Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Habemus Papam - Habemus Problema

Καθώς ο άσπρος καπνός ξεχείλιζε στον ήσυχο νυχτερινό ουρανό της Ρώμης μέσα από τα τείχη του Βατικανού και τα πλήθη των πιστών ζητωκραύγαζαν Habemus Papam οι πιο συνετοί ήδη αναλογίζονταν τις ευθύνες και τις ανοιχτές υποθέσεις που περιμένουν τον νέο Ποντίφικα.
Τα ερωτηματικά σχετικά με την ταυτότητα του και οι εικασίες διαλύθηκαν όπως ο λευκός καπνός – λίγες ώρες αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ο Καρδινάλιος της Αργεντινής Jorge Mario Bergoglio ήταν πλέον ο νέος Πάπας Φραγκίσκος A'. Ένας Πάπας από τη Λατινική Αμερική – μακριά από τα φρικτά σκάνδαλα παιδεραστίας της Καθολικής Εκκλησίας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Θεωρητικά ένας Πάπας αλώβητος αλλά όχι και στο απυρόβλητο για πολύ ακόμα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος μπορεί να μην έχει εμπλακεί σε σεξουαλικά σκάνδαλα (απ’όσο γνωρίζει το ευρύ κοινό μέχρι στιγμής τουλάχιστον) αλλά τα κοινωνικά δίκτυα έχουν ήδη πάρει φωτιά από τη στάση που τήρησε σιωπηρά στηρίζοντας απολυταρχικά καθεστώτα όπως αυτό του πρώην δικτάτορα της Αργεντινής, Χόρχε Βιντέλα για πολλά χρονιά. Αυτό βέβαια είναι πταίσμα μπροστά στο βουνό εκρηκτικών υποθέσεων που περιμένουν τη σωστή τους διαχείριση από το νέο Πάπα. Εξάλλου φημολογείται ότι υπό το βάρος αυτών των υποθέσεων παραιτήθηκε ο Πάπας Βενέδικτος πριν λίγες μέρες και όχι λόγω βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού.

Η ίδια η διαχείριση του κρατιδίου του Βατικανού θα αποτελέσει πρόκληση για τον Πάπα Φραγκίσκο Α'.  Η πρόσφατη διαρροή εγγράφων του Βατικανού από μπάτλερ του Πάπα έχει εκθέσει την κεντρική κυβέρνηση της Εκκλησίας - την Curia - ως ένα σοβαρά δυσλειτουργικό σύστημα «γεμάτο με αντίπαλες παρατάξεις και διαφθορά σε υψηλά κλιμάκια» όπως λένε οι αναλυτές.  H μεταρρύθμιση του Βατικανού, έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα και η αποκέντρωση αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη. O Φραγκίσκος Α'έχει ένα τεράστιο και καθόλου αξιοζήλευτο έργο. Θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή συστήματα εποπτείας για να εξασφαλιστεί πως η διαφθορά θα ανιχνεύεται εγκαίρως, ενώ οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στο Βατικανό θα πρέπει να γίνουν πιο διαφανείς – ένα ήδη ακανθώδες θέμα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος παίρνει τα ηνία σε μια δύσκολη στιγμή για την Καθολική Εκκλησία.
Στη Δύση, η Εκκλησία προσπαθεί να γεμίσει στασίδια καθώς οι πιστοί λιγοστεύουν ενώ  ο αριθμός των ιερέων σημειώνει επίσης κάθετη πτώση. Εν τω μεταξύ, η άνοδος των ευαγγελικών εκκλησιών, ειδικά στη Λατινική Αμερική και την Αφρική, μειώνει την επιρροή των καθολικών εκκλησιών, οι οποίες επίσης απειλούνται σε ορισμένες περιοχές και από τη θρησκευτική μισαλλοδοξία. Ο Βενέδικτος είχε απορρίψει εκκλήσεις για συζήτηση σχετικά με το θέμα της αγαμίας, και επαναβεβαίωσε την απαγόρευση της Θείας Κοινωνίας σε διαζευγμένους Καθολικούς που ξαναπαντρεύονται.  Αυτά  είναι σημαντικά θέματα από μόνα τους αλλά ο νέος Πάπας θα πρέπει επίσης να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πιστών σε ένα ίδρυμα που συγκλονίζεται (και συγκλονίζει) εδώ και αρκετά χρόνια από την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από ιερείς.
Ο Πάπας Βενέδικτος είχε μιλήσει για τη ντροπή της Εκκλησίας για τα «ανείπωτα εγκλήματα» που διαπράχθηκαν από ιερείς παιδεραστές, και προσέφερε την ειλικρινή συγνώμη στα θύματα, ομάδες των οποίων έχει συνατήσει κατά τη διάρκεια ταξιδιών του στο εξωτερικό. Αλλά πολλοί θεωρούν ότι το Βατικανό ήταν - και εξακολουθεί να είναι - πάρα πολύ αργό στις αντιδράσεις του, πάρα πολύ διστακτικό και πολύ μυστικοπαθές, όσον αφορά το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης. Ο νέος Πάπας θα έχει ως αποστολή της να διασφαλίσει ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν, και ότι θα συνεχίσει την εφαρμογή των αλλαγών που εισήγαγε οΒενέδικτος - ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τις κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των παιδιών. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο επόμενος Ποντίφικας θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την προστασία των παιδιών. Θα πρέπει να σταματήσει να λέει συγγνώμη ενδεχομένως και αντ 'αυτού να καθαιρέσει και να καταδιώξει επισκόπους οι οποίοι συνεχίζουν να αποκρύπτουν τέτοια ειδεχθή εγκλήματα. Και θα πρέπει να συνεργαστεί με αστυνομικές αρχές παγκοσμίως ώστε να προστατεύσει τα παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Ένα ακόμα θέμα που θα παρουσιάσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της θητείας του νέου Πάπα είναι η σχέση του με Εβραίους και Μουσουλμάνους υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης φυγής   χριστιανών από τους Αγίους Τόπους . Ο Πάπας Βενέδικτος ήταν μόλις ο δεύτερος Πάπας που εισήλθε σε ιερό ισλαμικό χώρο, όταν επισκέφθηκε το Μπλε Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη το 2006. Τέτοιου είδους 'γέφυρες' δεν έγιναν αποδεκτές σε ορισμένους μουσουλμανικούς κύκλους, ιδιαίτερα όταν είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Πάπα  που κατηγορούσαν τον προφήτη Μωάμεθ ως «διαβολικό και απάνθρωπο». Ο Φραγκίσκος θα κληθεί να βρει κοινό έδαφος με το Ισλάμ, το οποίο βρίσκεται σε άνοδο στην Αφρική και την Ασία, όπου ο Ρωμαιοκαθολικισμός διατηρεί μεγάλη βάση. Αλλά  θα πρέπει να το κάνει προσεκτικά ώστε να μην αποξενώνσει τους Εβραίους και χωρίς να υποκύψει στον ισλαμικό εξτρεμισμό.
Η λίστα με τα 'κατεπείγοντα' για το νέο Πάπα είναι ήδη επικίνδυνα γεμάτη – το μέλλον θα δείξει πως θα διαχειριστεί τα θέματα αυτά, ενόσω μάλιστα ο προκάτοχος του είναι εν ζωή και θεωρείται βέβαιό ότι θα ασκεί μια κάποια επιρροή στους κύκλους της Εκκλησίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου