Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Χαιρετισμός του Κοσμήτορα Μιχάλη Τρίτου, στην ορκωμοσία των πτυχιούχων της Θεολογικής Σχολής

Δημοσιεύουμε παρακάτω τον μνημειώδη χαιρετισμό του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Αγσπητού και σεβαστού φίλου Καθηγητή Μιχαήλ Τρίτου, στην ορκωμοσία των πτυχιούχων της Θεολογικής Σχολής.

Αγαπητοί μου πτυχιούχοι,
Ύστερα από μία κοπιαστική προσπάθεια τεσσάρων ετών αξιώνεσθε της λήψεως του πτυχίου σας, που αποτελεί την επιβράβευση των κόπων σας, αλλά και τη δικαίωση των θυσιών των γονέων σας.
Γίνατε πτυχιούχοι μιας Σχολής που διαθέτει υψηλό επιστημονικό κύρος σε πανορθόδοξο και διαχριστιανικό επίπεδο.

Και ενός Πανεπιστημίου που πρόσφατες στατιστικές το κατατάσσουν πρώτο στην Ελλάδα, πρώτο στα Βαλκάνια και 158ο μεταξύ των 20.000 Πανεπιστημίων του κόσμου.
Από τη Σχολή αυτή απεφοίτησαν Πατριάρχες, Μητροπολίτες, υψηλόβαθμοί κληρικοί, καθηγητές Πανεπιστημίου και λοιποί σκαπανείς του πνεύματος και της επιστήμης.
Κατά τη μεγάλη αυτή στιγμή της ζωής σας επιτρέψτε μου πολύ σύντομα να σας επισημάνω τα εξής: Η Θεολογία, την οποία σπουδάσατε τέσσερα ολόκληρα χρόνια, από την άποψη της υπερβατικότητας του αντικειμένου της υπέρκειται της επιστημονικής εμπειρίας.
Είναι όμως και επιστήμη, αφού η ιστορικότητα της εν Χριστώ αποκαλύψεως ερευνάται και επιβεβαιώνεται από αυτήν με μεθόδους κοινές με την θύραθεν επιστήμη.
Παράλληλα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Θεολογία δεν αποτελεί μόνον προϊόν δημιουργικού στοχασμού στο σπουδαστήριο, αλλά και εμπειρία προσωπικής βιωματικής σχέσεως με το Θεό.
Ως εκ τούτου η Θεολογία ως επιστήμη και η πίστη ως βίωμα συμπίπτουν ως προς την ταυτότητα του περιεχομένου.
Θα κληθείτε να διδάξετε το πολύπαθο και άγρια συκοφαντημένο μάθημα των θρησκευτικών.
Ένα μάθημα ανθρωπιστικό και ηθοπλαστικό, που ρίχνει πλούσιο φως στα αιχμηρά υπαρξιακά και μεταφυσικά ερωτήματα των νέων και που στοχεύει στην ηθική θωράκιση της προσωπικότητος.
Γι αὐτό δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής σας η δυσκολία του θεολογικού έργου.
Όχι γιατί είστε υποχρεωμένοι να το διεξάγετε μέσα σε ένα κλίμα κρίσεως όλων των ηθικών αξιών, αλλά γιατί απαιτεί βαθειά γνώση του περιεχομένου της ορθοδόξου πίστεως και συγχρόνως την εκφορά του στους μαθητές κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνεται εμφανής η αξία και η σημασία αυτού για την αγωγή, την πρόοδο και τη ζωή τους.
Ένα άλλο σημείο που θέλω διαρκώς να Σας το επισημαίνω είναι η σχέση Σας με την Εκκλησία.
Η Θεολογία δεν είναι απλώς μια επιστήμη, αλλά λειτουργία κατεξοχήν εκκλησιαστική. Δεν είναι δυνατόν να νοηθεί ούτε Εκκλησία άνευ Θεολογίας ούτε Θεολογία, τουλάχιστον Ορθόδοξη, άνευ Εκκλησίας.
Η Θεολογία έξω από την Εκκλησία ιδεολογικοποιείται και εκκοσμικεύετεται, αλλά και η Εκκλησία δεν μπορεί να επιτελέσει το σωτηριολογικό της έργο, χωρισμένη από την Ορθόδοξο Θεολογία.
Ένα τέταρτο σημείο στο οποίο θάθελα να σταθώ είναι η σχέση σας με τον πολιτισμό και την παράδοση.
Να μην είσθε μονομερείς και στενοκέφαλοι Θεολόγοι, αλλά να πρωτοστατείτε στις διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες για να αποδείξετε ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι σκοταδισμός, αλλά η μεγαλύτερη εκπολιτιστική δύναμη που εξυψώνει την πολιτιστική στάθμη και ασκεί ευεργετική επίδραση σε όλες τις εκφάνσεις και εκδηλώσεις του πολιτισμού.
Και τούτο γιατί ασχολείται με την καλλιέργεια της ψυχής, που είναι η ψυχή του πολιτισμού.
Παράλληλα θα πρέπει να σέβεστε και να προβάλλετε την ελληνορθόδοξη παράδοση, που δεν είναι ένα αντικείμενο μουσειακής χρήσεως και λαογραφικής σπουδής, αλλά η ίδια η αυτοσυνειδησία, η ταυτότητα και η ζωή μας.
Η παράδοση είναι ένας συσσωρευτής πείρας ζωής, που γονιμοποιεί και τρέφει τη νεοελληνική μας διάρκεια.
Αγαπητοί μας πτυχιούχοι,
Η μεγάλη αυτή στιγμή της ζωής σας συμπίπτει με δύο εκ διαμέτρου αντίθετα γεγονότα για τη ζωή του ελληνικού λαού.
Τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, ενός μεγάλου γεγονότος που αποδείχθηκε καθοριστικό για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
Ενός αγώνα από τον οποίο η Ελλάδα προσπορίθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα εντυπωσιακά οφέλη, διπλασιάζοντας σχεδόν την εδαφική της έκταση και τον πληθυσμό της και ο οποίος προικοδότησε με ενεργητικά στοιχεία τη φυλετική μας βίωση.
Από την άλλη πλευρά τα τραγικά γεγονότα που βιώνει τα τελευταία χρόνια ο λαός μας από την θλιβερή οικονομική κατάσταση, η οποία ευτελίζει την εθνική μας αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια.
Σ' αυτόν τον κόσμο, τον απογοητευμένο από τους πολιτικούς και τις ιδεολογίες καλείται η Εκκλησία και η Θεολογία να δώσουν ένα μήνυμα ελευθερωτικό και σωστικό, ένα μήνυμα ελπίδας ότι Κύριος του κόσμου και της Ιστορίας είναι ο ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού που έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για όλους και για όλα και ότι τέτοιες κρίσεις πέρασε πολλές ο λαός μας κατά το παρελθόν, που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς με πίστη και ελπίδα στην πρόνοια του Θεού και στην ενότητα του λαού μας.
Σεις, οι φορείς της "Καινής Διδαχής", καλείσθε να δώσετε δύναμη και ελπίδα στον απογοητευμένο και ψυχικά κουρασμένο σημερινό άνθρωπο που περισσότερο από κάθε άλλη φορά ζητάει να λυτρωθεί από το θάνατο, το άγχος, την απελπισία, τη μοναξιά, το μεγάλο κενό του εσωτερικού του κόσμου.
Με πίστη στην αξία του ανθρώπου και της ζωής˙ με ανιδιοτελή προσφορά αγάπης˙ με ετοιμότητα για θυσία.
Γνώση, βίωση και μετάδοση της αλήθειας πρέπει να είναι τα γνωρίσματά σας.
Θερμά συγχαρητήρια σε Σας και τους γονείς σας και καλή διακονία όπου και αν κληθείτε να ασκήσετε το θεολογικό σας έργο.

 http://www.sotirioslogos.gr/index.php/loipes-ekklisies/2385-2012-11-16-21-06-02

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου