Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Αλέκα Παπαρήγα: Τι του κάνατε του Χαρίλαου στο Άγιον Όρος, μεταμόσχευση μυαλού;

Από τον Δημήτριο του Κελλακίου στον Φλωράκη του Αγίου Όρους
 Με τον Σάββα Ιακωβίδη
Με αφορμή τιμητική εκδήλωση στο Κελλάκι, πριν από μια βδομάδα, για τον Οικονόμο πατέρα Αιμιλιανό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απέδωσε τα εύσημα στον τιμώμενο και επισήμανε πως, κατά καιρούς, έκανε μαζί του «συζητήσεις και διάλογο σε βάθος για τον άνθρωπο, για τον Θεό, για τον Χριστό, για την Εκκλησία και για την πολιτική». Πρόσθεσε ότι οι ιερείς και οι αρχιερείς κάνουν συμβόλαιο με το Θεό και με τον θάνατο, και ότι έχει και ο ίδιος ένα τέτοιο συμβόλαιο. «Δεν πρέπει να φοβούμαστε τον θάνατο, ο καθένας έχει τον δρόμο του, αλλά το θέμα είναι να ζήσουμε αυτήν τη ζωή και να νιώθουμε ότι κάναμε το καθήκον μας, με ανιδιοτέλεια, με σεμνότητα και με ανθρωπιά. Τέτοιος είναι ο πατέρας Αιμιλιανός», ανέφερε ο Πρόεδρος. Με αφορμή όσα γήινα, μεταφυσικά και άλλα επισήμανε, αναφέρουμε τι έκανε ένας άλλος, περιώνυμος σύντροφός του, που άλλαξε άρδην τη ζωή του και μετεστράφη προς Χριστόν. Μιλάμε για τον μ. Χαρίλαο Φλωράκη, άλλοτε ΓΓ του Κ. Κ. Ελλάδος, ο γνωστός καπετάν Γιώτης του εμφύλιου σπαραγμού. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του επισκέφθηκε το Άγιον Όρος και εξομολογήθηκε στον αγιορείτη ιερομόναχο, π. Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη («Ορθόδοξη Μαρτυρία», τ. 47, Άνοιξη-Καλοκαίρι 2012).

Ο π. Αθανάσιος διηγείται ότι συναντήθηκαν στη Μονή Σιμωνόπετρας, μίλησαν για τον Μάρξ, την ιδεολογία και τον Χριστό, και στο τέλος ο μοναχός εισηγήθηκε στον Φλωράκη να

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του Μετσόβου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (29-10-2012) στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος Βλάχου στο κέντρο των Ιωαννίνων, εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του Μετσόβου που έγινε 31-10 -1912. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μετσοβίτης, κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Τρίτος και ο Κρητικός, καθηγητής του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  κ. Σταυρουλάκης. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα γεγονότα της περιόδου και στην καθοριστική τους σημασία για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, στα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν όπως του Μήτσα και του Κλειδή και στην σημασία της απελευθέρωσης του Μετσόβου για την χώρα γενικότερα.
Την εκδήλωση τίμησαν ο βουλευτής κ. Μαντάς, με επιστολές ο κ. Καλογιάννης και ο κ. Τασούλας, ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Μετσόβου κ. Τσομπίκος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνης, ο αντιπρύτανης κ. Καψάλης άλλοι τοπικοί άρχοντες και η στρατιωτική ηγεσία καθώς και πλήθος κόσμου.
Η εκδήλωση έκλεισε με παρουσίαση χορών από τα χορευτικά του Συλλόγου του Μετσόβου και του Συλλόγου των Κρητών Ιωαννίνων και με χορό των παρευρισκομένων επισήμων και του κόσμου.
Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση .....

«Επιμορφωτικές & Υποστηρικτικές δράσεις στις σχολικές μονάδες που εφαρμόζουν Πιλοτικά τα Νέα Προγράμματα Σπουδών»


Συντονιστική Ομάδα Αδιόριστων Θεολόγων: Συνολικά 124 κενά θεολόγων εκπαιδευτικών στα σχολεία

Συνολικά 124 κενά θεολόγων εκπαιδευτικών στα σχολεία καταμέτρησε η Συντονιστική Ομάδα Αδιόριστων Θεολόγων , τα οποία , κατά Διεύθυνση Εκπαίδευσης, έχουν ως εξής:
ΚΕΝΑ ΘΕΟΛΟΓΩΝ 2012-2013
Α' ΑΘΗΝΑΣ: ΠΡΕΒΕΖΑ: κανένα

Β' ΑΘΗΝΑΣ: 2

ΠΙΕΡΙΑ: κανένα

Γ' ΑΘΗΝΑΣ: κανένα

ΠΕΛΛΑ: (ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ)

Δ' ΑΘΗΝΑΣ: ( 2 ΩΡΕΣ ΣΤΟ 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΛΗΡΟΥ & 1 ΩΡΑ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ)


ΑΝΑΤΟΛ. ΑΤΤΙΚΗ: 8 ΠΕΙΡΑΙΑΣ: 2

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ: 3 ΡΕΘΥΜΝΟ: 5

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: 2

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: κανένα ΡΟΔΟΠΗ: κανένα

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Σχολικές Δραστηριότητες - Η Εγκύκλιος. Σχέδιο Υποβολής Προγράμματος Σχολικής Δραστηριότητας


Ψωμί και Ελευθερία


Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Το κεφάλαιο " Ο Μέγας Ιεροεξεταστής" στο αριστούργημα του Ντοστογιέφσκι "Αδελφοί Καραμαζώφ" θεωρείται η πιο πετυχημένη περιγραφή της σχέσης ψωμιού και ελευθερίας. Στο μυθιστόρημα ο Θεάνθρωπος Ιησούς βλέποντας τα βάσανα που περνούσαν οι άνθρωποι στην Ισπανία από την Ιερά Εξέταση τους λυπάται και παρουσιάζεται αθόρυβα κοντά τους, τους δείχνει αγάπη, τους βοηθάει, τους παρηγορεί, τους ευεργετεί. Ο λαός Τον ακολουθεί και ο Μέγας Ιεροεξεταστής θυμώνει και διατάζει τη φυλάκιση του σε μια στενόχωρη φυλακή, στο παλιό κτίριο του Ιεροδικαστηρίου. Μιλάει στον Ιησού ως ο δυνάστης Του, με μια σατανική αλαζονεία και κούφια υπεροχή. Κατηγορεί τον

Απόκριση στις επικρίσεις σχετικά με το νέο πρόγραμμα σπουδών

από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Εκπόνηση Νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου
Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που εκπόνησε το νέο Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) για τα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου (2011), παρακολουθούμε ασφαλώς με το οφειλόμενο ενδιαφέρον τον διάλογο που διεξάγεται για τη μορφή, τους σκοπούς και το περιεχόμενο του νέου ΠΣ. Ο διάλογος αυτός είναι αναγκαίος και χρήσιμος, ειδικά στην τρέχουσα περίοδο της πιλοτικής εφαρμογής των νέων ΠΣ, η οποία έχει ως σκοπό την ενημέρωση-επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, την πειραματική διδακτική εφαρμογή και την εξαγωγή συμπερασμάτων για την ανάγκη τροποποιήσεων και βελτιώσεων.

Πώς κατακτάται η σοβαρότητα


 Του Χρήστου Γιανναρά

Με την ψυχραιμία κάποιας απόστασης από τον δημοσιογραφικό σάλαγο, οι παιδαριωδίες που εκτυλίχθηκαν έξω από θέατρο της Αθήνας, πριν από δύο εβδομάδες περίπου, με αφορμή έργο του Terrens Mc Nally, βεβαιώνουν απογοητευτικές εκτιμήσεις για τη σοβαρότητά μας των βυθισμένων σε απόγνωση Ελληνωνύμων σήμερα. Αν ήμασταν σοβαροί, η δημοσιογραφία μας δεν θα έπαιζε στο γήπεδο των συντελεστών της παιδαριωδίας και με τους όρους που αυτοί επιθυμούσαν: Όσοι ανέβασαν το έργο περίμεναν ως μάννα εξ ουρανού το σκάνδαλο και τον σάλαγο, για να κόψουν εισιτήρια.

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Υπουργείο Παιδείας: Για το συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών


Απάντηση σε δημοσίευμα «Υπέρ του σκοταδισμού»

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Απάντηση σε δημοσίευμα
Αθανάσιος Γκότοβος
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ της ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Από τον κ. Γκότοβο λάβαμε την ακόλουθη επιστολή-απάντηση στο άρθρο της Αννας Φραγκουδάκη («ΤΑ ΝΕΑ», 6/10/2012) με τίτλο «Υπέρ του σκοταδισμού»:
«Οτι οι γλωσσολόγοι αποτελούν το κύριο ανάχωμα στις δυνάμεις του σκότους, όταν αυτές επιχειρούν να εγκατασταθούν εκτοπίζοντας τις δυνάμεις του φωτός, είναι μια νέα κοινωνιολογική θεωρία στα πλαίσια της αέναης πάλης του καλού με το κακό. Οτι μόνο 140 γλωσσολόγοι φτάνουν για να αναχαιτίσουν το κακό, είναι ελπιδοφόρο. Οτι η Α. Φραγκουδάκη συγκαταλέγει σε αυτές τις δυνάμεις τον εαυτό της, είναι αισιόδοξο μήνυμα. Η περιφανής νίκη του φωτός επί του σκότους οφείλεται και σε αυτό... Αλίμονο!

Περί τίνος πρόκειται; Στα "ΝΕΑ" της 6/10/2012 η Α. Φραγκουδάκη στην τακτική της στήλη "SMS" γράφει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι σε κάποιο άρθρο μου (στο οποίο φυσικά δεν παραπέμπει, έτσι ώστε

Ιερώνυμος: Είμαστε θύματα μίας τραγικής περίπτωσης τοκογλυφίας

«Οι Έλληνες βιώνουμε έναν περίεργο πόλεμο, νιώθω ότι βρισκόμαστε υπό κατοχή, η κυριαρχία μας υποχωρεί και έχουμε γίνει θύματα μίας τραγικής περίπτωσης τοκογλυφίας», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

«Δε θέλω να έχω έναν σύμβουλο που να υπογράφει πριν από εμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυνος. Έκανε λόγο για «καθοδηγούμενη δημοκρατία» και κάλεσε αυτούς που – όπως είπε- δηλώνουν φίλοι μας, να σεβαστούν την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας.

Ακόμα ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα αποτελεί εκτροπή από τις ρίζες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι μεγάλο λάθος είναι ότι έχει απο-ιεροποιηθεί και ευτελιστεί η αξία του ανθρώπου, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Καταλήγοντας, ο κ, Ιερώνυμος ανέφερε ότι το φιλότιμο του Έλληνα αποτελεί ελπίδα αισιοδοξίας και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο ΣΚΑΪ, τον Ιατρικό Σύλλογο, αλλά και όλους τους συνανθρώπους μας για την πρωτοβουλία «Όλοι μαζί Μπορούμε».

 http://www.skai.gr/news/greece/article/215859/ieronumos-eimaste-thumata-mias-tragikis-periptosis-tokoglufias/

Κριτική Σιατίστης σε όσους επιθυμούν να καταστρέψουν τις σχέσεις Εκκλησίας-Γένους-Κράτους

Σιάτιστα, του Νίκου Παπαχρήστου
Επικριτικός έναντι όλων όσοι επιθυμούν να καταστρέψουν τις σχέσεις της Εκκλησίας με το Γένος και το Κράτος μας εμφανίσθηκε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μετά την Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Σιατίστης. Αναφερόμενος στο μάρτυρα Άγιο της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Παύλος, σημείωσε ότι «η μνήμη του Θεσσαλονικέως Αγίου Δημητρίου σήμερον καταδεικνύει και ετέραν κραυγάζουσαν αληθείαν, παρόλον που κάποιοι επιχειρούν να την φιμώσουν».
«Καταδεικνύει», συνέχισε ο Σιατίστης Παύλος, «τον τρόπον με τον οποίον δομήθηκαν οι σχέσεις της Εκκλησία και του Γένους και του Κράτους μας. Αυτές τις σχέσεις που κάποιοι σήμερον επιθυμούν να τις καταστρέψουν δεν δημιουργήθηκαν σαν αποτέλεσμα γραφειοκρατικής κατασκευής, σαν λογικός σχεδιασμός κάποιου σπουδαστηρίου, αλλά δομήθηκαν μέσα εις την ζωή και την ιστορία. Δομήθηκαν μέσα εις την αλληλοπεριχώρισιν της Πολιτείας και της Εκκλησίας».
Και αναφερόμενος και πάλι στην μαρτυρία του Αγίου Δημητρίου, ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος είπε με νόημα:

Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ και επέτειος του «ΟΧΙ»

Σκέπη σου, Ἁγνή, σκέπεις καὶ περιθάλπεις
Τοὺς πίστει ἀφορῶντας πρὸς σέ, Παρθένε.
Μητρὸς Θεοῖο Σκέπη Ἑλλάδα θειόφρονα καλύπτει.

Η Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ εορτάζει την 1η Οκτωβρίου όπου και το βιογραφικό σημείωμα.

 [Σύμφωνα με το συναξάρι, «Τῇ Α' τοῦ αὐτοῦ μηνός, τὴν ἀνάμνησιν ἑορτάζομεν τῆς ἁγίας Σκέπης τῆς Ὑπεραγίας Δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου, καὶ Ἀειπαρθένου Μαρίας, ἤτοι τοῦ ἱεροῦ αὐτῆς Μαφορίου τοῦ ἐν τῇ σορῷ τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τῶν Βλαχερνῶν, ὅτε ὁ ὅσιος Ἀνδρέας, ὁ διὰ Χριστὸν σαλός, κατεῖδε ἐφηπλωμένην αὐτὴν ἄνωθεν, καὶ πάντας εὐσεβεῖς περισκέπουσαν».

Την γιορτή αυτή, η Εκκλησία της Ελλάδος, την έχει μεταθέσει στις 28 Οκτωβρίου, όπου η Ελλάδα γιορτάζει το μεγάλο γεγονός της διασώσεως και απελευθερώσεως της από τον Ιταλογερμανικό ζυγό.]

Η Εκκλησία της Ελλάδος όμως, την έχει μεταθέσει στις 28 Οκτωβρίου, όπου η Ελλάδα γιορτάζει το μεγάλο γεγονός της διασώσεως και απελευθερώσεως της από τον Ιταλογερμανικό ζυγό.

Την Ακολουθία που ψάλλεται αυτή την ημέρα την έγραψε ο Αγιορείτης Μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης και εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 21 Οκτωβρίου 1952 μ.Χ. όπου και αποφασίστηκε ο συνεορτασμός της εορτής της Αγίας Σκέπης και της Εθνικής επετείου του «ΟΧΙ» (Συνοδικές Εγκύκλιοι, Τόμος Β', Αθήνα 1956, σελ. 649).



 Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τῆς Σκέπης σου Παρθένε, ἀvυμνοῦμεν τάς χαρίτας, ἣν ὡς φωτοφόρον νεφέλην, ἐφαπλοῖς ὑπὲρ ἔννοιαν, καὶ σκέπεις τὸν λαόν σου νοερῶς, ἐκ πάσης τῶν ἐχθρῶν ἐπιβουλῆς. Σὲ γὰρ σκέπην καὶ προστάτιν καὶ βοηθόν, κεκτήμεθα βοῶντές σοι· Δόξα τοῖς μεγαλείοις σου Ἁγνή, δόξα τῇ θείᾳ Σκέπῃ σου, δόξα τῇ πρὸς ἡμᾶς σου, προμηθείᾳ Ἄχραντε.

 http://www.saint.gr/2820/saint.aspx

28η Ὄκτωβρίου 2012, Κυριακή: Ζ΄ ΛΟΥΚΑ. Ἑορτή τῆς Ἁγίας Σκέπης τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, Ἦχος δ΄

Κυριακὴ ΚΑ' (Ζ' Λουκᾶ), Τῆς φωτοφόρου Σκέπης τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου καὶ Ἀειπαρθένου Μαρίας - ῾Η ἀνάσταση τῆς κόρης τοῦ ᾿Ιαείρου καί ἡ θεραπεία τῆς αἱμορροούσης γυναικός

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ Η´ 41 - 56
41 καὶ ἰδοὺ ἦλθεν ἀνὴρ ᾧ ὄνομα Ἰάειρος, καὶ οὗτος ἄρχων τῆς συναγωγῆς ὑπῆρχε· καὶ πεσὼν παρὰ τοὺς πόδας τοῦ Ἰησοῦ παρεκάλει αὐτὸν εἰσελθεῖν εἰς τὸν οἶκον αὐτοῦ, 42 ὅτι θυγάτηρ μονογενὴς ἦν αὐτῷ ὡς ἐτῶν δώδεκα καὶ αὕτη ἀπέθνῃσκεν. Ἐν δὲ τῷ ὑπάγειν αὐτὸν οἱ ὄχλοι συνέπνιγον αὐτόν. 43 καὶ γυνὴ οὖσα ἐν ῥύσει αἵματος ἀπὸ ἐτῶν δώδεκα, ἥτις ἰατροῖς προσαναλώσασα ὅλον τὸν βίον οὐκ ἴσχυσεν ὑπ’ οὐδενὸς θεραπευθῆναι, 44 προσελθοῦσα ὄπισθεν ἥψατο τοῦ κρασπέδου τοῦ ἱματίου αὐτοῦ, καὶ παραχρῆμα ἔστη ἡ ῥύσις τοῦ αἵματος αὐτῆς. 45 καὶ εἶπεν ὁ Ἰησοῦς· Τίς ὁ ἁψάμενός μου; ἀρνουμένων δὲ πάντων εἶπεν ὁ Πέτρος καὶ οἱ σὺν αὐτῷ· Ἐπιστάτα, οἱ ὄχλοι συνέχουσί σε καὶ ἀποθλίβουσι καὶ λέγεις τίς ὁ ἁψάμενός μου; 46 ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν· Ἥψατό μού τις· ἐγὼ γὰρ ἔγνων δύναμιν ἐξελθοῦσαν ἀπ’ ἐμοῦ. 47 ἰδοῦσα δὲ ἡ γυνὴ ὅτι οὐκ ἔλαθε, τρέμουσα ἦλθε καὶ προσπεσοῦσα αὐτῷ δι’ ἣν αἰτίαν ἥψατο αὐτοῦ ἀπήγγειλεν αὐτῷ ἐνώπιον παντὸς τοῦ λαοῦ, καὶ ὡς ἰάθη παραχρῆμα. 48 ὁ δὲ εἶπεν αὐτῇ· Θάρσει, θύγατερ, ἡ πίστις σου σέσωκέ σε· πορεύου εἰς εἰρήνην. 49 Ἔτι αὐτοῦ λαλοῦντος ἔρχεταί τις παρὰ τοῦ ἀρχισυναγώγου λέγων αὐτῷ ὅτι Τέθνηκεν ἡ θυγάτηρ σου· μὴ σκύλλε τὸν διδάσκαλον. 50 ὁ δὲ Ἰησοῦς ἀκούσας ἀπεκρίθη αὐτῷ λέγων· Μὴ φοβοῦ· μόνον πίστευε, καὶ σωθήσεται. 51 ἐλθὼν δὲ εἰς τὴν οἰκίαν οὐκ ἀφῆκεν εἰσελθεῖν οὐδένα εἰ μὴ Πέτρον καὶ Ἰωάννην καὶ Ἰάκωβον καὶ τὸν πατέρα τῆς παιδὸς καὶ τὴν μητέρα. 52 ἔκλαιον δὲ πάντες καὶ ἐκόπτοντο αὐτήν. ὁ δὲ εἶπε· Μὴ κλαίετε· οὐκ ἀπέθανεν, ἀλλὰ καθεύδει. 53 καὶ κατεγέλων αὐτοῦ, εἰδότες ὅτι ἀπέθανεν. 54 αὐτὸς δὲ ἐκβαλὼν ἔξω πάντας καὶ κρατήσας τῆς χειρὸς αὐτῆς ἐφώνησε λέγων· Ἡ παῖς, ἐγείρου. 55 καὶ ἐπέστρεψε τὸ πνεῦμα αὐτῆς, καὶ ἀνέστη παραχρῆμα, καὶ διέταξεν αὐτῇ δοθῆναι φαγεῖν. 56 καὶ ἐξέστησαν οἱ γονεῖς αὐτῆς· ὁ δὲ παρήγγειλεν αὐτοῖς μηδενὶ εἰπεῖν τὸ γεγονός.



 Χερουβικό του τετάρτου ήχου σε άγια του αείμνηστου Θ. Στανίτσα το οποίο ψάλλει ο Άρχων Δομέστιχος της Μ.τ.Χ.Ε κ. Δημοσθένης Παϊκόπουλος.

TO OXI TOU 1940


Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Αξιολόγηση για τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος. Tο Έντυπο της Έκθεσης Αξιολόγησης Κληρικών

image with the sign of the Greek Church«Περί τοῦ ἐντύπου τῆς Ἐκθέσεως Ἀξιολογήσεως τῶν Ἐφημερίων καί Διακόνων καί τοῦ τρόπου συμπληρώσεως αὐτῆς»
. 4628
αριθμ. διεκπ. 2034
Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2012
Πρός Τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας
τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος
Σεβασμιώτατε ἐν Χριστῷ ἀδελφέ,
Κατόπιν Συνοδικῆς Ἀποφάσεως, ἡ ὁποία ἐλήφθη κατά τήν Συνεδρία τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς 10ης μηνός Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ., σᾶς γνωρίζομε, ὅτι ἡ Ἱερά Σύνοδος, στήν προαναφερθεῖσα Συνεδρία Της, ἀποφάσισε: α) Νά σᾶς ἀποστείλει τό «Ἔντυπο Ἀξιολογήσεως τῶν Κληρικῶν (Ἐφημερίων καί Διακόνων)
και β) νά σᾶς ἐνημερώσει μέ τά ἀκόλουθα σχετικά μέ τό ἔντυπο, τό ὁποῖο προαναφέρθηκε καί τόν τρόπο διενεργείας τῆς διαδικασίας ἀξιολογήσεως τῶν Κληρικῶν.

Tο Έντυπο της Έκθεσης Αξιολόγησης Κληρικών


Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Μέρες αποκάλυψης στην Ιωνία

του δημοσιογράφου και συγγραφέα 
Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Το δράμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ξετυλίγεται μέσα από το ιστορικό μυθιστόρημα «Μέρες αποκάλυψης στην Ιωνία», τού Μικρασιατικής καταγωγής δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου.
Με κέντρο την αρχοντική Μαγνησία, την κοντά στο Σίπυλον όρος της Νιόβης, και την πανέμορφη Σμύρνη, την καρδιά των Ελλήνων της Ιωνίας, το μυθιστόρημα ζυμώνεται με την ιστορική πραγματικότητα και απλώνεται και σ’ άλλα μέρη, όπως είναι η Φώκαια, το Σιβρισάρι της Ερυθραίας, ο Κασαμπάς, ο Γέροντας, η Πάρσα, η Τσοπανησιά, το Χορόσκιοϊ και η Μενεμένη.
Το βιβλίο βασίζεται σε περιγραφές, αναμνήσεις, μαρτυρίες και ντοκουμέντα που συνάχθηκαν μετά από επίπονη και μακρά εργασία καθώς επίσης και στην εντατική και σε βάθος μελέτη των ιστορικών πηγών. Πέραν των άλλων στο μυθιστόρημα αναδεικνύεται η σχέση των Ελλήνων της Ιωνίας με τους Οθωμανούς, τους Αρμενίους και τους Εβραίους που ζούσαν κοντά τους.
Το μυθιστόρημα του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου, απλό στην αφήγηση, γλαφυρό στην περιγραφή
και με αυθεντικούς χαρακτήρες φιλοδοξεί να έχει αναγνώστες κάθε ηλικίας και να προσθέσει ένα λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης των αλησμόνητων Πατρίδων της Ιωνίας.

Εικονική αγιότητα

 Γράφει ο π. Βασίλειος Ι. Καλλιακμάνης

«Και γράφονται αυτές οι γραμμές με αφορμή την εορτή του πολιούχου και προστάτη της Θεσσαλονίκης μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, ο οποίος αγίασε πραγματικά κι όχι εικονικά, αφού θυσίασε δόξα, τιμές, αξιώματα και τέλος τη ζωή του».

α) Στις μέρες μας γίνεται μεγάλη συζήτηση και τείνει να γίνει αποδεκτό ότι ζούμε σε μία εικονική πραγματικότητα. Κι αυτό νοείται με διάφορους τρόπους: Είτε ότι για ορισμένους έχει χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα είτε ότι οι πληροφορίες διαμορφώνονται με βάση κατασκευασμένες εικόνες ή ότι θεωρείται το φανταστικό ως πραγματικό ή ακόμη ότι προβάλλεται το έλασσον και αποσιωπείται το μείζον.
β) Σε κάθε περίπτωση είναι αληθές ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι δυνατότητες εξομοίωσης του πραγματικού με το φανταστικό περιβάλλον μεταξύ άλλων συμβάλλουν στη δημιουργία εικονικής ζωής, εικονικών σχέσεων, εικονικής ελευθερίας, εικονικής αγάπης και εικονικού πολιτισμού. Μήπως όμως η εικονική πραγματικότητα δεν αφορά μόνον τους θεατές και χρήστες των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, αλλά επηρεάζει και όσους φέρουν τα βαρύ όνομα του χριστιανού και τους οδηγεί σε μορφές «εικονικής αγιότητας»;
γ) Διότι πώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι μπροστά στην οικονομική κρίση πολλοί χριστιανοί έχασαν την ελπίδα τους στο Θεό, την οποία προφανώς δεν είχαν, απώλεσαν την εσχατολογική τους προσδοκία και ταυτίστηκαν πλήρως με το πνεύμα του κόσμου; Πώς να κρίνει κάποιος τη συμπεριφορά όσων κρύβοντας τα πρόσωπά τους πίσω από ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που αυτοδιαφημίζονται ως χριστιανικά και ορθόδοξα κραδαίνουν τα ιδεολογικά τους ρόπαλα εναντίον όσων δεν συμφωνούν μαζί τους;

Για το ρόλο της Εκκλησίας στην Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση μιλά ο Μανώλης Γλέζος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε τo 2006 στο δημοσιογράφο του Ρ/Σ της Εκκλησίας κ. Κωνσταντίνο Μπλάθρα «Επί προσωπικού» ο γνωστός αγωνιστής μίλησε για όσα έζησε εκείνη την εποχή και για το ποια ήταν η προσφορά της Εκκλησίας.


Τόνισε χαρακτηριστικά:
«Tην πρώτη μέρα που κατακτήθηκε η Aθήνα -κατάκτηση ενός κράτους θεωρείται η κατάκτηση της πρωτεύουσάς του- είχε, λοιπόν, σχηματιστεί τότε μία επιτροπή από την στρατηγό Kαβράκο, που μαζί με τον Δήμαρχο Aθηναίων και τον δήμαρχο Πειραιώς, στους Aμπελοκήπους πήγαν να υποδεχθούν τα γερμανικά στρατεύματα. O Kαβράκος κάλεσε τον Aρχιεπίσκοπο Aθηνών και πάσης Eλλάδος, τον Xρύσανθο να παραστεί στην παράδοση. Aρνήθηκε.

Kαι ο Aρχιεπίσκοπος του απάντησε ό,τι είχε πει και στον Kαβράκο, ότι η Eκκλησία προβαίνει σε δοξολογίες επί τη απελευθερώσει ενός έθνους κι όχι για τη σκλαβιά του. Aυτό είναι χαρακτηριστικό. Kαι μετά του ζήτησαν να ορκίσει και την κυβέρνηση Tσολάκογλου και αρνήθηκε.
Έχουμε τρεις πράξεις του Αρχιεπισκόπου Xρυσάνθου που θέτει την Eκκλησία αντιμέτωπη στον κατακτητή. Δεν μπορεί κανείς να την μεταφράσει και να την εξηγήσει ως ατομική ενέργεια, έθεσε την Eκκλησία απέναντι στον εισβολέα, απέναντι στον κατακτητή, ως θεσμό την έθεσε απέναντι. Γι' αυτό και τον έδιωξαν οι Nαζί.
...;Υπήρξαν πάρα πολλοί Mητροπολίτες, που πήραν ενεργό μέρος στην Aντίσταση. Δεν μιλάμε ως διάθεση αλλά ενεργό μέρος. Μπορώ να πω ως διάθεση ήταν το σύνολο, ως ενεργό αντίδραση πάρα πολλοί ανέβηκαν και στο βουνό και στη μία πλευρά και στην άλλη και στον EΛAΣ και στον EΔEΣ πήγαν Mητροπολίτες, στάθηκαν επικεφαλής του λαού στον αγώνα του.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Π.ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με την αξιολόγηση εκπαιδευτικών που έχουν δικαίωμα πλήρωσης θέσεων για πενταετή θητεία (η διαδικασία της αξιολόγησης)


ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΒΑΛΤΟΥ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων

Τον Βάλτο των Γιαννιτσών είχε επίκεντρο ο Μακεδονικός Αγώνας που διέσωσε τον ελληνικό χαρακτήρα της Μακεδονίας και άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση. Στην περιοχή του ίδιου Βάλτου διεξήχθη η νικηφόρος μάχη των Γιαννιτσών πριν από 100 ακριβώς χρόνια (19-20 Οκτωβρίου 1912) και ο Στρατός μας έφθασε σε απόσταση αναπνοής από την πόλη του Αγίου Δημητρίου. Θυμόμαστε και συγκινούμαστε. Τιμούμε τους πρωταγωνιστές εκείνων των θριάμβων για να πάρουμε μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας για τη σημερινή εποχή. Ο Βάλτος των Γιαννιτσών αποξηράνθηκε και έγινε εύφορη πεδιάδα. Ο εθνική και κοινωνική πραγματικότητα, όμως, σήμερα είναι βαλτωμένη και αναζητούμε ένα όραμα για να βγούμε από το τέλμα.

Ποιο είναι το μυστικό που μεταμόρφωσε την χρεωκοπημένη Ελλάδα του 1893, την ηττημένη του 1987 και την υπό εξαπλή τρόικα (ΔΟΕ) του 1898 στην θριαμβεύουσα Ελλάδα του 1912-13; Κάποιοι δίνουν έμφαση στο κίνημα των αξιωματικών στο Γουδί και σε προσπάθειες πολιτικού και οικονομικού εκσυγχρονισμού, όπως το Σύνταγμα αου 1911. Βεβαίως δεν πρέπει να

Χρήστος Πασαλάρης-Από τα ατίθασα blogs με τα εγερτήρια κείμενα θα ξεκινήσει μια νέα σωτήρια εξέγερση!

Ένα άρθρο-ύμνο στην ανεξάρτητη και αδέσμευτη δημοσιογραφία του μεγάλου δασκάλουΧρήστου Πασαλάρη, ξεχωρίσαμε από την Real News της Κυριακής.
Ο τίτλος του άρθρου “Από τον Τύπο θα ξεκινήσει μια νέα, σωτήρια εξέγερση!” ενδεικτικός του περιεχομένου του.
Ο τελευταίος των Μοϊκανών δάσκαλος-δημοσιογράφος μιας γενιάς τεραστίων ανθρώπων του Τύπου, που παραμένουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι γραφιάδες, που δεν πλούτισαν, και δεν υπέκυψαν στις σειρήνες της Διαπλοκής, επιμένει πως το φυτίλι που θα πυροδοτήσει την νέα εξέγερση θα είναι ο Ανεξάρτητος Τύπος….
Με πρωτοπορία βεβαίως το διαδίκτυο, και τα ελεύθερα, αδέσμευτα blogs…
 
ΜΥΡΙΖΕΙ μπαρούτι η δύστυχη πατρίδα, καθώς η τύχη της παίζεται κορώνα – γράμματα στις Βρυξέλλες τις επόμενες 20 μέρες, παρά τα καλά λόγια της Συνόδου Κορυφής. Η υπόκωφη λαϊκή εξέγερση που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια θα ξεσπάσει καλπάζοντας. Και θα είναι ανοργάνωτη, απροετοίμαστη, ξεκαπέλωτη… Δηλαδή αυτό ακριβώς που τρέμει η ξένη κατοχή. Θα είχε ξεσπάσει από καιρό αν οι φιλήσυχοι νοικοκυραίοι δεν διατηρούσαν έστω και αμυδρές ελπίδες ομαλής εξόδου από τη θανατερή κρίση… Και αν ο ελληνικός Τύπος είχε ξαναβρεί εκείνο τον παλαιό αγωνιστικό εαυτό του… Αλλωστε, αυτό είναι και το θέμα της σημερινής γραφής…

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

«Ο Χ Ι» ΗΡΩΩΝ - ΑΝΔΡΩΝ & όχι… ανδρεικέλων.

Χρήστου Παπαδημητρίου.
        Κοινωνιολόγου.
            Προέδρου Τ Κ Πύργου-Κόνιτσας. 
 
          
«Με αφορμή την τοποθέτηση των προγόνων μας απέναντι στην ιστορία, εκ της οποίας προέκυψε η μνημειώδης  ρήση ότι οι «‘Ηρωες πολεμούν σαν Έλληνες», και την σημερινή συγκυρία  εκ της οποίας συνάγεται ότι οι Έλληνες όποιοι κι αν είναι παραδίνονται ως ριψάσπιδες… όσον αφορά τον αγώνα για την πιθανή σωτηρία της χώρας»

Όχι…
 
Αγαπητέ μου αναγνώστη δεν αποτελεί αυτή η μικρή αναφορά άρθρο ή  σοβαροφανή έκθεση ή αν θέλεις περισπούδαστη μελέτη και ανάλυση για την σημερινή κατάσταση.
Κι ας  είναι αδιανόητο, κοινωνικά απαράδεκτο και πολιτικά ανεπίτρεπτο αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας, γεγονός το οποίο φαίνεται  ότι θα λάβει χαρακτηριστικά εθνικής τραγωδίας.
Είναι όμως γεγονός ότι αυτές τις μέρες που στο Καλπάκι θα ξαναζωντανέψει το «ΟΧΙ» των προγόνων μας   Ηρώων Ελλήνων, στην Αθήνα άλλοι Έλληνες πολιτικοί και μη  συνεχίζουν τα πολιτικά, οικονομικά αλλά πάντως «αντεθνικά»  παιχνίδια τους, συμφωνημένα η κατ άλλους ήδη επικαιροποιημένα.

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Επιμρφωτική συνάντηση Θεολόγων Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σας ενημερώνω ότι στις 24 Οκτωβρίου 2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.00 μ.μ. σε αίθουσα του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας θα πραγματοποιηθεί, κατόπιν εγκρίσεως της Περιφερειακής Δ/ντριας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου (Φ.34.2/5989/16-10-2012), ενημερωτική και επιμορφωτική συνάντηση των Θεολόγων του Ν. Θεσπρωτίας.

Εκτός από την ενημέρωση που θα αφορά σε τρέχοντα ζητήματα, η συνάντηση θα περιλαμβάνει:

1) Προγραμματισμός και οργάνωση διδακτέας ύλης, εκπόνηση σχεδίου μαθήματος
2) Αξιολόγηση μαθητών

Παρακαλούνται οι Δ/ντες των σχολείων να τροποποιήσουν το πρόγραμμα των Θεολόγων καθηγητών όπου χρειάζεται, με σκοπό να μη παρακωλύονται τα μαθήματα του σχολείου, ώστε όλοι οι συνάδελφοι να προσέλθουν στην συνάντηση, των οποίων η παρουσία θεωρείται υποχρεωτική.

Παρακαλούμε επίσης τους Δ/ντες των Σχολικών Μονάδων να ενημερώσουν ενυπογράφως τους Θεολόγους των σχολείων τους.

Με Τιμή
Ο Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ01
Τριαντάφυλλος Απ. Σιούλης, Δρ. Φ.

ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ


῞Ενας γέροντας χωρικός ἔθαβε κάποτε στήν ἄκρη τοῦ περιβολιοῦ του τό γαϊδουράκι του πού τοῦ εἶχε ψοφήσει... 

Κάποιος ὅμως νεαρός ἄπιστος πού περνοῦσε ἐκείνη τήν ὥρα ἀπό τόν δρόμο θέλησε νά τόν πειράξει.

- Μπράβο, μπάρμπα-Θωμᾶ, τοῦ εἶπε. ῎Ανθρωπος τοῦ Θεοῦ ἐσύ, ποτέ δέν τό περίμενα νά θάβεις τό γαϊδούρι σου χωρίς νά τό πᾶς στήν ᾽Εκκλησία γιά νά σοῦ τό διαβάσουν οἱ παπάδες.
Κι ὁ γεροθυμόσοφος τοῦ ἀπάντησε:
- Μά, τό γαϊδούρι μου τό θάβω χωρίς παπά, διότι, βρέ, παιδί μου, δέν πίστευε στόν Θεό σάν καί σένα καλή ὥρα...


(᾽Από τό βιβλίο τοῦ Κ. Κούρκουλα, ῾ΨΙΧΙΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ')

Αρχιμ. Βασίλειος Γοντικάκης, Πιλοτικά Προγράμματα Θρησκευτικών. Κάτι ιερό και άγιο προδίδεται.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Οδηγίες για τις γραπτές δοκιμασίες αξιολόγησης των μαθητών στο Γενικό Λύκειο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Οδηγίες για τις γραπτές δοκιμασίες αξιολόγησης των μαθητών στο Γυμνάσιο

Επαναλαμβανόμενες διαπιστώσεις

 Γράφει ο μοναχός ΜΩΥΣΗΣ, Αγιορείτης

Η εποχή που διανύουμε δεν πάσχει μόνο από σοβαρή οικονομική κρίση αλλά και από κρίση αξιών. Αμφισβητούνται ιστορικές, παραδοσιακές και θεμελιώδεις αρχές. Αρκετοί ενοχλούνται από τη σιωπή των πνευματικών ανθρώπων. Δεν υπάρχει θαρρετή ομολογία, υπεύθυνη αντίσταση, λόγος ζωηρός και βαθύς, που θα αναπαύσει όσους δακρύζουν, για το ξεθεμελίωμα της αγαπητής πατρίδος, τον ευτελισμό της Εκκλησίας, το ξερίζωμα της Παραδόσεως. Η λήθη του παρελθόντος νοσεί το παρόν.
Μοσχοθυμίαμα δεν οσφραίνεται, το ευαγγέλιο αργεί, η ευλάβεια ειρωνεύεται, οι γιαγιάδες δεν λένε παραμύθια και συναξάρια στα εγγονάκια τους, αλλά παρακολουθούν εναγώνια τουρκικά σίριαλ στην έγχρωμη τηλεόραση. Η Αγιά Σοφιά έφυγε από τους τοίχους, που γέμισαν από ημίγυμνους, αλυσοδεμένους τραγουδιστές. Οι Μικρασιάτες λησμόνησαν και λησμονήθηκαν. Οι Πόντιοι χορεύουν στα πανηγύρια και οι Κρητικοί με τους Κύπριους βαστούν μία λύρα. Η ευμάρεια, η εκκοσμίκευση, η καλοπέραση, ο ευδαιμονισμός επηρέασαν τους πάντες και έφεραν ολέθρια αποτελέσματα. Βάλανε πολλοί τακούνια και νόμισαν ότι ψήλωσαν. Φόρεσαν μάσκες και θεώρησαν ότι ομόρφυναν. Ο πλούτος, η νεότητα, η ομορφιά πουλά σήμερα. Οι κουλτουριάρηδες υποστήριξαν την αριστερά, την ομοφυλοφιλία και την αντιεκκλησιαστικότητα.

Για λαό ιστορικό ψυχορραγούντα

Tου Χρήστου Γιανναρά
Στο κομμάτι της οδού Σταδίου, από την Oμόνοια ώς την Kλαυθμώνος, ίσως και τέσσερα στα πέντε καταστήματα έχουν κλείσει. H εικόνα από μόνη της γεννάει πανικό.
Δεν έκλεισε τα καταστήματα η οικονομική αποκλειστικά καταστροφή της χώρας. H ανυπαρξία κράτους προηγήθηκε. Oι κυβερνήσεις ήξεραν μόνο να δανείζονται και να σκορπάνε, ήταν προκλητικά, εξωφρενικά ανίκανες να λύσουν προβλήματα όπως των καθημερινών διαδηλώσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας. Aνίκανες να πατάξουν τις ορδές των εγκληματιών «μπαχαλάκηδων». Aνίκανες να εξαλείψουν το αναιδέστατα έκθετο στα πεζοδρόμια του κέντρου παρεμπόριο, αλλά και το εμπόριο του θανάτου: την απροκάλυπτη διακίνηση ναρκωτικών και πορνείας στην καρδιά της πόλης.

Kρίση οικονομική περνάνε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Kαταστροφή συντελέστηκε μόνο στην Eλλάδα. Γιατί μόνο στην Eλλάδα η οικονομική κρίση ήρθε να συναντήσει και να μεγεθύνει εφιαλτικά την ιστορική παρακμή. Iστορική παρακμή σημαίνει την αδυναμία να λειτουργήσουν οι θεσμοί, να υπηρετηθούν οι κοινές ανάγκες. Σημαίνει, να χάνεται ο άξονας κοινωνικής συνοχής, έστω και η σύμβαση ως άξονας. Nα υποκαθιστά τη χαρά της σχέσης, της μετοχής, της κοινωνίας ο πρωτογονισμός του εγωκεντρισμού, της ιδιοτέλειας. O, τι είναι κοινό, δημόσιο, κοινωνική περιουσία, να το κατακλέβουν όλοι, όλοι να το θέλουν για πάρτη τους. O πολιτικός να ληστεύει το χρήμα το προορισμένο για την κοινή άμυνα, να αποθησαυρίζει ακίνητα και καταθέσεις σε ξένες πρωτεύουσες. Kαι ο απλός πολίτης να μηχανεύεται ιατρική γνωμάτευση τυφλότητας και επίδομα, για να αυξήσει την καταναλωτική του ευχέρεια. Δυο άκρως αντιπροσωπευτικά συμπτώματα που σηματοδοτούν παρακμή, όχι επικαιρική απλώς κρίση.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Η αβάσταχτη ελαφρότητα σύγχρονης αρθρογραφίας

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Αβάσταχτη είναι η ελαφρότητα της σύγχρονης αρθρογραφίας, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Η ηθική και η πνευματική παρακμή της κοινωνίας έχει περάσει και στην αρθρογραφία. Αβάσταχτη είναι επίσης η ιδεολογική καταπίεση που ασκείται στον ανήμπορο λαό από την ισχυρότατη υλιστική εξουσία και από την ηγεμονεύουσα οικονομική ολιγαρχία, η οποία ελέγχει τα ΜΜΕ. Η απαράδεκτη αρθρογραφία δεν αφορά μόνο αυτήν που είναι ανεύθυνη, λαϊκιστική, χαμηλότατου επιπέδου και οπαδικού τύπου, αλλά και αυτήν των σοβαροφανών αρθρογράφων, σοβαρών ΜΜΕ.
Ένα μόνο κτυπητό παράδειγμα από τα πολλά και καθημερινά. Αρθρογράφος καθημερινής εφημερίδας θεωρείται ότι εκφράζει την "pura" ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού. Με αφορμή λοιπόν τη δίωξη που διέταξε εισαγγελέας κατά 27χρονου blogger, ο οποίος εκφράστηκε με υβριστικό και συκοφαντικό τρόπο σε βάρος του μακαριστού Γέροντα Παϊσίου, αποφάνθηκε ότι αυτή είναι χειρότερη βία από εκείνη που άσκησαν ισλαμιστές σε βάρος δυτικών στόχων, για την, κατά την άποψη τους, προσβολή του Μωάμεθ από δυτικό έντυπο! Εξομοίωσε δηλαδή τη δίωξη που ασκήθηκε με τη διαφύλαξη όλων των ατομικών δικαιωμάτων του 27χρονου με το κάψιμο πρεσβειών, με θύματα ανθρώπινα που υπήρξαν και με τις τεράστιες υλικές ζημίες που σημειώθηκαν! Δεν του έφτασε όμως μόνον η άδικη και παράλογη εξίσωση των γεγονότων. Ο αρθρογράφος προχώρησε στη δημοσιοποίηση της

«ΔΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ»

Τοῦ Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Δ. Μεταλληνοῦ

Μοῦ ζητήθηκε νὰ δώσω κάποια στοιχεῖα, πού νὰ τεκμηριώνουν την καθιερωμένη ἀνθελληνική στάση τοῦ Βατικανοῦ καὶ τῶν Λατίνων τοῦ Ἑλλαδικοῦ Χώρου. Διότι πολλοὶ εἶναι ἐκεῖνοι, πού μὴ γνωρίζοντας τὰ κείμενα, ρωτοῦν μὲ ἀπορία:
Ὑπάρχουν ἀποδείξεις; Ἡ ἀπάντηση, δυστυχῶς, εἶναι: Ναί, ὑπάρχουν! Μακάρι νὰ μὴ ὑπῆρχαν καὶ νὰ μὴ ἤμασθε ἀναγκασμένοι νὰ ἀσχολούμεθα μὲ αὐτὸ τὸ θέμα. Δυστυχῶς ὅμως τὰ πράγματα ἀποδεικνύουν ὅτι ὁ ἀνθελληνισμὸς τοῦ Βατικανοῦ εἶναι μόνιμος, ὅσο ὁ Ἑλληνισμὸς μένει ἑνωμένος μὲ τὴν Ὀρθοδοξία τῶν Ἁγίων, πού συνιστᾶ ριζικὴ ἀνατροπὴ τοῦ παπικοῦ οἰκοδομήματος.
Μένουμε ἐνδεικτικὰ σὲ κάποιες χαρακτηριστικὲς περιπτώσεις:
Ὁ ἐκλεκτὸς συνάδελφος κ. Ἀντ.Παπαδόπουλος (Καθηγ. Παν/μίου Θεσσαλονίκης) στὴ μελέτη του «Ἡ στάση τῶν Ἑλλήνων Καθολικῶν ἔναντι τῆς ἐπαναστάσεως τοῦ 1821 (1971)» τεκμηριώνει τὴν ἀντίθεση, ἀπὸ τὴν ἀρχή, τῶν Λατίνων τῆς Ἑλλάδος στοὺς στόχους τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπαναστάσεως, ὁ δὲ συνάδελφός μας στὴ Θεολογικὴ Σχολὴ Ἀθηνῶν, Ἐπίκ. Καθηγητής κ. Κων. Μανίκας στὴν διδακτορική του διατριβή προσάγει πλῆθος ἀρχειακῶν μαρτυριῶν γιὰ τὸ θέμα. Οἱ ρωμαιοκαθολικοί τῆς Ἑλλάδος κατευθυνόμενοι ἀπὸ τὴ Ρώμη,

21η Ὄκτωβρίου 2012, Κυριακή: ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ. Ἦχος γ΄

Θεραπεία τοῦ δαιμονιζομένου τῶν Γαδαρηνῶν

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ Η´ 26 - 39

26 Καὶ κατέπλευσεν εἰς τὴν χώραν τῶν Γαδαρηνῶν, ἥτις ἐστὶν ἀντίπερα τῆς Γαλιλαίας. 27 ἐξελθόντι δὲ αὐτῷ ἐπὶ τὴν γῆν ὑπήντησεν αὐτῷ ἀνήρ τις ἐκ τῆς πόλεως, ὃς εἶχε δαιμόνια ἐκ χρόνων ἱκανῶν, καὶ ἱμάτιον οὐκ ἐνεδιδύσκετο, καὶ ἐν οἰκίᾳ οὐκ ἔμενεν, ἀλλ’ ἐν τοῖς μνήμασιν. 28 ἰδὼν δὲ τὸν Ἰησοῦν καὶ ἀνακράξας προσέπεσεν αὐτῷ καὶ φωνῇ μεγάλῃ εἶπε· Τί ἐμοὶ καὶ σοί, Ἰησοῦ υἱὲ τοῦ Θεοῦ τοῦ ὑψίστου; δέομαί σου, μή με βασανίσῃς. 29παρήγγειλε γὰρ τῷ πνεύματι τῷ ἀκαθάρτῳ ἐξελθεῖν ἀπὸ τοῦ ἀνθρώπου. πολλοῖς γὰρ χρόνοις συνηρπάκει αὐτόν, καὶ ἐδεσμεῖτο ἁλύσεσι καὶ πέδαις φυλασσόμενος, καὶ διαρρήσσων τὰ δεσμὰ ἠλαύνετο ὑπὸ τοῦ δαίμονος εἰς τὰς ἐρήμους. 30 ἐπηρώτησε δὲ αὐτὸν ὁ Ἰησοῦς λέγων· Τί σοί ἐστιν ὄνομα; ὁ δὲ εἶπε· Λεγεών· ὅτι δαιμόνια πολλὰ εἰσῆλθεν εἰς αὐτόν· 31 καὶ παρεκάλει αὐτὸν ἵνα μὴ ἐπιτάξῃ αὐτοῖς εἰς τὴν ἄβυσσον ἀπελθεῖν. 32 Ἦν δὲ ἐκεῖ ἀγέλη χοίρων ἱκανῶν βοσκομένη ἐν τῷ ὄρει· καὶ παρεκάλουν αὐτὸν ἵνα ἐπιτρέψῃ αὐτοῖς εἰς ἐκείνους εἰσελθεῖν· καὶ ἐπέτρεψεν αὐτοῖς. 33 ἐξελθόντα δὲ τὰ δαιμόνια ἀπὸ τοῦ ἀνθρώπου εἰσῆλθον εἰς τοὺς χοίρους, καὶ ὥρμησεν ἡ ἀγέλη κατὰ τοῦ κρημνοῦ εἰς τὴν λίμνην καὶ ἀπεπνίγη. 34 ἰδόντες δὲ οἱ βόσκοντες τὸ γεγενημένον ἔφυγον, καὶ ἀπήγγειλαν εἰς τὴν πόλιν καὶ εἰς τοὺς ἀγρούς. 35 ἐξῆλθον δὲ ἰδεῖν τὸ γεγονὸς, καὶ ἦλθον πρὸς τὸν Ἰησοῦν, καὶ εὗρον καθήμενον τὸν ἄνθρωπον, ἀφ’ οὗ τὰ δαιμόνια ἐξεληλύθει, ἱματισμένον καὶ σωφρονοῦντα παρὰ τοὺς πόδας τοῦ Ἰησοῦ, καὶ ἐφοβήθησαν. 36 ἀπήγγειλαν δὲ αὐτοῖς οἱ ἰδόντες πῶς ἐσώθη ὁ δαιμονισθείς. 37 καὶ ἠρώτησαν αὐτὸν ἅπαν τὸ πλῆθος τῆς περιχώρου τῶν Γαδαρηνῶν ἀπελθεῖν ἀπ’ αὐτῶν, ὅτι φόβῳ μεγάλῳ συνείχοντο· αὐτὸς δὲ ἐμβὰς εἰς τὸ πλοῖον ὑπέστρεψεν. 38 ἐδέετο δὲ αὐτοῦ ὁ ἀνὴρ, ἀφ’ οὗ ἐξεληλύθει τὰ δαιμόνια, εἶναι σὺν αὐτῷ· ἀπέλυσε δὲ αὐτὸν ὁ Ἰησοῦς λέγων· 39 Ὑπόστρεφε εἰς τὸν οἶκόν σου καὶ διηγοῦ ὅσα ἐποίησέ σοι ὁ Θεός. καὶ ἀπῆλθε καθ’ ὅλην τὴν πόλιν κηρύσσων ὅσα ἐποίησεν αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς.



Χερουβικός ύμνος, ήχος γ'
Ψάλλει στα 83 του χρόνια ο παλιός λαμπαδάριος της Παναγίας Τήνου Στυλιανός Γιαννίτσης στο ενοριακό ναό της Αγίας Παρασκευής πόλεως Τήνου όπου αφιλοκερδώς προσφέρει τις υπηρεσίες του δοξολογώντας Τον Θεό.
Πόσοι νέοι ψάλτες θα ζήλευαν τη φωνή του. Η Αγία Παρασκευή να του χαρίζει υγεία για να ομορφαίνει το ψαλτήρι της. Κυριακή 30/01/20011εορτη Ευρέσεως της Θαυματουργού εικόνας της Παναγίας στη Τήνο των Τριών Ιεραρχών

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Project 1821 – Γ’ Μέρος: Του Ναυαρίνου η Ελλάς

Η κοινωνική αντίδραση που προκαλεί κάποιο ριζικά νέο ιστορικό πόρισμα εθνικής σημασίας, συνήθως διαμορφώνει ένα δίπολο, σύμφωνα με το οποίο οι δυνατές εκδοχές είναι δυο: η νέα και η παλιά. Μιλάμε βέβαια για ιστορικά ζητήματα τόσο κεντρικά, ώστε να γίνονται άμεσα αντιληπτά από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης και τόσο σημαντικά, όσο το ζήτημα της πολιτισμικής ταυτότητας. Σύμφωνα λοιπόν με ένα τέτοιο πρόσφατο “πόρισμα”, το 1821 οι Έλληνες δεν ξεσηκώνονται ως υπάρχων πολιτισμός, αλλά για να δηλώσουν έναν νέο πολιτισμό διαφοροποιημένο από τον υπάρχοντα. Οι Έλληνες επαναστατούν για να αποκτήσουν μια πολιτική ταυτότητα που κάποιοι, λίγοι, έχουν ήδη αποκρυσταλλώσει. Αυτό που μέχρι σήμερα μαθαίναμε στο σχολείο, ήταν, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, ένας αναγκαίος εθνικός μύθος. Η διατύπωση αυτή διαμόρφωσε δυο πόλους: τους υποστηρικτές της νέας άποψης (που προϋπήρχε ως θεωρία της ταξικής επανάστασης) και τους αρνητές της. Δηλαδή, ο δεύτερος πόλος περισσότερο δείχνει να προτιμά την παλιά άποψη ή να απορρίπτει τη νέα άποψη, παρά να δέχεται την παλιά ως πλήρη και επαρκώς στοιχειοθετημένη.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων Γενικής Παιδείας «Θρησκευτικά», «Ιστορία» και «Ξένη Γλώσσα», της B΄ Τάξης Ημερησίου και Εσπερινού ΕΠΑ.Λ, και «Ιστορία» της Γ΄Τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ

Ο Πατριάρχης «...για τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσης ...»

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα
ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΛΥΚΕΙΟ ΣΙΝΔΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Ένα διαφορετικό μάθημα, για τη σημασία διαφύλαξης της ελληνικής γλώσσας, άκουσαν από τα χείλη του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας, μαθητές Λυκείου από την Σίνδο της Θεσσαλονίκης οι οποίοι συνοδευόμενοι από καθηγητές τους πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στο Ιερό Κέντρο της Πρωτόθρονης και Μαρτυρικής Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθύνθηκε ιδιαιτέρως στους μαθητές και στους καθηγητές τους, οι οποίοι μαζί με άλλους προσκυνητές παρακολούθησαν την Ακολουθία του Εσπερινού στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, και τους υπενθύμισε το χρέος να μαθαίνουν καλά την ελληνική γλώσσα, η οποία πλούτισε τόσες άλλες γλώσσες του κόσμου. Όπως είπε θα πρέπει να αισθανόμαστε ντροπή από το γεγονός ότι δυστυχώς δεν εκτιμούμε τον θησαυρό της ελληνικής γλώσσας όσο την εκτιμούν οι ξένοι.

«Σε αυτή την Κιβωτό φυλάσσονται τα ιερά και όσια της φυλής μας» 

«Σε αυτήν την Κιβωτό που είναι η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία φυλάσσονται τα όσια και τα ιερά της φυλής μας, όχι οι πλάκες του Νόμου της Παλαιάς Διαθήκης αλλά η χάρις και οι διδασκαλίες της χάριτος της Καινής Διαθήκης. Με τη βοήθεια της χάριτος του Θεού και με κέντρον και άξονα την αγάπην, που είναι η πεμπτουσία του Ευαγγελίου του Χριστού, πορεύεται το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον την σταυροαναστάσιμον πορείαν του διά μέσου των αιώνων, επί μακράν σειράν αιώνων, μέχρι και αυτής της στιγμής που σας υποδέχεται και συμπροσευχόμεθα όλοι μας εις τον ομφαλόν της Ορθοδοξίας, που είναι ο Πάνσεπτος Πατριαρχικός Ναός της Μητρός Εκκλησίας» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προς τους προσκυνητές, στην ομιλία του μετά τον εσπερινό.

Τα άθεα γράμματα…


"Τ' άθεα γράμματα κόψανε το δρόμο του έθνους και τ' αμποδάνε να χαρεί τη λευτεριά του
(Παπουλάκος)
Έχουμε την εντύπωση ότι η έσχατη μάχη για το μέλλον της πατρίδος διεξάγεται μες στο Κοινοβούλιο ή στα έγκατα του Μαξίμου. Λάθος. Στα σχολεία, στις αίθουσες διδασκαλίας κρίνεται η τύχη του Γένους. Αν επικρατήσει η «ελληνοκτόνος παιδαγωγία» και εκλείψει διά παντός η ελληνορθόδοξη Παιδεία, «η ροδόχρους ελπίδα του Έθνους» (Καποδίστριας), τότε ας θυροκολλήσουμε το αγγελτήριο θανάτου, πλησιάζει η ιστορική ευθανασία. Αν δεν απομείνει η ευλογημένη «μαγιά» του Μακρυγιάννη, τότε «κάλλιον να μην υπάρχει Έλλην εις τον κόσμον, παρά να ατιμάζει το κατ’ εικόνα Θεού και ομοίωσιν, υπάρχων ανδράποδον τον αναισθήτου Τούρκου, ενώ επλάσθη από τον Θεόν ελεύθερος» όπως θεσπίζουν, στις 5 Μαϊου του 1827, στην Τροιζήνα, οι ελευθερωτές πατέρες μας. Και σίγουρα στην θέση του «αναισθήτου Τούρκου», μπορεί να μπουν και άλλα αναίσθητα και άπληστα θηρία-φανερά και νοητά-που μας εξανδραποδίζουν. Και το κακό γίνεται από τους ύπουλους, τους «προβατόσχημους λύκους» που ζεσταίνουμε στον κόρφο μας και μαγαρίζουν παιδεία και παιδιά.

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά: Σημεία των «Καιρών»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ:
Σημεία των «Καιρών» - Ανειδίκευτοι «εξειδεικευμένοι», ειδικά επί ύβρεων
Την 15.09.2012 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Χριστιανική» κείμενο των κ. Δ. Μόσχου και Γ. Παπαδόπουλου με τίτλο “Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Θρησκευτικών και οι στόχοι του... Μια απάντηση”(http://www.xristianiki.gr/arkheio-ephemeridas/876/to-neo-ppogpamma-spoydon-thphskeytikon-kai-oi-stoxoi-toy-mia-apantese.html, ανακτήθηκε την 05.10.2012), το οποίο υπερασπίζεται το προτεινόμενο Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) για το Μάθημα των Θρησκευτικών (ΜτΘ) στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, με αφορμή τη δημοσιευθείσα Επιστολή του Αρχιμ. Γεωργίου Καψάνη, Ηγουμένου της Ι. Μ. Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους με τίτλο “Οδηγός προς την πανθρησκεία το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το Μάθημα των Θρησκευτικών” (http://www.impantokratoros.gr/ CF74140A.el. aspx, ανακτήθηκε την 05.10.2012). (Σημείωση ιστολογίου Πατερικός: το κείμενο μπορείτε να βρείτε και εδώ http://paterikos.blogspot.gr/2012/07/blog-post_25.html).
Η υπεράσπιση του ΠΣ από τα ίδια τα μέλη της επιτροπής “εμπειρογνωμόνων” που το συνέταξαν, όπως εν προκειμένω οι κ. Δ. Μόσχος και Γ. Παπαδόπουλος, είναι συνήθης. Συνήθης είναι, επίσης, και η χρησιμοποιούμενη παραπλανητική μέθοδος, η αόριστη επιχειρηματολογία, αλλά και το απαξιωτικό ύφος εναντίον όσων έχουν αντίθετες απόψεις. Αυτή τη φορά, προστέθηκε επιπλέον και μια προσωπική επίθεση εναντίον μιας σπουδαίας προσωπικότητας της σύγχρονης ορθοδοξίας, του Αρχιμ. κ. Γεωργίου Καψάνη, η οποία προκαλεί ευθέως το θρησκευτικό συναίσθημα, ιδιαίτερα όσων έχουν καταστεί κοινωνοί της πνευματικότητάς του.

Ο έλληνας ευαγγελιστής

Γράφει ο π. Βασίλειος Ι. Καλλιακμάνης


α) Είναι ευρύτατα γνωστό ότι με αφορμή την εορτή των τριών ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αναδεικνύονται συνήθως οι σχέσεις μεταξύ χριστιανισμού και ελληνισμού. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, διότι πράγματι οι άγιοι αυτοί ήσαν κάτοχοι ελληνικής παιδείας και ταυτόχρονα κορυφαίοι διδάσκαλοι και ερμηνευτές της ευαγγελικής αλήθειας. Έτσι έδωσαν ολοκληρωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που έθετε η ελληνική φιλοσοφία με βάση το Ευαγγέλιο του Χριστού. Όμως θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συνάντηση των δύο κόσμων συνδέεται και με τον ιουδαϊσμό, αφού ήδη τον 3ο π.Χ. αιώνα είχε αρχίσει στην Αλεξάνδρεια η μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης στα ελληνικά.
β) Παρά τις επιδράσεις αλλά και τις συγκρούσεις μεταξύ ελληνισμού και ιουδαϊσμού και τις προσπάθειες βίαιου εξελληνισμού των ιουδαίων από τον Αντίοχο Δ’, την εποχή των χρόνων της Καινής Διαθήκης υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιστίνης, της Αντιόχειας και αλλού πολλοί έλληνες «προσήλυτοι», που δεν εντάσσονταν πλήρως στην εβραϊκή θρησκεία. Καταλυτική για την περαιτέρω πορεία των σχέσεων ελληνισμού και χριστιανισμού ήταν η παρουσία του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος, αν και καταγόταν «εκ γένους Ισραήλ… Εβραίος εξ Εβραίων, κατά νόμον Φαρισαίος» (Φιλ. 3,5), διακήρυξε ότι «ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ ΄Ελλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος… πάντες γαρ ημείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού» (Γαλ. 3,28).

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Περί θεολογικής καινοτομίας και θελήσεως

του π. Θωμά Βαμβίνη
Ένα κείμενο, το οποίο δεν μπορεί να κρύψη την πρόθεση του συγγραφέα του να δημιουργήση εντυπώσεις, είδε το φώς της δημοσιότητας μέσα από την ιστοσελίδα amen.gr. Βασική επιδίωξή του είναι η υποβάθμιση, αν όχι η μείωση των θεολογικών τοποθετήσεων και επισημάνσεων, με υπεροπτικούς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, του άρθρου «Βουλησιοκρατικός (βολονταριστικός) Περσοναλισμός», του οποίου αποσιωπά τον συγγραφέα, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί υπεράσπιση και υπερύψωση «καινοτόμων», κατ’ αυτόν, θεολογικών έργων.

Ο τίτλος του κειμένου είναι: «“Ουκ έστιν θέλησις ανυπόστατος”: Πρόσωπο και Θέλησις στην Ορθόδοξη Θεολογία» και συγγραφέας του ο π. Παντελεήμων Μανουσάκης, Ph.D., Καθηγητής Φιλοσοφίας στο καθολικό Κολλέγιο του Τιμίου Σταυρού, ΗΠΑ.

Ο π. Π. Μανουσάκης ξεκινά το άρθρο του με την περιγραφή δύο τρόπων θεολογίας. Ο ένας τρόπος είναι της θεολογικής καινοτομίας (τόν οποίο θεωρεί σπάνιο και δύσκολο και εκεί τοποθετεί τα έργα των μεγάλων Πατέρων, καθώς και το έργο του Μητροπολίτου Περγάμου). Ο άλλος τρόπος είναι της αντιγραφής του παρελθόντος, της στασιμότητας (τόν οποίο θεωρεί ανέξοδο και εκεί τοποθετεί το άρθρο που επιχειρεί ανεπιτυχώς, όπως θα δούμε στην συνέχεια, να κρίνη). Ο τρόπος με τον οποίο ο π. Π. Μανουσάκης διαρθρώνει και καταγράφει την σκέψη του δηλώνει ότι το υπόβαθρο του στοχασμού του είναι τυπικά δυτικό. Είναι φιλοσοφικό και όχι ορθόδοξα θεολογικό. Γι’ αυτό μάλλον δεν μπορεί να ελέγξη την θεολογική ποιότητα –

Η «ελευθερία της βούλησης - θέλησης του προσώπου» κατά την φιλοσοφία και την πατερική θεολογία

ierotheos
Του Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου 

Το θέμα της ελευθερίας της βούλησης ή της ελευθερίας του προσώπου, όπως παρουσιάζεται στις ημέρες μας, δεν στηρίζεται στην πατερική-ορθόδοξη θεολογία, αλλά είναι κυρίως υπόθεση της σύγχρονης φιλοσοφίας και μετα­φέρεται από μερικούς στην θεολογία.
Θα εντοπισθούν μερικά σημεία γύρω από το σοβαρό αυτό θέμα, για να φανή το πρόβλημα που παρουσιάζεται από της πλευράς της πατερικής θεολογίας και οι συνέπειες που έχει αυτή η θεωρία στην εκκλησιαστική ζωή. 

1. Η θέληση-βούληση στην δυτική θεολογία και φιλοσοφία

Ο καθηγηγής Γεώργιος Παναγόπουλος, αναλύοντας τα σχετικά με την δυτική θεολογία, επισημαίνει ότι ο σχολαστικός θεολόγος Ιωάννης Δούνς Σκώτος, εκφραστής της Φραγκισκανικής θεολογίας, εισήγαγε τον βολονταρισμό (βουλησιοκρατία) σε αντίθεση με την οντολογία του Θωμά Ακινάτη.
Ο Δούνς Σκώτος έκανε λόγο για την «θεία παντοδυναμία», την «απόλυτη ελευθερία του Θεού και την απουσία κάθε εξαναγκασμού από το θείο είναι». Μέ αυτήν την άποψη άνοιξε «μιά καινούργια ατραπό σκέψης στην δυτική θεολογία», αφού «τό βουλητικό στοιχείο ανατιμάται σε σχέση με το οντολογικό» και προοιώνισε «ένα από τα κεντρικά αιτήματα της Μεταρρύθμισης, την απόλυτη ελευθερία και προτεραιότητα του Θεού στο ζήτημα της σωτηρίας του ανθρώπου».

Εξωτερική ορθόδοξη ιεραποστολή

Γράφει ο Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης
 
Η γνωστή, μεγάλη και δύσκολη οικονομική κρίση στην Ελλάδα είχε σοβαρή, δυσμενή επίπτωση και στην ορθόδοξη εξωτερική ιεραποστολή. Στην Ινδία ακόμη και σήμερα δίνεται πρωινό και μεσημεριανό συσσίτιο σε φτωχά παιδιά και άστεγους ανάπηρους. Λειτουργούν δωρεάν πέντε ιατρεία και πέντε σχολεία σε απομακρυσμένα χωριά. Στο ορφανοτροφείο θηλέων πολλά κορίτσια σώθηκαν από τη βία και την πορνεία. Στο ορφανοτροφείο αρρένων βρήκαν θαλπωρή πολλά αγόρια και γλίτωσαν από τους κινδύνους της νύχτας και των δρόμων. Με τη συνδρομή των καλών φίλων της ιεραποστολής μαθαίνουν γράμματα πολλά παιδιά, όπως αναφέρει η μοναχή Νεκταρία.

Στα νησιά Φίτζι, της μητρόπολης Νέας Ζηλανδίας, στον Ειρηνικό ωκεανό, η ορθοδοξία πνέει ευώδη άνεμο. Κτίσθηκε το πρώτο μοναστήρι, που αποτελεί κέντρο της εκεί πνευματικής ζωής και θερμοκήπιο αρετής. Κτίζονται οι πρώτες εκκλησίες. Όπως λέει ο εκεί μητροπολίτης Αμφιλόχιος, το μοναστήρι «θα είναι ένα κανδήλι πάντα αναμμένο στη μέση του ωκεανού. Ένα αιώνιο σύμβολο θείας λατρείας και προσευχής στα νησιά του Ειρηνικού, που άρχισαν να μαθαίνουν στον ρυθμό της ορθοδοξίας».

Οδηγίες- διευκρινίσεις για θέματα Ειδικής Αγωγής προς τα στελέχη των ΚΕΔΔΥ και τους Σχολικούς Συμβούλους

Tρόικα και κόμματα σε ξένο αχυρώνα

Του Χρήστου Γιανναρά
Tο καταλαβαίνει και ο πλέον φυρόμυαλος: οι συνεχείς και απρόσωπες (ίδιες για όλους) περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κοινωνικής αλληλεγγύης, αποζημιώσεων για απόλυση από την εργασία, μαζί με συνεχώς αυξανόμενη φορολογία, είναι πολιτικές ενέργειες που νεκρώνουν την οικονομία, δυναμιτίζουν κάθε ενδεχόμενο ανάκαμψης. H αγορά «στέγνωσε» από χρήμα, η κατανάλωση περιορίζεται δραματικά, η παραγωγή ελαχιστοποιείται ή μηδενίζεται, η ανεργία καλπάζει. O κοινός νους αντιλαμβάνεται ότι τέτοια μέτρα σπρώχνουν εσκεμμένα…. την κοινωνία σε έκρηξη τυφλής βίας και αλληλοσφαγής: Γιατί κάθε νους θολώνει όταν η πίκρα περισσεύει, όταν η οργή γίνεται ανεξέλεγκτη.
Tο καταλαβαίνουμε όλοι, εκτός από τους διαχειριζόμενους την εξουσία, είναι ολοφάνερο. Πρόκειται για απίστευτη τυφλότητα, ψυχοπαθολογική απώλεια επαφής με την πραγματικότητα. Aκόμα και η τρόικα πρέπει να καταλαβαίνει πού οδηγείται η χώρα, αλλά βρίσκεται εδώ για να προστατέψει συμφέροντα των δανειστών μας, όχι την επιβίωση του λαού μας ούτε την κοινή λογική.