Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Δύο χρόνια "Πατερικός"


Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από το ξεκίνημα του ταξιδιού μας στον κόσμο. Δύο χρόνια ενημέρωσης και γόνιμου προβληματισμού, αγώνα και αντίστασης σε κάθε τι που αποδομεί ό,τι συγκροτεί και χαρακτηρίζει την ελληνικότητα. 
Ευχαριστούμε τους πολλούς φίλους που μας διαβάζουν και μας στηρίζουν με τα μηνύματά τους. Τους πολλούς συναδέλφους που αξιοποιούν το ιστολόγιο για το μάθημά τους και όσους μας δίνουν κουράγιο λέγοντάς μας πως χαίρονται και ξεκουράζονται διαβάζοντάς μας.

Καναδάς: Να μείνουν πιστοί στις παραδόσεις τους και τον πολιτισμό τους, καλεί τους Ελληνορθόξους του Καναδά, ο μητροπολίτης Σωτήριος

Τον κώδωνα του κινδύνου για την υποχώρηση της ελληνικής γλώσσας στις πιέσεις της παγκοσμιοποίησης κρούει ο μητροπολίτης Καναδά Σωτήριος στην εγκύκλιό του με αφορμή τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών.
Ο εκκλησιαστικός ηγέτης του Καναδά επισημαίνει ότι «γραμματισμένοι και τα μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας -όχι όλοι βέβαια- που θα έπρεπε να είναι οι φύλακες της γνησιότητας της ελληνικής γλώσσας, επιτρέπουν την νοθεία της. Όχι µόνο την επιτρέπουν, κάµνουν τη νοθεία οι ίδιοι. Τους βλέπουμε και τους ακούμε καθημερινά, στις τηλεοράσεις που φθάνουν κι εδώ στις µακρινές µας νέες πατρίδες».
Ο κ. Σωτήριος μέσα από την εγκύκλιό του καλεί τους Ελληνοκαναδούς, «όχι για τη διάσωση, αλλά για την επικράτηση του ελληνικού πολιτισμού. Για την επικράτηση του φωτός της Ορθοδοξίας που είναι η Αλήθεια προσωποποιηµένη».
Ο μητροπολίτης Καναδά προτρέπει τους Ελληνορθοδόξους να μείνουν πιστοί στις παραδόσεις τους και τον πολιτισμό τους, να μην αποκάμουν και να κατακτήσουν την κορυφή της πυραμίδας, που είναι η σωτηρία. «Πρόσεχε μην αποκάμεις στο δρόμο. Η νίκη είναι δική σου» καταλήγει στην έκκληση για την επιβίωση της Ελληνορθόδοξης ταυτότητας των Ελλήνων της Καναδικής Διασποράς.

Αποδόμηση ιστορίας στην εκπαίδευση. Γ. Καραμπελιάς

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Η επιστροφή του Παπαδιαμάντη

Γράφει ο θείος Άκης
Το διαπιστώνω τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότερο. Πολλοί φίλοι που πέταγαν τη σκούφια τους για ενημέρωση δείχνουν να αρνούνται συνειδητά να δουν πια ειδήσεις. Η επικαιρότητα είναι τόσο απελπιστικά ίδια που σκέφτεσαι αν τελικά έχει αλλάξει τίποτα. Αυτό ανακάλυψα και σε ένα κείμενο του 1892. Πως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ο λόγος για τους Χαλασοχώρηδες του Παπαδιαμάντη. Την παράσταση που ήρθε την προηγούμενη βδομάδα στην Πάτρα και αγκαλιάστηκε από το θεατρόφιλο κοινό της πόλης. Ένα άγνωστο κείμενο του Σκιαθίτη συγγραφέα και μια από τις ελάχιστες αλλά ουσιαστικές πολιτικές αναφορές του.
Η υπόθεση του έργου εκλογική. Τόπος ένα νησί κάπου στην Ελληνική επαρχία. Χρόνος η τελευταία βδομάδα των εκλογών. Οι πρωταγωνιστές ετοιμάζονται για την Κυριακή και πολιτικολογούν ως συνήθως. «Η μόνη επί εβδομήκοντα έτη ασχολίας μας» όπως σχολιάζει από τότε ο Παπαδιαμάντης. Δύο οι αντίπαλες παρατάξεις που ψηφοθηρούν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να κερδίσουν τις εκλογές. Εξαγορά ψήφων και συνειδήσεων, διορισμοί και ρουσφέτια σε μια διαβρωμένη και αλλοιωμένη κοινωνία. Μην μπερδευτείτε μιλάμε για το… 1892. Αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο « Και εις τον κατάλογον των ψηφοφορησάντων δεν ήτο ανάγκη να εγγράφωνται πάντα ονόματα ζώντων. Δια της προσθήκης διακοσίων ή τρακοσίων ψηφοδελτίων επ’ ονόματι ισαρίθμων συγχωρεμένων, ο δήμαρχος και η επιτροπή ηδύναντο να κεραυνοβολίσωσιν τους αντιπάλους, πλάσσοντες και αυτοί αντιπροσώπους, ους ήθελον». Κάτι αντίστοιχο με τις σημερινής συντάξεις των πεθαμένων!

Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ:ΤΡΑΓΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ ΝΑ ΜΗ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Ο πρώην υπουργός Παιδείας και θρησκευμάτων και καθηγητής γλωσσολογίας,  κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης, γράφει για τους τρεις φωστήρες της Ορθοδοξίας.

Η θέση των τριών μεγάλων πνευματικών μορφών και διδασκάλων της ορθόδοξης θεολογίας ήταν προιόν μιάς βαθύτερης ειλικρινούς βιωματικής κατάφασης προς τον Θεό, πρώτα και πάνω απ' όλα, με την τριαδική χριστιανική του σύλληψη, προς τον άνθρωπο, το τέλειο δημιούργημα του Θεού, προς το πνεύμα, που κατ' εξοχήν συνδέει τον άνθρωπο με τον Δημιουργό του , και προς την καλλιέργεια του πνεύματος μέσα από τα διδάγματα της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, αλλά και με την κατάκτηση της γνώσης και την άσκηση της κρίσης και της γλωσσικής έκφρασης ακόμη, η οποία - για τους τρεις μεγάλους διανοητές Χριστιανούς - περνάει μέσα από την ελληνική παιδεία και τα ελληνικά κείμενα.

Έτσι, στη διδασκαλία των Μεγάλων αυτών Πατέρων η ορθολογική σκέψη της Δύσης συνδυάσθηκε και συμφιλιώθηκε με την ορθοδοξία της Ανατολής, με την αποκάλυψη της χριστιανικής αλήθειας στον ανατολικό χώρο, ενώ ο οικουμενικός χαρακτήρας της χριστιανικής πίστης κάλυψε και καλύπτει Ανατολή και Δύση.

Μπορώ μετά από αυτές τις σκέψεις να μην επαναλάβω, έστω και ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ότι είναι τραγικό σφάλμα να μη διδάσκονται στα σχολεία μας επιλεγμένα αποσπάσματα κειμένων των μεγάλων αυτών μυσταγωγών της Παιδείας μας. 

Γεώργιος Μπαμπινιώτης

Αν οι τρεις Ιεράρχες ήταν σήμερα δάσκαλοι….

Fwto-3-IerarxesΚανένας δέν μπορεῖ νά ἀρνηθεῖ ὅτι οἱ τρεῖς Ἱεράρχες μποροῦν νά σταθοῦν ὡς ὁδηγοί τοῦ σημερινοῦ ἀνθρώπου. Αὐτοί περισσότερο ἀπό κάθε ἄλλον ἀντιμετώπισαν τόν ἄνθρωπο μέ ἕνα τρόπο ἀκριβῆ καί ὑπεύθυνο. Τόν εἶδαν ὡς ἕνα ὄν μέ ἀπεριόριστη ἀξία, πλασμένο ἀπό τό Θεό γιά νά γίνει Θεός! Δέν τόν μελέτησαν μόνο μέ τή θεωρία, τόν βοήθησαν καί μέ τήν πράξη. Ἡ ζωντανή, ὁλοκληρωμένη καί ἀναγεννημένη προσωπικότητά τους περιέλαβε τόν ἄνθρωπο ὡς σύνολο. Τόν ἄνθρωπο μέ ὅλες τίς ἀξίες του: παιδεία, τέχνη, ἐργασία, κοινωνικότητα, οἰκογένεια, πατρίδα. [1]
Ἀγάπησαν ὅ,τι ὡραῖο καί ἀληθινό ὑπάρχει στόν ἄνθρωπο. Καί μάλιστα, ἰδιαιτέρως στό νέο ἄνθρωπο. Τό παιδί. Τό μαθητή μας. Γι’αὐτό καί ἡ διδασκαλία τους εἶναι πολύτιμη σέ μᾶς πού καθοδηγοῦμε τό σύγχρονο νέο ἄνθρωπο.

 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Σήμερα 3 Σεπτεμβρίου, ἀρχή τοῦ σχολικοῦ ἔτους 20….. καί ὥρα 9.00 π.μ. συνῆλθε στήν πρώτη τακτική του συνεδρίαση ὁ Σύλλογος διδασκόντων τῶν Ἐκπαιδευτηρίων μας «Ἑλληνοχριστιανική Παιδεία» τόν ὁποῖο ἀποτελοῦν οἱ Διδάσκαλοι:
  • ·Βασίλειος, Ἀρχιεπίσκοπος Καισαρείας, ὁ ἐπονομαζόμενος Μέγας
  • ·Γρηγόριος, Ἀρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, ὁ ἐπονομαζόμενος Θεολόγος καί
  • ·Ἰωάννης, Ἀρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, ὁ ἐπονομαζόμενος Χρυσόστομος
καί ἀφοῦ διαπιστώθηκε ἡ νόμιμη ἀπαρτία, ἄρχισε ἡ συνεδρίαση.

Τό λόγο πῆρε πρῶτος ὁ Βασίλειος καί εἶπε τά ἑξῆς:

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας Θεολόγων Νομού Ιωαννίνων

Πραγματοποιήθηκε απόψε η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας των Θεολόγων Νομού Ιωαννίνων.
Στην εκδήλωση συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των Θεολόγων του Νομού.
Χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους της Περιφερειακής Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Θεοδώρας Χουλιάρα, ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Ανδρέας Δήμου.
Επίσης στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Τσατσαρώνης, Σχολικοί Σύμβουλοι και η Διευθύντρια του 5ου Γυμνασίου Ιωαννίνων.
Ο Σχολικός Σύμβουλος των Θεολόγων κ. Τριαντάφυλλος Σιούλης μίλησε για τους Τρεις Ιεράρχες.
Συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι Θεολόγοι τίμησαν τους αποχωρήσαντες από την εκπαίδευση Θεολόγους, λόγω συνταξιοδότησης.
Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση στη συνέχεια.

Eνημερωτική συνάντηση-κοπή πίτας Θεολόγων Νομού Ιωαννίνων


Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με χαρά σας προσκαλούμε στην ενημερωτική συνάντηση Θεολόγων Νομού Ιωαννίνων, που θα συνοδευτεί από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 6:30μμ στη αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Γυμνασίου Ιωαννίνων.

Στην εκδήλωση είναι προσκεκλημένοι και οι θεολόγοι των υπόλοιπων Νομών της Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας οι οποίοι διαμένουν ή θα βρεθούν στα Γιάννενα.

Η ανθρωπολογία της μετανεωτερικότητας

Δημήτρης Μπαλτάς
Ομολογουμένως έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς πως διαμορφώνεται ο ανθρωπολογικός τύπος στην εποχή της μετανεωτερικότητας. Και μάλιστα να αποπειραθεί να κατανοήσει και να ερμηνεύσει τον ρόλο του, σε καιρούς γενικευμένης συγχύσεως.
Διαπιστώνει, χαρακτηριστικά, κανείς την επιμονή του μετανεωτερικού ανθρώπου στην θεμελίωση της «πρόοδου». Έτσι ο ανθρωπος αυτός, τόσο ο προερχόμενος από την «αριστερά» όσο και ο υπηρετών την «οικονομία της αγοράς», ακολουθεί με αξιοσημείωτη ευλάβεια την «θρησκεία της προόδου». Ασφαλώς η πρόοδος θα πρέπει να συνδεθεί με την δημιουργία μιας καταναλωτικής συνειδήσεως. Ο σύγχρονος συγγραφέας Ζαν Κλωντ Μισεά επισημαίνει ότι «κάτω από την αυξανόμενη κυριαρχία της ανεξέλεγκτης οικονομίας, η ζωή των ανθρώπων τείνει να μεταβληθεί σε έναν παράλογο αγώνα δρόμου για να μην γεράσουν και να μην πεθάνουν ποτέ, δηλαδή, να αρνηθούν τον εαυτό τους ως ανθρώπινη φύση».
Εξ άλλου, η ανθρωπολογία της μετανεωτερικότητας προβάλλει ένα ανιστορικό τύπο, ο οποίος ζει hic etnunc, τηρώντας μία στάση αδιάφορη η απορριπτική έναντι της κληρονομιάς του παρελθόντος.
Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρείται συστηματική αναθεώρηση της ιστορίας και των πηγών επί των οποίων αυτή συγκροτείται. Αλλά, κατά μία περισσότερο μετριοπαθή άποψη, «το νέο είναι αδύνατο να γεννηθεί μέσα σ’ ένα κόσμο χωρίς παράδοση και η παράδοση είναι νεκρή χωρίς την έλευση του καινούργιου».

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Προς τα πού βαδίζει άραγε η Ευρώπη;

Τι ζητά ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον; Να διοργανώσει δημοψήφισμα για να ακουστούν οι πραγματικές επιθυμίες των Βρετανών για την παρουσία τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή να υπονομεύσει την Ενωση για να εξυπηρετήσει αμερικανικά συμφέροντα;

Αν αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε., θα διασφαλίσει περισσότερο τα συμφέροντά της ή τότε θα αναπτυχθούν αποσχιστικές τάσεις, διότι η Σκοτία θέλει να παραμείνει στην Ε.Ε.; Εφτασε η εποχή των «μεταεθνικών» σχηματισμών ή το εθνικό κράτος και η εθνική κυριαρχία δεν ξεριζώνονται εύκολα από την ψυχή των πολιτών και από το μυαλό των πολιτικών;

Αυτές οι σκέψεις είναι μία πρώτη αντίδραση στον ευρωσκεπτικισμό του Κάμερον και πολλών Βρετανών. Αντί για το GREXIT, την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, τώρα τα διεθνή ΜΜΕ ανακάλυψαν το BREXIT, δηλαδή την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι, πάντως, μία ευκαιρία να προβληματιστούμε γενικότερα για το παρόν και το μέλλον της Ενωσης. Προσωπικά θεωρώ απαραίτητη τη συμμετοχή της Ελλάδος στην Ε.Ε., αλλά διαφωνώ με τους υπερ-ευρωπαϊστές που εξωραΐζουν θεσμούς και καταστάσεις.

Συμπαιγμόνων αντιμαχία

Tου Χρηστου Γιανναρα

Kάθε συνεδρία του Kοινοβουλίου παρέχει (υποθέτουμε οι εκτός) άφθονο υλικό για τη μελέτη και αξιολόγηση της ποιότητας των ανθρώπων που διαχειρίζονται τη ζωή μας, τις τύχες μας. Yπάρχουν όμως κατά καιρούς και κάποιες συνεδρίες ξεχωριστά αποκαλυπτικές: Για λίγες ώρες ή για λίγα λεπτά όλα φανερώνονται γυμνά και τετραχηλισμένα – αποβάλλονται τα προσωπεία, ακυρώνονται οι συμβατικές συμπεριφορές, μειώνονται στο ελάχιστο οι λογικές αντιστάσεις του ναρκισσιστικού εγώ. Ξεγυμνώνεται τότε ανεπίγνωστα ο πραγματικός ανθρώπινος χαρακτήρας και ψυχισμός, το πραγματικό επίπεδο καλλιέργειας, ωριμότητας, ευφυΐας. Kαταρρέουν οι προσχηματικές άμυνες και προβάλλει απροκάλυπτα η ειλικρίνεια ή ο καιροσκοπισμός, η ανιδιοτέλεια και η μεγαθυμία ή η εγωπάθεια και εξουσιολαγνεία.

Περιττό να προστεθεί ότι στις συνεδρίες αυτές, τηλεοπτικά μεταδιδόμενες, ο κάθε νοήμων και (κυρίως) απροκατάληπτος πολίτης έχει τη ρεαλιστικότερη δυνατή εικόνα του πολιτικού βίου της χώρας. Tότε, όταν οι βουλευόμενοι του βουλευτηρίου χάνουν τον έλεγχο των αντιδράσεών τους και λειτουργούν με αυθορμητισμό ενστικτώδη, ο πολίτης βρίσκεται μπροστά στα αυθεντικά, αφτιασίδωτα δεδομένα προκειμένου να αποφασίσει τί στις προσεχείς εκλογές να ψηφίσει ή να μην ψηφίσει.

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου για την εορτή των Τριών Ιεραρχών


86844-arxiepiskopos 14
Προς τους Εκπαιδευτικούς των Σχολείων της Αθήνας
Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί,
Αγαπητά μου παιδιά,
Ζούμε σε έναν κόσμο από τον οποίο συχνά απουσιάζει η αγάπη: «Αγάπη, ποὖναι η Εκκλησιά σου/ βαρέθηκα πια στα μετόχια», αναφωνεί σ' ένα ποίημά του ο Γιώργος Σεφέρης, εκφράζοντας την αγωνία του ανθρώπου για την πραγματική Αγάπη και όχι για τις απομιμήσεις της. Η Αγάπη δεν είναι πολυτέλεια αλλά θεμελιώδης ανάγκη.Χωρίς ένα σπόρο έστω από αυτή την Αγάπη, αυτή την καθαρά ευαγγελική Αγάπη που δεν υπάρχει στην αρχαία ηθική, από αυτή την Αγάπη για όλα και για όλους, για τους συγγενείς μας και για τους ξένους, για αυτούς που μας έχουν ελεήσει και για αυτούς που μας έχουν αδικήσει, ακόμη και για τους εχθρούς, η κοινωνία γίνεται ασφυκτική και η εκπαίδευση ανούσια και επιφανειακή.
Η Αγάπη στηρίζει, συχνά με αθόρυβο και αδιόρατο τρόπο, την εκπαίδευση και την κοινωνία ως αόρατο μεν αλλά συνάμα ακλόνητο θεμέλιό της. Και ένα σχολείο που δεν θα διδάσκει την Αγάπη σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, σε όλους αδιακρίτως τους μαθητές του ανεξαρτήτως πατρώας πίστεως, δεν θα είναι ένα σχολείο «εκσυγχρονιστικό και προοδευτικό»,όπως πολύ νομίζουν, αλλά ένα σχολείο ανάπηρο και προβληματικό. Θα είναι ένα σχολείο που δεν θα μπορεί να αρθεί στο ύψος της αποστολής του. Διότι η μεγάλη αποστολή και ευθύνη του σχολείου δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στην παροχή πληροφοριών, κατά το πρότυπο του τεχνολογικού ανθρώπου της εποχής μας, αλλά πρέπει να επικεντρώνεται προπαντός στην καλλιέργεια της ψυχής των παιδιών. Μόνο όποιος δεν πιστεύει στην αξία του σχολείου το θεωρεί υποκατάστατο του διαδικτύου και της τηλεόρασης. Μαζί με τη γνώση και την αγάπη για τα μεγάλα κείμενα της ανθρωπότητας, το σχολείο οφείλει να μεταγγίσει στα παιδιά τις θεμελιώδεις αρετές της αλληλεγγύης, του ελέους και της φιλανθρωπίας. Υπ' αυτή την έννοια η μελέτη και διδασκαλία της Αγίας Γραφής στο μάθημα των θρησκευτικών μπορεί να είναι πυλώνας ενός σχολείου που, εκτός από τη γνώση, θέλει να διδάξει στην εποχή μας και την ανθρωπιά.

Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013

Το μέτρο, η διάκριση και οι Τρεις Ιεράρχες

Γράφει ο π. Βασίλειος Καλλιακμάνης

 α) Οι άνθρωποι του Πνεύματος αναζητούν, σε κάθε εποχή, το μέτρο. Όμως, το μέτρο δεν έχει σχέση με τη μετριότητα, αλλά με την άριστη ποιότητα. Χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική, τη μουσική, τη φιλοσοφία, την τέχνη, αλλά και άλλες επιστήμες. 
Στην παρούσα συνάφεια ενδιαφέρει περισσότερο η φιλοσοφική και θεολογική διάσταση του θέματος, που μπορεί να επηρεάσει την πολιτική σκέψη και ευρύτερα την κοινωνία.

β) Ο Αριστοτέλης ορίζει την αρετή ως μεσότητα. Εννοεί τη μεσότητα, όχι με τη μαθηματική έννοια του όρου -δηλαδή, το μισό του 100 είναι το 50- αλλά την πρακτική φιλοσοφία. Μεσότητα είναι η ισορροπία, που βρίσκεται ανάμεσα στις ακρότητες της υπερβολής και της έλλειψης. Λ.χ. η αλαζονεία και η μικροπρέπεια -ως ακρότητες- είναι κακίες, ενώ η μετριοφροσύνη είναι μεσότητα, δηλαδή αρετή. Ανάμεσα στο θράσος και τη δειλία βρίσκεται το θάρρος και η ανδρεία. Ανάμεσα στην παρόρμηση και την αδράνεια βρίσκεται η σύνεση.

γ) Η μεσότητα υιοθετείται από την αγιοπατερική παράδοση της Εκκλησίας ως αρετή και τελειότητα. Γράφει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: Ανάμεσα στις κακίες βρίσκεται η αρετή, όπως το τριαντάφυλλο μεταξύ στυγερών και οξύτατων αγκαθιών.. Ενώ αλλού τονίζει: «Μεσότητα όταν είπω, αλήθειαν λέγω». Ο Μ. Βασίλειος επίσης, ακολουθώντας την αριστοτελική σκέψη διδάσκει: «Η μεσότης και συμμετρία είναι αρετή, οι υπερβολές και ελλείψεις καταντούν αμετρία και αίσχος». Ενώ ο ιερός Χρυσόστομος, που θεωρούταν «ακραίος», υπολόγιζε πάντοτε χωρίς «ίδιον όφελος» και απέβλεπε στη σωτηρία ακόμη και των διωκτών του, διακρινόμενος από υπερβολή αγάπης και έλλειψη εκδικητικότητας!

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Πρός «κοινόν ποτήριον» Ὀρθοδόξων καί Παπικῶν εἰς τάς ἐκδηλώσεις διά τό Διάταγμα τῶν Μεδιολάνων;

Ἡ ἐμπλοκή τοῦ Πάπα εἰς τούς ἑορτασμούς ἀποσκοπεῖ εἰς τήν προβολήν τοῦ πρωτείου του καί τῆς παναιρέσεως τοῦ οἰκουμενισμοῦ

ΠΡΟΣ «ΚΟΙΝΟΝ ΠΟΤΗΡΙΟΝ» ΚΑΙ ΠΑΠΙΚΩΝ
ΕΙΣ ΤΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΜΕΔΙΟΛΑΝΩΝ;

Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Θεοδώρου Ζήση

Tο 2013 συμπληρώνονται χίλια ἑπτακόσια ἔτη (1700) ἀπό την ἔκδοση τοῦ γνωστοῦ «Διατάγματος τῶν Μεδιολάνων» (313), το ὁποῖο συνυπέγραψαν οἱ δύο τότε συναυτοκράτορες Μ.Κωνσταντῖνος και Λικίνιος. Με ἀφορμή τήν ἐπέτειο αὐτή ὀργανώνονται ἀπότήν Ἐκκλησία τῆς Σερβίας ἑορταστικές ἐκδηλώσεις, λόγῳ τοῦ ὅτι μία σερβική πόλις θεωρεῖται γενέτειρα τοῦ Μ. Κωνσταντίνου.

1. Τό «Διάταγμα τῶν Μεδιολάνων» εὐνοοῦσε τό Χριστιανισμό καί ἄνοιγε τόν δρόμο γιά τό πρῶτο στηνἱστορία χριστιανικό κράτος.

Κατά τήν ἐπικρατέστερη πράγματι στήν ἱστορική ἔρευνα ἄποψη ὁ Μ.Κωνσταντῖνος γεννήθηκε στην Ναϊσσό τῆς Ἄνω Μοισίας, στήν σημερινή πόλη Νίς τῆς Σερβίας, ὄχι πρό τοῦ 280, ἴσως τό 288, ὡς υἱός τοῦ Ρωμαίου ἀξιωματικοῦ Κωνσταντίου Χλωροῦ, μετέπειτα καίσαρος καί αὐγούστου, καί τῆς Ἑλληνίδος Ἑλένης, ἀπό τό Δρέπανο τῆς Βιθυνίας, τό ὁποῖο μετονομάσθηκε στη συνέχεια ἀπό τόν αὐτοκράτορα υἱό της, Μ.Κωνσταντῖνο,προς τιμήν της σε Ἑλενόπολη [1].

Στήν προοδευτική στροφή τοῦ Μ. Κωνσταντίνου πρός τό Χριστιανισμό, μέχρις ὅτου καταλήξει προστάτης καί εὐεργέτης τῆς Ἐκκλησίας καί καταστήσει τόν Χριστιανισμό ἐπίσημη θρησκεία τῆς μεγάλης ρωμαϊκῆς αὐτοκρατορίας, μέχρις ὅτου δηλαδή θεμελιώσει τό πρῶτο στήν ἱστορία χριστιανικό κράτος, σημαντικό σταθμό σ᾽ αὐτήν τήν πορεία ἀποτελεῖ τό λεγόμενο «Διάταγμα τῶν Μεδιολάνων».

Οικουμενικά κεκτημένα και οφειλόμενα - Η ομιλία του Αλέξανδρου Κ.Παπαδερού στο οικουμενικό συμπόσιο «Ο οικουμενικός διάλογος στον 21ο αιώνα»

Επιτρέψατε να επαναλάβω αυτό που συνηθίζω να λέγω σε παρόμοιες εκδηλώσεις:
Τιμούν τον εαυτό τους όσοι τιμούν τα άξια τιμής πρόσωπα και γεγονότα.
Με αυτή την έννοια συγχαίρω τους οργανωτές, ευχαριστώ για την πρόσκληση και χαιρετίζω τον φίλο Καθηγητή Πέτρο Βασιλειάδη με λόγια της Α΄ Επιστολής του Αποστόλου Πέτρου, που νομίζω πως προσπάθησε να κάμει πράξη και προσφορά ο αξίως τιμώμενος:
«ἕκαστος καθώς ἔλαβε χάρισμα, εἰς ἑαυτούς αὐτό διακονοῦντες ὡς καλοί οἰκονόμοι ποικίλης χάριτος Θεοῦ· εἴ τις λαλεῖ, ὡς λόγια Θεοῦ· εἴ τις διακονεῖ, ὡς ἐξ ἰσχύος, ἧς χορηγεῖ ὁ Θεός· ἵνα ἐν πᾶσι δοξάζηται ὁ Θεός διά Ἰησοῦ Χριστοῦ…» (Α΄ Πέτρ. 4, 10-11).
Επιτρέψατε ακόμη, παρακαλώ, να εκφράσω τη συγκίνηση που με διακατέχει, καθώς 57 περίπου χρόνια από την αποφοίτησή μου, βρίσκομαι πάλι στη θαλπωρή της Θεολογικής μας Σχολής. Αισθάνομαι πως τής οφείλω απολογισμό για τον τρόπο που χειρίστηκα όσα εκείνη με στοργή μού εμπιστεύθηκε. Αὐτά που ακολουθούν ας θεωρηθεί ότι αποτελούν μερική ἐκπλήρωση του χρέους.

27 Ιανουαρίου 2013, Κυριακὴ ΙΕ´ Λουκᾶ, Ἦχος α´

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΙΘ´ 1 - 10

 - Ὁ Ζακχαῖος σώζεται

1 Καὶ εἰσελθὼν διήρχετο τὴν Ἰεριχώ· 2 καὶ ἰδοὺ ἀνὴρ ὀνόματι καλούμενος Ζακχαῖος, καὶ αὐτὸς ἦν ἀρχιτελώνης, καὶ οὗτος ἦν πλούσιος, 3 καὶ ἐζήτει ἰδεῖν τὸν Ἰησοῦν τίς ἐστι, καὶ οὐκ ἠδύνατο ἀπὸ τοῦ ὄχλου, ὅτι τῇ ἡλικίᾳ μικρὸς ἦν. 4 καὶ προδραμὼν ἔμπροσθεν ἀνέβη ἐπὶ συκομορέαν, ἵνα ἴδῃ αὐτόν, ὅτι δι’ ἐκείνης ἤμελλε διέρχεσθαι. 5 καὶ ὡς ἦλθεν ἐπὶ τὸν τόπον, ἀναβλέψας ὁ Ἰησοῦς εἶδεν αὐτόν καὶ εἶπεν πρὸς αὐτόν· Ζακχαῖε, σπεύσας κατάβηθι· σήμερον γὰρ ἐν τῷ οἴκῳ σου δεῖ με μεῖναι. 6 καὶ σπεύσας κατέβη, καὶ ὑπεδέξατο αὐτὸν χαίρων. 7 καὶ ἰδόντες πάντες διεγόγγυζον λέγοντες ὅτι παρὰ ἁμαρτωλῷ ἀνδρὶ εἰσῆλθε καταλῦσαι. 8 σταθεὶς δὲ Ζακχαῖος εἶπε πρὸς τὸν Κύριον· Ἰδοὺ τὰ ἡμίση τῶν ὑπαρχόντων μου, Κύριε, δίδωμι τοῖς πτωχοῖς, καὶ εἴ τινός τι ἐσυκοφάντησα, ἀποδίδωμι τετραπλοῦν. 9 εἶπε δὲ πρὸς αὐτὸν ὁ Ἰησοῦς ὅτι σήμερον σωτηρία τῷ οἴκῳ τούτῳ ἐγένετο, καθότι καὶ αὐτὸς υἱὸς Ἀβραάμ ἐστιν· 10 ἦλθε γὰρ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ζητῆσαι καὶ σῶσαι τὸ ἀπολωλός.


Σύντομη Δοξολογία α΄ ήχου Στανίτσας

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013

Ἡ συνταγὴ τῆς μετανοίας

Ἡ συνταγὴ τῆς μετανοίας

Ἰωάννου τοῦ Κομνηνοῦ,
«Προσκυνητάριον τοῦ Ἁγίου Ὄρους τοῦ Ἄθωνος»

Ἀδελφός τις ἀπελθὼν εἰς ἰατρόν, ἠρώτησεν αὐτόν, ἂν εὑρίσκεται τάχα κανένα βότανον, μὲ τὸ ὁποῖον νὰ ἠμποροῦσε τινὰς νὰ ἰατρεύσῃ τὰς ἁμαρτίας του. Ὁ δὲ ἰατρὸς ἀποκριθεὶς πρὸς αὐτόν, εἶπε, ναὶ ἀδελφέ, γίνωσκε πὼς εὑρίσκεται ἕνα πολλὰ θαυμαστόν, καὶ ἄκουσον. Ὕπαγε, λάβε τὴν ρίζαν τῆς πνευματικῆς πτωχείας καὶ τῆς ταπεινώσεως τὰ ἄνθη. Καὶ τὰ φύλλα τῆς ὑπομονῆς καὶ τοὺς κλάδους τῆς προσευχῆς. Καὶ ἕνωσον ὁμοῦ, καὶ τρίψον αὐτὸ εἰς τὸ ἰγδίον τῆς ὑπακοῆς. Καὶ θὲς αὐτὰ εἰς τὸ κόσκινον τῶν ἀγαθῶν λογισμῶν. Ἔπειτα βάλε αὐτὰ εἰς τὸ τζουκάλι τῆς συνειδήσεως καὶ μούσκεψέ τα μὲ τὸ νερὸν ἀπὸ τοὺς σταλαγμοὺς τῶν δακρύων καὶ τότε ἄναψον ὑποκάτωθεν τὴν φλόγα τῆς θεϊκῆς ἀγάπης. Καὶ ὅταν βράσουν μερικόν, κένωσον αὐτὰ εἰς τὸ πινάκι τῆς διακρίσεως καὶ ἀνακάτωσον αὐτὰ μετὰ εὐχαριστίας. Εἶτα ρούφηξέ τα μὲ τὸ χουλιάρι τῆς κατανύξεως καὶ ἀποσπογγίσου μετὰ τοῦ μανδηλίου τῆς ἐξομολογήσεως καὶ οὕτως ἀποκενώσεις τῶν ἁμαρτιῶν σου τὰ πλήθη.


«Ο κόκκινος Θεός»

Tων Μ. Κωνσταντίνου και Ευ. Λιανού Λιάντη
Στιγμιότυπο από το Συνέδριο Εκκλησία και Αριστερά
Το Συνέδριο Εκκλησία και Αριστερά τυχαίνει να ανοίγει τις εργασίες του σήμερα, την επέτειο της «Ματωμένης Κυριακής» του 1905, όταν ο χαρισματικός και αδικημένος από την ιστορία, Ρώσος ιερέας Γεώργιος Γκαπόν οργάνωσε και τέθηκε επικεφαλής της πορείας των εργατών προς τον Τσάρο, η οποία πνίγηκε στο αίμα από τους στρατιώτες του καθεστώτος. Ένας άλλος Ρώσος, ο σκοτεινός προφήτης των σκλάβων και των περιθωριακών, Φιοντόρ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι, σε μία από τις σελίδες των Αδελφών Καραμαζώφ παρουσιάζει έναν εκπρόσωπο της κρατικής καταστολής να μιλά για τις κατηγορίες των επαναστατών λέγοντας:
«Εμείς, είπε αυτός, ουσιαστικά δε φοβόμαστε και τόσο πολύ όλους αυτούς τους σοσιαλιστές-αναρχικούς, τους άθεους και τους επαναστάτες. Τους παρακολουθούμε και ξέρουμε το καθετί γι’ αυτούς. Όμως ανάμεσα σ’ αυτούς υπάρχουν και μερικοί, όχι πολλοί, εξαιρετικά ιδιόρρυθμοι άνθρωποι: Αυτοί πιστεύουν σε Θεό, είναι χριστιανοί και ταυτόχρονα είναι και σοσιαλιστές. Αυτούς φοβόμαστε περισσότερο, αυτοί είναι τρομεροί! Ο σοσιαλιστής-χριστιανός είναι φοβερότερος απ’ τον σοσιαλιστή-άθεο».

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Πραγματοποίηση Επιμορφωτικού Σεμιναρίου (3η ομάδα) Θεολόγων Ηπείρου


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία 22 και 24 Ιανουαρίου το 10ωρο  Επιμορφωτικό Σεμινάριο για τους Θεολόγους Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας (3η ομάδα), το οποίο περιλάμβανε βιωματικές διδακτικές τεχνικές.
Οι συνάδελφοι έμειναν απολύτως ικανοποιημένοι, δηλώνοντας πολλοί απ’  αυτούς πως ήδη εφαρμόζουν ανάλογες διδακτικές τεχνικές στο μάθημά τους.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ

Του Lin Yutang, Καθηγητή Πανεπιστημίου

Πολύς κόσμος μ’ έχει ρωτήσει, γιατί, εγώ που διεκήρυσσα πως είμαι ειδωλολάτρης, ξαναγύρισα στον Χριστιανισμό.

Η εξήγηση δεν είναι απλή, γιατί η Θρησκεία είναι ένα αυστηρά προσωπικό ζήτημα. Ωστόσο, πολύς κόσμος, είμαι βέβαιος, έχει αντιμετωπίσει τις ίδιες δυσκολίες όπως κι εγώ, στην προσπάθειά του να βρει μια θρησκεία που να τον ικανοποιεί. Γιατί κανείς νουνεχής άνθρωπος δεν είναι ευτυχισμένος, όταν ζει μια ζωή παραμελημένη. 
Επίμονα ζητεί παραμυθία σε μια ενοποιημένη πίστη —πέστε τη φιλοσοφία ή θρησκεία— που να του εξηγεί τα κίνητρά του, τις πράξεις του και τον προορισμό του.

Πάνω από 30 χρόνια η μόνη μου θρησκεία ήταν ο ανθρωπισμός: η πεποίθηση ότι ο άνθρωπος, καθοδηγούμενος από την λογική, ήταν αυτάρκης.

Ότι η πρόοδος, μόνο στη γνώση, θα έφερνε αυτόματα και έναν καλύτερο κόσμο. Όμως, αφού έγινα μάρτυρας της προόδου του υλισμού του 20ου αιώνα και των έργων των εθνών που ζούσαν χωρίς Θεό, είμαι πεπεισμένος πως ο ανθρωπισμός δεν είναι αρκετός —ότι ο άνθρωπος, γι’ αυτή την ίδια του την επιβίωση, έχει ανάγκη επαφής με μια Δύναμη μεγαλύτερη και έξω από τον εαυτό του. Και αυτός είναι ο λόγος που γύρισα πάλι στον Χριστιανισμό. Θέλω να ξανανοιώσω την γνώση εκείνη και την αγάπη του Θεού που με τόση καθαρότητα και απλότητα δίδαξε ο Ιησούς.

Η πίστη

Γράφει ο μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης

Πιστεύω στο Θεό σημαίνει αποδέχομαι ελεύθερα και αβίαστα την ύπαρξή του. Τον δέχομαι ως δημιουργό του σύμπαντος και τον εμπιστεύομαι. Η εμπιστοσύνη αυτή δίνει ένα άλλο νόημα στη ζωή, ένα νέο τρόπο ζωής, που με ωθεί να ζω σύμφωνα με το άγιο θέλημά του.

Ορισμένοι μιλούν για μία ανώτερη δύναμη, δίχως να θέλουν να αγωνιστούν, για να τον γνωρίσουν καλύτερα, ώστε να τον αγαπήσουν και να αισθανθούν τη μεγάλη αγάπη του. Νομίζουν ότι η ενασχόλησή τους με το Θεό θα τους δυσκολέψει τη ζωή, θα περιορίσει την ελευθερία τους, θα τους γεμίσει ενοχές κι έτσι τον αφήνουν στο περιθώριο.

Η πίστη δεν είναι απλά λογική, δεν είναι παράλογη, αλλά είναι υπέρλογη. Ο Θεός είναι άπειρος, απερινόητος, πέρα από τις αισθήσεις και την ψυχρή λογική. Είναι αόρατος και όμως αισθητός. Δεν αποδεικνύεται η ύπαρξη του Θεού. Η πίστη είναι δώρο, είναι και κατόρθωμα, είναι αποτέλεσμα ταπεινής καλλιέργειας αλλά και δωρεά της θείας χάριτος στις καθαρές καρδιές. Η πίστη είναι τελικά ένα ωραίο ρίσκο.

Μνήμη Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου: Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου («εις Κοπάνους») πόλεως Ιωαννίνων

Γνωρίζουμε στα μέλη της Αγίας Εκκλησίας μας, ότι την ερχόμενη Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Θεολόγου, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου («εις Κοπάνους») πόλεως Ιωαννίνων, στον οποίο φυλάσσεται το δεξί χέρι του Αγίου Γρηγορίου.
Την παραμονή, Πέμπτη 24 Ιανουαρίου και ώρα 6η εσπερινή, θα τελεσθεί Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία.
Την επόμενη, Παρασκευή 25 Ιανουαρίου και ώρα 07.30 π.μ., θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα, ώρα 5, η Ιερά Παράκληση στον Άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο.

Ο κάτισχνος και ειρηνικός ιεράρχης κι ένας σύγχρονος ποιητής

Γράφει ο π. Βασίλειος Ι. Καλλιακμάνης

α) Όταν ο Θεολόγος Γρηγόριος έφθανε, ως κουρασμένος και κάτισχνος ιεράρχης, το 379, στην Κωνσταντινούπολη, οι αντίπαλοι των ορθοδόξων, τους οποίους υποστήριζε η αυτοκρατορική αυλή και ο στρατός, δεν του έδωσαν σημασία και δεν ανησύχησαν.
Προϊόντος του χρόνου, τα πράγματα ανατράπηκαν. Με κέντρο τον ναΐσκο της Αγίας Αναστασίας ο Άγιος Γρηγόριος εκφώνησε θαυμάσιους λόγους, απαύγασμα καθαρής καρδιάς και φωτισμένου νου, παίρνοντας με το μέρος του πλήθη λαού, πολλούς σπουδαίους θεολόγους ακόμη και κυνικούς φιλόσοφους.

β) Κι ενώ η Β’ Οικουμενική Σύνοδος πανηγυρικά τον ανακήρυξε αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως και του ανέθεσε την προεδρία, μόλις ετέθησαν ζητήματα κανονικότητας -τα γνωστά διαδικαστικά που εγείρονται συχνά ασκόπως και σήμερα όταν δεν θέλουμε άμεσα αποτελέσματα- εκείνος παραιτήθηκε. Αποχαιρετώντας το ποίμνιο που διακόνησε, ο Άγιος Γρηγόριος ζητά ως αμοιβή την άδεια να αποχωρήσει και να επιδοθεί στην ησυχαστική ζωή στην πατρίδα του! Χαιρετά τους χορούς των μοναχών, την αρμονία των ψαλτών, τις χήρες και τα ορφανά, αλλά και τα «μάτια των πτωχών» που έβλεπαν ικετευτικά προς τον Θεό και προς αυτόν τους ακροατές των λόγων του, τους κρυφούς και φανερούς στενογράφους καθώς και τα ανάκτορα και τους αυλικούς.

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

Άνθιμος: To 95% των Αριστερών είναι πιστοί Χριστιανοί

 Συνέδριο με θέμα «Εκκλησία και Αριστερά», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Τμήματος Θεολογικής του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο
Υπάρχει περιθώριο διαλόγου και συνεργασίας ανάμεσα στην Εκκλησία και την Αριστερά, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των δύο πλευρών στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Εκκλησία και Αριστερά», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Τμήματος Θεολογικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας, στην αίθουσα τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που είχε προσκληθεί, δεν παρέστη και τον εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ο οποίος είπε ότι οι υποχρεώσεις κράτησαν τον Αρχιεπίσκοπο στην Αθήνα.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις τοποθετήσεις στο συνέδριο φαίνεται ότι η συγκυρία της οικονομικής κρίσης δίνει την ευκαιρία να συναντηθούν πρωτοβουλίες της Εκκλησίας και της Αριστεράς, σε κοινωνικό επίπεδο, και ταυτόχρονα να παραμείνουν οι δύο πλευρές στις διακηρυγμένες θέσεις τους. «Σε αυτή τη δυσκολία είμαστε όλοι στον ίδιο δρόμο και πρέπει να είμαστε ενωμένοι χωρίς διχασμούς», είπε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ. ΤΟ ΘΑΎΜΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΝΤΉΛΙ ΣΤΗΝ ΜΟΝΉ ΙΒΉΡΩΝ


Ούτε ο καιρός αλλά ούτε και το κλείσιμο του δρόμου εμπόδισε τους προσκυνητές να συνεορτάσουν με τους Μοναχούς του Αγίου Όρους και ιδιαίτερα της Ιεράς Μονής Ιβήρων τα Άγια Θεοφάνια.

Χοροστατούντος του Σεβ.Μητροπολίτη Αμαρουσίου Κηφισίας και Ωρωπού κ.κ. Κυρίλλου πραγματοποιήθηκε με κάθε λαμπρότητα και σε ιδανικό πνευματικό περιβάλλον η τελετή Αγιασμού των Υδάτων ,κατά την οποία μοναχοί και προσκυνητές βίωσαν ένα από τα πολλά θαύματα της Παναγίας.

Στον κυρίως Ναό της Μονής των Ιβήρων κατά την διάρκεια της λειτουργίας,,το αργυρό καντήλι που βρίσκεται στη Μονή και ζυγίζει στα 3,5 κιλά περίπου , κινήθηκε και αυτό σύμφωνα με την παράδοση ,αποτελεί χαρμόσυνο γεγονός.

Το καντήλι αυτό σύμφωνα με τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους Γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη αναστέλλει τον νόμο της βαρύτητας και κινείται σε τριών ειδών κινήσεις. Η παράδοση αναφέρει, αλλά και όπως έχει αποδειχθεί με τα γεγονότα, όταν το καντήλι κινείται στις εορτές προμηνύει ευχάριστα γεγονότα, αφού πιστεύεται πως η Παναγιά είναι στο ναό και συμπανηγυρίζει με τους προσκυνητές, ενώ αντιθέτως όταν κινείται στις καθημερινές ημέρες πιστεύεται ότι αυτό το γεγονός είναι ένα προμήνυμα για δυσμενή γεγονότα.

Χορήγηση απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολος Κλινάκης

Μετά την υπ. αριθ.115/2012/ΑΠΟΦΑΣΗ του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολος Κλινάκης επανήλθε με έγγραφο στο θέμα της χορήγησης απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών , με το οποίο υπενθυμίζει προς τους Σχολικούς Συμβούλους και Διευθυντές Σχολικών Μονάδψν το θεσμικό πλαίσιο το οποίο ισχύει για το ζήτημα αυτό.
Οι εγκύκλιοι για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά, που έχουν εκδοθεί και έχουν αποσταλεί σε όλες τις σχολικές μονάδες από το ΥΠΑΙΘΠΑ, τονίζει ο κ. Κλινάκης, είναι:
1. 91109/Γ2/10-07-2008, με θέμα «Ρύθμιση μαθητικών θεμάτων».
2. 104071/Γ2/04-08-2008, με θέμα «Ρύθμιση μαθητικών θεμάτων».
3. 977/109744/Γ1/26-08-2008, με θέμα «Απασχόληση μαθητών».
Από τις παραπάνω εγκυκλίους, καθώς και από τα σχετικά διευκρινιστικά έγγραφα του ΥΠΑΙΘΠΑ, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή κρήτης, καθίσταται σαφές ότι το μάθημα των Θρησκευτικών διδάσκεται στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, αλλά δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής στους αλλόθρησκους και ετερόδοξους μαθητές, οι οποίοι για λόγους συνείδησης δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το εν λόγω μάθημα.
Η εγκύκλιος 977/109744/Γ1/26-08-2008 ορίζει τον τρόπο που απασχολούνται οι απαλλασσόμενοι μαθητές.
Ο κ. Κλινάκης ζητά την πιστή εφαρμογή των εγκυκλίων.

Ελένη Βασσάλου, Απάντηση σε βασικά ερωτήματα που σχετίζονται με την απόφαση 115/ 2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων

  1. α)  Η Απόφαση του Εφετείου Χανίων αφορά παράλειψη ενέργειας του τοπικού Δ/ντη Εκπ/σης;
β)  Είναι τελεσίδικη;
Η υπόθεση των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών οδηγήθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων, όταν η ΕΛΜΕ Χανίων έστειλε έγγραφο προς τους Διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού, να δέχονται αιτήσεις απαλλαγής από «οποιοδήποτε μαθητή για λόγους συνείδησης χωρίς αιτιολόγηση», υποκαθιστώντας έτσι το θεσμικό ρόλο και τις αρμοδιότητες της Πολιτείας (Υπουργείο Παιδείας και Δ/νση Β/θμιας). Αυτή η ενέργεια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι - επιτρέψτε μου, της προσχεδιασμένης - υποτίμησης, κατασυκοφάντησης και διασυρμού του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Επειδή όμως αυτή η κατάσταση ξεκίνησε με την 91109/Γ2 /10/07/2008 εγκύκλιο (Γ. Γούση) Στυλιανίδη, την οποία επικαλέστηκε η ΕΛΜΕ - μολονότι η τρίτη εγκύκλιος 109744 / Γ1 /26/8/2008 τελικά διευκρινίζει ότι «οι μη Ορθόδοξοι μαθητές δηλ. οι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι… απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών…» - η αίτηση των εννέα Θεολόγων των Χανίων στρέφεται «ΚΑΤΑ 1) Του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατοίκου Αθηνών. 2) Της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, νομίμως εκπροσωπουμένης υπό του Προϊσταμένου αυτής». Ως εκ τούτου, η απόφαση 115/ 2012 αφορά τα σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαιδεύσεως της Ελλάδος και όχι αποκλειστικά εκείνα του Ν. Χανίων.

Θα υποκύψουν στις πιέσεις και δεν θα κλείσουν Πανεπιστήμια – Καφενεία;


Γράφει: Μαρία Παπουτσάκη

Όταν στο υπουργείο Παιδείας έψαχναν να βρουν όνομα για να δώσουν στο σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων Τμημάτων και Σχολών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αισθάνθηκαν πολύ ικανοποιημένοι καταλήγοντας στο «Αθηνά». Ένα όνομα που παρέπεμπε στη Θεά της Σοφίας.

Λίγους μήνες αργότερα, και μόνο η αναφορά στο όνομα παραπέμπει σε …τραγέλαφο.

Η αναδιάρθρωση του χώρου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι αναγκαία. Αυτό το αποδέχονται οι πάντες. Το πρόβλημα είναι ποια τμήματα ή ποια Πανεπιστήμια θα πρέπει να εξαλειφθούν απ΄τον «χάρτη» ή ποια θα συγχωνευθούν.

Κι εδώ αρχίζει το παιγνίδι της κολοκυθιάς.

Αρχικά άφησαν να διαρρεύσουν ότι θα κοπούν 150 Τμήματα. Αμέσως άρχισαν οι πιέσεις και ακολούθησαν αφαιρέσεις: « Γιατί 150 κι όχι 120, γιατί 120 κι όχι 100»,κοκ.

Το γνωστό…ελληνικό δράμα, όμως, άρχισε όταν ακούστηκαν πιο συγκεκριμένα πράγματα : «Να καταργηθούν τα Πανεπιστήμια με διοικούσες επιτροπές», «Αλλά γιατί αυτά κι όχι άλλα…». «Να συνενωθεί το τάδε Πανεπιστήμιο με το δείνα ΤΕΙ» «Να φτιάξουμε Ομοσπονδίες Πανεπιστημίων(!!!)» κλπ.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ «GUARDIAN» - Μπίζνες με... προίκα ΜουσολίνιΜε «προίκα» από τον Μουσολίνι και ένα δαιδαλώδες δίκτυο offshore, το Βατικανό φέρεται να έχτισε με άκρα μυστικότητα μια τεράστια «αυτοκρατορία» ακινήτων, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα και η αξία της αγγίζει τα 680 εκατομμύρια ευρώ.
Ακίνητη περιουσία αξίας 680 εκατομμυρίων ευρώ διατηρεί η Αγία Εδρα, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του «Guardian». Ο θησαυρός και οι... ιερές μπίζνες καλύπτονταν επί δεκαετίες με άκρα μυστικότητα και μέσα από ένα δαιδαλώδες δίκτυο off shore εταιριών
Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Guardian» ξετυλίγει το κουβάρι των σκοτεινών δραστηριοτήτων και μυστικών συναλλαγών στις οποίες πρωταγωνιστούσε η Αγία Εδρα για να αποκτήσει ακίνητα στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στην Ελβετία.
Πουθενά δεν αναφέρεται ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Η εφημερίδα αναζήτησε τους ιδιοκτήτες μέσω της εταιρείας επενδύσεων που εμφανίζεται να έχει αγοράσει τα ακίνητα στη Βρετανία, χωρίς ωστόσο να πάρει απάντηση. Η λύση δόθηκε όταν οι δημοσιογράφοι του «Guardian» άρχισαν να ερευνούν παλαιά αρχεία για να καταλήξουν μέσα από έναν λαβύρινθο μεταβιβάσεων από εταιρεία σε εταιρεία, στον πραγματικό δικαιούχο, που δεν είναι άλλος από το Βατικανό.

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

Οι Τρεις Ιεράρχες Θεμελιωτές της Ορθοδοξίας

Του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητή της Γλωσσολογίας κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη

Προσφώνηση κατά την Εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 30.1.2002

Έχουμε αλήθεια σκεφτή γιατί μια εορτή Παιδείας, ένας κατ” εξοχήν εορτασμός του πνεύματος, της γνώσης και της καλλιέργειας ταυτίζεται στην Ελλάδα με μια εορτή θρησκευτική, μια εορτή τιμής προς τους θεμελιωτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης; Γιατί συν-εορτάζονται Παιδεία και Τρεις Ιεράρχες και όχι λ.χ. Παιδεία και πατριάρχης Φώτιος, μια μεγάλη παιδευτική μορφή του Βυζαντίου, ή Παιδεία και Ευστάθιος Θεσσαλονίκης ή Παιδεία και Ευγένιος Βούλγαρης; Είναι σύμπτωση; Είναι συμβολισμός; Είναι ιδεολόγημα; Ή δική μου εκτίμηση είναι ότι ό συνεορτασμός αυτός όχι μόνο δεν είναι συμπτωματικός ή προϊόν ιδεολογήματος, αλλά είναι συσχετισμός ουσίας, απόρροια βαθύτερης πνευματικής και πολιτισμικής σχέσης, σχέσης ταυτότητας και ιστορικής συνείδησης αυτής της Χώρας.
Θεωρώ ότι ό συνεορτασμός πηγάζει από μια σαφή πολιτισμική παραδοχή και εκδοχή της Παιδείας μας: ότι ή ελληνική Παιδεία στηρίχτηκε σε δύο παιδευτικούς άξονες, στον ορθολογισμό και στην «Ορθοδοξία Με άλλους όρους, στηρίχτηκε στη σπουδή της ελληνικής ορθολογικής σκέψης, όπως θεμελιώθηκε στα μεγάλα κείμενα της αρχαίας ελληνικής διανόησης, και στη σπουδή της Χριστιανικής Ορθόδοξης Πίστης, όπως θεμελιώνεται στη διδασκαλία της Κ. Διαθήκης και ερμηνεύεται στα μεγάλα κείμενα της Ορθόδοξης Θεολογίας, στα κείμενα του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ή ελληνική σύλληψη της

Η γεωστρατηγική στην Ορθοδοξία το 2013

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Η γεωστρατηγική των τοπικών ορθοδόξων Εκκλησιών το 2013 εξελίσσεται με δύο πόλους: Το Φανάρι και τη Μόσχα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης μεταξύ των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών διατηρεί τα πρεσβεία τιμής, τα οποία σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε περίσταση τα υπενθυμίζει ή/και τα υπερασπίζεται, όσο του επιτρέπουν οι συνθήκες. Το Πατριαρχείο της Μόσχας δεν αρνείται τα πρεσβεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά τα προσδιορίζει με βάση τη δική του λογική. Παράλληλα επενδύει στο μέλλον με σύστημα και υπομονή. Αυτό που η Μόσχα θέλει να περάσει στη συνείδηση όλων των Ορθοδόξων είναι πως μόνον αυτή προστατεύει τα δίκαια τους και τους βοηθά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους.
Στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης εκ μέρους του Πατριαρχείου της Μόσχας γεωστρατηγικής ο επικεφαλής της διπλωματίας του, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων τον περασμένο Δεκέμβριο επισκέφθηκε την Άγκυρα και συναντήθηκε με αξιωματούχους της Τουρκίας, πριν συναντήσει τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη. Από την επίσκεψη αυτή επισημαίνονται τα ακόλουθα, με βάση τα όσα δημοσιοποίησε το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου της Μόσχας:

Το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, απέστειλε για διαβούλευση στην Δ.Ο.Ε. , στην Ο.Λ.Μ.Ε. και στην Ο.Ι.Ε.ΛΕ. , το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που συντάχθηκε στο πλαίσιο των Νόμων 4024/2011 και 4072/2012, με βάση τις προτάσεις της Ειδικής Ομάδας Εργασίας που είχε συσταθεί για το λόγο αυτό.
Το περιεχόμενο του κειμένου αυτού αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για την αξιολόγηση, που αφορά στο σύνολο των εκπαιδευτικών διαδικασιών. Βασικός σκοπός είναι η βελτίωσης της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της Εκπαίδευσης, η ορθολογική διαχείριση των πόρων, η κατάλληλη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η υποστήριξη της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών και η ανάπτυξη σχέσεων και δικτύων συνεργασίας, μεταξύ των συντελεστών της Εκπαιδευτικής Κοινότητας. Τελικός στόχος της αξιολόγησης είναι η ανταπόκριση του εκπαιδευτικού συστήματος στις αυξανόμενες απαιτήσεις της Εκπαίδευσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Οι ως άνω Ομοσπονδίες καλούνται να στείλουν γραπτώς έως το τέλος Ιανουαρίου τις απόψεις τους, ώστε να ακολουθήσουν συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων με τον Υπουργό, πριν την οριστική διαμόρφωση του Π.Δ.

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

Οικουμενικός Πατριάρχης: "Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί πρέπει να είμεθα υπερήφανοι δια τον πολιτισμόν μας"


Ακολουθεί η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Συνέδριο "Η Θρησκεία και ο πολιτισμός", που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο "Άγιος Απόστολος Ανδρέας" της Τιφλίδας με αφορμή την επέτειο 35 ετών από την εκλογή του Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία Β', ο οποίος πρωτοστάτησε για την ίδρυση του εν λόγω εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
Ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη
Μακαριώτατε και προσφιλέστατε αδελφέ Αρχιεπίσκοπε Μετσχέτης και Τιφλίδος και Καθολικέ Πατριάρχα πάσης Γεωργίας κύριε Ηλία,
Ελλογιμώτατε κύριε Πρόεδρε της Ακαδημίας Επιστημών της Γεωργίας κύριε Tamaz Gamkrelidze και Ελλογιμώτατα μέλη αυτής,
Εξοχώτατε Υπουργέ της Παιδείας της Γεωργίας κύριε Giorgi Margvelashvili,
Ελλογιμώτατε Πρύτανι του Πανεπιστημίου  τούτου του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου κύριε Sergo Vardosanidze,  και αγαπητοί κύριοι Καθηγηταί,
Ιερώτατοι και Θεοφιλέστατοι αδελφοί Αρχιερείς,
Εντιμότατοι Άρχοντες του ευλογημένου τούτου τόπου,
Αγαπητοί φοιτηταί και φοιτήτριαι,
Εκλεκτοί και αγαπητοί αδελφοί, πατέρες και τέκνα εν Κυρίω,
"Μεγας ει, Κυριε, και θαυμαστά τα έργα Σου, και ουδείς λόγος εξαρκέσει προς ύμνον των θαυμασίων Σου" (Ευχή Μεγάλου Αγιασμού).
Αληθώς, "δοξάσωμεν απεριέργως τον Θεόν, την μίαν Πατρός και Υιού και Αγίου Πνεύματος δόξαν τε και λαμπρότητα. Λειτουργώμεν τω Θεώ την αίνεσιν, ορώντες τον εξ ορατών και αοράτων συνεκτηκότα κόσμον, τον μέγαν και θαυμαστόν της μεγαλειότητος αυτού κήρυκα", θα ελέγομεν μετά του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, συμμετέχοντες και ομιλούντες εις το επιστημονικόν τούτο συνέδριον περί θρησκείας και πολιτισμού, μη όντες ασφαλώς επιστήμων, αλλά θεώμενοι τα έργα των χειρών της Σοφίας του Θεού, η Οποία και εν τούτω "ωκοδόμησεν εαυτή οίκον" (Παροιμ. θ  1), ίνα τα "πάντα Θεόν υμνή και δοξάζη φωναίς αλαλήτοις· επί πάσι γαρ δοξάζεται και ευχαριστείται δι  ἡμῶν ο Θεός·....φιλεί γαρ εν τούτοις φιλιστορείν η ψυχή και πολλοίς θαύμασιν ανυμνείν τον Θεόν· δια των ορωμένων και τεταγμένων, δια των ανθρωπίνης τέχνης, θεϊκής όμως εμπνεύσεως, δημιουργημάτων, τον αρχηγόν τούτων συλλογιζώμεθα".

"Η αγάπη είναι απλή, μα θέλει κόπο..."


article 12004

•••Ο Πρωτ.π.Θεμιστοκλής Μουρτζάνος στην παρουσίαση του βιβλίου του στη Λάρισα - Οι ομιλητές έπλεξαν διθυράμβους για το έργο του συγγραφέα

••••Από την Ι.Μ.Λαρίσης και Τυρνάβου

Φωτισμένος λόγος, που αγγίζει την ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου και του προσφέρει τη γνώση των βημάτων για μια καλύτερη πορεία ζωής, με φάρο την αγάπη, κρίθηκε αυτός του χαρισματικού ιερέα, συγγραφέα, πρωτοπρεσβύτερου π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού, το βιβλίο του οποίου, με τίτλο «Η αγάπη είναι απλή μα θέλει κόπο-Δρόμοι για τη σύγχρονη οικογένεια», παρουσιάστηκε χθες στη Λάρισα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε θέατρο «ΟΥΗΛ».
Το βιβλίο που αναφέρεται σε προβλήματα που αφορούν στη σχέση των ζευγαριών, στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη οικογένεια, έγινε περιζήτητο, βρίσκοντας μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, με αποτέλεσμα να δρομολογείται η δεύτερη έκδοσή του.
Ο συγγραφέας, κατάγεται και μεγάλωσε στη Λάρισα, καταθέτει τις προτάσεις του με εκκλησιαστικό και επιστημονικό λόγο, αλλά κυρίως με μια ...αφοπλιστική αλήθεια και τόσο γι αυτόν όσο και για το βιβλίο του, μίλησαν χθες η φιλόλογος κ. Όλγα Αλεξίου-Ζιώγα και ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Τράντας, παρουσιάζοντας ο καθένας τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, αλλά και τα συμπεράσματα που απορρέουν από την ανάγνωσή του, καταθέτοντας παράλληλα τις προτάσεις ζωής και τις κατευθύνσεις, που δίνει ο συγγραφέας μέσα από αυτό.

Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

Πραγματοποίηση Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Θεολόγων (3η ομάδα) Ηπείρου

Σε συνέχεια της πρόσκλησης που είχαμε αποστείλει στους συναδέλφους σχετικά με τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που πραγματοποιούμε στα Γιάννενα και της αίτησης που είχαν υποβάλλει, προσκαλούμε την 3η ομάδα Θεολόγων να συμμετάσχει, σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα, την Τρίτη 22/1 και την Πέμπτη 24/1 στο 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τρίτη 22/01/2013 
4-6μ.μ:Σταμάτης Πορτελάνος, Λέκτορας Διδακτικής στο Π.Τ.Δ. Πανεπιστημίου ΙωαννίνωνΟμαδοσυνεργατική διδασκαλία
6-6:30 μ.μ Διάλειμμα
6:30-8:30:Τριαντάφυλλος Σιούλης, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ01 Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις στο ΜτΘ, Βιωματικά Εργαστήρια

Πέμπτη 24/01/2013
4-6 μ.μ: Ιωάννα Μπέλλου, Σχολική Σύμβουλος ΠΕ19 Στοχοθετημένη αναζήτηση στο διαδίκτυο (Web quest) για το ΜτΘ.
6-6:30: Διάλειμμα
6:30-8:30: Τριαντάφυλλος Σιούλης, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ01 Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις στο ΜτΘ, Βιωματικά Εργαστήρια.

Προστασία προσωπικών δεδομένων: η νέα διαμάχη στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να αυξήσει την ιδιωτική σφαίρα των πολιτών της, με την ενίσχυση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων στο Διαδίκτυο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις στο Internet και οι ομάδες συμφερόντων αντιτίθενται στα σχέδια. Το Der Spiegel σχολιάζει τη διαμάχη.
Όταν πρόκειται για την υστερία σχετικά με τους νέους κανόνες προστασίας των δεδομένων στην Ευρώπη, οι πιο εξτρεμιστικές προειδοποιήσεις από τα λόμπι αυτές τις μέρες προέρχονται από το δικηγορικό γραφείο Field Fisher Waterhouse. Ο επικεφαλής της ομάδας που είναι υπεύθυνη για την ιδιωτική ζωή και την πληροφόρηση, Eduardo Ustaran, δήλωσε πρόσφατα στο αμερικανικό ZDNet ότι αν το σχέδιο της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων δεν αλλάξει, το Gmail και το Facebook μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα διαφημιστικά τους μοντέλα τους και να αρχίσουν να χρεώνου τους πελάτες τους στην Ευρώπη, ή να διακόψουν την παροχή των δημοφιλών υπηρεσιών τους συνολικά.
«Αν δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα σας με τρόπο που να είναι κερδοφόρος ή χρήσιμος για τους διαφημιστικούς σκοπούς τους, τότε είτε ο χρήστης πρέπει να πληρώσει γι ‘αυτό ή να σταματήσει τη χρήση της υπηρεσίας» είπε ο Ustaran, του οποίου η εταιρεία αντιπροσωπεύει τα Facebook, Google και Zynga, μεταξύ άλλων εταιρειών.
Ούτε καν οι ενώσεις του κλάδου  IT δεν ήταν τόσο επικριτικές με το σχέδιο ευρωπαϊκού κανονισμού Προστασίας Δεδομένων. Τα μελανά χρώματα με τα οποία περιγράφει ο Ustaran την κατάσταση δείχνου πόσο σκληρή είναι η μάχη μεταξύ των κολοσσών του Διαδικτύου και των ρυθμιστικών αρχών.

ΜΙΑ (ΑΛΛΗ) “ΦΟΒΕΡΗ” ΛΙΣΤΑ …ΜΑΜΑΣ

Διάσημη στὸ Ἴντερνετ ἔγινε ἡ μητέρα
ποὺ δώρισε ὑπὸ ὅρους iPhone στὸν γιό της!!!
Ἡ φοβερὴ λίστα μὲ τοὺς περιορισμοὺς ποὺ τοῦ ἔθεσε!
ΕΙΣ. ΣΧ. «ΧΡ. ΒΙΒΛΙΟΓΡ.»: Μιὰ ἀξιόλογη ἔμπνευση στὰ πλαίσια ἑνὸς “κόσμου” προτεσταντικῆς νοοτροπίας.
Τρεῖς σύντομες παρατηρήσεις:
1. Τὸ δῶρο ὑπὸ ὅρους εἶναι μιὰ “καλὴ ἰδέα”, ἀλλὰ …ὑπὸ ὅρους!
2. Οἱ Ὅροι («ὁδηγίες χρήσεως») ἀντιστοιχοῦν σὲ ἕνα περιβάλλον ποὺ δὲν ἔχει (καὶ δὲν μπορεῖ εὔκολα νὰ) ἐξοικειωθεῖ μὲ τὴν συνείδηση ἐν λειτουργίᾳ, μὲ τὴν «καρδιά» ἀλλὰ ζητᾶ (διανοητικὰ) διατυπωμένους κανονισμοὺς λειτουργίας (νομικῆς, “ἰουδαϊκῆς” λεπτολογίας) (καὶ τελικῶς αὐτοεπιβεβαιώσεως!)
3. Οἱ Ὅροι («ὁδηγίες χρήσεως») ἐν πάσῃ περιπτώσει ἀντανακλοῦν ἕνα «ὑπόστρωμα» χριστιανικῆς ἠθικῆς.
. Ἡ Janell Burley Hofmann ἔκανε δῶρο ἕνα iPhone στὸν δεκατριάχρονο γιό της, Gregory καὶ ἔχει γίνει διάσημη λόγῳ τῶν κανόνων ποὺ τοῦ ἐπέβαλε. Ὅπως ἀναφέρει τὸ Associated Press, ἡ μητέρα μαζὶ μὲ τὸ δῶρο ἔδωσε στὸν ἔφηβο καὶ ἕνα συμβόλαιο μὲ 18 κανόνες ποὺ θὰ πρέπει νὰ τηρεῖ κάθε ὥρα καὶ στιγμή, ὥστε νὰ παραμείνει ἡ δημοφιλὴς συσκευὴ τῆς Apple στὰ χέρια του.

20 Ιανουαρίου 2013, Κυριακὴ ΙΒ´ Λουκᾶ, Ἦχος πλ. δ´

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΙΖ´ 12 - 19  - Ἡ θεραπεία τῶν δέκα λεπρῶν

12 καὶ εἰσερχομένου αὐτοῦ εἴς τινα κώμην ἀπήντησαν αὐτῷ δέκα λεπροὶ ἄνδρες, οἳ ἔστησαν πόρρωθεν, 13 καὶ αὐτοὶ ἦραν φωνὴν λέγοντες· Ἰησοῦ ἐπιστάτα, ἐλέησον ἡμᾶς.14 καὶ ἰδὼν εἶπεν αὐτοῖς· Πορευθέντες ἐπιδείξατε ἑαυτοὺς τοῖς ἱερεῦσι. καὶ ἐγένετο ἐν τῷ ὑπάγειν αὐτοὺς ἐκαθαρίσθησαν. 15 εἷς δὲ ἐξ αὐτῶν, ἰδὼν ὅτι ἰάθη, ὑπέστρεψε μετὰ φωνῆς μεγάλης δοξάζων τὸν Θεόν, 16 καὶ ἔπεσεν ἐπὶ πρόσωπον παρὰ τοὺς πόδας αὐτοῦ εὐχαριστῶν αὐτῷ· καὶ αὐτὸς ἦν Σαμαρείτης. 17 ἀποκριθεὶς δὲ ὁ Ἰησοῦς εἶπεν· Οὐχὶ οἱ δέκα ἐκαθαρίσθησαν; οἱ δὲ ἐννέα ποῦ; 18 οὐχ εὑρέθησαν ὑποστρέψαντες δοῦναι δόξαν τῷ Θεῷ εἰ μὴ ὁ ἀλλογενὴς οὗτος; 19 καὶ εἶπεν αὐτῷ· Ἀναστὰς πορεύου· ἡ πίστις σου σέσωκέ σε.


ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗΣ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΙΑΚΩΒΟΥ ΗΧΟΣ ΠΛ. ΤΟΥ ΤΕΤΑΡΤΟΥ

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013

Οι εγκύκλιοι για τις Ερευνητικές Εργασίες

Δημοσιεύουμε παρακάτω τις εγκυκλίους που ισχύουν για τις ερευνητικές εργασίες και τις ενέργειες που πρέπει να προβούν οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί και οι Σχολικοί Σύμβουλοι, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν από την ΔΔΕ Φθιώτιδας.

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΥΣ: «Ο σιωπηλός εφιάλτης»

Ντολόρες Πρωταγόρα-Λιανού
Αναπληρώτρια Διευθύντρια
«Α» Παιδιατρικού Τμήματος
Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»


ΟΡΙΣΜΟΣ
Οι προστριβές μεταξύ παιδιών αποτελούν φυσιολογικό, αποδεκτό φαινόμενο στα πλαίσια ισορροπημένων, ισότιμων σχέσεων. Όμως όταν ένα άτομο εκτίθεται επανειλημμένα και για μακρό χρονικό διάστημα σε αρνητικές πρακτικές εκ μέρους ενός ή περισσοτέρων άλλων μιλάμε για εκφοβισμό, «bullying» κατά την αγγλική ορολογία . Σε αυτές τις περιπτώσεις:
• Δεν υπάρχει ισορροπία δυνάμεων. Εμπλέκεται κάποιο επιβλητικό, επιθετικό άτομο (ή άτομα) κι άλλο άτομο το οποίο αδυνατεί να αμυνθεί.
• Συνήθως δεν προκαλείται από το θύμα
• Η επίθεση είναι εσκεμμένη και έχει σκοπό να προκαλέσει οδύνη

ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Ο εκφοβισμός μπορεί να εκδηλωθεί με ποικίλους τρόπους.
• Η σωματική επίθεση είναι η πιο προφανής και επικίνδυνη μορφή. Η σοβαρότητα κυμαίνεται από ήπιες κακώσεις μέχρι βαρείς, ακόμη και θανατηφόρους τραυματισμούς.

• Με τη λεκτική επίθεση εκτοξεύονται προσβολές και απειλές. Τα τελευταία χρόνια, τα κινητά τηλέφωνα και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο χρησιμοποιούνται συχνά για αυτό το σκοπό

• Με τον κοινωνικό αποκλεισμό οι συνομήλικοι δεν ξεχνούν απλώς να περιλάβουν το παιδί στις παρέες τους, αλλά το αποκλείουν σκόπιμα. Τα επιθετικά παιδιά συχνά κάνουν συστηματικές προσπάθειες να διασπάσουν τις φιλίες του θύματος.

• Υλικές ζημιές όπως η αφαίρεση ή φθορά προσωπικών αντικειμένων και εκβιασμός για χρήματα.

Η συμμετοχή του παιδιού με προβλήματα συμπεριφοράς στη Θεία Λειτουργία

PB250024Για την Romfea.gr, Κωνσταντίνος Ντίνας
Ειδικός παιδαγωγός


Στον χώρο της ειδικής αγωγής τα τελευταία χρόνια λαμβάνει σάρκα και οστά το κίνημα της ένταξης. Στη βάση της ένταξης το άτομο με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε όλες τις δραστηριότητες που έχουν και τα άτομα χωρίς ειδικές ανάγκες.
Εδώ ο αναγνώστης ιερέας θα μειδιάσει. Τίποτα καινούριο για την Εκκλησία μας η οποία εντάσσει εξ’ αρχής στο πλήρωμά της όποιον έχει λάβει μέρος στο μυστήριο της βάπτισης.
Στην πράξη όμως μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα.
Για παράδειγμα η παρουσία ενός παιδιού με αυτιστικές συμπεριφορές που μπορεί να αρχίζει να αυτοτραυματίζεται κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας ή να επιτεθεί σε κάποιον ή να αρχίζει να κραυγάζει μπορεί να δημιουργήσει ενόχληση στο ποίμνιο να φέρει σε αμηχανία τους γονείς του κλπ.
Η παρουσία ενός παιδιού με σύνδρομο Prader Willi στο οποίο δύσκολα επέρχεται κορεσμός από την τροφή μπορεί να μας αναστατώσει ειδικά αν βρίσκεται κοντά στα πρόσφορα.
Η οικογένεια αισθάνεται ήδη αποκλεισμένη και αμήχανη με τις συμπεριφορές του παιδιού.
Έτσι κινδυνεύουμε να τους χάσουμε από την συμμετοχή στη θεία λειτουργία και οι ίδιοι να βιώσουν αισθήματα πικρίας. Τι μπορούμε να κάνουμε;
Πρόληψη 
Α. Αν για παράδειγμα η θέαση τροφής προκαλεί προβλήματα συμπεριφοράς να μην είναι παρών στο τέλος της θείας λειτουργίας όταν μοιράζουμε το αντίδωρο. Aς το πάρει η μητέρα του και ας του το δώσει όποτε κρίνει αυτή.  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...