Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Η περιέργεια

Γράφει ο μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης

Μπορεί να είναι πάθος ανησυχίας ή αφορμή μαθήσεως. Υπάρχει ανώφελη και κουραστική περιέργεια. Δεν είναι φρόνιμο να μας αφορούν τα πάντα. Η συνεχής φιλοπερίεργη διάθεση δεν ωφελεί πάντοτε τον άνθρωπο. Πολλές φορές τον δυσκολεύει και τον ταλαιπωρεί. Από την περιέργεια μπορεί να έρχεται η κατάκριση. Μην είμαστε υπερβολικά αυστηροί με τους άλλους. Μη τους βάζουμε εύκολα στον παράδεισο ή στην κόλαση. Δεν είμαστε οι έξυπνοι και εύστοχοι κριτές. Δεν ωφελούν λεπτομέρειες της ζωής των άλλων. Το χρέος μας είναι να διδαχθούμε σωστά αυτά που θα ωφελήσουν προσωπικά. Η ανθρώπινη γνώση είναι περιορισμένη. 

Ας μην απλώνεται παντού. Οι φιλοπερίεργοι θα αστοχήσουν. Η περιέργεια ρυπαίνει την καρδιά και την απομυζά, την ανησυχεί και την ταράζει. Ο περίεργος είναι παράλογος και άχαρος, συχνά αποδοκιμάζεται και απομονώνεται. Οι περίεργοι ασχολούνται πιο πολύ με τους άλλους και αφήνουν τον εαυτό τους στα αζήτητα. Δικαιολογούνται και προφασίζονται για τη στάση τους. Δικάζουν και καταδικάζουν για να ξεχωρίζουν και να επαίρονται. Η περιέργεια δεν αφήνει ποτέ τον άνθρωπο να ειρηνεύει. Δικαιολογούμε τον εαυτό μας ότι τάχα το κάνουμε από αγάπη και προς διόρθωση του άλλου. Από την περιέργεια έρχεται η κατάκριση.

Αν κάποτε χρειαστεί να παρατηρηθεί δεν γίνεται προς εξουθένωσή του κι εξευτελισμό του. Να μην εκθέτεις τον άλλο αλλά να τον συμβουλεύεις. Να μην είσαι σκληρός και αυστηρός, αλλά επιεικής, ανεκτικός και καλοκάγαθος. Το να σχολιάζουμε συνεχώς τους άλλους δεν είναι καλό. Μπαίνουμε στο πολυμέριμνο κι αφήνουμε την απαραίτητη ενασχόληση με την καρδιά μας. Ας γίνουμε καλύτεροι, πιο αυστηροί με τον εαυτό μας, τον αρκετά άγνωστο.

Υπάρχει και καλή περιέργεια, για μάθηση, για την πρόοδο των άλλων, για το καλό. Η περιέργεια για μάθηση δίνει καλά αποτελέσματα. Η διάθεση για γνώση της προόδου των άλλων δείχνει αγαθότητα. Το να μάθεις το καλό είναι ευχάριστο. Πάθος η περιέργεια ενοχλητικό.

Πολλά κι άχαρα τα διάφορα πάθη. Βασανίζουν και ταλαιπωρούν και σκοτίζουν. Η απάθεια, η απεριέργεια, είναι κόσμημα πολύτιμο. Οι άνθρωποι σήμερα είναι πολύ περίεργοι. Συνεχώς αρέσκονται να ασχολούνται με τους άλλους. Είναι καιρός να ασχοληθούν με τον εαυτό τους. Δεν τοποθετήθηκαν κριτές των άλλων, αλλά του εαυτού τους. Η περιέργεια ξεμακραίνει από την ουσία, δημιουργεί λαβύρινθο σκέψεων, φέρνει μύχιες άσκοπες σκέψεις. Ας μάθουμε το απερίεργο, για να ησυχάζουμε ώστε να είμαστε νηφάλιοι και ησύχιοι. Δεν είναι έτσι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου