Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

"Αμέτοχη" η Εκκλησία στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής

"Αμέτοχη" η Εκκλησία στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Χωρίς τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος ολοκληρώθηκε στις 13 Ιουνίου η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) από ιδιωτική συμμετοχή. Η Εκκλησία δεν συμμετέσχε για λόγους ελλείψεως των αναγκαίων χρημάτων, αφού θα έπρεπε να καταθέσει ένα σημαντικό ποσό, την ώρα που τα ταμειακά αποθεματικά της βρίσκονται στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων ετών και οι άμεσες, εντός του 2013, οικονομικές υποχρεώσεις της είναι μεγάλες. Σημειώνεται ότι για να αποκτήσει τις μετοχές της Εθνικής η Εκκλησία δαπάνησε πάνω από 130 εκατομμύρια Ευρώ, με μέσο όρο κτήσης ανά μετοχή περίπου στα 100 Ευρώ ( μετά το reverse split). Σήμερα η τιμή της μετοχής είναι στα 4,20 - 4,50 Ευρώ. Για την απόκτηση των μετοχών της ΕΤΕ η Εκκλησία χρησιμοποίησε πρώτον τα ταμειακά αποθέματα που διέθετε, δεύτερον δάνεια που πήρε, και τρίτον το προϊόν της πώλησης οικοπέδου στη Βουλιαγμένη. Σημειώνεται επίσης ότι η Εκκλησία, όπως και όλοι οι μέτοχοι της ΕΤΕ, δεν έχει λάβει μέρισμα τα τελευταία πέντε χρόνια, γεγονός που της προκαλεί οξύ ταμειακό πρόβλημα.

Εκείνο που έπραξε η Εκκλησία, ως προς τις μετοχές της ΕΤΕ που κατέχει και διαχειρίζεται, ήταν με την ευκαιρία της ΑΜΚ να συναλλαγεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, με σκοπό, χωρίς να διαθέσει χρήματα από τα αποθεματικά της, να διατηρήσει τον αριθμό μετοχών που κατέχει και να προσπαθήσει να εξασφαλίσει κάποιο οικονομικό χρηματικό όφελος. Αυτό εξαρτήθηκε από τις συνθήκες που υπήρξαν στο ΧΑΑ κατά τις ημέρες της συναλλαγής, που πάντως δεν ήσαν ευνοϊκές, και από τους χειρισμούς που έγιναν. Η απόφαση της Εκκλησίας να μη συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ ελήφθη σε πολύωρη σύσκεψη που έγινε στις αρχές Ιουνίου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και με τη συμμετοχή Μητροπολιτών, άλλων κληρικών και λαϊκών - μελών της Συνοδικής Επιτροπής Οικονομικών, της ΕΚΥΟ (Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών) και τεχνοκρατών, που γνωρίζουν τα του Χρηματιστηρίου.
Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και η διοίκηση της ΕΤΕ με επιστολές τους προς την Βουλή των Ελλήνων διευκρίνισαν ότι η πρόταση του Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου, περί συμμετοχής της Εκκλησίας με την ακίνητη περιουσία της στην αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ, δεν είναι υλοποιήσιμη, γιατί δεν προβλέπεται από τον Νόμο. Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι στη διαδικασία, που έχει καθοριστεί από τον Νόμο 3864/2010 δεν γίνεται πρόβλεψη συμμετοχής με εισφορά ακινήτων περιουσιακών στοιχείων. Ο κ. Δωρόθεος στην επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο πρότεινε " η συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος να πραγματοποιηθή δια της χρήσεως των ανηκόντων εις Αυτήν ακινήτων, η αξία των οποίων, ως προκύπτει εκ των διενεργηθεισών κατά την παριππεύσασαν τριετίαν, παρ' εξειδικευμένων εταιρειών των Τραπεζών, εκτιμήσεων, ανέρχεται εις το ποσόν των τετρακοσίων τουλάχιστον, εκατομμυρίων (400.000.000) Ευρώ, η δ' απόδοσις αυτών, κατά την διαρρεύσασαν διετίαν, βαίνει συνεχώς μειουμένη".
Για την ιστορία σημειώνεται ότι οι μετοχές της ΕΤΕ, που διαχειρίζεται η κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, αρχικά εδόθησαν προς τα μοναστήρια, σε αντάλλαγμα της περιουσίας τους, την οποία απαλλοτρίωσε το Κράτος μετά την Καταστροφή της Μικράς Ασίας, για να αποκαταστήσει πρόσφυγες και ακτήμονες.
Η Εκκλησία βρίσκεται τώρα μπροστά σε νέα πρόσκληση - πρόκληση. Από τις 11 Ιουνίου ισχύει η δυνατότητα άσκησης δικαιώματος προτίμησης για την αγορά νέων μετοχών της Τραπέζης Πειραιώς, στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, από ιδιώτες επενδυτές, που αυτή διενεργεί. Και στην Τράπεζα αυτή η Εκκλησία διαθέτει σημαντικό αριθμό μετοχών και για να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά της χρειάζονται πολλά χρήματα.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου