Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία για την εκτυλισσόμενη τραγωδία στη Συρία

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, το επιστημονικό σωματείο των Ελλήνων μελετητών της βυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης, παρακολουθεί με οδύνη και αγωνία την εκτυλισσόμενη τραγωδία στη Συρία, τη χώρα αυτή της ανατολικής Μεσογείου που μέχρι πρότινος αποτελούσε παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης λαών, θρησκειών και πολιτισμών.
Παράλληλα με τους χιλιάδες πρόσφυγες που προσπαθούν να επιβιώσουν υπό συνθήκες εξαθλίωσης και, κυρίως, τους εκατοντάδες συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, συντελείται μεγάλης έκτασης καταστροφή σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας, η οποία αποτελεί πανανθρώπινο αγαθό. Τα μνημεία της χώρας, που αντιπροσωπεύουν το πολυεπίπεδο ιστορικό παρελθόν της και τα σπουδαία επιτεύγματά της στο πεδίο του πολιτισμού και των τεχνών, υφίστανται καθημερινά και αδιακρίτως τις καταστροφικές συνέπειες της ένοπλης αναμέτρησης. Η μεσαιωνική πόλη του Χαλεπίου, η πόλη της Έμεσας (Χομς), τα μεγάλα σταυροφορικά κάστρα και το τέμενος της Δαμασκού με τα περίφημα ψηφιδωτά συγκαταλέγονται μεταξύ των χώρων και των κτισμάτων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα.
Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία εκφράζει την αγωνία της για τη διάσωση του μνημειακού πλούτου της Συρίας από τη συνεχιζόμενη καταστροφή και τη συμπαράστασή της προς όλους όσοι αγωνίζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Συγχρόνως, ενώνει τη φωνή της υπέρ της ειρήνευσης στην πολύπαθη χώρα, που θα θέσει τέρμα στη δοκιμασία τόσο των συνανθρώπων μας, όσο και των έργων του πολιτισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου