Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΕΚΑΝΑΝ ΕΡΕΥΝΑ Προβληματισμός για χρηση της Wikipedia ως μέσο θρησκευτικής διαμάχης

Για τα προβλήματα που αναδύονται σχετικά με τις πληροφορίες που μεταδίδει η γνωστή Wikipedia ιδιαίτερα σε θρησκευτικά ζητήματα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στις Η.Π.Α. 

Η έρευνα όπως είναι φυσικό αναφέρεται στην αγγλική έκδοσης της Βικιπαιδείας, αλλά ο προβληματισμός αυτό αφορά και την ελληνική έκδοση. Στην έρευνα γίνεται λόγος για ορισμένες σελίδες που έχουν μια πολεμική εχθρότητα, ή προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπάθειες. 

Η δυνατότητα της αλλαγής και της πρόσθεσης μιας πληροφορίας σε ένα άρθρο, μπορεί να είναι καταστρεπτική υποστηρίζουν. 

Οι προσθαφαιρέσεις και η συνεχής ενημέρωση είναι μια παθητική κατάσταση, διότι δίνει το δικαίωμα στον κάθε ένα να δώσει μια πληροφορία που μπορεί να μην είναι και σωστή.

Ειδικότερα σελίδες, στην αγγλική έκδοση, όπως Ισραήλ, Χίτλερ, ολοκαύτωμα, Ιησούς και Θεός, Μωάμεθ, Χριστιανισμός είναι προβληματικές. 

Ο Taha Yasseri του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τόνισε την διασύνδεση μεταξύ των ιστορικών γεγονότων και της αξιοπιστίας των στοιχείων που παρατίθενται. 

Η Βικιπαίδεια είναι μια πύλη που παρέχει πληροφορίες μεν, αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα παράθυρο που εισχωρούν πληροφορίες που μπορεί να μην έχουν σχέση με την πραγματικότητα ή να παρουσιάζονται κατά ειρωνικό τρόπο. 

Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στην χρήση των πληροφοριών που προσφέρει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου