Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Να ακολουθούμε τα ίχνη των Αγίων κάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος



Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σύρου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Θηβών κ. Γεώργιος και ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τη ζωή και το έργο του Αγίου Νικολάου και ανέφερε πως η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων για να τους ευχαριστήσει για όσα προσέφεραν στη διακονία της Εκκλησίας και στην εξυπηρέτηση του λαού, αλλά και για να ψηλαφίσουμε και να προσπαθήσουμε να αντιγράψουμε τη ζωή τους. Αν σταθούμε σε τρία σημεία του Απολυτίκιου του Αγίου Νικολάου, που αναφέρεται ότι ο Άγιος είναι "κανόνας πίστεως, εικόνα πραότητας, εγκρατείας διδάσκαλος" διακρίνουμε ότι σήμερα αγωνιζόμαστε να μοιάσουμε με τους Αγίους της Εκκλησίας, άλλοτε επιτυγχάνουμε, άλλοτε όχι. Δεν χρειάζεται όμως να είμαστε απαισιόδοξοι, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος, αρκεί να είμαστε όρθιοι".

"Είναι διαφορετικό να αγωνίζεσαι και να πέφτεις, από το να γίνεσαι θεωρητικός στην κατάργηση των αληθειών" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ στη συνέχεια μίλησε για τον δάσκαλο του Γένους Νεόφυτο Βάμβα. 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως "αποϊεροποιήθηκε η κοινωνία μας, το περιβάλλον και η ζωή μας. Όσο προχωρούμε αποϊεροποιούμεθα, και ό,τι αποϊεροποιείται ευτελίζεται, και ό,τι ευτελίζεται πουλιέται εύκολα στην αγορά. Κι όταν το πρόσωπο του αδελφού μας αποϊεροποιείται δεν το υπολογίζουμε. Τον κάνουμε άνεργο, τον κάνουμε εκμεταλλεύσιμο, τον κάνουμε να περνά φρικτές ώρες ζωής σε φρικτές ώρες πορείας. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στη θέση του Νεόφυτου Βάμβα που εξελίχθηκε μέσα στο Διαφωτισμό, αλλά κράτησε τις παραδόσεις αυτού του χώρου. 

Μίλησε, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος για τη Σοφία που μας παρέχει το σχολείο και οι γνώσεις, αλλά επισήμανε πως χρειάζεται και η άνωθεν Σοφία, η Σοφία του Θεού, για να δημιουργηθεί ο χαρισματικός άνθρωπος. 

"Αγωνιζόμαστε πώς θα αναστρέψουμε το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, πώς θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες", επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε "χρειαζόμαστε ριζική αλλαγή, να αλλάξουμε εσωτερικά, να μετανοήσουμε, να αλλάξουμε πορεία και κατεύθυνση, ανακαλώντας πολλές αποφάσεις. Κι αυτό γίνεται με το παράδειγμα των Αγίων. Καλούμαστε πάνω στα ίχνη τους να περπατήσουμε και η ζωή μας θα γίνει καλύτερη, η πορεία μας ανθρωπινότερη και το πρόσωπο πραγματικό πρόσωπο όπως το θέλει ο Ιησούς Χριστός".

Έπειτα πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου, ενώ στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος εγκαινίασε την βιβλιοθήκη "Αρχιεπίσκοπος Αλέξανδρος Λυκούργος" της Μητρόπολης Σύρου .

Το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος θα παρευρεθεί στην εκδήλωση για την επέτειο 180 χρόνων από την ίδρυση του ιστορικού γυμνασίου της Σύρου και θα μιλήσει με θέμα "Ο Νεόφυτος Βάμβας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου