Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ένας νέος Μακάριος συνάντησε την Ορθοδοξία

ΖΑΚΥΝΘΟΣ – Όταν στα μέσα της δεκαετίας του 50, η Κύπρος και η Κένυα, έδιναν τον αγώνα τους για ν’ αποτινάξουν τον Βρετανικό ζυγό, κανένας δεν φανταζόταν ότι τα δύο αυτά έθνη, θα δένονταν με δεσμούς αίματος κι αδελφοσύνης.
Ένας δεσμός που κορυφώθηκε πριν λίγες ημέρες, όταν ο γυιός του Πρωθυπουργού της Κένυα, Ράιλα Οτίγκα, ο νεαρός Φιντέλ Οτίγκα, βαπτίστηκε χριστιανός Ορθόδοξος και παντρεύτηκε την αγαπημένη του στον Ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων, στην πρωτεύουσα της χώρας, Ναιρόμπι.
Τα μυστήρια τέλεσε ο Μητοπολίτης Κένυα, Μακάριος, ο οποίος ζει στην Αφρικανική χώρα, περισσότερα από 30 χρόνια.


ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ
Στον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων, όλα ήταν έτοιμα για να τελεστεί με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ο γάμος του νεαρού Φιντέλ. Λίγο νωρίτερα ο γιός του Κενυάτη πρωθυπουργού και άλλοι 22 νεαροί, είχαν βαπτιστεί, Χριστιανοί Ορθόδοξοι.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κένυας, Μακάριος, κάλεσε τους μελλονύμφους και εξήγησε στον νεαρό το “βάρος” του νέου ονόματος του. Μακάριος.

“Είσαι απο εδώ και στο εξής, ο νέος Μακάριος” του είπε.
“60 χρόνια πριν, εδώ στον ίδιο ναό ο ηγέτης της Κύπρου Μακάριος ο Γ΄, έχοντας αφεθεί ελεύθερος απο τις φυλακές των Σευχελλών, συνάντησε τον παππού σου τον ιστορικό ηγέτη της Κένυα, Γιόμο Κενυάτα.
Εδώ σ’ αυτόν τον ναό, τον Απρίλιο του 1957, οι δύο ηγέτες, έδωσαν όρκο να συνεχίσουν τον αγώνα γιά την ελευθερία των λαών τους, για την οποία φυλακίστηκαν και οι δύο από τους Βρετανούς”.
Οι δύο άντρες συναντήθηκαν πολλές φορές στα πλαίσια των διασκέψεων κορυφής των Αδεσμεύτων χωρών. Η φιλία τους και η πίστη στην ελευθερία και την ισότητα,τους έκαναν να ζούν σαν αδέλφια.



ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ
Ο Πρωθυπουργός της Κένυα, φανερά συγκινημένος κατά την διάρκεια της τελετής, μίλησε για όσα του είχε αφηγηθεί ο παππούς του,’οταν αναφερ’οταν στη φιλία του με τον Μακάριο. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Κένυα είναι αδέλφια, είπε στον γιό του.
Μιλώντας στην “Ημέρα” ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης της Κένυα, είπε ότι τον χαροποίησε ιδιαίτερα η απόφαση του νεαρού, να ασπαστεί την Ορθόδοξη θρησκεία και πως το δώρο του προς το ζευγάρι των νεονύμφων, ήταν δύο μεγάλα θρησκευτικά βιβλία.
“Μιλωντας στους νεονύμφους -μας είπε ο Μητροπολίτης- προσπάθησα ν’ αναλύσω τη σπουδαιότητα του μυστηρίου αλλά και την ιστορική πορεία της ορθοδοξίας στο χώρο της Αφρικής, που με τα κοσμοσωτήρια μηνυματά της, φέρνει τον άνθρωπο κοντά στο Θεό και τον κάνει κοινωνό με τα θεία μυστήρια της εκκλησίας μας”.
Γ. Γεωργιάδης


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ “ΗΜΕΡΑ”
www.imerazante.gr
Γ. Γεωργιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου