Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής για τον Αχρίδος Ιωάννη

axridos1
Ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. καθηγητής κ. Μιχαήλ Γ. Τρίτος με την ιδιότητά του ως Καθηγητού της Ιστορίας των Σλαβικών Εκκλησιών έκανε την ακόλουθη δήλωση με την ευκαιρία της συμπληρώσεως δύο χρόνων φυλακίσεως του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννου.
«Η περίπτωση της φυλακίσεως του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννου αποτελεί στίγμα και όνειδος για τον πολιτισμό του 21ου αιώνα και τις διεθνείς οργανώσεις, που κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Ο μαρτυρικός Ιεράρχης δέχεται αλλεπάλληλες καταδικαστικές αποφάσεις από τα ποινικά δικαστήρια των Σκοπίων, επειδή είχε το θάρρος να διακηρύξει ότι η ‘Μακεδονική’ Εκκλησία των Σκοπίων είναι σχισματική, γιατί περιφρονεί βασικές αρχές της ορθοδόξου εκκλησιολογίας και προτάσσει εθνοφυλετικές σκοπιμότητες.
Δυστυχώς, μια χώρα που ισχυρίζεται ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ευρωπαϊκή ένωση, στο βάθος στηρίζει ένα απολυταρχικό καθεστώς υπό την σιωπηλή αδράνεια και αδιαφορία της ευρωπαϊκής ενώσεως και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Θεωρούμε ότι η επίλυση του εκκλησιαστικού ζητήματος των Σκοπίων υπό τις παρούσες συνθήκες εμφανίζει μεγάλες δυσχέρειες λόγω του ασφυκτικού εναγκαλισμού αυτής της Εκκλησίας από το κράτος και της χρησιμοποιήσεώς της ως κρατικής υπηρεσίας για ξένους προς την πνευματική της αποστολής σκοπούς.
Για να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στο ζήτημα αυτό πρέπει να τηρηθούν οι εξής προϋποθέσεις:


1. Να αποφυλακιστεί άμεσα ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, που συμπλήρωσε ήδη δύο χρόνια φυλάκιση στις φυλακές INTRIZOVO των Σκοπίων.
2. Το επίσημο κράτος να αφήσει ελεύθερη την Εκκλησία να επιτελέσει τους πνευματικούς της σκοπούς.
3. Η σχισματική Εκκλησία να ζητήσει συγνώμη από την Μητέρα Εκκλησία της Σερβίας για τον πραξικοπηματικό τρόπο με τον οποίο απεσκίρτησε και να αναγνωρίσει ως αντικανονικές τις ενέργειες της από το 1968 μέχρι σήμερα
4. Να δεχθεί την ονομασία της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και όχι Μακεδονίας.
Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις είναι δυνατή αρχικά η χορήγηση αυτονομίας κατά το προηγούμενο της Φινλανδίας και Εσθονίας και αργότερα γιατί και όχι και αυτοκεφαλίας.
Έτσι θα κλείσει μια χαίνουσα πληγή στο σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και θα παύσει το ένα και πλέον εκατομμύριο των Ορθοδόξων που ζούν στα Σκόπια να γίνεται βορά σε κάθε είδος προσηλυτισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου