Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Πως διαμορφώνονται οι βάσεις στις Θεολογικές Σχολές

του Αντώνη Τριανταφύλλου
Σταθερά πτωτική πορεία ακολουθούν για μία ακόμη χρονιά οι βάσεις εισαγωγής στις Θεολογικές Σχολές και τα προγράμματα Ιερατικών Σπουδών. Εξαίρεση η Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει οριακή άνοδος της βάσης. Μια ακόμα νότα αισιοδοξίας είναι η εισαγωγή νέων φοιτητών στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας της Αθήνας, μετά από ένα χρόνο.
Κύριαρχο ρόλο στις προτιμήσεις των υποψήφιων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων έπαιξε η διασφάλιση της επαγγελματικής αποκατάστασης, με αποτέλεσμα αρκετά τμήματα να δουν τη βάση εισαγωγής τους να εκτοξεύεται στα ύψη. Αυτό όμως δεν συνέβη στην περίπτωση των τμημάτων Θεολογικών Σπουδών και παρά το γεγονός ότι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, από όπου προέρχονται οι υποψήφιοι για τις Θεολογικές Σχολές, ήταν σαφώς καλύτερες από αυτές των υποψηφίων των άλλων κατευθύνσεων, λόγω της σχετικής ευκολίας των φετινών θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων.
Αναλυτικότερα, η βάση εισαγωγής στη Θεολογική Σχολή της Αθήνας έπεσε κατά 135 μόρια και ανέρχεται φέτος στα 11.535 μόρια, ενώ καλύφθηκαν και οι 279 προσφερόμενες θέσεις. Το 2001 η βάση εισαγωγής ήταν 11.710 μόρια και οι θέσεις 297.

Η βάση στη Θεολογική της Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε στα 11.527 μόρια, παρουσιάζοντας ελαφρά ανοδική πορεία σε σύγκριση με το 2011, που η βάση είχε ανέλθει σρα 11.441 μόρια. Όπως και πέρσι έτσι και φέτος οι θέσεις στη γενική κατηγορία των πανελλαδικών εξετάσεων ανήλθαν σε 207.
Μετά από απουσία ενός έτους το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας της Αθήνας εμφανίστηκε και πάλι στο μηχανογραφικό δελτίο και θα δεχθεί εκ νέου φοιτητές. Η βάση εισαγωγής για το 2012 διαμορφώνεται στα 10.924 μόρια, ενώ καλύφθηκαν και οι 135 προσφερόμενες θέσεις. Το τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεσσαλονίκης έχει φέτος βάση τα 10.424 μόρια και θα δεχθεί 189 φοιτητές στη γενική κατηγορία. Συγκριτικά, το 2011 η βάση σε αυτό το τμήμα είχε ανέλθει στα 10.797 μόρια.
Προγράμματα Ιερατικών Σπουδών
Σε αντίθεση με τις βάσεις εισαγωγής στις Θεολογικές Σχολές, όπου – έστω και μετά βίας – συγκρατήθηκαν οριακά πάνω από το «ψυχολογικό όριο» των 10.000 μορίων, τα προγράμματα Ιερατικών Σπουδών για μία ακόμη χρονιά «είδαν» τις βάσεις εισαγωγής τους να διαμορφώνονται χαμηλότερα.
Το πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών της Αθήνας έχει φέτος βάση εισαγωγής τα 9.432 μόρια, παρουσιάζοντας πτώσης σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 9964 μόρια. Το πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών της Θεσσαλονίκης έχει για το 2012 βάση τα 9.003 μόρια, σε σύγκριση μετα 9.604 μόρια του 2011.
Το Ιερατικό πρόγραμμα στη Βελλά Ιωαννίνων έχει φέτος βάση τα 8.592 μόρια παρουσιάζοντας σημαντική πτώση από τα 9.312 που είχε το 2011. Το πρόγραμμα Ιερατικών ΣΠουδών στο Ηράκλειο της Κρήτης φέτος έχει βάση εισαγωγής τα 8452 μόρια.
Στα δυο προγράμματα Ψαλτικής στη Βελλά Ιωαννίνων και το Ηράκλειο της Κρήτης οι βάσεις εισαγωγής φέτος διαμορφώνονται στα 9.783 και 9.527 μόρια αντίστοιχα. Κοινό χαρακτηριστικό στο σύνολο των τμημάτων Θελογικών Σχολών και Προγραμμάτων Ιερατικών Σπουδών είναι ότι καλύφθηκε το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων τόσο από την κοινή κατηγορία, όσο και από τις ειδικές κατηγορίες των τριτέκνων και πολυτέκνων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου