Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

Ποινή φυλάκισης 2,5 χρόνων στον Ιωάννη (Ζόραν Βρανίσκοφσκι)

Γράφει: Γιώργος Λίγγρης
11 Μαΐου 2012
Δικαστήριο της πόλης Βέλες επιβεβαίωσε σήμερα ποινή φυλάκισης 2,5 χρόνων σε βάρος του προκαθήμενου της "Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας" Ιωάννη (κατά κόσμο Ζόραν Βρανίσκοφσκι), για υπεξαίρεση 250.000 ευρώ από
τα κονδύλια της αποκαλούμενης "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", το διάστημα που ο Βρανίσκοφσκι ήταν μητροπολίτης της Εκκλησίας αυτής.

Το δικαστήριο είχε επιβάλει ερήμην την ίδια ποινή στον Βρανίσκοφσκι, το 2009.Ο Βρανίσκοφσκι αμφισβήτησε τις κατηγορίες σε βάρος του, τις οποίες χαρακτήρισε "αβάσιμες" και "κατασκευασμένες" και υποστήριξε ότι η δίωξή του έχει πολιτικό χαρακτήρα.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, την τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην ΠΓΔΜ, στην οποία σημειώνεται ότι η άρνηση των αρχών της ΠΓΔΜ να αναγνωρίσουν την "Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας" δεν συνάδει με το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών.

Ο Ιωάννης αποπέμφθηκε το 2002 από τις τάξεις της αποκαλούμενης "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας" διότι είχε υποστηρίξει συμβιβαστική πρόταση για την εξεύρεση λύσης στη διαφορά μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της αποσχισθείσας "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας".Η συμβιβαστική εκείνη πρόταση είχε απορριφθεί από την Εκκλησία της ΠΓΔΜ, η οποία

ΠΕΡΙ ΑΚΑΚΙΑΣΚάποιος μοναχός διηγόταν για τον Αββά Ιωάννη τον Πέρση, ότι από την πολλή χάρη πού τον περιέβαλλε, είχε φθάσει σε μεγάλη ακακία. Και εξιστόρησε το εξής περιστατικό. Αυτός (ο Αββάς Ιωάννης) έμενε στην Αραβία της Αιγύπτου. Κάποτε χρειάστηκε και πήρε από κάποιον αδελφό ένα νόμισμα και αγόρασε λινάρια για να εργασθεί. Ήλθε τότε κάποιος αδελφός και τον παρακάλεσε λέγοντας· χάρισε μου Αββά λίγα λινάρια για να φτιάξω ένα λέβητα. Ο Αββάς Ιωάννης του έδωσε λινάρια με χαρά. Ήλθε και άλλος αδελφός και τον παρακάλεσε όπως ο προηγούμενος λέγοντας· δώσε μου λίγα λινάρια Αββά για να φτιάξω ένα προσόψιο. Ο Αββάς Ιωάννης έδωσε και σ’ αυτόν με χαρά όπως και στον προηγούμενο. Παρόμοια με τούς προηγούμενους ήλθαν και άλλοι αδελφοί πού ζήτησαν λινάρια, στους οποίους έδωσε ο Αββάς με ευχαρίστηση.

Κάποια στιγμή ήλθε και εκείνος πού του είχε δανείσει το νόμισμα και το ζήτησε. Του λέγει τότε ο Αββάς· θα πάω να στο φέρω, αλλά μη έχοντας από που να το δώσει, σηκώθηκε να πάει στον Αββά Ιάκωβο πού ήταν εφημέριος, προκειμένου να τον παρακαλέσει να του δώσει το νόμισμα, ώστε να το επιστρέψει στον αδελφό πού το χρωστούσε. Πηγαίνοντας λοιπόν προς τον Αββά Ιάκωβο, βρήκε καταγής ένα νόμισμα αλλά δεν το άγγιξε και βάζοντας μετάνοια επέστρεψε στο κελί του.

Ήλθε και πάλι ο δανειστής στον Αββά Ιωάννη ενοχλώντας τον για το νόμισμα. Του απάντησε ο γέροντας· μη στεναχωριέσαι για την καθυστέρηση φροντίζω γι’ αυτό. Πάλι λοιπόν βγήκε από το κελί

Διαδικασία εισαγωγής μαθητών για φοίτηση στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (Γυμνάσια- Λύκεια)

Για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας για το σχολικό έτος 2012-2013, λαμβάνοντας υπόψη το α΄ εδάφιο της παρ. 10 του άρθρου 51 του ν. 3966/2011 (Α΄ 118) όπως τροποποιήθηκε με το ιστιστ) του ν. 4072/2012 (Α΄ 86) και τις με αρ. πρωτ. 122084/Δ4/25-10-2011 (Β΄ 2546) και 50210/Δ1/04-05-2012 Αποφάσεις, σας γνωρίζουμε τα εξής: 


Α. Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες  για την εγγραφή των μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου οφείλουν να υποβάλλουν σχετική αίτηση στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο που επιθυμούν κατά το χρονικό διάστημα από 21 έως 31 Μαΐου 2012.
Οι γονείς και οι κηδεμόνες, που υποβάλλουν αίτηση για συμμετοχή στην κλήρωση, θα βεβαιώνουν με υπεύθυνη δήλωση ότι είναι οι κηδεμόνες των υποψήφιων μαθητών και δεν έχουν υποβάλει αίτηση σε άλλο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο.
Η κλήρωση για την εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη των Πρότυπων Πειραματικών Γυμνασίων θα διεξαχθεί την Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012 για τα

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΣ. ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΣΑΛΙΚΗ (ντοκυμαντέρ)

ΕΙΣΑΓ. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ «ΧΡ. ΒΙΒΛΙΟΓΡ.»: Προσοχή. Ἡ κατωτέρω «τεκμηριοσκόπηση» εἶναι αὐστηρῶς ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ γιὰ … τοὺς προσβεβλημένους ἀπὸ τὸ σύνδρομο τῆς «Μεταπατερικότητος»!

 http://christianvivliografia.wordpress.com/


«Η διαδρομή και διακονία ενός γέροντα της εποχής μας, του μακαριστού ιερομονάχου π.Ιακώβου Τσαλίκη, παρουσιάζεται μέσα από ένα εξαιρετικά επιμελημένο ντοκιμαντέρ του 1998, το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει κανείς ελεύθερα στο YouTube. Πρόσωπα που γνώρισαν τον μακαριστό Γέροντα, που συνδέθηκαν μαζί του πνευματικά και κοινωνικά - την περίοδο που ακόμα ήταν λαϊκός, μιλούν για την προσωπικότητα του Ιακώβου Τσαλίκη, την ευγενική ψυχή του, το απαράμιλλο ήθος του, τα πνευματικά χαρίσματά του, την εδραία πίστη του και την αγάπη για τον Άνθρωπο και τον Θεό.

Την επιμέλεια του ντοκιμαντέρ είχε ο κ.Κωνσταντίνος Τσινάλης και τη σκηνοθεσία ο κ.Φώτης Πολυχρονόπουλος, στους οποίους αξίζουν συγχαρητήρια για την ποιοτική δουλειά τους και για την ευαισθησία και τον σεβασμό με τον οποίο προσέγγισαν τον βίο του Γέροντα Ιακώβου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ντοκιμαντέρ εμφανίζεται και ο μακαριστός πλέον ηγούμενος της Μονής του Οσίου Δαυίδ εν Ευβοία κυρός Κύριλλος.

Καθημερινά εκατοντάδες προσκυνητές καταφθάνουν στην Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ προκειμένου να προσευχηθούν στον Άγιο και να ανάψουν κερί στη μνήμη του. Με ευλάβεια προσκυνούν το μνήμα του Γέροντος Ιακώβου, τώρα πια και του πατρός κυρού Κυρίλλου, ανάβουν κερί και σιωπηλά κάνουν τη προσευχή τους.
Παρακολουθείστε το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ στο  YouTube »

 http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=9315

H αγωγή των νέων και η υποβάθμιση του προσώπου, του Κωνσταντίνου Χολέβα,

Ἡ οἰκονομική κρίση πού βιώνουμε ἔχει σαφῶς πνευματικά καί ήθικά αἴτια. Κάτι ἔλειψε κατά τά τελευταῖα χρόνια ἀπό τήν κοινωνία μας καί μᾶς ὁδήγησε ὡς ἄτομα καί ὡς ἔθνος σέ ὑπερδανεισμό, ὑπερκατανάλωση, εὐδαιμονισμό, ὑλισμό καί τελικά σέ κατάρρευση καί ἀδιέξοδο. Τώρα που ἀναζητοῦμε λύσεις και προτάσεις γιά ἕνα καλύτερο μέλλον καλό θά ἦταν νά προβληματισθοῦμε γιά τά ἐσφαλμένα πρότυπα πού δώσαμε στούς νέους μας καί γιά τήν ἀνάγκη ἀναπροσανατολισμοῦ τῆς παιδείας καί τῆς κοινωνίας μας.

Ἔχω τήν αἴσθηση ὅτι ἐδῶ καί χρόνια ὑποβαθμίζουμε τό πρόσωπο κάι θεοποιοῦμε τούς ἀριθμούς. Χάσαμε τόν σεβασμό πρός τά πρότυπα, τά ὁποῖα ἐνέπνεαν ἐπί αἰῶνες τόν λαό μας καί εἰδικότερα τούς νέους μας. Τά σχολικά βιβλία, ἡ τηλεόραση, τά ἄλλα ΜΜΕ, οἱ κυριαρχοῦσες ἰδεολογίες, ὁ ψευδοπροοδευτισμός καί τά συμπλέγματα «μοντερνισμοῦ» ταλαιπώρησαν ἐπί χρόνια τήν κοινωνία μας καί τήν ἀπέκοψαν ἀπό ρίζες αἰὠνων καί ἀπό τούς ἑλληνορθόδοξους χυμούς πού μᾶς κράτησαν στά δύσκολα. Ἡ νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση καί ὁ μαρξισμός βασίσθηκαν στόν ὑλισμό, στήν ἀποθέωση τῆς οἰκονομίας καί στήν ὑποβάθμιση τῆς ἀνθρώπινης προσωπικότητας. Ἡ διαφήμιση, ἡ ὁποία εἶναι χρήσιμη μόνον ὅταν σέβεται κανόνες καί ὅρια, καλλιέργησε τήν μανία γιά κατανάλωση καί γιά ἀγορά ἄχρηστων πραγμάτων. Ὁ Ἕλληνας τῶν τελευταίων δεκαετιῶν διδάχθηκε νά θαυμάζει τούς ἀνθρώπους πού ἔχουν χρήματα καί ὄχι αὐτούς πού ἔχουν ἦθος καί πνευματική καλλιέργεια. Κι ὅμως ἡ παράδοση τῆς Ἀρχαίας Ἑλλάδος καί τῆς Ὀρθοδοξίας δίνουν προτεραιότητα στόν ἄνθρωπο καί στό πρόσωπο ὄχι στούς ἀριθμούς. Τόν «καλόν κἀγαθόν» πολίτη ἤθελε νά διαπλάσει ἡ ἀρχαία Ἀθήνα. Οὐκ ἐπ’ ἄρτῳ μόνον ζήσεται ἄνθρωπος, διδάσκει τό Εὑαγγέλιο. Τόν ἥρωα Ἀχιλέα εἶχε ὡς πρότυπο ὁ Μέγας Ἀλέξανδρος, τόν ἅγιο προβάλλει ὡς πρότυπο ἡ Ἐκκλησία μας.

Σήμερα βλέπουμε νά χλευάζεται ὁ ἅγιος καί ὁ ἥρωας ἀπό τήν μοντέρνα καί μεταμοντέρνα παιδεία καθώς και ἀπό τά ΜΜΕ. Τά σχολικά βιβλία καταβάλλουν ἐργώδη προσπάθεια γιά νά ἐξαφανίσουν τούς ἁγίους ἀπό τά πρότυπα τῶν νέων. Τά Θρησκευτικά μετατρέπονται σέ ἕνα θρησκειολογικό χυλό μακρυά ἀπό τήν Ὀρθόδοξη παράδοση. Στά βιβλία Γλώσσας καί Λογοτεχνίας ἀντί γιά τούς ἁγίους προβάλλεται ἡ μάγισσα Φρικαντέλλα, ἡ παραθρησκεία καί ὁ ἐρωτισμός. Στά βιβλία Ἱστορίας ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός ἐμφανίζεται ὡς εὐρωπαῖος διαφωτιστής καί σπανίως γίνεται ἀναφορά στήν ἁγιότητά του καί στήν ἰδιότητά του ὡς Ἱερομονάχου. Κόμματα πού κόπτονται

ΤΗΝ ΝΟΗΤΗΝ ΕΡΗΜΙΑΝ


  Του Βασίλη Χαραλάμπους
=============
Κείνη του Πόντου
η βαθύβουη διαλαλιά για μετάνοια
από τον θεοφόρο της Σίψας Άη Γιώργη
ίσαμε τη σπηλιά τ’ ασκητή στο Παγγαίο.
Κι ο καθημερινός μονόλογος
«πριν λίγο η καταχνιά
τώρα ιριδισμοί
χθες το ροβόλημα
τώρα τ’ ανώφλι κι η άλλη χαρά».
Το βήμα αργό
να σημαδεύει με το ραβδί του
της Κέλλης τον αυλόγυρο.
Εις την εσωτέραν έρημο
τον πλούτον τον άφατον επιζητών
κι όταν ετούτο μπορετό δεν ήταν
από το πλήθος των πονεμένων αδελφών
στης καρδιάς τ’ απόβαθο
την νοητήν ερημίαν.

(Από την ποιητική Συλλογή “ΠΟΙΗΜΑΤΑ”)

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη φοίτηση και αξιολόγηση των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)

Ποιοι σύμβουλοι και πάρεδροι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου μεταφέρθηκαν στο υπουργείο και ποιοι εντάχτηκαν στο ΙΕΠ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Το προσωπικό του πρώην Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, εντάχθηκε στο I.E.Π. ή μεταφέρθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία και τις Δ/νσεις Α/θμιας − Β/θμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας,  ως εξής:
Α. Εντάχθηκαν  με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στις συνιστώμενες με το άρθρο 11 παρ. 1 του Ν. 3966/2011 (Φ.Ε.Κ. 118/24−5−2011) θέσεις επιστημονικού προσωπικού του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τις παρ. 2 έως και 4 του άρθρου 20 του ίδιου νόμου, οι:
Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΘΕΣΗ
1 ΓΙΑΓΚΑΖΟΓΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ του ΠΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Β΄
2 ΚΟΥΡΜΠΕΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ του ΠΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Β΄
3 ΛΑΖΑΡΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΡΕΔΡΟΣ του ΠΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Γ΄
4 ΜΑΓΓΕΛ ΑΥΓΗ−ΑΝΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ του ΠI ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Β΄
5 ΜΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΑΡΕΔΡΟΣ του ΠI ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Γ΄
6 ΜΑΡΑΝΤΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΦΩΤΙΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ του ΠΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Β΄
7 ΡΑΓΙΑΔΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΕΔΡΟΣ ΜΕ ΘΗΤΕΙΑ του ΠΙ ΕΙΣΗΓΗΤΗ
8 ΣΚΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ του ΠΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Β΄
9 ΣΤΑΜΟΥΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΑΡΕΔΡΟΣ του ΠΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Γ΄
10 ΤΥΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ του ΠΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Β΄

Β. Μεταφέρθηκαν με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια
Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση ΠΕ Συμβούλου, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 20 του Ν. 3966/2011, η:

π. Ιωάννης Ρωμανίδης, ένας κορυφαίος δογματικός θεολόγος τής Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

Κυκλοφόρησε, όπως είχαμε προαναγγείλει, τό πολύ ενδιαφέρον καί σημαντικό νέο βιβλίο τού Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου μέ τίτλο «π. Ιωάννης Ρωμανίδης, ένας κορυφαίος δογματικός θεολόγος τής Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας». Στό τεύχος 186 (σελ. 7) είχε γίνει μιά πρώτη παρουσίαση τού βιβλίου αυτού καί είχαν δημοσιευθή τά περιεχόμενά του. Στό παρόν τεύχος δημοσιεύεται ο πρόλογος καί η εισαγωγή τού Σεβασμιωτάτου.
Τιμάται 24 ευρώ. Όποιος επιθυμεί μπορεί νά τό προμηθευθή ή νά τό παραγγείλη από τήν Ιερά Μονή Γενεθλίου τής Θεοτόκου – Πελαγίας (τηλ.: 2261035135 καί 6944504297 πρωϊνές ώρες, τηλ/πο-φάξ: 2261039201, ηλ. ταχ.: pelagia@pelagia.org.gr) καί από τά θρησκευτικά βιβλιοπωλεία ή από τά Γραφεία τής Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου καί Αγίου Βλασίου.

Πρόλογος
Ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης γεννήθηκε στόν Πειραιά τό 1927 καί κοιμήθηκε στήν Αθήνα τό 2001. Στό ενδιάμεσο διάστημα έζησε καί μεγάλωσε στό Μανχάτταν τής Ν. Υόρκης, σπούδασε στά μεγαλύτερα πανεπιστημιακά κέντρα, γνώρισε από κοντά τόν σχολαστικισμό, τόν ηθικισμό, τόν ιδεαλισμό καί τόν εθνικισμό, δίδαξε σέ Θεολογικές Σχολές, ταξίδευσε σέ όλο σχεδόν τόν κόσμο γιά διαλέξεις καί ομιλίες, συμμετείχε σέ διαχριστιανικούς καί διαθρησκειακούς διαλόγους. Πάντοτε ομιλούσε γιά τήν θεολογία τών Προφητών, Αποστόλων καί Πατέρων καί ανέπτυσσε τήν αξία τής Ρωμηοσύνης από θεολογικής, πολιτιστικής καί ιστορικής πλευράς. Τά βιογραφικά στοιχεία τού π. Ιωάννου Ρωμανίδη μπορεί ο αναγνώστης νά τά βρή στό βιβλίο τού π. Γεωργίου Μεταλληνού Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Ρωμανίδης, ο "προφήτης τής Ρωμηοσύνης" καί στήν εισαγωγή τού βιβλίου μου Εμπειρική Δογματική.
Ως άνθρωπος διακρινόταν από έκτακτα διανοητικά προσόντα, ήτοι χωρητικότητα διανοίας, σπάνια ευφυΐα καί οξυδέρκεια, έντονη διερευνητικότητα, αγωνιστικότητα καί απαράμιλλο θάρρος. Ενδεικτικό τής ευφυΐας καί τού ριψοκίνδυνου τού χαρακτήρα του ήταν ότι οδηγούσε πολλούς τύπους αεροπλάνων καί σκαφών. Επίσης, δέν υποχωρούσε πρό ουδενός, όταν αυτό ήταν αντίθετο μέ τίς αρχές του.
Πέρα από τά φυσικά του προσόντα διέθετε μεγάλο πνευματικό χάρισμα. Μεγάλο μέρος τής ευφυΐας του, τής ερευνητικότητάς του καί τού ριψοκίνδυνου τού χαρακτήρα του τό έστρεψε στά κείμενα καί τήν διδασκαλία τών Αποστολικών Πατέρων τής Εκκλησίας καί τών μετέπειτα μεγάλων Πατέρων. Διείδε τήν αξία τους καί τήν σπουδαιότητά τους. Καί στήν

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012

"Η χαρά της Άνοιξης"

Μια καταπληκτική Θεατρική Παράσταση, η οποία πραγματεύονταν την ευρύτερη έννοια της διαφορετικότητας μέσω των λουλουδιών και της Άνοιξης, ανέβηκε σήμερα από τους μαθητές του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Ιωαννίνων, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου τους.

Η παράσταση ξεκινά από την επιθυμία ενός ζωγράφου να αποδώσει μια ανοιξιάτικη πανδαισία με ασπροκίτρινες μαργαρίτες σε ένα καταπράσινο λιβάδι. Με αφορμή μια απρόσμενη κίνηση, ξεπροβάλλει μια κατακόκκινη παπαρούνα ανάμεσα στις ασπροκίτρινες μαργαρίτες.


Οι μαργαρίτες δεν την δέχονται στην παρέα τους γιατί είναι διαφορετική απ'  αυτές. Η συμβολή των φυσικών φαινομένων (ήλιος, βροχή, άνεμος, ζουζούνια) είναι καθοριστική. Οι μαργαρίτες πλέον πείθονται πως όλα τα πλάσματα του ουρανού και της γης είναι ελεύθερα και ισότιμα. Μετάνιωσαν για την συμπεριφορά τους και έτσι δέχτηκαν στην παρέα τους όχι μόνο τη μία παπαρούνα αλλά και άλλες πολλές κατακόκκινες φίλες της.


Τα σκηνικά ήταν φανταστικά ενώ και τα τραγούδια που συνόδευαν την όλη παρουσίαση ήταν υπέροχα. Για άλλη μια φορά το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ιωαννίνων μας καταπλήσσει με την όλη προσπάθειά του, δίνοντάς μας νότες αισιοδοξίας σε εποχές καταθλιπτικές. Μπράβο στα παιδιά, τους γονείς, τους δασκάλους και όλους τους συντελεστές της Παράστασης.

Εἶναι ὁπωσδήποτε ὠφέλιμο τὸ ἀποφασιστικὸ καὶ ὁρμητικὸ ξεκίνημα… (Κλίμαξ 1, 24)

ΚΛΙΜΑΞ

ΛΟΓΟΣ 1, 24-25.

Λόγος πρώτος: Περὶ ἀποταγῆς βίου.

Κείμενο και μετάφραση

24. Μισητὸν ἀληθῶς καὶ ἐπικίνδυνον τὸ ἐξ εἰσόδου τῆς πάλης χαυνωθῆναι τὸν παλαίοντα, πᾶσι διδόντα τεχμήριον τῆς ἑαυτοῦ σφαγῆς. Ἔστω ἡμῖν πάντως ἐκ τῆς στεῤῥᾶς ἀρχῆς, καὶ ἐν τῇ μετ’ αὐτὴν χαυνώσει ὠφέλεια. Ψυχὴ γὰρ ἀνδρισαμένη, καὶ ὑποχαλάσασα, ὑπὸ τῆς μνήμης τῆς ἀρχαίας σπουδῆς, ὡς ὑπὸ κέντρου. πλήσσεται. Διὸ καὶ ἐκ τούτου πολλάκις τινὲς ἑαυτοὺς ἀνεπτέρωσαν.

24. Εἶναι πραγματικὰ βδελυκτὸ καὶ ἐπικίνδυνο νὰ ἀποχαυνωθῆ ὁ παλαιστὴς μόλις ἀρχίση ἡ πάλη. Ἔτσι δείχνει σὲ ὅλους ὅτι εὔκολα θὰ τὸν σφάξη ὁ ἐχθρός. Εἶναι ὁπωσδήποτε ὠφέλιμο τὸ ἀποφασιστικὸ καὶ ὁρμητικὸ ξεκίνημα, καὶ γιὰ ἀργότερα, ὅταν τυχὸν παρουσιασθῆ ἀμέλεια καὶ ἀδράνεια. Διότι τὴν ψυχὴ ποὺ ἄρχισε μὲ ἀνδρεία τὸν ἀγώνα καὶ ἔπειτα τὸν ἐχαλάρωσε, τὴν κεντᾶ σὰν κεντρὶ ἡ ἀνάμνησις τοῦ πρώτου ζήλου, πράγμα ποὺ πολλὲς φορὲς ἀναπτέρωσε καὶ ἔσωσε ἀρκετούς, αὐτοὶ ἔμοιασαν ἔτσι μὲ ἀετοὺς ποὺ ἀνανεώθηκαν τὰ πεσμένα τους πτερά.

25. Ὁπότ’ ἂν ἡ ψυχὴ ἑαυτὴν προδοῦσα τὴν θέρμην ἀπολέσῃ τὴν μακαρίαν καὶ ἐπήρατον, ζητησάτω ἐπιμελῶς ἐκ ποίας αἰτίας αὐτῆς ἐστέρηται, καὶ κατ’ ἐκείνης ὅλον τὸν πόθον, καὶ τὴν σπουδὴν ἀναλαβέτω. Οὐκ ἔστι γὰρ δι’ ἑτέρας πύλης αὐτὴν ἐπαναστρέψαι, εἰ μὴ δι’ ἧς καὶ ἐξελήλυθεν.

25. Ὅταν ἡ ψυχὴ προδώση τὸν ἑαυτό της καὶ χάση τὴν μακαρία καὶ πολυπόθητη θέρμη ποὺ εἶχε στὴν ἀρχή, ἂς ἐρευνήση ἐπιμελῶς νὰ ἐξακριβώση ἀπὸ ποιὰ αἰτία τὴν ἐστερήθηκε, καὶ ἐναντίον αὐτῆς τῆς αἰτίας ἂς ἀναλάβη ὅλο τὸν πόλεμο καὶ τὸν ζῆλο της. Διότι δὲν ὑπάρχει ἄλλη θύρα ἀπὸ τὴν ὁποία νὰ ἐπιστρέψη ἡ θέρμη, παρὰ μόνο αὐτὴ ἀπὸ τὴν ὁποία ἔφυγε. 

Πηγή (επεξεργασμένου) αχραίου κειμένου: http://remacle.org/bloodwolf/eglise/climaque/table.htm
Η μετάφραση είναι της Ι.Μ. Παρακλήτου.

Στον απόηχο των βουλευτικών εκλογών

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

          Το παρακμασμένο πολιτικό σύστημα έφερε τον Έλληνα ψηφοφόρο να ψηφίσει την περασμένη Κυριακή όπως ψήφισε. Οι περισσότεροι Έλληνες με την ψήφο τους, την αποχή τους ή το λευκό τους,  δικαίως και δικαιολογημένα, θέλησαν να τιμωρήσουν τα δύο Κόμματα εξουσίας, τα οποία αναντίρρητα προκάλεσαν την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Δυστυχώς δεν είχαν να επιλέξουν με κάτι καινούργιο, κάτι που να τους εμπνεύσει, να  δώσει στις ψυχές τους σταλαγματιές αισιοδοξίας για το μέλλον. Όλα τα Κόμματα είχαν ηγέτες και στελέχη με παρελθόν, ουδείς προήλθε από πολιτική ή ιδεολογική παρθενογένεση και όλοι τους, μα όλοι τους, συνέβαλαν στη σημερινή ηθική και κοινωνική παρακμή.
          Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία πλήρωσαν το υψηλότερο τίμημα. Αλλά μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ευθύνη για τη σημερινή κατάντια; Ξεχάσαμε τις θέσεις του για τις πυρπολήσεις της Αθήνας και για τη μετατροπή του Κέντρου της σε μια εμπορική έρημο; Ξεχάσαμε την ανοχή του στους κουκουλοφόρους; Ξεχάσαμε τις θέσεις των συνδικαλιστών του σε καίρια ζητήματα της Οικονομίας; Ξεχάσαμε τις ιδεολογικές του θέσεις για τα ζητήματα των μεταναστών, για τα Εθνικά θέματα και για την περιθωριοποίηση της Εκκλησίας; Ο  ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με το παρακλάδι του, την ΔΗΜΑΡ, και το ΚΚΕ είναι οι ηθικά υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση! Αυτοί δίδαξαν την ισοπέδωση κάθε ιεραρχίας, την υποστήριξη κάθε παράλογου αιτήματος, την δικαιολόγηση ιδεολογικά της τεμπελιάς και του παραγοντισμού. Αυτοί διαχειρίστηκαν την όποια συνδικαλιστική και πολιτική εξουσία τους σε βάρος της Οικονομίας και  της Βιομηχανικής Ανάπτυξης. Και τώρα επιβραβεύονται για όλα αυτά που προκάλεσαν! Στην, με σημαντικά ποσοστά, ψήφιση των Κομμάτων αυτών  οδήγησαν τους Έλληνες ψηφοφόρους τα εγκληματικά λάθη των Κομμάτων Εξουσίας! Ούτε προοδευτικά είναι τα εν λόγω Κόμματα, αφού η πρωτοπορία στην πορεία προς τον γκρεμό δεν συνιστά πρόοδο, ούτε και δημοκρατικά, γιατί δεν πιστεύουν στην ελευθερία υπό όλες της τις μορφές, αλλά και με βάση κάποιες αρχές, για να μην καταντήσει αναρχία και ζούγκλα.
          Μήπως ο κ. Καμμένος προέρχεται από παρθενογένεση; Πέραν του ότι υπήρξε Υπουργός της

Λήξη μαθημάτων διδακτικού έτους 2011-2012


Δημήτρης Νατσιός, Και του γλύπτη συνώνυμο του γλείφτη

Και του γλύπτη συνώνυμο του γλείφτη

«Όπου γλώσσα πατρίς» (Ελύτης)

 Δημήτρης Νατσιός, Δάσκαλος Κιλκίς

Είναι αποδεκτό απ’ όλους ότι η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια, αρχοντική. «Εδώ και 3.000 χρόνια ο ίδιος λαός στην ίδια γη εξακολουθεί να ομιλεί την ίδια γλώσσα», όπως έλεγε ο Ελύτης. Είναι μία γλώσσα όμορφη, με πολύμορφο, πολύχρωμο και πολυδύναμο λεξιλόγιο, που καλύπτει όλες τις αποχρώσεις του λόγου. Είναι η μόνη γλώσσα στην οποία η λέξη «ξένος» δεν σημαίνει «εχθρός», αλλά «φίλος» («Ξένιος Ζευς»). Απ αυτήν την γλώσσα γεννήθηκε και η λέξη «φιλότιμο», που δεν μπορεί να αποδοθεί σε καμμιά άλλη γλώσσα. «Για ένα φιλότιμο», λέμε κι εννοούμε ψυχικά αθλήματα απροσμέτρητα και κακουργήματα δυσπερίγραπτα.

«Πώς να εξηγήσεις στους Ευρωπαίους», γράφει ο Αυστριακός Λαυρέντιος Γκεμερέυ, στο πολύκροτο βιβλίο του «Η δύση της Δύσεως», «ότι η λέξη τιμή, όταν συνδέεται με την φιλία, χάνει την οικονομική της χροιά, επειδή έγινε φιλότιμο; Πώς να τα πεις στους Ευρωπαίους όλα αυτά, αφού δεν έχουν φιλότιμο;».
Και την γλώσσα αυτή την διαφύλαξε κυρίως ο λαός, που όταν κάθεται στο τραπέζι τρώει «ψωμί», ενώ στον Εσπερινό θα πάει τους «άρτους», για να γίνει «αρτοκλασία». Ήρθαν, όμως, οι διανοούμενοι των σαλονιών και κάπου στα

Τρίτη, 8 Μαΐου 2012

Ποιος είναι ο λύκος;

του Αρχιμ. Βαρνάβα Λαμπροπούλου

Πριν από μερικά χρόνια, έγινε στη Βενετία μιά παράξενη δίκη. Δικάζονταν οι ήρωες του γνωστού παραμυθιού της Κοκκινοσκουφίτσας. Στη δίκη αυτή τελικά αθωώθηκε ο λύκος! Και καταδικάστηκε η Κοκκινοσκουφίτσα, διότι στράφηκε εναντίον του λύκου χωρίς να έχει στοιχεία εναντίον του.

Έξω, όμως, από το δικαστήριο οι γυναικείες οργανώσεις μοίραζαν προκηρύξεις, που μιλούσαν για 20.000 βιασμούς ανηλίκων το χρόνο και για εκατοντάδες ανυπεράσπιστα παιδιά - θύματα των ενστίκτων και της βίας. Αιτία του κακού, οι γυναίκες αυτές κατάγγειλαν όχι τον «λύκο», ούτε τα παραμύθια, αλλά τις εφημερίδες, την τηλεόραση και το διαδίκτυο, που διδάσκουν και εθίζουν τον άνθρωπο στη βία.

Κάποια προκήρυξη μιλούσε για ένα εφτάχρονο (ναί, εφτάχρονο!) κοριτσάκι-πόρνη από την Ολλανδία, που πέθανε στο Άμστερνταμ από υπερβολική δόση ηρωίνης! Και για τη μητέρα της, που την «νοίκιαζε»(!) σε ... αξιοπρεπή νεαρά άτομα, αγνοώντας (έτσι είπε!) ότι «θα της έδιναν και ναρκωτικά»!...

Ψυχολόγοι και παιδαγωγοί, σήμερα συμφωνούν ότι τα παιδιά στην εποχή μας ξέρουν ποιός είναι «ο κακός λύκος». Αυτοί που δεν το ξέρουν - και πρέπει να το μάθουν - είναι οι μεγάλοι! Πρέπει κάποτε οι μεγάλοι να πάψουν να ζουν με τα παραμύθια της «φιλελεύθερης» -χωρίς Θεό- παιδαγωγικής, η οποία τελικά υποδουλώνει τα παιδιά στα πάθη, στα οποία ήδη έχουν υποδουλωθή οι γονείς τους.

Ο μακαριστός Γέροντας Παΐσιος έλεγε πολύ χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά παίρνουν τα πρώτα

Εκπαίδευση: Ιστορίες εξοικείωσης στην αντιγραφή, του Γιώργου Μαυρογιώργου


Το αντίδοτο στην αντιγραφή!

Γιώργος Μαυρογιώργος
 Στη «Βικιπαίδεια» διαβάζω πως «Επιτρέπεται χωρίς άδεια του δημιουργού η αναπαραγωγή σύντομων αποσπασμάτων, με σκοπό την υποστήριξη της γνώμης αυτού που αναπαράγει το απόσπασμα ή την κριτική της γνώμης του αρχικού δημιουργού και μόνο στο βαθμό που η αναπαραγωγή δικαιολογείται από το σκοπό αυτόν(...) Ο νόμος ορίζει ότι η παράθεση του αποσπάσματος πρέπει να συνοδεύεται από την ένδειξη της πηγής». Αυτά δεν καθολική ισχύ στην εκπαίδευση.
Σε προηγούμενα κείμενά μας αναδείξαμε  πτυχές του φαινόμενου της λογοκλοπής στη συγγραφή βιβλίων. Δεν είναι, βέβαια, κάτι νέο. Γραφή και λογοκλοπή, ιστορικά, πάνε χέρι-χέρι. Ακούγονται πολλές ιστορίες, όπως π.χ.  η περίπτωση του Σαίξπηρ που  «έκλεβε» απ τον Πλούταρχο. Κύπριος διεκδίκησε την πατρότητα  ιδέας του   με την οποία ο Umberto  Εcο   έγραψε «Το όνομα του ρόδου».  Ο Eco έχει μιλήσει για «έντιμη» και «έξυπνη» αντιγραφή. Διαβάζω ότι ο γνωστός διανοούμενος, Χάρολντ  Μπλουμ, μιλάει για «εμπνευσμένη λογοκλοπή»  που τη βρίσκει  στην «καρδιά» της λογοτεχνίας. Ο ίδιος δεν αποκλείει να έχει αντιγράψει. Για τις αθλιότητες των πανεπιστημιακών, βέβαια, επιφυλάσσει πολύ σκληρά λόγια. Διαβάζω για τη φανταστική ιστορία ενός «κλεπτομανή μεταφραστή»-όχι κλέφτη- που μετά την αποφυλάκισή του για σειρά κλοπών, αναλαμβάνει, με τη μεσολάβηση φίλων σε εκδότη, τη μετάφραση ενός μυθιστορήματος. Ο εκδότης δεν του έδωσε «δεκάρα τσακιστή» για τη μετάφραση που έκανε γιατί είχε αλλοιώσει το πρωτότυπο, καθώς είχε αφαιρέσει («κλέψει») από τη διήγησή του  περιγραφές για πράγματα αξίας (πολυελαίους, χαλιά, διαμάντια, κ.α.) ή και ευτελή ψιλοπράγματα (π.χ. οδοντόβουρτσες) και τα  είχε αποθηκεύσει στο «βασίλειο της φαντασίας» του!
 Οι  περιπτώσεις  αντιγραφών δεν είναι  σπάνιες . Εκδηλώνονται  σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μόνο σε ένα 

Ι.Μ.Κερκύρας:Παράκληση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών


Για μια ακόμη φορά η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων θα βρεθεί κοντά στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων και γενικότερα τους μαθητές που διαγωνίζονται αυτό το διάστημα στα σχολεία τους, με την τέλεση Παρακλήσεως στο Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος την Πέμπτη 18 Μαΐου 2012 και ώρα 6.30 το απόγευμα.

Την Παράκληση θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος θα αναπέμψει ειδική δέηση για τα παιδιά, θα τους δώσει ευλογίες και θα παραθέσει μικρή δεξίωση για τα ίδια και τους γονείς τους, αποδεικνύοντας την συμπαράσταση της τοπικής Εκκλησίας στον αγωνία και τον κόπο των νέων.


ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012

«Tο μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία»

Tου Χρηστου Γιανναρα

Aπό τη σημερινή ημέρα δεν είναι λογικό να περιμένουμε εκπλήξεις. Tο ευτυχέστερο δυνατό αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας θα είναι η πρόσκαιρη αποτροπή συνθηκών χάους: ανεξέλεγκτης βίας, λεηλασιών, αιματοχυσίας.

H ελληνική κοινωνία έχει βυθιστεί σε παρακμή χωρίς προηγούμενο. Στα τετρακόσια χρόνια κάτω από τον τουρκικό ζυγό οι συνθήκες επιβίωσης των Eλλήνων ήταν ασύγκριτα δυσκολότερες από τις σημερινές, συνήθως εφιαλτικές. Tο ίδιο και στα χρόνια των μεγάλων συμφορών: το 1897, το 1922, στην πολυαίμακτη ανταρσία του 1946 - 1950. Oμως σε όλες αυτές τις δραματικές περιστάσεις, όπως και στις επανειλημμένες πτωχεύσεις του κράτους, στον λιμό που συνόδεψε τη γερμανική κατοχή, στο μαρτύριο της προσφυγιάς που προηγήθηκε και σε κάθε άλλη συλλογική οδύνη, ο Eλληνας δεν έπαυε να βρίσκει στήριγμα ζωής στην ελληνικότητά του. Nα σώζει τη βεβαιότητα ότι αξίζει να είναι Eλληνας, «ιδιότητα δεν έχ’ η ανθρωπότης τιμιωτέραν» – το ζούσε. Oχι με αφηρημένες, ψυχολογικές - επιδερμικές καυχήσεις, αλλά με σαρκωμένη την «ευγένεια» της προνομιακής καταγωγής σε πράξη: στη γλώσσα, στην ιστορική μνήμη και συνείδηση, στη λαϊκή παράδοση και ευσέβεια: θησαύρισμα εμπιστοσύνης.

Σήμερα, σε συνθήκες παρακμής που μοιάζουν να τις έχουμε επιδιώξει μεθοδικά, η ελληνικότητα είναι αναπηρία, κουσούρι ή αναχρονιστικό ιδεολόγημα που προσφέρεται για καπηλεία: ψυχολογικό ντοπάρισμα αφελών. Nα είσαι Eλληνας δεν παραπέμπει σε ιδιαιτερότητα πολιτισμού, σε συνέχεια θησαυρισμάτων αρχοντιάς και καλλιέργειας, ούτε δηλώνει ένταξη σε ζωντανό σώμα σχέσεων κοινωνίας, σε «νόημα» της ύπαρξης και της συνύπαρξης. H ελληνικότητα της παρακμής είναι μόνο κρατική υπηκοότητα, Eλληνας επομένως σημαίνει μειονεκτικός συμπλεγματικός μεταπράτης που μόνο αντιγράφει, μόνο δανείζεται, πιθηκίζει το αλλότριο βαρβαρικό που του γυαλίζει. Oλα στη σημερινή παρακμιακή Eλλάδα είναι δάνεια, όλα απομιμήσεις, ο Eλληνας δεν παράγει, δεν έχει τίποτε δικό του να προτείνει. Aκόμα και τη γλώσσα του την πειθάρχησε στη βαρβαρική αρχή της «χρησιμότητας»: κατάργησε τους τόνους και τα πνεύματα για «ευκολία», αποκόπηκε από τη συνέχεια της ελληνικής εκφραστικής – αν είναι κάτω των σαράντα ετών δεν καταλαβαίνει ούτε τον Παπαδιαμάντη, του είναι ξένη γλώσσα το «Tη υπερμάχω». Θυσίασε ακόμα και το βασικό όχημα που

Κίβδηλοι ομοϊδεάτες: Οι πρώην σύντροφοι της Δραγώνα, οι κουμπαριές και οι υπογραφές


«Τι είν' η πατρίδα μας;», ρωτούσε πριν από δεκαπέντε χρόνια με το ομώνυμο βιβλίο της η κ. Θ. Δραγώνα -πάλαι ποτέ στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, μετά του ΠΑΣΟΚ και τώρα φίλη της ΔΗΜΑΡ- μαζί με την αχώριστη φίλη της, ομότιμη καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άννα Φραγκουδάκη.

Καυτηρίαζαν τότε τον «εθνοκεντρισμό» στα σχολικά βιβλία και βάλθηκαν μετά, με την αρωγή και των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις Βρυξέλλες, ως νέοι καθαρευουσιάνοι του πολυπολιτισμού, να «καθάρουν» στην αρχή τα εγχειρίδια που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των μουσουλμάνων της Θράκης από τα ύποπτα εθνοκεντρικά μηνύματα. Το πείραμα πέτυχε, με κάποιες μικρές ατέλειες για τους πομάκους και τους τσιγγάνους, που… εξατμίστηκαν από το πλάνο.

Και αφού πέτυχε η επιχείρηση απεθνικοποίησης των βιβλίων και των επιμορφώσεων στη Θράκη, με τις ευλογίες του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού, οι αποδομητές της κακής ιδέας του «έθνους» σκέφτηκαν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και σε άλλους τομείς: τους αλλοδαπούς, τους τσιγγάνους και τους υπόλοιπους.

Για τους τελευταίους το πείραμα αφελληνισμού απέτυχε, αφού ο ιθύνων νους, η ίδια η κ. Δραγώνα ως μεταρρυθμίστρια δίπλα στη συντρόφισσα υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου, αναγκάστηκε, λόγω ανεξιχνίαστων ακόμα σκανδάλων με ανύπαρκτα πτυχία και παράνομες καθηγητοποιήσεις, να τα μαζέψει από το υπουργείο Παιδείας, που επί βασιλείας Γιωργάκη είχε μετονομαστεί επί το πολυπολιτισμικότερον σε ΥΠΔΒΜΘ, νωρίτερα απ' ό,τι υπολόγιζε.

Όμως για τις άλλες δύο ομάδες το τόλμημα πέτυχε. Η κ. Δραγώνα είχε προλάβει να κάνει τις

CATASTROIKA: Έλληνα πολίτη, τώρα ξέρεις τι σε περιμένει. Ο ρόλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Οι δημιουργοί του Debtocracy, επιστρέφουν με μια νέα συγκλονιστική παραγωγή.

Οι δημιουργοί του Debtocracy, του ντοκυμαντέρ που είδαν τουλάχιστον δύο εκατ. άνθρωποι, επιστρέφουν με μια νέα παραγωγή. Το Catastroika αναζητά τις συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μιας χώρας. Εξετάζοντας παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης στις πιο αναπτυγμένες χώρες της Δύσης προσπαθεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν το ίδιο μοντέλο εφαρμοστεί σε μία χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης.

Οι συντελεστές του Catastroika
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Αρης Χατζηστεφάνου, Κατερίνα Κιτίδη(στη φωτογραφία δεξιά)
Επιστημονική επιμέλεια:Λεωνίδας Βατικιώτης
Υπεύθυνος παραγωγής:Θάνος Τσάντας
Μοντάζ: Αρης Τριανταφύλλου
Μουσική: Active Member, Ερμής Γεωργιάδης
Συντελεστές: Ιουλία Κιλέρη, Μαργαρίτα Τσώμου, Βάγια Πάντου, Χρήστος Τσικνιάς, Γρανέτα Καρατζά, Κώστας Εφήμερος
Παραγωγή: Infowar Productions

Τι λένε οι δημιουργοί του για το νέο ντοκυμαντέρ
«Ηταν αρχές του 1989 όταν ο γάλλος ακαδημαϊκός Ζακ Ρουπνίκ κάθισε μπροστά στον υπολογιστή του προκειμένου να ετοιμάσει μια έκθεση για την πορεία των τελευταίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Σοβιετική Ενωση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Και ο όρος που σκαρφίστηκε για να περιγράψει τον επιθανάτιο ρόγχο μιας αυτοκρατορίας άκουγε τότε στο όνομα Καταστρόικα. Στα χρόνια του προέδρου Γιέλτσιν, όταν η Ρωσία πραγματοποιούσε ίσως το μεγαλύτερο και πιο αποτυχημένο πείραμα ιδιωτικοποιήσεων στην ιστορία της ανθρωπότητας, δημοσιογράφοι του Γκάρντιαν έδωσαν άλλο νόημα στον όρο του Ρουπνίκ. Η καταστρόικα έγινε συνώνυμο της ολοκληρωτικής διάλυσης μιας χώρας από τις δυνάμεις της αγοράς, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της ραγδαίας επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της. Μονάδα μέτρησης της Καταστρόικα ήταν πλέον η ανεργία, η κοινωνική εξαθλίωση, η μείωση του προσδόκιμου ζωής αλλά και η δημιουργία μιας νέας κάστας ολιγαρχών που αναλαμβάνει την εξουσία της χώρας. Λίγα χρόνια αργότερα η αντίστοιχη επιχείρηση

Κυριακή, 6 Μαΐου 2012

Το Λυκόφως των … θεών της μάζας

 Γεώργιος Δ. Παναγόπουλος
«Χρόνους πολλούς μετά την αμαρτία
που την είπαν Αρετή
μέσα στις εκκλησίες και την ευλόγησαν»
Οδ. Ελύτης
 Ένας εσμός θλιβερών ονταρίων, στους οποίους για δεκαετίες αναθέταμε με την ψήφο μας τις τύχες του συλλογικού βίους μας, καταρρέει αργά αλλά αμετάκλητα, αφού προηγουμένως κουρέλιασε εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια, αλλά και διέφθειρε συστηματικά και ύπουλα την πνευματική και ηθική ραχοκοκαλιά του κοινωνικού σώματος.

Μετά από τις δεκαετίες του παπανδρεϊκού καταναλωτικού διαβουκολισμού των μαζών που «λάδωσαν το αντεράκι τους» (κατά την ξεδιάντροπη ρήση Μ. Παπαϊωάννου), του σημιτικού «εκσυγχρονισμού» της μίζας, της αρπαχτής και των συνδικαλισταράδων, την πενταετία της νεοδημοκρατικής ανοχής και πιθηκισμού των πιο λερών μεθόδων της πράσινης πανώλης, φτάσαμε στη δολιότερη απάτη που εξυφάνθηκε ποτέ εναντίον ενός ολόκληρου έθνους, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο: Απ’ «το λεφτά υπάρχουν» του αδίστακτου απάτριδος στην δωσιλογική υπαγωγή της χώρας υπό καθεστώς υποθήκης, μειωμένης εθνικής κυριαρχίας και … μαζικών αυτοκτονιών.

Όμως η τούρτα του αίσχους είχε και κερασάκι: Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες της εσχάτης απανθρωπιάς στην οποία μπορεί να καταντήσει μια εν «πολλαίς αμαρτίαις γηράσασα», αλλά πάντοτε

…Φταίει κι’ ο λυράρης, φταίει και ο ίδιος ο λαός που είναι μαραζιάρης…

του Γιώργου Καραμπελιά
Την τελευταία προεκλογική εβδομάδα τα πράγματα οδηγούνται σε έναν κυριολεκτικό τραγέλαφο, που αποκαλύπτει το πώς και γιατί η Ελλάδα έχει οδηγηθεί σε αυτή τη βαθύτατη και αδιέξοδη κρίση.
Η χώρα σ’ αυτές τις εκλογές «πλέει εις την μελανόλευκον», όπως έγραψε ο αξέχαστος Μίνως Αργυράκης, βουλιάζει σε μια πολύπλευρη κρίση, την τελική φάση της οποίας έχουν πυροδοτήσει  οι πιο άθλιες ελίτ που έχει γνωρίσει στη μακρά ιστορία του ο ελληνισμός. Την ίδια στιγμή εξελίσσεται ένα απίστευτο θέατρο του παραλόγου, στο οποίος δυστυχώς έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης και ο ίδιος ο ελληνικός λαός.
Ο ελληνισμός ζει τις δυσκολότερες στιγμές του μετά τον πόλεμο και την Κατοχή. Αντιμετωπίζει μια κρίση με διαστάσεις τρομακτικές. Κατ’ αρχάς και κατ’ εξοχήν συμπιέζεται γεωπολιτικά. Η Δύση, που υποχωρώνταςστρατηγικά απέναντι στην αναδυόμενη άπω Ανατολή είναι διατεθειμένη να μας «κάψει», χρησιμοποιώντας μας σαν αναλώσιμη ύλη, όπως είχε κάνει και άλλοτε στο παρελθόν. Η ισλαμική Ανατολή, με αιχμή του δόρατος τη νεο-οθωμανική Τουρκία, αφού πέρασε οριστικά τον Βόσπορο το 1922, βρίσκεται τώρα στις πύλες της Αθήνας.

Καὶ Πολιτικὸς καὶ ἀσκητής; ΝΑΙ γίνεται


Ὁ Καποδίστριας, καὶ ὅταν ἦταν ὑπουργὸς τῶν Ἐξωτερικῶν της Ρωσίας καὶ μεσουρανοῦσε στὴν εὐρωπαϊκὴ διπλωματία ἀλλὰ καὶ στὴ διεθνῆ -ἐφόσον εἶχε ἐπὶ χρόνια ἀσχοληθεῖ καὶ μὲ τὶς πολιτεῖες τῆς Ἀμερικῆς καὶ μὲ τὴν Περσία καὶ μὲ ἄλλες ἀσιατικὲς χῶρες-, ἔστελνε συνεχῶς στὴν ἀγωνιζομένη Ἑλλάδα πολεμοφόδια καὶ τρόφιμα καὶ σπούδαζε μὲ δικές του δαπάνες πολλοὺς Ἑλληνόπαιδες στὰ εὐρωπαϊκὰ πανεπιστήμια, γιὰ νὰ προετοιμάζει τοὺς μορφωμένους ἐπιστήμονες σὲ ὅλους τους κλάδους ποὺ θὰ ἐπάνδρωναν τὶς διάφορες ὑπηρεσίες τοῦ ἑλληνικοῦ κράτους μόλις θὰ ἐλευθερωνόταν ἀπὸ τὴν τουρκικὴ καταδυνάστευση...

Ὅταν τὸ 1822 ὑπέβαλε τὴν παραίτησή του ἀπὸ τὸ ὑπουργεῖο, ὁ τσάρος Ἀλέξανδρος δὲν τὴ δέχθηκε καὶ τοῦ ἔδωσε ἄδεια ἒπ΄ ἀόριστον μὲ ὅλα ὅμως τὰ προνόμια τοῦ ἀξιώματός του, ἐφόσον τυπικὰ τὸ διατηροῦσε. Στὴ Γενεύη ποὺ ἐγκαταστάθηκε ἔπρεπε νὰ κατοικήσει σὲ «ἕνα μέγαρο, νὰ ἔχει τέσσερις ἅμαξες καὶ ἱκανὸν ὑπηρετικὸν προσωπικόν». Ὁ Καποδίστριας κατοικοῦσε σὲ «δύο πτωχικὰ δωμάτια, εἶχε μόνο μία ἅμαξα καὶ ἕναν ὑπηρέτη». Ὅταν οἱ πάντες, διπλωμάτες, ἀριστοκράτες καὶ ἁπλοὶ ἄνθρωποι τὸν ρωτοῦσαν κατάπληκτοι, ἐκεῖνος ἀπαντοῦσε:

«Ὅταν ἀφοῦ ἐκτύπησα πρῶτον τὰς θύρας τῶν μεγάρων τῶν πλουσίων ἠναγκάσθην κατόπιν νὰ κτυπήσω καὶ τὰς θύρας τῶν πτωχῶν ζητώντας τὸν ὀβολὸν τοὺς προκειμένου νὰ στείλω τρόφιμα καὶ πολεμοφόδια εἰς τὸν ἀγωνιζόμενον ἑλληνικὸν λαὸν ἔπρεπε νὰ ἠμπορῶ νὰ τοὺς λέγω: Ἔδωσα πρῶτος ἐγὼ τὰ πάντα. Κανόνισα νὰ μὴ ἐξοδεύσω διὰ τὸν ἑαυτό μου καὶ διὰ τὸν ὑπηρέτην μου περισσότερα, ἀπὸ 60 φράγκα τὸν μήνα. Ὅλον τὸν ἄλλον μισθόν μου τὸν στέλνω στὴν Ἑλλάδα…». Ὅταν ἔφτασε στὴν Ἑλλάδα ὡς κυβερνήτης τοῦ ἑλληνικοῦ κράτους προσφέρθηκαν νὰ τοῦ δώσουν ἀνάλογο οἴκημα ὡς κατοικία. Ὁ Καποδίστριας δὲν τὸ δέχτηκε. Ἤθελε νὰ ζεῖ ἁπλὰ

6η Mαΐου 2012, Κυριακή: Δ΄ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (τοῦ Παραλύτου).Ἦχος γ΄

Κυριακή του Παραλύτου
ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ Ε´ 1 - 15

Ο Χριστός είναι ιατρός των ψυχών και των σωμάτων. Η φιλανθρωπία είναι σωτήριος. Η αμαρτία αρρωσταίνει τον άνθρωπο. Ο πανσθενουργός λόγος του Κυρίου θεραπεύει. 

1 Μετὰ ταῦτα ἦν ἡ ἑορτὴ τῶν Ἰουδαίων, καὶ ἀνέβη ὁ Ἰησοῦς εἰς Ἱεροσόλυμα. 2 ἔστι δὲ ἐν τοῖς Ἱεροσολύμοις ἐπὶ τῇ προβατικῇ κολυμβήθρα, ἡ ἐπιλεγομένη Ἑβραϊστὶ Βηθεσδά, πέντε στοὰς ἔχουσα. 3 ἐν ταύταις κατέκειτο πλῆθος τῶν ἀσθενούντων, τυφλῶν, χωλῶν, ξηρῶν, ἐκδεχομένων τὴν τοῦ ὕδατος κίνησιν. 4 ἄγγελος γὰρ κατὰ καιρὸν κατέβαινεν ἐν τῇ κολυμβήθρᾳ, καὶ ἐταράσσετο τὸ ὕδωρ· ὁ οὖν πρῶτος ἐμβὰς μετὰ τὴν ταραχὴν τοῦ ὕδατος ὑγιὴς ἐγίνετο ᾧ δήποτε κατείχετο νοσήματι. 5 ἦν δέ τις ἄνθρωπος ἐκεῖ τριάκοντα καὶ ὀκτὼ ἔτη ἔχων ἐν τῇ ἀσθενείᾳ αὐτοῦ. 6 τοῦτον ἰδὼν ὁ Ἰησοῦς κατακείμενον, καὶ γνοὺς ὅτι πολὺν ἤδη χρόνον ἔχει, λέγει αὐτῷ· Θέλεις ὑγιὴς γενέσθαι; 7 ἀπεκρίθη αὐτῷ ὁ ἀσθενῶν· Κύριε, ἄνθρωπον οὐκ ἔχω, ἵνα ὅταν ταραχθῇ τὸ ὕδωρ, βάλῃ με εἰς τὴν κολυμβήθραν· ἐν ᾧ δὲ ἔρχομαι ἐγὼ, ἄλλος πρὸ ἐμοῦ καταβαίνει. 8 λέγει αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς· Ἔγειρε, ἆρον τὸν κράβαττόν σου καὶ περιπάτει. 9 καὶ εὐθέως ἐγένετο ὑγιὴς ὁ ἄνθρωπος, καὶ ἦρε τὸν κράβαττον αὐτοῦ καὶ περιεπάτει. ἦν δὲ σάββατον ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ. 10 ἔλεγον οὖν οἱ Ἰουδαῖοι τῷ τεθεραπευμένῳ· Σάββατόν ἐστιν· οὐκ ἔξεστί σοι ἆραι τὸν κράβαττον. 11 ἀπεκρίθη αὐτοῖς· Ὁ ποιήσας με ὑγιῆ, ἐκεῖνός μοι εἶπεν· ἆρον τὸν κράβαττόν σου καὶ περιπάτει. 12 ἠρώτησαν οὖν αὐτόν· Τίς ἐστιν ὁ ἄνθρωπος ὁ εἰπών σοι, ἆρον τὸν κράβαττόν σου καὶ περιπάτει; 13 ὁ δὲ ἰαθεὶς οὐκ ᾔδει τίς ἐστιν· ὁ γὰρ Ἰησοῦς ἐξένευσεν ὄχλου ὄντος ἐν τῷ τόπῳ. 14 μετὰ ταῦτα εὑρίσκει αὐτὸν ὁ Ἰησοῦς ἐν τῷ ἱερῷ καὶ εἶπεν αὐτῷ· Ἴδε ὑγιὴς γέγονας· μηκέτι ἁμάρτανε, ἵνα μὴ χεῖρόν σοί τι γένηται. 15 ἀπῆλθεν ὁ ἄνθρωπος καὶ ἀνήγγειλε τοῖς Ἰουδαίοις ὅτι Ἰησοῦς ἐστιν ὁ ποιήσας αὐτὸν ὑγιῆ.


«Ἀνέβη ὁ Ἰησοῦς», ἦχος πλ.α΄. Δοξαστικόν τῶν ἑσπερίων στιχηρῶν τῆς Κυριακῆς τοῦ Παραλύτου.
Ψάλλει ο Θεόδωρος Βασιλικός

'' Ἀνέβη ὁ Ἰησοῦς εἰς Ἱεροσόλυμα, ἐπὶ τὴ Προβατικὴ κολυμβήθρα, τὴ λεγομένη κατὰ Ἰουδαίους Βηθεσδά, πέντε στοὰς ἐχούση, ἐν ταύταις γὰρ κατεκειτο πλῆθος τῶν ἀσθενούντων, Ἄγγελος γὰρ τοῦ Θεοῦ κατὰ καιρὸν ἐπιφοιτῶν, διετάραττεν αὐτήν, καὶ ῥῶσιν ἐχαρίζετο τοὶς προσιοῦσιν ἐν πίστει, Καὶ ἰδὼν ὁ Κύριος χρονιοῦντα ἄνθρωπον, λέγει πρὸς αὐτόν, θέλεις ὑγιὴς γενέσθαι; ὁ ἀσθενῶν ἀπεκρίνατο, Κύριε, ἄνθρωπον οὐκ ἔχω, ἵνα, ὅταν ταραχθῆ τὸ ὕδωρ, βάλη μὲ εἰς τὴν κολυμβήθραν, ἰατροὶς κατηνάλωσα τὸν ἅπαντά μου βίον, καὶ ἐλέους τυχεῖν οὐκ ἠξιώθην, ἀλλ' ὁ ἰατρὸς τῶν ψυχῶν καὶ τῶν σωμάτων, λέγει πρὸς αὐτόν, Ἀρόν σου τὸν κράββατον καὶ περιπάτει, κηρύττων μου τὴν δύναμιν, καὶ τὸ μέγα ἔλεος ἐν τοῖς πέρασι"

Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

Η οργή του εκπαιδευτικού…, του Χάρη Ανδρεόπουλου

ΠΡΟΣ ΠΑΣΑΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΙΝ EN ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ

Η οργή του εκπαιδευτικού…

* Καθηγητές και δάσκαλοι αναμένουν αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών που οδήγησαν τον κλάδο τους σε οικονομική εξαθλίωση

Του Χάρη Ανδρεόπουλου*
xandreo@sch.gr

Η υπ΄ αριθμ. 21/202 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λάρισας που δημοσιοποιήθηκε ανήμερα τη Πρωτομαγιά (1.5.2012) από τα ραδιοτηλεποπτικά μέσα ενημέρωσης, είναι συγκλονιστικά αποκαλυπτική για την κατάσταση της οικονομικής εξαθλίωσης στην οποία έχουμε περιέλθει οι υπηρετούντες στη εκπαίδευση. Πρόκειται για απόφαση που αφορά σε υπερχρεωμένο δανειολήπτη ο οποίος τυγχάνει διευθυντής Δημοτικού Σχολείου της Λάρισας, με βάση την οποία διαγράφεται το 70% των χρεών του σε τράπεζες, καθώς κρίθηκε από το δικαστήριο ότι ο δανειολήπτης δεν ανταποκρίνεται στην απόδοση των οφειλών του, όχι επειδή είναι …αντικομφορμιστής, αλλά ένεκα της επελθούσης - λόγω των σαρωτικών περικοπών στο μισθό του - φτωχοποιήσεώς του.

To δικαστήριο έκρινε ότι ο 59χρονος (δηλ. με 30χρονη υπηρεσία και βάλε) οικογενειάρχης εκπαιδευτικός αδυνατεί να καταβάλει τις μηνιαίες δόσεις που αναλογούσαν στις συνολικού ύψους 151.000 ευρώ οφειλές του, καθώς έχοντας υποστεί μείωση 470 ευρώ στις μηνιαίες αποδοχές του (από τα 1.720 ευρώ που έπαιρνε με το παλαιό μισθό, στα 1.290 ευρώ σήμερα με το "ενιαίο μισθολόγιο” - φτωχολόγιο) αδυνατεί, πλέον, να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις του. "Αποδείχθηκε”,

ΟΛΜΕ: Ανοικτή επιστολή στα κόμματα για την αξιολόγηση

Με την ψήφιση του νέου μισθολόγιου – βαθμολόγιου (ν.4024/11), η κυβέρνηση συνέδεσε την μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών με την αξιολόγηση. Επίσης σύμφωνα με τα μνημόνια που ψηφίστηκαν και τις δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών οι σχεδιαζόμενες απολύσεις στο δημόσιο συνδέονται με την αξιολόγηση.
Οι κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει με την τρόικα τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 (ανάμεσα τους και εκπαιδευτικών) ως το 2015, βάζοντας επίσης ως στόχο τις 15.000 απολύσεις στο δημόσιο τη φετινή χρονιά.
Με το ν. 4072/12 (αρ. 329 παρ. 1) λήγει στις 14 Αυγούστου 2012 (!) η προθεσμία για την έκδοση ΠΔ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Είναι εμφανές πως η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου (τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή) προωθώντας αυτή την πολιτική, έχει κηρύξει τον πόλεμο στους εκπαιδευτικούς.
Προωθείται η απόλυτη σύνδεση μισθού και βαθμού με την αξιολόγηση – απόδοση, θέση που απορρίπτεται ακόμα και από τους πιο ένθερμους θιασώτες της εκπαιδευτικής αξιολόγησης. Ο «ελεύθερα» εξαρτώμενος από την διοίκηση και το υπουργείο εκπαιδευτικός, θέλουν να είναι υποτακτικός και χωρίς αντιστάσεις για τα όσα μας επιβάλλει η καταστροφική «τροϊκανή» εκπαιδευτική και οικονομική πολιτική.
Την ίδια ώρα σε ΜΜΕ διοχετεύεται η «πληροφορία» πως οι επιδόσεις των μαθητών θα καθορίζουν την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Είναι προφανές, ότι παρά το γεγονός πως όλοι όσοι ασχολούνται

Ποιοι από τους 711.655 δημοσίους υπαλλήλους κινδυνεύουν από το «τσεκούρι» της τρόικας

Με ταχύτατες διαδικασίες ολοκληρώνει η κυβέρνηση την αξιολόγηση των 711.655 υπαλλήλων του δημοσίου, από κοινού με την τρόικα και ξένους συμβούλους με στόχο να φύγουν 150.000 άτομαέως το τέλος του 2015.Ωστόσο, η διαδικασία που θα κρίνει τις ζωές πολλών ελληνικών οικογενειών, βασίζεται στα αποτελέσματα της απογραφής που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Βάση όσων τότε είχαν ανακοινωθεί, θα έπρεπε το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2011 να ήξερε το κράτος πόσους απασχολεί σε υπουργεία, περιφέρεια αλλά και στο λεγόμενο ως ευρύτερο δημόσιο, δηλαδή σε ΔΕΚΟ και φορείς ιδιωτικού δικαίου.Η απογραφή, όμως, δεν έφτασε ποτέ στις ΔΕΚΟ. Αλλά και στο υπόλοιπο δημόσιο, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Με βάση στοιχεία της Αρχής Πληρωμών στο «στενό» δημόσιο, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης του 87% των υπαλλήλων, δηλαδή 623.140 ατόμων. Οι υπόλοιποι για διάφορους – γραφειοκρατικούς κυρίως λόγους- δεν φαίνονται. Με βάση τα ίδια στοιχεία, τα υπουργεία που έχουν μείνει πίσω είναι το Ανάπτυξης, το Εργασίας, το Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υποδομών αλλά και το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών.
Η κατάσταση περιπλέκεται πλέον, καθώς αρχικά η απογραφή είχε δείξει 768.009 υπαλλήλους ως

ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Ανακοίνωση για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολείων

EΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ      Κέρκυρα 4/5/2012
Ε. ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΟΣ 12
ΚΕΡΚΥΡΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με πρωτοφανή τρόπο, που δε θυμίζει σε τίποτα ευνομούμενη πολιτεία, αποφασίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας στις 11-4-2012 (ημέρα προκήρυξης εκλογών – διάλυσης της βουλής) η κατάργηση του Γυμνασίου Λιαπάδων και ο υποβιβασμός του Λυκείου Σκριπερού σε Λυκειακές τάξεις. Η δημοσιοποίηση αυτής της απόφασης έγινε το μεσημέρι στις 3-5-12, δύο μέρες πριν τις εκλογές και από αυτό φαίνεται η πρόθεση αιφνιδιασμού και η ύπαρξη σχεδίου προκειμένου να περιοριστούν οι αντιδράσεις.

Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατη ομόφωνη απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και σε δηλώσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων, κατεγράφη η βούληση της τοπικής κοινωνίας να μην καταργηθεί κανένα σχολείο Β/θμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα. Ο καθένας νομίζουμε μπορεί να καταλάβει πως αν με τόσο προκλητικό τρόπο αγνοούνται η βούληση και τα συμφέροντα των πολιτών ελάχιστες ώρες πριν τις εκλογές, τι πρόκειται να συμβεί αμέσως μετά τις εκλογές αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας δηλώνει πως θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να ενημερώσει και να διαμορφώσει το αναγκαίο μέτωπο γονέων – εκπαιδευτικών - μαθητών ώστε να ακυρωθεί αυτή η απόφαση που ανοίγει το δρόμο για καταργήσεις και άλλων σχολείων και κάνει άλλο ένα άλμα για τη διάλυση της όποιας δημόσιας δωρεάν παιδείας έχει απομείνει.

                    Ο πρόεδρος                                                  Ο Γραμματέας
                Ν. Μεταλληνός                                                Α. Θεοχαράτος

ΟΛΜΕ: Επί πληρωμή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

Έκκληση προς το υπουργείο Παιδείας να ακυρώσει κάθε είδους διαδικασία που απαιτεί καταβολή χρηματικού ποσού από τους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή σε επιμορφωτικά προγράμματα απευθύνει η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της , με αφορμή  το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης με τίτλο: «Υποστηρίζοντας το Έργο των Εκπαιδευτικών στο Σύγχρονο Σχολείο», που διοργανώνει το Πάντειο Πανεπιστήμιο, έναντι 800 ευρώ.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
H ΔΕ-ΕΣΣΕ (Διαρκής Εκπαίδευση), με την Επιστημονική Συνεργασία και Επίβλεψη του Εργαστηρίου Κοινωνικής και Πειραματικής Ψυχολογίας του ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, διοργανώνει Πρόγραμμα Επιμόρφωσης με τίτλο: «Υποστηρίζοντας το Έργο των Εκπαιδευτικών στο Σύγχρονο Σχολείο».
Η συγκεκριμένη επιμόρφωση, σύμφωνα με την προκήρυξη, «θεωρείται πιστοποιημένη και μοριοδοτείται κατά την κρίση των εκπαιδευτικών  για κατάληψη θέσεων Διευθυντών & Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων, Σχολικών Συμβούλων, Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων», και το «κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 800 €».
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός της επί πληρωμή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να ακυρώσει κάθε τέτοιου είδους διαδικασία που απαιτεί καταβολή χρηματικού ποσού από τους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους. Η επιμόρφωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα που πρέπει να παρέχεται σε όλους δωρεάν.

Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Ενδιαφέρον της Ιεράς Συνόδου για το ΜτΘ

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012, στην τρίτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος ανέγνωσε την εισήγησή του σχετικά με το «Υπόμνημα για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου» της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την εκπόνηση του νέου Προγράμματος.

Ακολούθησε η συνάντηση με τους Σχολικούς Συμβούλους και τα μέλη της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων. Στην συνάντηση δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετηθούν οι Σχολικοί Σύμβουλοι και οι Θεολόγοι για τα θέματα που προκύπτουν κατά την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών σύμφωνα με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών.

Στην συζήτηση ακούσθηκαν και οι απόψεις των Σεβασμιωτάτων Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ο Μακαριώτατος έκλεισε τον πρώτο αυτό διάλογο της Ποιμαινούσης Εκκλησίας με τους Διδάσκοντες το μάθημα των Θρησκευτικών, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του και τονίζοντας ότι «αυτή η συνάντηση είναι ένα πρώτο βήμα, πολύ χρήσιμο• όλα αυτά τα οποία ακούσθηκαν, καταγράφηκαν και θα αξιοποιηθούν κωδικοποιώντας τα, και όταν θα ξανασυναντηθούμε, θα έχουμε ένα κείμενο πάνω στο οποίο θα μπορούμε να συνεργαστούμε. Σας ευχαριστώ».

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/holysynod.asp?id=1511&what_sub=d_typou
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...