Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι ανησυχούν για τη λειτουργία των Πρ. Πειραματικών Σχολείων

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι ανησυχούν για τη λειτουργία των Πρ. Πειραματικών Σχολείων
Η Διοικούσα Επιτροπή των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) λειτουργεί έξω από τον ιστό του Εκπαιδευτικού συστήματος και συνδιαλέγεται με τον εαυτό της για κρίσιμα ζητήματα λειτουργίας των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.
Την ανησυχία αυτή διατυπώνει με σημερινή ανακοίνωση η πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων. Το για τι διαβάστε παρακάτω την ανκοίνωση:
Η ΠΕΣΣ είχε έγκαιρα επισημάνει τα προβλήματα δημιουργίας του αυτόνομου κέντρου καθοδήγησης και λήψης αποφάσεων υπό την επωνυμία Διοικούσα Επιτροπή των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) το οποίο λειτουργεί μακριά από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις.
Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. φαίνεται ότι λειτουργεί έξω από τον ιστό του Εκπαιδευτικού συστήματος και συνδιαλέγεται με τον εαυτό της για κρίσιμα ζητήματα λειτουργίας των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.
Πρώτο δείγμα γραφής, η επιλογή από την ίδια των Σχολικών Συμβούλων για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, καταργώντας αποφάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.
Πρόσφατα, πληροφορηθήκαμε την απόφαση Φ.361.22/116672/Δ1/01-10-2012 για τον «ορισμό κριτηρίων αξιολόγησης διευθυντών και εκπαιδευτικών στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία», όπου μεταξύ άλλων στα κριτήρια αξιολόγησης διευθυντών, υποψηφίων για θέσεις με θητεία στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, διαβάζουμε :

1. Ένα ΜΔΕ στη διοίκηση της εκπαίδευσης "ισούται" με δύο ΜΔΕ στο γνωστικό αντικείμενο του υποψηφίου
2. Για το επιστημονικό έργο η μοριοδότηση είναι 11%, ενώ η αποδεδειγμένη συγγραφή επιστημονικών συγγραμμάτων αποτελεί μόλις το 18% της όποιας άλλης επιστημονικής δραστηριότητας (Αρθρα, Εισηγήσεις (Πού ;), συμμετοχή στο σχεδιασμό εκπ/κού υλικού)
3. Η παρακολούθηση προγραμμάτων και η βεβαίωση για επιμορφωτικό έργο, ακόμα και για λίγες ώρες, υπερμοριοδοτείται έναντι ετήσιας διδασκαλίας σε ΑΕΙ – ΤΕΙ
4. Η προϋπηρεσία σε θέση Σχολικού Συμβούλου μοριοδοτείται ανά έτος σχεδόν με τα μισά μόρια ακόμα και ενός υποδιευθυντή. Φυσικά δεν γίνεται λόγος για σύγκριση με την μοριοδότηση διευθυντών , αφού ένας διευθυντής μπορεί να λάβει έως και τριπλάσια μοριοδότηση από ένα Σχολικό Σύμβουλο.
Αυτές είναι μόνο λίγες και ενδεικτικές αναφορές στην σχετική απόφαση, όπου αξίζει να σημειωθεί η αναφορά στην αξιολόγηση διευθυντών-εκπαιδευτικών και μάλιστα με προκλητική πριμοδότηση μορίων, η οποία οπόσο γνωρίζουμε δεν έχει ακόμα μορφοποιηθεί ούτε σε σχέδιο πρότασης.
Αναρωτιόμαστε:
Βιάστηκε/Βιάζεται για κάποιο λόγο η Δ.Ε.Π.Π.Σ. ;
Η απόφαση αυτή της Δ.Ε.Π.Π.Σ. αποτελεί προοίμιο εξελίξεων;
Η ΠΕΣΣ ζητάει από την πολιτική ηγεσία την απόσυρση της απόφασης και την έναρξη διαλόγου με θεσμικούς φορείς για την καλύτερη λειτουργία των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.
Για το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ.
      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ                          ΜΠΑΡΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου