Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ελπίδες για τις εκκλησιαστικές σχολές μέσω του ΕΣΠΑ

Άμεση κινητοποίηση Πολιτείας – Εκκλησίας μετά το ρεπορτάζ από τη «δημοκρατία» 
του Κώστα Παππά, από το ένθετο της εφημερίδας «δημοκρατία» για την Ορθοδοξία

Την άμεση κινητοποίηση της Πολιτείας και των εκκλησιαστικών παραγόντων προκάλεσε το δημοσίευμα της «δημοκρατίας» του περασμένου Σαββάτου για τον κίνδυνο λουκέτου σε εκκλησιαστικές εστίες και σχολές. Η κινητοποίηση αυτή μάλιστα οδήγησε ήδη στην έναρξη επίσημου διαλόγου πάνω στο θέμα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές το πρόβλημα δεν υφίσταται. 

Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώθηκε το προσωπικό ενδιαφέρον του υπουργού παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου και η πρόθεσή του να συνεχίσει την καλή συνεργασία με την Εκκλησία.

Ο γενικός γραμματέας θρησκευμάτων Γιώργος Καλατζής έσπευσε άμεσα να αναζητήσει τις αναγκαίες λύσεις. Μιλώντας στη «δημοκρατία» αναφέρθηκε στα δύσκολα οικονομικά δεδομένα: «Οσον αφορά τη λειτουργία των εκκλησιαστικών εστιών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε αυτή δεν εμπλέκεται το υπουργείο γιατί η χρηματοδότηση είναι αποκλειστικά από την Εκκλησία της Ελλάδος. Ως προς τη χρηματοδότηση σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν υφίσταται θέμα, πέρα από αυτά που αφορούν συνολικά την εκπαίδευση. Ο προϋπολογισμός είναι μικρότερος από πέρυσι, όπως ισχύει παντού, και υπάρχει καθυστέρηση στο πότε φθάνουν τα χρήματα στο σχολείο. Η λειτουργία της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης όμως είναι δεδομένη, εξασφαλισμένη και από την πλευρά του κράτους έχει εκφραστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους η διάθεση για αναβάθμισή της».

Ο κ. Καλατζής αναφέρθηκε και στην προσπάθεια αναβάθμισης της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης: «Εμείς ξεκινήσαμε μια προσπάθεια εδώ και αρκετό καιρό με μια αμιγώς επιστημονική επιτροπή για να εισηγηθεί στο υπουργείο ιδέες για το ζήτημα. Για εμάς η εκκλησιαστική εκπαίδευση είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για λόγους που αφορούν την Ιστορία και την ταυτότητα του έθνους. Παράλληλα, είναι μια υποχρέωση της Πολιτείας προς την Εκκλησία για ιστορικούς λόγους που γνωρίζουν όλοι. Πρέπει όμως να δούμε τον αριθμό των μαθητών, τις αδυναμίες που υπάρχουν, τι πρέπει να αλλάξουμε και πώς θα στηρίξουμε αποτελεσματικότερα την εκκλησιαστική εκπαίδευση, ώστε να πραγματώσει το ερώτημα που ο ίδιος ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έθεσε, τι είδους ιερείς θέλουμε το 2030. Είναι μια ομιλία που έκανε ενάμιση χρόνο πριν, την οποία και τη διαβάσαμε και τη θυμόμαστε πάντα. Ετσι λοιπόν συγκροτήθηκε η επιστημονική επιτροπή και κατέθεσε τις προτάσεις της. Εγώ κατέθεσα πρόταση στον κ. Ζαχαράκη, ώστε για πρώτη φορά να χρηματοδοτηθούν δράσεις από το ΕΣΠΑ που αφορούν την εκκλησιαστική εκπαίδευση. Τη Δευτέρα λοιπόν συνεδρίασε για πρώτη φορά αυτή η επιτροπή διαλόγου Εκκλησίας - Πολιτείας αποκλειστικά για την εκκλησιαστική εκπαίδευση». Ο κ. Καλατζής αναφέρθηκε και στο επίπεδο συνεργασίας υπουργείου - Εκκλησίας , την οποία χαρακτήρισε άψογη, και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπερνιούνται οι όποιες διαφωνίες είναι η λογική της συναλληλίας και της συνεργασίας. Ο γραμματέας του υπουργείου Παιδείας τόνισε τέλος ότι «η εκκλησιαστική εκπαίδευση είναι ένα θέμα εξόχως σοβαρό και για το μέλλον της Εκκλησίας, αν και το μέλλον της είναι εξασφαλισμένο ως θεανθρώπινου οργανισμού. Το μέλλον όμως που αφορά τη στήριξη του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου των κληρικών μας είναι μια πολύ κρίσιμη παράμετρος για τη συγκρότηση του έθνους».

Ως προς τις ενέργειες της Εκκλησίας για το θέμα της χρηματοδότησης των εκκλησιαστικών εστιών ο αρμόδιος μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος έθεσε το θέμα στην Ιερά Σύνοδο, επισημαίνοντας τις σοβαρές δυσκολίες που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξετάζει όλες τις παραμέτρους του προβλήματος και θα τοποθετηθεί άμεσα.

Η «δημοκρατία» θα συνεχίσει και την επόμενη εβδομάδα την έρευνα για το θέμα, φιλοξενώντας τις απόψεις διευθυντών εκκλησιαστικών σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου