Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013

Η ησυχαστική παράδοση στο Άγιον Όρος - Από τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά εως σήμερα

Μωυσή Μοναχού Αγιορείτου
Η Ησυχαστική Παράδοση Στο Άγιον Όρος - 
Από Τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά Έως Σήμερα

Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ήταν κυρίως Αγιορείτης. Στη θεοφώτιστη διδασκαλία του διδάσκει αυτό που συνάντησε και βίωσε στο Άγιον Όρος. Ο άγιος Γρηγόριος ήταν Αγιορείτης πριν γίνει Αγιορείτης, αφού είχε συνεχή τον σύνδεσμο με την ασκητική, ησυχαστική, αθωνική ζωή. Όταν αναγκάσθηκε να εξέλθει του φίλτατου Αγίου Όρους προς υπεράσπιση του ησυχασμού, παρέμεινε ακραιφνής Αγιορείτης παρά τις πολεμικές, τις διώξεις, τις τιμές και τις δόξες, μέχρι τη μακαρία κοίμησή του. 

Η διδασκαλία του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη, αλλά συμπύκνωση όλης της παλαιότερης διδασκαλίας της Εκκλησίας, στη διάκριση μεταξύ ουσίας και ενεργείας του Θεού, που συναντούμε στην Αγία Γραφή, στους Αποστολικούς Πατέρες, στους Καππαδόκες Πατέρες, ιδίως στον Μ. Βασίλειο και κατόπιν στον άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό, τον άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο. Η παλαμική διδασκαλία παρουσίασε θαυμάσια τις διαστάσεις και τις συνέπειες της σωτήριας αυτής διδασκαλίας. 

Ο Βαρλαάμ αποτελεί τον κανονάρχη των ορθολογιστών φιλοσόφων, που αμφισβητούσαν βάναυσα την ησυχαστική ζωή των νηπτικών πατέρων του παραδοσιακού αθωνικού Ορθόδοξου μοναχισμού. Η τυχόν επικράτηση των αιρετικών βαρλααμικών απόψεων θα σήμαινε κατάργηση του μοναχισμού και της νηπτικής του εργασίας. Ο άγιος Γρηγόριος σταθερά επέμενε ότι ο αληθινός δρόμος της θεογνωσίας είναι η καθαρότητα της καρδιάς κι όχι η έξαρση της λογικής που οδηγεί στον αγνωστικισμό. Ένα από τα πρώτα έργα του αγίου το «Υπέρ των ιερώς ησυχαζόντων» αναφέρεται με σαφήνεια στην παιδεία κι ότι η φιλοσοφία δεν οδηγεί στη γνώση του Θεού, καθώς επίσης στη νοερά προσευχή και στο άκτιστο φως.

ΕΝΑΣ ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ: ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ;

15
Τί αξία έχει αδελφοί μου, εάν μιλώ αιώνια για τον Θεό και ο Θεός αιώνια σιωπά; Μπορώ άραγε να υπερασπιστώ το δίκαιο του Θεού, εάν ο Θεός δεν το θέσει υπό την προστασία Του; Μπορώ να αποδείξω τον Θεό στους άθεους εάν ο Θεός κρύβεται;
Μπορώ να αγαπώ τα παιδιά Του, εάν Αυτός είναι αδιάφορος απέναντι στα παθήματά τους;

Όχι. Τίποτα από όλα αυτά δεν μπορώ. Οι λέξεις μου δεν έχουν φτερά για να μπορούν να υψώσουν στον Θεό όλους τους πεσμένους και ξεπερασμένους από τον Θεό ούτε έχουν φωτιά για να ζεστάνουν τις παγωμένες καρδίες των παιδιών έναντι του Πατέρα τους. Οι λέξεις μου δεν είναι τίποτα, αν δεν είναι απήχηση και επανάληψη αυτού που ο Θεός με τη δική του δυνατή γλώσσα λέει.

Τί είναι ο ψίθυρος στα βότσαλα της ακτής μπροστά στο φοβερό βουητό του ωκεανού; Έτσι είναι και οι λέξεις μου απέναντι στους λόγους του Θεού. Πώς μπορεί να ακούσει κάποιος τον ψίθυρο στα βότσαλα, τα σκεπασμένα από τον αφρό του μανιώδους στοιχείου, όταν είναι κουφός μπροστά στο βουητό του ωκεανού;

Πώς θα δει τον Θεό στα λόγια μου εκείνος που δεν μπορεί να τον δει στη φύση και στη ζωή;

Πώς οι αδύναμες ανθρώπινες λέξεις μπορούν να πείσουν εκείνον που ούτε οι κεραυνοί δεν είναι σε θέσει να πείσουν;

Πώς θα ζεσταθεί με μία σπίθα εκείνος που άφησε τη φωτιά πίσω του;

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ : «Υπάρχει έλλειμμα Πολιτείας» (συνέντευξη)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ : Ο Σταμάτης Σπανουδάκης μιλά με τον Θανάση Κατσίμπελη αποκλειστικά για το greekteachers.gr
Ο Σταμάτης Σπανουδάκης είναι ένας δημιουργός που ξεχωρίζει τόσο για τη διαφορετική του προσέγγιση σε θέματα φιλοσοφίας ζωής και πίστης, σε σχέση με τους περισσότερους πνευματικούς μας ανθρώπους, όσο και για την πραγματικά θεϊκή μουσική του.
Οι μελωδίες του είναι δυνατές και βγάζουν μια αισιοδοξία που τόσο ανάγκη έχουμε σαν λαός αυτή την εποχή της παρακμής που ζούμε.Όπως μας είπε και στην συνέντευξη που μας έκανε την εξαιρετική τιμή να μας παραχωρήσει «Θέλει ανοιχτό μυαλό και σιωπηλό φόρο τιμής στην διαφορετικότητα, κάθε σπουδαίο και καινούργιο».

Θαυμάσαμε την περιεκτικότητα των στίχων του έργου σας «Τα μάτια της δάκρυσαν»…γιατί άραγεχάσαμε το νόημα της ζωής και πώς θα το ξαναβρούμε;

Δεν έχει νόημα η ζωή, χωρίς πίστη στον Θεό. Ούτε η μουσική, ούτε η πολιτική, ούτε η διδασκαλία, ούτε καν ο έρωτας. Τον Χριστό «χάσαμε», και δοξάσαμε τον εαυτό μας.

Κι είναι τόσο κρίμα, γιατί είναι πάντα δίπλα μας μια ανοιχτή αγκαλιά, που περιμένει….

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ. Δεν μειώνονται τελικά οι ώρες διδασκαλίας των Θρησκευτικών

Καμία αλλαγή δεν πρόκειται να συμβεί στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία, σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος προς τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

«Η διδασκαλία, η διδακτέα ύλη και οι ώρες του μαθήματος, σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα θα παραμείνουν ως έχουν» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν της Ι.Συνόδου αργά σήμερα το βράδυ.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε στους συνοδικούς Μητροπολίτες πως τον ενημέρωσε προσωπικά ο υπουργός Παιδείας.


ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΔΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΠΡΟΤΥΠΑ

Γράφει ὁ Κωνσταντῖνος Χολέβας, Πολιτικός Ἐπιστήμων

Ο Εύριπίδης δίδασκε ὅτι εἶναι εὐτυχής ὅποιος γνωρίζει Ἱστορία: «Ὄλβιος ὅστις Ἱστορίης ἔσχεν μάθησιν». Καί ὁ ἱστορικός τῆς Ἁλώσεως τῆς Κωνσταντινουπόλεως ἀπό τούς Σταυροφόρους Νικήτας Χωνιάτης ἀποκαλεῖ κατά τόν 13ο αἰῶνα μ. Χ. τήν Ἱστορία ὡς τό «κάλλιστον ἄθλημα τῶν Ἑλλήνων».Ὁ Μέγας Βασίλειος στό περίφημο κείμενό του «Πρός τούς νέους ὅπως ἄν ἐξ Ἑλληνικῶν ὠφελοῖντο λόγων» ἀποδεικνύει τήν καλή γνώση τῆς Ἱστορίας καί χρησιμοποιεῖ παραδείγματα ἐγκράτειας ἀπό τή ζωή τοῦ Περικλέους, τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου καί ἄλλων προσωπικοτήτων. Ὁ δέ Ρήγας Βελεστινλῆς στά κείμενά του, λίγες δεκαετίες πρίν ἀπό τό 1821, προτείνει οἱ νέοι Ἕλληνες νά μαθαίνουν στό σχολεῖο μεταξύ ἄλλων καί τά κείμενα τῶν ἀρχαίων Ἱστορικῶν συγγραφέων.

Φυσικά ἠ Ἱστορία καί γιά τούς νέους καί γιά τούς μεγαλυτέρους ἔχει ἀξία ὅταν τήν χρησιμοποιοῦμε ὡς ἐργαλεῖο προσωπικῆς, κοινωνικῆς, ἐθνικῆς καί οἰκουμενικῆς βελτιώσεως καί γιά τήν ἀποφυγή λαθῶν τοῦ παρελθόντος. Ἄν ἡ μελέτη της γίνεται μόνο γιά νά ἐξιδανικεύουμε τό παρελθόν ἤ καταντᾶ μία ἁπλῆ ἀπομνημόνευση, τότε μιλοῦμε γιά μουσειακή χρήση τῆς Ἱστορίας καί δέν ὠφελούμαστε. Οἱ νέοι μας ἀναζητοῦν πρότυπα, ζωντάνια, ὅραμα, ἐλπίδα καί ἐμπνέονται ἀπό τήν αὐτοθυσία, ἀπό τόν ἡρωισμό τῶν πολεμικῶν, ἀλλά καί τῶν εἰρηνικῶν περιόδων. Διότι Ἱστορία εἶναι ἡ ἀφήγηση καί τῶν εἰρηνικῶν, πολιτιστικῶν καί κοινωνικῶν ἐπιτευγμάτων. Ἡ ζωή καί ἡ προσφορά λ.χ. τῶν Ἐθνικῶν Εὐεργετῶν εἶναι πρότυπο γιά τούς νέους.

Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013

Το Σχέδιο Νόμου για το Νέο Λύκειο - Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΜτΘ: Ως έχει στο Γενικό Λύκειο και από 1 ώρα και στις τρεις Τάξεις των ΕΠΑΛ


Το Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή για την Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Τίτλος:
Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Τύπος: Σχέδιο νόμου Υπουργείο
Παιδείας και Θρησκευμάτων
Επιτροπή Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
Φάση Επεξεργασίας Κατατεθέντα
Ημερ/νια Φάσης επεξεργασίας: 29/08/2013.

Το φωτοτυπημένο σ/ν ή π/ν δεν αποτελεί το τελικό κείμενο διότι εκκρεμούν ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις

-Αιτιολογική-Εισηγητική Έκθεση :εδώ

-Τροποποιούμενες ή καταργούμενες διατάξεις: εδώ

-Διατάξεις Σχεδίου ή Πρότασης Νόμου: εδώ

-Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:εδώ

Ειδική Έκθεση :εδώ

Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών της Ρύθμισης:εδώ

Έκθεση Δημόσιας Διαβούλευσης: εδώ

Ημ. Κατάθεσης29/08/2013

Σχόλιο του διαχειριστή:
Η πληροφορική είναι 2ώρο μάθημα επιλογής στην Α Λυκείου
1ώρα Γενικής Παιδείας στη Β Λυκείου (μειώθηκε το Project κατά 1 ώρα)
2ώρες Γενικής Παιδείας στη Γ Λυκείου

Καλοδήμος Δ.

«Πάρε μία ώρα, δώσε μία ώρα»

Του Απόστολου Λακασά

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να επαναφέρει τη διδασκαλία της Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο. Το αρχικό νομοσχέδιο περιόριζε τη διδασκαλία της μόνο στην Α΄ Λυκείου και μάλιστα δεν ήταν μάθημα κορμού αλλά επιλογής. Με βάση την αλλαγή στο αρχικό νομοσχέδιο, το μάθημα της Πληροφορικής θα είναι Γενικής Παιδείας και θα διδάσκεται και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, δηλαδή σε όλους τους μαθητές Λυκείου.

Μοιάζει παράδοξο, αλλά ούτε και αυτή η αλλαγή ικανοποιεί τους καθηγητές Πληροφορικής στη μέση εκπαίδευση, αφού θέλουν το μάθημα να παραμείνει μεταξύ εκείνων που εξετάζονται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, όπως ήταν τα τελευταία 15 χρόνια. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι είναι απαραίτητο να έχουν εμβαθύνει στο μάθημα όσοι υποψήφιοι θέλουν να εισαχθούν στα Τμήματα Πληροφορικής ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πήρε πίσω την πρότασή της, βάσει της οποίας από το επόμενο σχολικό έτος θα σταματούσε η διδασκαλία της Μουσικής και των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων στη Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου. Ετσι, ουσιαστικά παρουσίασε ένα τελικό νέο ωρολόγιο πρόγραμμα για το Γυμνάσιο σχεδόν όμοιο με το παλιό.

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωση για τις Μεταρρυθμιστικές δράσεις του Υπουργείου Παιδείας - Μετακινήσεις Καθηγητών

ΠΩΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων

Μία καλοκαιρινή εκδρομή με φίλους σε κάποιο ορεινό χωριό της Στερεάς Ελλάδος με γέμισε αισιοδοξία παρά τις δύσκολες ημέρες που περνούμε. Ο Σύλλογος των απανταχού καταγομένων από το χωριό οργάνωσε συνάντηση και δείπνο στον γενέθλιο τόπο και Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία στον Ναό του χωριού. Τα χαμόγελα των παιδιών που ανάσαιναν καθαρό αέρα, οι διηγήσεις των παππούδων, οι νέες γνωριμίες που έκανα οι νέοι και οι μεσήλικες, τα μεστά λόγια του ιερέως, η σύντομη προσφώνηση του Προέδρου, όλα αυτά μαζί με τη μνήμη των τεθνεώτων συγγενών, έδιναν αβίαστα την απάντηση στο ερώτημα:Με ποιές δυνάμεις ξεπερνά τις δυσκολίες ο Ελληνισμός: Εκκλησία, κοινότητα, αλληλεγγύη, σεβασμός στην ιστορία και στον τόπο καταγωγής. Επιτυχημένη συνταγή αιώνων. Πνευματικά εφόδια που κάνουν τον Έλληνα δυνατό και ανθεκτικό ακόμη και στην πιο σκοτεινή περίοδο. Και όλοι γνωρίζουμε ότι περάσαμε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις από τη σημερινή.

Η Ελένη Αρβελέρ αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή ένα άλλο μυστικό εθνικής επιβίωσης. Στη Δημόσια Τηλεόραση διηγείτο στην Έλενα Ακρίτα τις περιπέτειές της επί Κατοχής. «Τότε διαβάζαμε», είπε. «Θυμάμαι ότι στην Κατοχή πρωτοδιάβασα τον Ήλιο τον Πρώτο του Ελύτη. Πηγαίναμε και στο θέατρο και σε συναυλίες». Και στα πιο μαύρα χρόνια ο Έλληνας επιβιώνει με την αγάπη του στα γράμματα, στην παιδεία, στην τέχνη.

Ὁ Χριστὸς καὶ τὸ κοινωνικὸ πρόβλημα

Γεώργιος Καψάνης (Καθηγούμενος Ἱ. Μ. Ὁσίου Γρηγορίου Ἁγ. Ὄρους)

Ὅσο καθαρίζεται ὁ ἄνθρωπος ἀπὸ τὰ πάθη, τόσο ἀποκτᾶ τὴ δυνατότητα τῆς ἀληθινῆς κοινωνίας μὲ τὸ Θεὸ καὶ τὰ ἄλλα ἀνθρώπινα πρόσωπα.

Ὅσοι βλέπουν τὸν ἄνθρωπο ρομαντικὰ καὶ ἐξωτερικὰ μεταθέτουν τὸ κακὸ ἀπὸ τὰ πρόσωπα στὴν κοινωνία, γι’ αὐτὸ καὶ πρεσβεύουν ὅτι ἡ βελτίωση τῆς κοινωνίας θὰ φέρει καὶ βελτίωση τῶν προσώπων. Ἀλλὰ οἱ Ὀρθόδοξοι χωρὶς νὰ ἀρνούμεθα τὴ σημασία τῆς κοινωνικῆς ἐπιδράσεως στὰ πρόσωπα, δίνουμε τὴν προτεραιότητα στὴ μεταμόρφωση τοῦ προσώπου διὰ τῆς μετανοίας καὶ τῆς Θ. Χάριτος.

Εἶναι μεγάλη πλάνη νὰ θέλουμε νὰ ἀλλάξουμε τὴν κοινωνία χωρὶς νὰ ἀγωνισθοῦμε, νὰ ἀλλάξουμε τὸν ἑαυτό μας. Εἶναι τουλάχιστον ἀφελὲς νὰ πιστεύουμε ὅτι ἡ ἀλλαγὴ μερικῶν κοινωνικῶν θεσμῶν θὰ φέρει καὶ τὴν ἀλλαγὴ τῶν ἀνθρώπων χωρὶς μετάνοια.

Ὁ ἄρρωστος ἄνθρωπος κάνει ἄρρωστες κοινωνίες καὶ οἱ ἄρρωστες κοινωνίες ἀρρωσταίνουν χειρότερα τοὺς ἀνθρώπους. Τὸ νὰ θεραπεύουμε τὶς κοινωνικὲς ἀρρώστιες χωρὶς νὰ θεραπεύσουμε τὴν προσωπικὴ ἀρρώστια, ἀποτελεῖ μετάθεση τοῦ προβλήματος, ἄρνηση τῆς ἀποδοχῆς τῆς προσωπικῆς μας εὐθύνης, ὑπεκφυγὴ ἀπὸ τὴ μετάνοια, κατάφαση στὸν ἐγωισμό μας, ἀπροθυμία νὰ δοῦμε τὸν πραγματικό μας ἑαυτό. Εἶναι χαρακτηριστικὸ ὅτι ὁ Κύριος ἔθεσε τὴν προσωπικὴ μετάνοια σὰν προϋπόθεση γιὰ τὴ συμμετοχὴ στὴ Βασιλεία Του.

Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

Μετάνοια χωρίς τήν προαίρεση μας


308101_466076900081441_1778512778_n.jpg
Υπάρχει μετάνοια χωρίς τήν προαίρεση μας;

-Ναί, είναι ή αναγκαστική μετάνοια. Σου ζητάω δηλαδή νά μέ συγχώρεσης γιά ένα κακό πού σου έκανα, γιά νά γλυτώσω άπό τίς συνέπειες, άλλά εσωτερικά δέν αλλάζω. Ό διαβολεμένος άνθρωπος κάνει δήθεν ότι μετάνοιωσε καί πηγαίνει μέ πονηριά, βάζει μετάνοιες μέ προσποιητή καλωσύνη, γιά νά πλανέση τούς άλλους. Άλλά καί τό νά πάη κανείς νά πή τίς αμαρτίες του στόν πνευματικό, γιατί φοβάται μήπως πάη στήν κόλαση, καί αυτό δέν είναι μετάνοια.

Γιατί δέν είναι ότι μετανοεί γιά τίς αμαρτίες του, άλλά τό θέμα είναι νά μήν πάη στήν κόλαση! Μετάνοια πραγματική είναι πρώτα νά συναισθανθή ό άνθρωπος τό σφάλμα του, νά πονέση, νά ζητήση συγχώρεση άπό τόν Θεό καί μετά νά έξομολογηθή. Έτσι θά έρθη ή θεία παρηγοριά. Γι' αυτό πάντα συνιστώ μετάνοια καί εξομολόγηση. Μόνον εξομολόγηση ποτέ δέν συνιστώ.

Νά, καί όταν γίνεται ένας σεισμός, βλέπει κανείς ότι όσοι έχουν καλή προαίρεση συγκλονίζονται, μετανοούν καί αλλάζουν ζωή. Οί άλλοι, οί περισσότεροι, έρχονται προς στιγμήν σέ συναίσθηση,

Ούτε ολίγον παξαμάν


Ούτε ολίγον παξαμάν
                                                           Του Βασίλη Χαραλάμπους
______________

Κι όταν αρχίνισε
να ματασμίγει το σταχτερόν
από τις στέγες των καλύβων
με τον συννεφιασμένον τ’ Άθωνα ουρανό
ο λευκόθριξ γέρων
πήρε το δρόμο
που συντροφεύει τ’ ανήσυχο ρυάκι
για το ταπεινόν κελλίον.
Ούτε ολίγον παξαμάν δυό μέρες τώρα
ο «εις Θεόν πλουτών»* ερημίτης.

* «Ούτως ο θησαυρίζων εαυτώ και μη εις Θεόν πλουτών» (Λουκ. ιβ΄ 21)
  
Από την ποιητική συλλογή «Άθωνος δίκηρον»

Οι «κρυφόπτωχοι»

Η οικονομική κρίση στήν Πατρίδα μας ανέδειξε διάφορες καταστάσεις καί διάφορες κατηγορίες ανθρώπων. Σέ όλες τίς κοινωνίες, ακόμη καί σέ αυτές τίς λεγόμενες προηγμένες, όπως στήν Ευρώπη καί τήν Αμερική, υπάρχουν άνθρωποι πού ζητιανεύουν γιά νά ζήσουν, πού κάνουν αισθητή τήν παρουσία τους. Αλλά σέ όλες τίς κοινωνίες υπάρχουν άνθρωποι πού είναι άνεργοι, πτωχοί, αλλά θέλουν νά διατηρήσουν τήν αξιοπρέπειά τους καί συνήθως κρύπτονται. Υπομένουν τήν φτώχεια τους μέ αξιοπρέπεια.

Έτσι, δημιουργείται μιά κατηγορία πού λέγονται «κρυφόπτωχοι», οι οποίοι βγαίνουν τό βράδυ καί αναζητούν τήν τροφή τους κυρίως από τά σκουπίδια, μακρυά από τά βλέμματα τών ανθρώπων.

Η Εφημερίδα Καθημερινή έκανε ένα ρεπορτάζ γιά τήν κατηγορία τών «κρυφόπτωχων». Σύμφωνα μέ τόν πρώην Πρόεδρο τού Ιδρύματος Αστέγων τού Δήμου Αθηναίων κ. Γιώργο Αποστολόπουλο, υπάρχουν πολλοί, ανάμεσα στούς οποίους είναι καί αρκετοί πρώην επώνυμοι καλλιτέχνες, πού πηγαίνουν στόν Δήμο γιά νά πάρουν τό φαγητό τους καί συγχρόνως διατηρούν τήν αξιοπρέπειά τους. Διηγείται:

Ανακοινώνονται τις επόμενες ώρες οι υποχρεωτικές μεταθέσεις 4.600 εκπαιδευτικών


Ανακοινώνονται τις επόμενες ώρες οι υποχρεωτικές μεταθέσεις 4.600 εκπαιδευτικώνΑνεβαίνει το θερμόμετρο και στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης - Στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να προσφύγει η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Θέμα λίγων ωρών είναι η ανακοίνωση των υποχρεωτικών μεταθέσεις 4.600 εκπαιδευτικών απο την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας. Το θέμα κρατάει σε αγωνία χιλιάδες εκπαιδευτικούς που έως σήμερα δεν ξέρουν που θα κληθούν να παρουσιαστούν την νέα χρονιά. Τα σχετικά ονόματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το βράδυ ή -το πιθανότερο- αύριο.Ήδη έχουν κατατεθεί 5.750 αιτήσεις για μεταθέσεις. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών που δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1000 άτομα (απο 12.000 σχετικές αιτήσεις που έχουν κατατεθεί).


Το υπουργείο Παιδείας θα κάνει εφέτος ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις στα σχολεία και εκπρόσωποι του υπολογίζουν ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών δεν θα ξεπεράσουν τα 2.500 άτομα.


Στα δικαστήρια τα πανεπιστήμια

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

Γ. Μπαμπινιώτης: "Οι αλλαγές που προωθούνται από το υπ. συνιστούν ουσιαστική και ουσιώδη μεταρρύθμιση"

Σε σημερινό του άρθρο στο ΒΗΜΑ της Κυριακής ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Γ. Μπαμπινιώτης, επισημαίνει ότι οι αλλαγές που προωθούνται από το Υπουργείο, συνιστούν ουσιαστική και ουσιώδη μεταρρύθμιση, «που πατάει σε γερά θεμέλια, αφού στηρίζεται, κατά βάσιν, στο Πόρισμα της Επιτροπής τού Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία». Ξεκαθαρίζει ότι είναι «θετικά τοποθετημένος απέναντι στη σημαντική αυτή προστιάθεια για ουσιαστική βελτίωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Διευκρινίζει ότι από τις δύο προτάσεις που επικράτησαν στον Εθνικό Διάλογο για το Νέο Λύκειο, τελικά προκρίθηκε η δεύτερη που ήταν «μια μετριοπαθής πρόταση που συνδύαζε κατά το δυνατόν τα πλεονεκτήματα της γενικής παιδείας, μείωνε τις κατευθύνσεις αλλά διατηρούσε μια αύξουσα εξειδίκευση των ενδιαφερόντων στις δύο τελευταίες τάξεις τού Λυκείου, λειτουργώντας και ως τρόπος προετοιμασίας για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.»

5.750 καθηγητές έκαναν αίτηση για να μεταταχθούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Ικανοποίηση στο υπ. Παιδείας

Η υποβολή αιτήσεων έληξε σήμερα Παρασκευή και όπως πληροφορήθηκε το esos, δόθηκε εντολή στην Μηχανογράφηση του υπουργείου Παιδείας να εκδώσει τα αποτελέσματα των μετατάξεων τη Δευτέρα.

Συνολικά 5.750 καθηγητές έκαναν αίτηση για να μεταταχθούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στις 4.600 θέσεις που ορίσθηκαν απ το υπουργείο Παιδείας.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας μιλώντας στο esos εξέφρασε την ικανοποίηση από τον αριθμό των καθηγητών που κατέθεσαν αίτηση για μετάταξη , δεδομένου ότι συνδικαλιστές επικαλούμενοι συγκεκριμένα επιχειρήματα επιχείρησαν να αποτρέψουν τους εκπαιδευτικούς να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργείου να υποβάλουν αίτηση για μετάταξη.

«ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ»

ypdvmth thumb other250 0
                             Δελτίο Τύπου

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» και στη Δημοσιογράφο Βίβιαν Μπενέκου

Όπως ξεκαθαρίζει ο Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων στη συνέντευξή του, απευθυνόμενος στη κοινότητα των Εκπαιδευτικών, «… κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει, κανένας εκπαιδευτικός δεν πρόκειται να απολυθεί…».

Επισημαίνει επίσης ότι με το Ν.Σ. για το Νέο Λύκειο «… κατοχυρώνουμε την οργανική θέση όλων των καθηγητών και δασκάλων στο σχολείο, ώστε να μπορούν να αφιερωθούν απερίσπαστοι στο έργο τους...».

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τονίζει στη Συνέντευξή του :

Για το πρόγραμμα κινητικότητας – διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών

… κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει, κανένας εκπαιδευτικός δεν πρόκειται να απολυθεί…

…το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρεία του Πρωθυπουργού την 23η Ιουλίου 2013 ενέκρινε την πρόταση αναδιάρθρωσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που υποβάλαμε. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, κανείς από τους 150.000 εκπαιδευτικούς δεν περισσεύει…

Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013

Αλλο χρήστης υπολογιστή και άλλο πληροφορικός

του Δημήτρη Ναστούλα
ΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
ΑΛΛΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
Κάποιοι μπερδεύουν είτε εν αγνοία τους είτε ηθελημένα τα πράγματα γύρω από τους υπολογιστές και την Επιστήμη της Πληροφορικής.
Για όλα στη ζωή μας υπάρχουν δύο ρόλοι. Πρώτος, αυτού του χρήστη που χειρίζεται και χρησιμοποιεί ένα εργαλείο π.χ. ηλεκτρικό σίδερο. Δεύτερος, αυτού του δημιουργού που σκέφτεται, εμπνέεται, σχεδιάζει και δημιουργεί ένα προϊόν.
Το ίδιο ισχύει και στους ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ.
Πρώτος ρόλος: ΧΡΗΣΤΗΣ, μαθαίνει και χρησιμοποιεί διάφορα προγράμματα ανάλογα με το αντικείμενο της δουλειάς του, π.χ. ο Λογιστής θα μάθει να χειρίζεται ένα πρόγραμμα οικονομικής διαχείρισης, ο Γιατρός θα μάθει να χειρίζεται το αντίστοιχο ιατρικό πρόγραμμα που απαιτείται για την ειδικότητα του. Ο ΧΡΗΣΤΗΣ δεν χρειάζεται να σπουδάσει τις Επιστήμες της Πληροφορικής αλλά να μάθει δεξιότητες πάνω στους Υπολογιστές (ECDL, Πιστοποίηση Γνώσεων Χειρισμού Υπολογιστή).

Περί της «Ορθοδοξίας» των Αντιχαλκηδονίων - Δευτέρα απάντησις στον Καθηγητή κ. Γεώργιο Μαρτζέλο


Γράφτηκε από Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Καψάνης

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Ό Καθηγητής κ. Γεώργιος Μαρτζέλος με το άρθρο του «Ορθοδοξία και αίρεση των Αντιχαλκηδονίων κατά τον αγ. Ιωάννη το Δαμασκηνό»1, αναγνωρίζει ιδεολογική ορθοδοξία στους Αντιχαλκηδονίους. Υποστηρίζει ότι ό άγιος Ιωάννης ό Δαμασκηνός περιγράφει «με τρόπο σαφή και αδιαμφισβήτητο τη δογματική ταυτότητα» των Αντιχαλκηδονίων, όταν στο Περί Αιρέσεων έργο του σημειώνει γι' αυτούς: «τα δε άλλα πάντα ορθόδοξοι υπάρχοντες», ενώ ό αιρετικός χαρακτήρας τους «συνίσταται στην απόσχιση τους από την Ορθόδοξη Εκκλησία, λόγω της αρνήσεως τους να δεχθούν τον Όρο της Χαλκηδόνας και γενικώτερα τις αποφάσεις της Δ' Οικουμενικής Συνόδου»2, Θεωρεί μάλιστα ότι όσοι δεν συμφωνούν με την «ιδεολογική» ορθοδοξία των Αντιχαλκηδονίων, παρερμηνεύουν τη «νηφάλια δογματική αξιολόγηση ... που κάνει στο εν λόγω έργο του ό μεγάλος αυτός και ακριβής δογματολόγος της Εκκλησίας»3.

Εμπεριστατωμένη κριτική στο εν λόγω άρθρο ασκήθηκε με το βιβλίο μας «Ή «ιδεολογική» ορθοδοξία των Αντιχαλκηδονίων. Απάντησις σε απόψεις του Καθηγητού κ. Γεωργίου Μαρτζέλου (εκδ. Ιεράς Μονής Όσιου Γρηγορίου, Άγιον Όρος 2005). Βάσει στοιχείων πού αφορούν τα ιστορικοδογματικά δεδομένα και τις αναφορές των πατερικών κειμένων επί του ζητήματος, δείξαμε ότι ή θεωρία της «ιδεολογικής» ορθοδοξίας των Αντιχαλκηδονίων δεν ευρίσκει έρεισμα στην συνοδική και πατερική Παράδοσι. Σύμφωνα με την Παράδοσι αυτή οι αιρεσιάρχαι Διόσκορος Αλεξανδρείας και Σεβήρος Αντιοχείας, καθώς και όσοι τους ακολουθούν, έχουν μονοφυσιτική Χριστολογία. Επεσημάναμε ότι οι Αντιχαλκηδόνιοι, στην προοπτική της ενώσεως των με την Εκκλησία, οφείλουν να αποδεχθούν τις Οικουμενικές Συνόδους με το δογματικό τους περιεχόμενο, πού είναι ή καταδίκη της χριστολογικής ετεροδοξίας του Διοσκόρου και του Σεβήρου, και όχι απλώς τις Συνόδους ψιλώ ονόματι, όπως σαφώς προκύπτει από το άρθρο του κ. Μαρτζέλου.

Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013

Μιά λυτρωτική εμπειρία από τήν ασθένεια τού καρκίνου

Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

Πρόσφατα διάβασα ένα συγκλονιστικό βιβλίο μέ τίτλο «Υπόσχεση». Είναι γραμμένο από μιά μάνα (Μαρίνα Λασηθιωτάκη) πού έζησε τήν πενταετή περιπέτεια, σωματική, ψυχοθεραπευτική, λυτρωτική τού γιού της πού έφυγε από τόν κόσμο αυτό από καρκίνο περίπου σέ ηλικία δεκαoκτώ ετών. Είχε ωριμάσει μαζί όλη η οικογένεια στόν πόνο καί από τόν πόνο έζησαν τήν πίστη, τήν προσευχή, τήν ησυχία, τήν αγάπη, τήν πραγματική ελευθερία.

Διάβασα τό βιβλίο αυτό απνευστί καί έμεινα άφωνος. Μού τό έδωσε η ίδια η μάνα-συγγραφεύς μέ αγάπη, γιατί, όπως μού είπε καί όπως φαίνεται στό βιβλίο, βοηθήθηκε από τά βιβλία μου –καί κυρίως εκείνα πού κάνουν λόγο γιά τήν ορθόδοξη ψυχοθεραπεία– γιά νά αντιμετωπίση τίς δυσκολίες. Ήταν μιά άγνωστη σέ μένα μέχρι τώρα αναγνώστρια τών βιβλίων μου πού ωφελήθηκε από τήν νηπτική παράδοση τής Εκκλησίας γιά νά απαντήση στά ερωτήματα, όπως γράφει: «Γιατί υπάρχουμε; Γιατί ζούμε, αφού θά πεθάνουμε; Ποιό είναι τό νόημα τής ύπαρξής μας; Υπάρχει Θεός; Είναι δεδομένη η ύπαρξή μας; Άν είναι δεδομένη, έχουμε ελευθερία βουλήσεως ή είμαστε περιορισμένοι; Πώς συνδυάζεται η ελευθερία μέ τήν αγάπη; Πώς συνδέεται η ατομικότητά μου μέ τούς άλλους ανθρώπους;».

Η μάνα-συγγραφεύς, όπως γράφεται στό σύντομο βιογραφικό της, «σπούδασε Αγγλική καί Ελληνική φιλολογία στό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πήρε μέρος στόν αντιδικτατορικό αγώνα τής εποχής, ενώ μετά τήν μεταπολίτευση εντάχθηκε σέ κόμμα τής αριστεράς». Κυρίως εκείνο πού μάς ενδιαφέρει εδώ είναι ότι πέρασε μέ τόν γιό της Βανή-Μίνω μέσα από όλους τούς σταθμούς ωρίμανσης ψυχολογικής καί πνευματικής.

Αποδυναμώσαμε τό νόημα τής αργίας

Τόν τελευταίο καιρό έγιναν έντονες συζητήσεις μέ αφορμή τήν κατάργηση τής αργίας τής Κυριακής, δηλαδή γιά τό άρθρο 16 τού νομοσχεδίου, καί ήδη νόμου, μέ τίτλο: «Κανόνες ρύθμισης τής αγοράς προϊόντων καί τής παροχής υπηρεσιών».

Οι πιό έντονες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από τούς συνδικαλιστικούς φορείς τών μικρομεσαίων επιχειρήσεων καί τών εργαζομένων σ’ αυτές, πού βλέπουν αφ’ ενός μέν νά συμπιέζεται τό κέρδος τους μέ τήν αύξηση τού κόστους λειτουργίας τών επιχειρήσεών τους, αφ’ ετέρου δέ νά εξαφανίζεται ο ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης κατά εβδομάδα πού μέχρι τώρα είχαν.

Όμως, η κατάργηση τής αργίας τής Κυριακής δέν είναι ένα απλό θέμα, διότι δέν έχει μόνον οικονομικές παραμέτρους, αλλά καί πολιτιστικές καί θρησκευτικές. Υπερτονίστηκαν οι οικονομικές, δέν δόθηκε, όμως, όση προσοχή χρειαζόταν στήν πολιτιστική καί θρησκευτική παράμετρο.

Υπήρξαν, βέβαια, άρθρα από εκκλησιαστικά πρόσωπα καί θεσμικά όργανα, πού μίλησαν γιά τήν αργία τής Κυριακής, αλλά καί γιά πιθανούς κρυπτόμενους λόγους τής κατάργησής της, μέ σοβαρά επιχειρήματα, ιστορικές αναφορές καί πνευματικές αναλύσεις. Η πλειοψηφία τού Κοινοβουλίου όμως δέν έλαβε σχεδόν καθόλου υπόψη της τά κείμενα αυτά, ίσως γιατί οι θρησκευτικοί καί πολιτιστικοί λόγοι δέν αγγίζουν, όπως φαίνεται, τήν μεγάλη πλειοψηφία τού λαού καί ως εκ τούτου δέν θεωρείται ότι προσπορίζουν ψήφους.

Μπορεί νά ακουστή ως λόγος πικρός, όμως, πρέπει νά λεχθή. Τό νόημα τής αργίας τής Κυριακής έχει αποδυναμωθή από τά ίδια τά μέλη τής Εκκλησίας, πού διαβρώνονται από τό πνεύμα τής εκκοσμίκευσης.

Όλες οι μέρες ίσες

Ο αββάς Ιωάννης κάποτε, μεταξύ άλλων, ρώτησε τόν αββά Βαρσανούφιο «ει δεί διαφοράν έχειν

Ο Άγιος των σκλάβων και ο Αλή Πασάς

Γράφει ο π. Βασίλειος Ι. Καλλιακμάνης

α) Το Σάββατο 24 Αυγούστου του 1779 απαγχονίστηκε ο μεγάλος διδάσκαλος του γένους και ιερομάρτυρας Κοσμάς ο Αιτωλός.
Ίσως φαίνεται παράδοξο, αλλά το ειρηνικό έργο του αναγνώριζαν εκτός από τους Χριστιανούς και πολλοί Τούρκοι. Ακόμη και αυτός ο Κουρτ Πασάς, που έδωσε εντολή να θανατωθεί, όπως μαρτυρεί ο πιστός μαθητής του αγίου Σάπφειρος Χριστοδουλίδης, «εμετανόησε, διατί εγελάσθη και διά μάταιον κέρδος εθανάτωσε τοιούτον αθώον και ειρηνικόν άνθρωπον».

β) Από επιστολή του Πατροκοσμά προς τον αδελφό του Χρύσανθο, που γράφηκε λίγους μήνες πριν από το μαρτύριό του, φαίνεται ότι ήταν αγαπητός και γινόταν ευρύτερα αποδεκτός. Εκείνοι που τον αντιπαθούσαν, διότι επέμενε στην τήρηση της αργίας της Κυριακής, ήταν οι Εβραίοι. Γράφει στην εν λόγω επιστολή: «Δέκα χιλιάδες Χριστιανοί με αγαπώσι και ένας με μισεί. Χίλιοι Τούρκοι με αγαπώσιν και ένας όχι τόσον. Χιλιάδες Εβραίοι θέλουν τον θάνατόν μου και ένας όχι».

γ) Ιδιαίτερη όμως ήταν η σχέση του Αγίου Κοσμά με τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Η συνάντηση των δύο ανδρών μαρτυρείται στο Τεπελένι. Εκεί, όταν κάποιοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του αγίου διαλύοντας τη σύναξή του, εκείνος κατέφυγε στο αρχοντικό της Χάμκως, μητέρας του Αλή, η οποία τον προστάτεψε. Την ώρα του βραδινού φαγητού ο διορατικός επισκέπτης είπε στο νεαρό Τουρκαλβανό: «Θα γίνης μεγάλος άνθρωπος· θα κυριεύσης όλη την Αρβανιτιά· θα υποτάξης την Πρέβεζα, την Πάργα, το Σούλι, το Δέλβινο, το Γαρδίκι και αυτό το τάχτι του Κουρτ Πασά. Θα αφήσης μεγάλο όνομα εις την Οικουμένην».

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Προκαταρκτικές Ενέργειες για την Εφαρμογή Συστήματος Αξιολόγησης στην Αθμια και Βθμια εκπαίδευση

Ο υπουργός παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος απηύθυνε Ανοιχτή Πρόσκληση   για την Υποβολή Προτάσεων στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»  – Κατηγορία Πράξης «Αξιολόγηση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» – Πράξη: «Προκαταρκτικές Ενέργειες για την Εφαρμογή Συστήματος Αξιολόγησης», προϋπολογισμού 1.490.000,00 ευρώ.
 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
(α) Ειδικός Στόχος 
Αποτίμηση της προόδου στην εκπαίδευση, μέσω της εφαρμογής συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας – αξιολόγησης των συντελεστών του εκπαιδευτικού συστήματος Αναμόρφωση των δομών και των διαδικασιών για την ανάπτυξη ενός συστήματος αξιολόγησης του συνόλου του εκπαιδευτικού έργου και των συντελεστών του στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην αρχική επαγγελματική κατάρτιση, με την εισαγωγή ενιαίων ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών αξιολόγησης με γνώμονα την ανθρωποκεντρική διάσταση της παιδείας, τη γνωστική πρόοδο, και την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος.
(β) Περιεχόμενο προτάσεων
Η Πράξη έχει σκοπό να επιμορφωθούν τα στελέχη της εκπαιδευτικής κοινότητας για την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, το οποίο εισάγεται με το Νόμο 4142 (ΦΕΚ 83 / τεύχος Α / 09-04-2013) «Αρχή _ιασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και _ευτεροβάθμια Εκπαίδευση».
 Παράλληλα, στο πλαίσιο της παρούσας Πράξης για την εφαρμογή του Συστήματος Αξιολόγησης στην Πρωτοβάθμια και _ευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα γίνουν οι απαραίτητες προκαταρκτικές ενέργειες, έτσι ώστε:
o Να αποτυπωθούν και να περιγραφούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την αξιολόγηση και να αναπτυχθεί υποστηρικτικό υλικό.
o Να υποστηριχθεί η απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και _ευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α._Ι.Π.Π._.Ε.).
    Δράσεις της Πράξης

Δήλωση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, μετά τη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕΔήλωση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, μετά τη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ
Δελτίο Τύπου

Μετά τη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προέβη στην εξής δήλωση:

«Θέλω να διαβεβαιώσω το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι καμία θέση εκπαιδευτικού δεν κινδυνεύει. Αυτή ήταν, άλλωστε, και η απόφαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης την 23η Ιουλίου.

Θέλω να πω, επίσης, ότι η διαδικασία των μετατάξεων, με την οποία θα καλυφθούν κενά από πλεονάζοντες, εξελίσσεται ομαλά και θα ληφθούν υπ’ όψιν και οι προτιμήσεις των εκπαιδευτικών.

Για την διαθεσιμότητα, για τους συναδέλφους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, έχει – όπως γνωρίζετε ήδη - ληφθεί μέριμνα, ώστε αυτοί που έχουν να κάνουν με επαγγέλματα υγείας, και αυτό είναι περίπου το 60% του αριθμού, να απορροφηθούν από Οργανισμούς του Υπουργείου Υγείας. Αλλά γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ούτως ώστε και οι υπόλοιποι να απορροφηθούν από άλλους Οργανισμούς του Δημοσίου, αλλά και Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας που σχετίζονται με την κατάρτιση.

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

Υπουργείο Παιδείας: Ενημερωτικό Σημείωμα με απαντήσεις σε ερωτήματα για τις Μετατάξεις Εκπαιδευτικών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
-----
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
-----
Ταχ. Δ/νση: Ανδ. Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη: 15180 - Μαρούσι
Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr

Μαρούσι, 22 -08-2013
Δελτίο Τύπου

Ενημερωτικό Σημείωμα με απαντήσεις σε ερωτήματα για τις Μετατάξεις Εκπαιδευτικών

Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, δίνονται οι παρακάτω διευκρινήσεις υπό τη μορφή ενημερωτικού σημειώματος ερωτήσεων – απαντήσεων:

1. Όταν έχω οργανική θέση, επειδή δεν έχω στο σχολείο μου πλήρες ωράριο (πάνω από 12 ώρες) και θεωρούμαι υπεράριθμος, χρειάζεται να κάνω αίτηση μετάταξης;

Απάντηση: ΟΧΙ, εκτός εάν θέλεις να μεταταχθείς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ή σε Διοικητική θέση.

2. Εάν κάποιος αιτηθεί και τελικά δεν μεταταχθεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ή σε Διοικητική θέση χάνει την οργανική του θέση ή τη θέση του ως υπεράριθμου ή στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ της Διεύθυνσης Δ.Ε που υπηρετεί;

Νέο μάθημα στην Α' Γυμνασίου, για το οποίο δεν υπάρχει βιβλίο διδασκαλίας. Αυτό είναι το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα για Γυμνάσιο και Λύκειο

Δείτε αναλυτικά όλες τις αλλαγές - «Επιστρέφουν» μαθήματα, όπως η Βιολογία και η Μουσική, που διαρροές ήθελαν να καταργούνται - Για τη Β' και Γ' Γυμνασίου σε ισχύ το παλαιό πρόγραμμα Στη δημοσιότητα έδωσε την Τετάρτη το υπουργείο Παιδείας, έπειτα από καθυστέρηση, το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα για Γυμνάσιο και Λύκειο.

Με βάση την ανακοίνωση, το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα ισχύει με τις αλλαγές που γίνονται μόνο για την πρώτη Γυμνασίου, καθώς για την δευτέρα και την τρίτη' Γυμνασίου ισχύει το παλαιό πρόγραμμα. 

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι επανέρχονται στην τάξη, μαθήματα που διαρροές ήθελαν να καταργούνται από τη διδασκαλία. Συγκεκριμένα, η Βιολογία επιστρέφει στην Α' Γυμνασίου, η Μουσική και το μάθημα των Καλλιτεχνικών θα διδάσκονται σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου -και όχι μόνο στην πρώτη- και η Τεχνολογία θα κατέχει μία διδακτική ώρα σε κάθε τάξη του Γυμνασίου. Τα Θρησκευτικά, επίσης, παραμένουν δίωρο μάθημα σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.

Με βάση τις ανακοινώσεις, ακόμη, προστίθεται νέο μάθημα στο επιστημονικό πεδίο της Φυσικής στην Α΄ Γυμνασίου για το οποίο, όμως, δεν υπάρχει βιβλίο διδασκαλίας! 

Όσον αφορά στις ξένες γλώσσες, η διδασκαλία τους περιορίζεται σε δύο ώρες στο Γυμνάσιο (τόσο

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Α΄ Λυκείου σχολ. έτους 2013-2014

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας τα Ωρολόγια Προγράμματα για το σχολικό έτος 2013-2014. Για την Α΄ Λυκείου θα ισχύσει νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα (Δείτε το παρακάτω). Για τη Β΄ τάξη Γενικού Λυκείου συνεχίζει να ισχύει η με αρ. πρωτ. 36799/Γ2/02-04-2012 (Β΄ 1163) και για τη Γ΄ τάξη Γενικού Λυκείου ισχύει η με αρ. πρωτ. 63447/Γ2/27-06-2005 Υ.Α. (Β΄ 921).Το μάθημα των Θρησκευτικών παραμένει δίωρο στην Α΄ Λυκείου (δίωρο στη Β΄ και μονόωρο στη Γ΄ κατά τα ισχύοντα).

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Γυμνασίου (με σταδιακή εφαρμογή από την Α΄ τάξη)

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Γυμνασίου που θα ισχύσει φέτος για την Α΄ τάξη. Τα Θρησκευτικά παραμένουν δίωρο μάθημα σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου. Στην Απόφαση αναφέρεται ότι η ισχύς του νέου ωρολογίου προγράμματος αρχίζει από το σχολικό έτος 2013-2014 για την Α΄ τάξη Γυμνασίου, από το σχολικό έτος 2014-2015 για την Β΄ τάξη Γυμνασίου και από το σχολικό έτος 2015-2016 για την Γ΄ τάξη Γυμνασίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ:


Δείτε συνολικά το ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου, το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των Α΄ και Β΄ τάξεων του Εσπερινού Γενικού Λυκείου, το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ημερησίου Γυμνασίου και το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Εσπερινού Γυμνασίου (πατήστε πάνω στα ονόματα των σχολείων)


Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

Τι αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κινητικότητα. Ποιους αφορά, σε ποια κριτήρια θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, πώς θα μετακινηθούν οι τρίτεκνοι

Η αξιολόγηση προσωπικού αφορά μόνον όσους προέρχονται από υπουργεία και φορείς, στους οποίους έχουν προκύψει πλεονάζουσες θέσεις, διευκρινίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


Αναλυτικά το σημείωμα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης:

Η πρώτη φάση του προγράμματος κινητικότητας περιλαμβάνει 12.500 δημοσίους υπαλλήλους και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2013.

Εξ αυτών οι 4.401 (2.114 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 υπάλληλοι του ΥΔΙΜΗΔ) εντάχθηκαν ήδη στο πρόγραμμα κινητικότητας, τον περασμένο Ιούλιο.

Στις 2 και 12 Αυγούστου εκδόθηκαν από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη δυο Υπουργικές Αποφάσεις για τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων που τίθενται σε κινητικότητα, καθώς και των προς μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων, των κριτηρίων επιλογής, κατάταξης και μοριοδότησής τους.

Και οι δυο Υπουργικές Αποφάσεις βασίζονται σε τέσσερις αρχές: Αξιοκρατία στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου στο Δημόσιο, αξιοσύνη σε σχέση με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αυστηρότητα στον έλεγχο αρνητικής συμπεριφοράς στην υπηρεσία, αλλά και εμπιστοσύνη στη νέα γενιά των δημοσίων υπαλλήλων.

Η αξιολόγηση – μοριοδότηση του προσωπικού αφορά ΜΟΝΟΝ σε όσους προέρχονται από υπουργεία και φορείς στους οποίους έχουν προκύψει πλεονάζουσες θέσεις μετά την αξιολόγηση των δομών τους και ΟΧΙ στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

H Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων για τα Θρησκευτικά στα ΕΠΑΛ, τις μετατάξεις Θεολόγων και τον εξοβελισμό μαθημάτων και εκπαιδευτικών από την εκπαίδευση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420
Iστοχώρος: www.petheol.gr
e-mail: panenthe@otenet.gr - enosis@petheol.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Π.Ε.Θ., έχοντας γνώση και διαρκές ενδιαφέρον για τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας, αισθάνεται την ανάγκη για μια ακόμα φορά να εκφράσει την πικρία, αλλά και τη διαμαρτυρία των μελών της προς την πολιτική ηγεσία, για τους συνανθρώπους μας που στις μέρες μας αδικούνται και εξουθενώνονται.

Ιδιαίτερα, στη σημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα, καταγγέλλει και καταδικάζει:
α) τον εξοβελισμό μαθημάτων και εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια Δευτεροβάθμια και Επαγγελματική Εκπαίδευση, κάθε ειδικότητας και κλάδου, που θα οδηγήσει σε πολύ περισσότερα προβλήματα και ίσως άλυτα, οικογενειών εκπαιδευτικών συναδέλφων μας.
β) την αφαίρεση της μοναδικής ώρας Θρησκευτικών στη Β΄ τάξη του ΕΠΑΛ, σε αντίθεση με το πάγιο αίτημα των θεολόγων, ώστε το μάθημα των Θρησκευτικών ως ισότιμο, υποχρεωτικό και χρήσιμο όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία, να κατοχυρωθεί ως δίωρο εβδομαδιαίως σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε όλους τους τύπους και τάξεις των Σχολείων.
γ) την έμμεση απομάκρυνση από τις σχολικές αίθουσες περίπου 200 θεολόγων σε πανελλαδική κλίμακα και την αβέβαιη πορεία τους σε διοικητικές θέσεις και κάποιων εξ αυτών (περίπου 60) στην ανεργία.
Η Ένωσή μας έχει απευθύνει συγκεκριμένα αιτήματα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και παρακαλεί για την ικανοποίησή τους. Προς το σκοπό αυτό παρακαλεί θερμά και την Εκκλησιαστική ηγεσία, αλλά όλους τους συναδέλφους να στηρίζουν τα αιτήματά μας με κάθε δυνατό τρόπο.
Αθήνα 17 Αυγούστου 2013
Από τη Γραμματεία της ΠΕΘ

Παρθενώνας: Η συνάντηση Ελληνισμού και Χριστιανισμού

Τελικά είχε άδικο ο Κώστας Γαβράς και είχε δίκιο η Εκκλησία. Θυμίζω την αντίδραση που προκάλεσε ανιστόρητη παρερμηνεία του γνωστού σκηνοθέτη, ο οποίος ανέλαβε να δημιουργήσει ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ για τους επισκέπτες του Μουσείου της Ακροπόλεως το 2009. Ο Γαβράς παρουσίαζε ανθρωπάκια με μαύρα ράσα -άμεση αναφορά σε ορθοδόξους ιερείς- να καταστρέφουν το αέτωμα του Παρθενώνα λόγω θρησκευτικού φανατισμού. Κι όμως, ένα τέτοιο περιστατικό ουδέποτε συνέβη ή τουλάχιστον δεν μαρτυρείται από τις ιστορικές πηγές. Και επειδή Ιστορία είναι η μελέτη και τεκμηρίωση βάσει των κειμένων και των μνημείων της κάθε εποχής, έχουμε πλέον μια επιστημονική καταγραφή της βυζαντινής ιστορίας του Παρθενώνα.

Πρόκειται για το βιβλίο του Αντώνη Καλδέλλη με τίτλο «Ο Βυζαντινός Παρθενώνας - Η Ακρόπολη ως σημείο συνάντησης Χριστιανισμού και Ελληνισμού», το οποίο κυκλοφόρησε στα αγγλικά το 2009 και τώρα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός (Αθήνα 2013). Ο συγγραφεύς, που διδάσκει Βυζαντινή Ιστορία στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Οχάιο των ΗΠΑ, καταγράφει την ιστορία του Παρθενώνα ως χριστιανικού ναού. Επί περίπου χίλια χρόνια η Θεοτόκος λατρεύτηκε στην Αθήνα με επίκεντρο τον Παρθενώνα, που είχε μετατραπεί σε ορθόδοξο ναό, την Παναγία την Αθηνιώτισσα. Το 1205 οι Σταυροφόροι τον μετέτρεψαν σε ρωμαιοκαθολικό ναό. Ο Καλδέλλης παρατηρεί, βάσει των πηγών, ότι μεγαλύτερη και γεωγραφικά ευρύτερη φήμη είχε ο ναός κατά τη χριστιανική περίοδο παρά κατά την αρχαία και ελληνιστική. Χιλιάδες ταξιδιώτες έρχονταν ως προσκυνητές από όλη την οικουμένη για να προσκυνήσουν το ιερό της Θεοτόκου, τον Παρθενώνα. Μεταξύ αυτών, ο όσιος Νίκων, πολιούχος της Σπάρτης, ο όσιος Λουκάς που έκτισε το σπουδαίο μοναστήρι του στη Βοιωτία και ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β΄ ο Μακεδών (ο Βουλγαροκτόνος). Αυτό το προσκύνημα του Βασιλείου το 1018, μετά τη συντριβή των Βουλγάρων, καταγράφει και ο Κωστής Παλαμάς στο επικό ποίημά του «Η φλογέρα του βασιλιά».

Η Ευρωπαική Ένωση απαίτησε να αφαιρεθεί η απεικόνιση του Χριστού από κέρματα του ευρώ!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την Ανδόρρα να αλλάξει την εμφάνιση των κερμάτων του ευρώ, τα οποία κόβονται στο πριγκηπάτο, και να αφαιρέσει από αυτά την απεικόνιση του Ιησού Χριστού Παντοκράτωρα, αντικαθιστώντας την με μία ουδέτερη απεικόνιση.


ΠΡΙΝ

Οι αρχές της Ευρωπαικής Ένωσης αιτιολόγησαν το αίτημά τους με την “επιθυμία” να τηρηθεί η αρχή της ουδετερότητας σε …θρησκευτικά ζητήματα!


ΜΕΤΑ


Η κυβέρνηση του πριγκηπάτου θεώρησε το αίτημα της Ε.Ε «εύλογο και δικαιολογημένο» και αντικατέστησε τη μορφή του Χριστού στα κέρματα αξίας 10, 20 και 50 λεπτών με την απεικόνιση ενός καμπαναριού μιας εκκλησίας.


Είναι η δεύτερη φορά που η Ε.Ε επεμβαίνει σε χώρες που έχουν κοινό νόμισμα το ευρώ για θρησκευτικούς λόγους! Η πρώτη ήταν το 2012 όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Σλοβακία να αφαιρέσει τα χριστιανικά σύμβολα από τα κέρματα, ωστόσο η κυβέρνηση της Σλοβακίας υπερασπίστηκε το δικαίωμά της να κόβει κέρματα αξίας 2 ευρώ με την απεικόνιση των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013

Το υπουργείο Παιδείας για τους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς

Σημειώνεται οτι η εγκύκλιος 70607/Δ2/23-05-2013 εγκύκλιο καλούνται οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας να υπολογίσουν τα οργανικά κενά όπως κάθε χρονιά. Η εισαγωγή του συστήματος Plan.sch.gr έχει καθαρά υποβοηθητικό χαρακτήρα μη δεσμεύοντας τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ως προς τα στοιχεία και τους υπολογισμούς του.

Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφό σας και στο ψήφισμα της Ε.Λ.Μ.Ε. Φλώρινας το οποίο κατέθεσε ως Αναφορά ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Γερμανίδης με θέμα «Ε.Λ.Μ.Ε. Φλώρινας-Υπεραριθμίες Εκπαιδευτικών», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Π.Δ. 50/96 και του άρθρου 7 του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71τ.Α'/19.05,2010), η αρμοδιότητα υπολογισμού και Εκπαίδευσης ενώ οι τελικοί πίνακες οργανικής σύνθεσης του διδακτικού προσωπικού ανά περιοχή μετάθεσης συντάσσονται με τη διαδικασία που περιγράφεται στις προαναφερόμενες διατάξεις (άρθρο 4 του Π.Δ. 50/96 και άρθρο 7 του Ν. 3848/2010).

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 του Π.Δ. 50/96 ορίζεται ότι κατά τη σύντακη των πινάκων κενών οργανικών θέσεων τα Π.Υ.Σ.Δ.Ε. λαμβάνουν υπόψη μεταξύ άλλων και «αα)Τις κενές οργανικές θέσεις που προβλέπεται ότι θα προκύψουν μέχρι 31 Αυγούστου του έτους πραγματοποίησης των μεταθέσεων με την αυτοδίκαια αποχώρηση των εκπαιδευτικών από την υπηρεσία..", ενώ και στο άρθρο 7 του Ν. 3848/2010 ορίζεται ότι καταγράφονται και λαμβάνονται υπόψη ".. οι κενές θέσεις που προβλέπεται ότι θα προκύψουν μέχρι τις 31 Αυγούστου του έτους πραγματοποίησης των μεταθέσεων λόγω αυτοδίκαιης αποχώρησης ή παραίτησης εκπαιδευτικών από την υπηρεσία».

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: «Μεγάλη προσβολή η βεβήλωση των ιερών στην Πρεμετή»Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μίλησε για τα γεγονότα στον ορθόδοξο Ναό των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τεταμένη η κατάσταση στην Πρεμετή, όπου εκατοντάδες ορθόδοξοι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

«Παρά πολύ θλιβερό» γεγονός, που «ξύπνησε οδυνηρές αναμνήσεις αθλιότητας» χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, στο χθεσινό κήρυγμά του, τα πρόσφατα γεγονότα στον ορθόδοξο Ναό των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Πρεμετή.

Συγκεκριμένα, στις 16 Αυγούστου, όπως καταγγέλθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου, ασκήθηκε βία κατά κληρικών και πιστών «από ομάδες παραστρατιωτικών (με τη συμπαράσταση δημοτικών υπαλλήλων και την κάλυψη της Δημοτικής αρχής». Σύμφωνα δε με όσα έγιναν γνωστά, αφαιρέθηκαν, με βίαιο τρόπο, ιερά σκεύη, εικόνες της Παναγίας, το καμπαναριό με τον σταυρό, για την αξιοποίηση του ναού, από τον Δήμο, ως πολιτιστικού μεγάρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναφέρθηκε σε βεβήλωση των ιερών των αγίων και έκανε λόγο για «μεγάλη προσβολή όχι μόνο της ορθόδοξης εκκλησίας, αλλά της Αλβανίας», στην οποία, ενώ υπάρχει η προσδοκία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «ξαναζούμε τον εφιάλτη του 1967, όταν το κομμουνιστικό καθεστώς νόμιζε ότι θα ξερίζωνε για πάντα τη θρησκευτική πίστη από τον αλβανικό λαό».

Αναταράξεις επί αναταράξεων, Ιωάννης Κουρεμπελές

Αναταράξεις επί αναταράξεων

Ιωάννου Κουρεμπελέ Επίκουρου Καθηγητή ΑΠΘ

Διαλογική παρουσίαση με αφορμή τον Τόμο
Αναταράξεις στη μεταπολεμική θεολογία: Η «θεολογία του ΄60», εκδ. Ι.Μ. Δημητριάδος – περ. ΣΥΝΑΞΗ (Τριμηνιαία έκδοση σπουδής στην Ορθοδοξία), επιμ. Π. Καλαϊτζίδης, Θ.Ν. Παπαθανασίου, Θ.Αμπατζίδης, εκδ. Ίνδικτος 2009, 66.766.Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013

Aυτο-γενο-κτονία: «παγκόσμια πρώτη»του Χρήστου Γιανναρά 

Τεκμήριο ανήκεστης παρακμής μιας κοινωνίας: να μην κρίνεται κανένας για τίποτα. Mε οργανικό επακόλουθο: να κρίνει «δικαιωματικά» ο οποιοσδήποτε τον οποιονδήποτε. Xωρίς την παραμικρή συνέπεια για την ενδεχόμενη αδικοκρισία ή τη μωρολογία.

Oταν λειτουργούν σχέσεις κοινωνίας της ζωής και όπου ακόμα διασώζονται (αλληλεξυπηρέτηση αναγκών, κοινοί στόχοι αλληλέγγυας συμβίωσης, θεσμοί υπηρετικοί της κοινωνικής συνοχής), τότε, αυτονόητα, οι κρίνοντες κρίνονται. H κριτική τότε είναι συνειδητή και υπεύθυνη προσωπική μαρτυρία. Aρα, οπωσδήποτε επώνυμη. Kαι ως επώνυμη προϋποθέτει τόλμη, δηλαδή διακινδύνευση. Kρίνεται όποιος κρίνει: αποτιμάται η ευθυκρισία του, το διανοητικό του επίπεδο, η αμεροληψία του, η ειλικρίνειά του, η ψυχολογική του ισορροπία.

Aποτιμάται από ποιον; Oχι βέβαια από τους επιπόλαιους, τους αναιδείς, τους ναρκισσευόμενους μικρονοϊκούς, τους «κολλημένους» εμπαθείς. Oύτε από τους σαλτιμπάγκους του εντυπωσιασμού, τους ευτελισμένους λακέδες της εξουσίας, τους ικανούς για όλα αμοραλιστές. Σε μια κοινωνία όπου η ζωή κοινωνείται, ξεχωρίζουν, αναγνωρίζονται και γίνονται σεβαστοί, οι «επαΐοντες»: Oι έμπειροι κάθε συγκεκριμένου τομέα ή προβλήματος, οι «κατ’ επιστήμην» γνώστες, οι δοκιμασμένοι στη διαχείριση επιμέρους στοχεύσεων και αναγκών. Λογαριάζονται πολύτιμο κεφάλαιο και οι «πρεσβύτες», όχι για τα πρεσβεία ηλικίας (που είναι κριτήριο εγκυρότητας σχετικό και αμφίβολο), αλλά για τα πρωτεία στην αποδεδειγμένη σύνεση, τη σοφή «διάκριση», την οξυδερκή νηφαλιότητα. Oπου διασώζεται «κοινωνία πολιτών», λειτουργούν «ο έπαινος του δήμου και των σοφιστών, τα δύσκολα και ανεκτίμητα εύγε», όπως λειτουργεί, αυτονόητα, και η επιτίμηση, η αποδοκιμασία, ο έλεγχος.

Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟ Σε εξέλιξη και επιχείρηση εκκαθάρισης των χριστιανών από ισλαμιστές

Σε μια ευρύτατη επιχείρηση, όχι εθνικής αλλά θρησκευτικής εκκαθάρισης, με στόχο τα 2 εκατ. των χριστιανών της Συρίας, επιδίδονται οι ακραίοι τζιχαντιστές της αντιπολίτευσης, ενώ την ίδια στιγμή οι εναπομείναντες χριστιανοί του Ιράκ δοκιμάζονται και οι Κόπτες της Αιγύπτου στοχοποιούνται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους σε ένα σχέδιο βίαιου διωγμού των χριστιανών από τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική.
Ο βανδαλισμός χριστιανικών εκκλησιών είναι καθημερινό φαινόμενο στη Συρία.


Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να εξαλειφθεί η χριστιανική παρουσία από την περιοχή και να διευκολυνθεί έτσι η εγκαθίδρυση θρησκευτικών κρατών όπως το «Χαλιφάτο του Ιράκ και της Συρίας», το όποιο επαγγέλλονται οι αντάρτες της Αλ Νούσρα.

Αυτό όμως που σοκάρει, είναι ο άγριος και βάρβαρος τρόπος με τον οποίο οι τζιχαντιστές στρέφονται εναντίον των καθολικών και ορθόδοξων, όπου δεν λείπουν όχι μόνο οι καταστροφές ναών και ο βίαιος διωγμός των χριστιανών από τις πόλεις τους, αλλά και οι απαγωγές, οι εκτελέσεις, ακόμη και οι αποκεφαλισμοί. Απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα όμως έχει υπάρξει μια «διεθνής συνωμοσία της σιωπής», όπως κατήγγειλε ο πρώην πρόεδρος του Λιβάνου Αμίν Τζεμάγιελ, μιλώντας τον Ιούλιο σε συνέδριο που όργωσε το St. Antony's College της Οξφόρδης.

18 Αυγούστου 2013, Κυριακὴ Η' Ματθαίου, Ἦχος βαρύς

ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΙΔ´ 14 - 22

Ὁ πολλαπλασιασμὸς τῶν πέντε ἄρτων εἰς τὴν ἔρημον

14 Καὶ ἐξελθὼν εἶδε πολὺν ὄχλον, καὶ ἐσπλαγχνίσθη ἐπ’ αὐτοῖς καὶ ἐθεράπευσε τοὺς ἀρρώστους αὐτῶν. 15 ὀψίας δὲ γενομένης προσῆλθον αὐτῷ οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ λέγοντες· Ἔρημός ἐστιν ὁ τόπος καὶ ἡ ὥρα ἤδη παρῆλθεν· ἀπόλυσον τοὺς ὄχλους, ἵνα ἀπελθόντες εἰς τὰς κώμας ἀγοράσωσιν ἑαυτοῖς βρώματα. 16 ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς· Οὐ χρείαν ἔχουσιν ἀπελθεῖν· δότε αὐτοῖς ὑμεῖς φαγεῖν. 17 οἱ δὲ λέγουσιν αὐτῷ· Οὐκ ἔχομεν ὧδε εἰ μὴ πέντε ἄρτους καὶ δύο ἰχθύας. 18 ὁ δὲ εἶπε· Φέρετέ μοι αὐτούς ὧδε. 19καὶ κελεύσας τοὺς ὄχλους ἀνακλιθῆναι ἐπὶ τοὺς χόρτους, λαβὼν τοὺς πέντε ἄρτους καὶ τοὺς δύο ἰχθύας, ἀναβλέψας εἰς τὸν οὐρανὸν εὐλόγησε, καὶ κλάσας ἔδωκε τοῖς μαθηταῖς τοὺς ἄρτους οἱ δὲ μαθηταὶ τοῖς ὄχλοις. 20 καὶ ἔφαγον πάντες καὶ ἐχορτάσθησαν, καὶ ἦραν τὸ περισσεῦον τῶν κλασμάτων δώδεκα κοφίνους πλήρεις. 21οἱ δὲ ἐσθίοντες ἦσαν ἄνδρες ὡσεὶ πεντακισχίλιοι χωρὶς γυναικῶν καὶ παιδίων. 22 Καὶ εὐθέως ἠνάγκασεν ὁ Ἰησοῦς τοὺς μαθητὰς αὐτοῦ ἐμβῆναι εἰς τὸ πλοῖον καὶ προάγειν αὐτὸν εἰς τὸ πέραν, ἕως οὗ ἀπολύσῃ τοὺς ὄχλους.ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΗΧΟΣ ΒΑΡΥΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΟΣ

Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ποιες ανατροπές φέρνει ο Σεπτέμβριος για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Της Χαράς Καλημέρη
Τα πάνω - κάτω έρχονται τον Σεπτέμβριο στον εκπαιδευτικό «χάρτη» της χώρας, με ανατροπές για χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς: περισσότεροι από 2.000 καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης τίθενται σε διαθεσιμότητα μετά την κατάργηση 46 ειδικοτήτων στα Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές, επιπλέον 6.000 καθηγητές Γενικών Λυκείων μετατάσσονται υποχρεωτικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και σε διοικητικές θέσεις, ενώ μπροστά στον φόβο νέων δυσμενών αλλαγών ακόμη 7.000 εκπαιδευτικοί ετοιμάζονται για συνταξιοδότηση. Κι όλα αυτά την ώρα που για χιλιάδες μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων ξεκινά η εφαρμογή της αναδιάρθρωσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με νέα ωρολόγια προγράμματα και νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές με τις οποίες οι μαθητές Λυκείων θα βρεθούν αντιμέτωποι από τη νέα σχολική χρονιά είναι οι εξής:
1. Αλλάζει το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων. Οι μαθητές οι οποίοι από τον Σεπτέμβριο θα φοιτήσουν στην α΄ τάξη Γενικού Λυκείου θα εγκαινιάσουν το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα είναι οι πρώτοι που τον Ιούνιο του 2016 θα εξετασθούν με το νέο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ενδεικτικά, στην α΄ τάξη Γενικού Λυκείου θα εφαρμοστεί πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας συνολικά 35 ωρών εβδομαδιαίως, με εννέα κοινά μαθήματα και ένα μάθημα επιλογής. Στη β΄ και γ΄ τάξη, οι μαθητές θα επιλέγουν υποχρεωτικά μία ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού (θα αντικαταστήσουν τις κατευθύνσεις που υπάρχουν σήμερα) που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία τμημάτων ΑΕΙ στα οποία επιθυμούν την εισαγωγή τους.

Η “ιδεολογική” ορθοδοξία των Αντιχαλκηδονίων - Απάντησις σε απόψεις του καθηγητού κ. Γεωργίου Μαρτζέλου

Η “ιδεολογική” ορθοδοξία των Αντιχαλκηδονίων - Απάντησις σε απόψεις του καθηγητού κ. Γεωργίου Μαρτζέλου
 Η “Ιδεολογική” Ορθοδοξίατων Αντιχαλκηδονίων
Ἀπάντησις σέ ἀπόψεις τοῦ καθηγητοῦ κ. Γεωργίου Μαρτζέλου
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
ΕΚΔΟΣΙΣΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 2005
Α΄ ἔκδοσις 2005
ISBN: 960-7553-23-3
© Ἱερά Μονή Ὁσίου Γρηγορίου Ἁγίου Ὄρους
«...Τῆς κακίας ὁ ἐφευρετής ... ἑνός θελήματος καί μιᾶς ἐνεργείας ἐπίτῶν δύο φύσεων τοῦ  ἑνός τῆς ἁγίας Τριάδος Χριστοῦ τοῦ ἀληθινοῦΘεοῦ ἡμῶν τῷ ὀρθοδόξῳ λαῷ καινοφώνως ἐνσπείρας τήν αἵρεσιν,τῇ Ἀπολιναρίου, Σεβήρου καί Θεμιστίου τῶν δυσσεβῶν φρενοβλαβεῖκακοδοξίᾳ συνᾴδουσαν, καί τό τέλειον τῆς ἐνανθρωπήσεως τοῦ αὐτοῦἑνός Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ ἡμῶν ἀνελεῖν διά τινος δολερᾶςἐπινοίας σπουδάζουσαν...»
(Ὅρος τῆς ἁγίας ΣΤ΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου)
* * *
«...Καί τάς δύο φύσεις ὁμολογοῦμεν τοῦ σαρκωθέντος δι᾿ ἡμᾶς ἐκ τῆςἀχράντου Θεοτόκου καί ἀειπαρθένου Μαρίας, τέλειον αὐτόν Θεόνκαί τέλειον ἄνθρωπον γινώσκοντες, ὡς ἡ ἐν Χαλκηδόνι Σύνοδοςἐξεφώνησεν, Εὐτυχῆ καί Διόσκορον δυσφημήσαντας τῆς θείας αὐλῆςἐξελάσασα, συναποβάλλοντες αὐτοῖς Σεβῆρον, Πέτρον καί τήνπολυβλάσφημον αὐτῶν ἀλληλόπλοκον σειράν...»
(Ὅρος τῆς ἁγίας Ζ΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...