «Ζάππειο Β’» ο σημερινός Πρωθυπουργός είχε τοποθετηθεί με τόσο ξεκάθαρο τρόπο για την σημασία στήριξης του πολυδιάστατου κοινωνικού έργου της Εκκλησίας που είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη - και την ψήφο! -πολλών κληρικών και των οικογενειών τους σε όλη την χώρα. «Ο Πρωθυπουργός με πολύ διακριτό
τρόπο είχε εκφράσει τον σεβασμό του προς την Εκκλησία και τη διαχρονική προσφορά της ενώ είχε διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει ζήτημα διακοπής της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου», σχολιάζει στο Amen.gr ένας εκ των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Δεσμεύσεις για την στήριξη του θεσμού της Εκκλησίας
«Οφείλουμε να ενισχύσουμε το έργο και τις προσπάθειες της Εκκλησίας ειδικά τέτοιες εποχές. Γιατί η Εκκλησία σήμερα με το φιλανθρωπικό έργο της κρατά την κοινωνική συνοχή. Στηρίζει συνανθρώπους μας που δεν έχουν πια που να στηριχθούν. Ασκεί προνοιακό έργο, πολλές φορές εκεί που το ίδιο το κράτος έχει αποτύχει. Της αξίζει ο σεβασμός», είχε επισημάνει ο κ.Σαμαράς ο οποίος τόνισε ότι θα διευκολύνει την Εκκλησία να αξιοποιήσει την περιουσία της προκειμένου να ενισχύσει το πνευματικό έργο της και τις φιλανθρωπικές δράσεις της.
«Εκείνο που είναι στις προθέσεις μας να αλλάξουμε είναι υπέρ της Εκκλησίας, όχι εναντίον της: Όπως θα αξιοποιηθεί και η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, θα δώσουμε την ευκαιρία να αξιοποιηθεί και η εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία. Ώστε να αποκτήσει πόρους και να διευρύνει το κοινωνικό και πνευματικό έργο της. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συζητήσουμε μαζί της ένα ρυθμιστικό μηχανισμό, ώστε να μην μπλέκεται το ποιμαντορικό της έργο με την τρέχουσα διαχείριση οικονομικών και επενδυτικών συμφερόντων. Η πνευματικότητα της Εκκλησίας μας πρέπει να διατηρηθεί αλώβητη. Αλλά τη θέλουμε ισχυρή, όχι αποδυναμωμένη. Άλλωστε, η αξιοποίηση της περιουσίας της, δεν θα φέρει μόνον πόρους στην ίδια. Θα δημιουργήσει και πρόσθετη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και εισόδημα», είχε υπογραμμίσει τότε ο κ.Σαμαράς ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση θα σεβόταν το θεσμό της Εκκλησίας και το έργο της.

«Η Ορθοδοξία είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας. Είναι τμήμα της Πολιτιστικής και της Ιστορικής μας παράδοσης. Το να γνωρίζουν τα παιδιά την Ορθοδοξία είναι τμήμα της εκπαίδευσης που υποχρεώνεται από το Σύνταγμα να τους προσφέρει το Ελληνικό κράτος. Φυσικά εξαιρούνται τα παιδιά των αλλοδόξων που κι αυτοί είναι Έλληνες και έχουν πλήρη δικαιώματα στη δική τους θρησκευτική παράδοση», είχε πει ο σημερινός Πρωθυπουργός απαντώντας εμμέσως πλην όμως σαφώς σε όσους επιδιώκουν την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών.

«Μερικοί που έχουν κάνει επάγγελμα να εξαπολύουν κατά καιρούς επιθέσεις κατά της Εκκλησίας μας, θα έπρεπε να διαβάσουν και να ξαναδιαβάσουν το σχετικό άρθρο 3 του Συντάγματός μας. Αυτές οι ύπουλες επιθέσεις θα τελειώσουν. Η Πολιτεία δεν θα ανακατεύεται στο έργο της Εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν ανακατεύεται στην Πολιτική. Αλλά η πνευματική παράδοση αναγνωρίζεται συνταγματικά, είναι δυνατή και θα παραμείνει δυνατή. Όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είχε προσθέσει ο κ.Σαμαράς.
Προηγουμένως, αναφερόμενος γενικότερα στην Παιδεία, ο σημερινός Πρωθυπουργός υπενθύμιζε με νόημα:

«Το Σύνταγμά μας, στο άρθρο 16 παράγραφος 2 αναφέρει καταλέξει, πως “H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες”. Επαναλαμβάνω: “την ηθική και πνευματική αγωγή των Ελλήνων”. Την “ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης…”. Αυτά λέει το Σύνταγμά! Έτσι; Ερωτώ: Τα σχολικά βιβλία το κάνουν; Ή μήπως προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία μας. Με τρόπο μάλλον απαξιωτικό… Αυτά θα τελειώσουν! ».

 http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=9872

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου