Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Μέγας Αλέξανδρος

Γράφει ο Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης

Πρόκειται για ηγέτη απλό, σεμνό, μετριόφρονα και θεοσεβούμενο. Μεγάλος βασιλιάς και στρατηγός. Στο Βυζάντιο οι ερημίτες τον είχαν ως άγιο. Πρότυπο άρχοντα και ανθρώπου.

Και παράδειγμα έως το δύσκολο σήμερα. Γονείς είχε τον βασιλιά Φίλιππο τον Β΄ και την Ολυμπιάδα. Έρχεται στη ζωή μέσα σε πολέμους. Ο μακεδονικός στρατός ήταν πάνοπλος. Ο Φίλιππος υπέταξε πολλές πόλεις. Μόλις 16 ετών ανέλαβε διοικητής της Μακεδονίας με λαμπερές νίκες. Κάνει μεγάλη δύναμη τη Μακεδονία. Ο Φίλιππος δολοφονήθηκε στο θέατρο κι ανέλαβε βασιλιάς ο Αλέξανδρος.

Ως νέος βασιλιάς συνδέεται με θαυμασμό με τον φιλόσοφο Διογένη. Ήταν πάντα σεμνός και ταπεινός. Κοιμόταν στ’ άχυρα κι έπινε νερό με το χέρι. Δασκάλους είχε τον Αριστοτέλη και τον Λεωνίδα. Εκστρατεύει κατά της Θράκης και της Ασίας. Σεβόταν τις τοπικές παραδόσεις. Επικράτησε και σε όλη τη νότια Ευρώπη. Ήθελε ενωμένη την Ελλάδα κατά των Περσών. Πριν τη μεγάλη εκστρατεία στην Ασία έκανε πολλές θυσίες. Ο Αχιλλέας για τον Μ. Αλέξανδρο ήταν πρότυπο. Είχε την πρώτη νίκη κατά των δυνατών Περσών. Είχε σπουδαίες νίκες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Μ. Ασίας. Τους ένωσε όλους η ελληνική γλώσσα. Δημιούργησε ένα άφθαστο πολιτισμό για την εποχή του. Ο Δαρείος φοβήθηκε τη δύναμη του Αλέξανδρου, ο οποίος ήταν μία στρατιωτική ιδιοφυία. Νίκησε στη Γάζα, την Αίγυπτο, τον Πόντο. Το 331 ίδρυσε την Αλέξανδρεια και άλλες 70 πόλεις. Νίκησε τον Δαρείο και ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ασίας. Έλαβε στην κατοχή του τα Σούσα, τις Σάρδεις, τη Βαβυλωνία, την Περσέπολη και τα Εκβάτανα. Ζούσε σαν ένας στρατιώτης. Ο Αλέξανδρος παντρεύεται τη Ρωξάνη. Ο Μακεδόνας βασιλιάς κατέστη ανίκητος, υπήρξε ακέραιος, αφού δεν πείραξε κανένα από όσους κατέκτησε.
Συνωμότες, αρκετές φορές, θέλησαν να δολοφονήσουν τον Αλέξανδρο. Έφθασε μέχρι την Ινδία, το Πακιστάν και το Κασμίρ. Κυρίευσε 2.000 πόλεις. Δίδασκε ελληνικά και σεβόταν υπερβολικά τις τοπικές παραδόσεις. Έγινε νικητής της Ιταλίας, της Λιβύης και της Ισπανίας. Πάντα πίστευε στον Θεό. Στις 10-6-323 ο Αλέξανδρος, μετά από υψηλό πυρετό, πέθανε. Ανδρείος, ήρωας, ευφυής, θαρραλέος, γενναίος, έντιμος, πιστός και με εξαιρετικό ήθος. Ο Έλληνος Αλέξανδρος ήταν αληθινός, ενοποιός, δίκαιος και ακέραιος. Παντού ο Έλληνας Αλέξανδρος με γνώση πρόσφερε την ελληνική συνέχεια, τα γράμματα και τον πολιτισμό. Δημιούργησε σχολεία, όπου διδασκόταν ο Όμηρος. Εκτιμούσε βαθύτατα τον διδάσκαλό του Αριστοτέλη. Επιτελούσε συχνές θρησκευτικές τελετές. Αναγνώριζε τη δύναμη του θείου και το σεβόταν. Πίστευε στην προέλευση από τον Θεό και ότι έπρεπε να τον πλησιάσει. Υπήρξε προ Χριστού χριστιανός. Ήξερε ν’ αγαπά και να μετανοεί. Ήταν κατά της καταπίεσης, των εμφυλίων πολέμων και της περσικής ολιγαρχίας. Χαρακτηρίζεται εγκρατής και σεμνός. Δεν άφησε τα πάθη να τον κυριεύσουν. Σε συμπόσιο προτείνει την οικουμενικότητα της Ελλάδας. Τους ανθρώπους κρίνει με την αρετή. Τον Θεό να μην τον θεωρούν αυταρχικό κυβερνήτη αλλά πατέρα τους. Δίκαια ονομάσθηκε Μέγας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου