Τρίτη, 28 Μαΐου 2013

Το Δ.Σ. της ΠΕΘ για όλα τα θέματα των Θεολόγων και του μαθήματος των Θρησκευτικών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ 
Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ 
Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420 
Iστοχώρος: www.petheol.gr 
e-mail: panenthe@otenet.gr - enosis@petheol.gr
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΞ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 
κ. ΚΩΝΣΤ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ
Δευτέρα 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ώρα 12.00'
ΘΕΜΑΤΑ
1. Απαλλαγές από το ΜτΘ.
- Τελική εγκύκλιος κατά το πνεύμα της 3ης εγκυκλίου Στυλιανίδη και την απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων.

- Για τις φετινές απαλλαγές (2012-13) ζητήσαμε επανεξέταση. - Για μιά ανώδυνη τακτοποίηση: βαθμολόγηση μόνον των παιδιών των τελευταίων τάξεων (που παίρνουν απολυτήριο).
- Οι τυχόν απαλλαγές (επί τη βάσει της νέας εγκυκλίου) θα χορηγούνται μόνο με πράξη του υπεύθυνου Διευθυντή και μόνο κατά τον μήνα Σεπτέμβριο.
2. Νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο (πιλοτικό).
- Ζητούμε πλήρη απόσυρση, και
- Συγκρότηση νέας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (με συμμετοχή όλων των απόψεων- για επίτευξη συνεννοήσεως). Και απόρριψη του θρησκειολογικού (πανθρησκειακού) χαρακτήρα του ΜτΘ.
3. Διδασκαλία του ΜτΘ.
- Δίωρη εβδομαδιαία σ' όλες τις τάξεις και σ' όλους τους τύπους των Σχολείων (από Γ' Δημοτικού).
- Στο Νηπιαγωγείο και Α'- Β' Δημοτικού: Ανάλογη (και ποσοτικά - στο ωράριο) συμπερίληψη θρησκευτικής αγωγής στα αντίστοιχα μαθήματα.
4. Σχεδιασμός του Νέου Λυκείου.
- Όχι στη μεταβολή του χαρακτήρα του ΜτΘ σε θρησκειολογικό.
- Όχι στη μείωση του ωραρίου. (Επιμένουμε στις 2 ώρες σ' όλες τις τάξεις).
- Ζητούμε συμμετοχή στις Επιτροπές σχεδιασμού.
5. Διορισμοί Εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ'01.
- Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες της συγκυρίας.
- Ζητούμε την δίκαιη αντιστοιχία των κλάδων όλων των εκπαιδευτικών, στους μικρούς έστω αριθμούς διοριζομένων και σε θέσεις μον ίμων και σε θέσεις αναπληρωτών.
- Διαμαρτυρόμαστε για τον άδικο καθορισμό του αριθμού των διορισθέντων του κλάδου μας, κατά το τρέχον σχολικό έτος. Είναι αδιανόητο να καλύπτονται τα κενά ενός κλάδου κατά 90% και ενός άλλου κατά 3%.
6. Δεύτερες αναθέσεις διδασκαλίας κατά κλάδους.
- Η πρακτική που εφαρμόστηκε εφέτος (σε συνδυασμό με τους ελάχιστους διορισμούς αναπληρωτών κλάδου ΠΕ 01) οδηγεί σε συμπεράσματα που δέν θέλουμε να αποδεχθούμε.
- Κατά πληροφορίες σχεδιάζεται απόφαση η οποία όχι μόνο δεν μας αναθέτει (σε β' ανάθεση) μαθήματα όπως η Ιστορία, ιδιαιτέρως η Βυζαντινή και Μεσαιωνική, αλλά και μεθοδεύεται η αφαίρεση της διδασκαλίας και της Φιλοσοφίας.
7. Διδασκαλία του ΜτΘ στα Δημοτικά.
Ζητήσαμε και ζητάμε το διορισμό θεολόγων στα Δημοτικά Σχολεία όχι επειδή δε σεβόμαστε την ανεξαρτησία των Δημοτικών και των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, αλλά μόνον επειδή:
α) Η σχετική προετοιμασία των φοιτώντων στα Πανεπιστημιακά Τμήματα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει εντελώς παραμεληθεί από τους αρμόδιους του Υπουργείου. Μόνον ένα Τμήμα (στα Γιάννενα) έχει καθηγητή που διδάσκει τη Διδακτική των Θρησκευτικών μαθημάτων και
β) Πολλοί (δυστυχώς πάρα πολλοί) εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας, αποφεύγουν, είτε συνειδητά, είτε απο άγνοια, είτε απο ιδεολογική (και συνήθως πολιτική) αντίθεση να διδάξουν το ΜτΘ και αντ' αυτού διδάσκουν ασκήσεις και εφαρμογές άλλων μαθημάτων. ‘Αν οι λόγοι αυτοί αρθούν (και είναι ευθύνη του Υπουργείου) τότε δεν έχουμε λόγο να επιμένουμε. Όμως μέχρι τότε ζητάμε να διορίζονται και στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας θεολόγοι καθηγητές για να διδάσκουν το ΜτΘ.
8. Διδακτικά βιβλία.
Παρακαλούμε να γίνει προσπάθεια για να γνωρίσετε τα αντιπαιδαγωγικά, αντιθρησκευτικά και κάποτε αντεθνικά στοιχεία που περιέχονται στα διδακτικά βιβλία τα οποία έχουν στα χέρια τους τα παιδιά σήμερα (και από τινών ετών). Με ευθύνη των συγγραφέων και των αξιολογητών. Θεωρούμε ότι μια νέα επιτροπή κρίσεων θα πρέπει να συγκροτηθεί. Εμείς δεχόμαστε να βοηθήσουμε χωρίς καμμιά αμοιβή.
9. Θρησκευτικός Τουρισμός.
Η μεγίστη αδικία που γίνεται στον κλάδο μας. Οι θεολόγοι, παρά τις ειδικές σπουδές τους στη Βυζαντινή και Χριστιανική Αρχαιολογία, δεν μπορούν να διοριστούν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία αλλ' ούτε και στις Εφορείες Βυζαντινής Αρχαιολογίας παρά τις ειδικές και ουσιαστικές γνώσεις τους.
Αθήνα 22 Απριλίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...