Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Η «Κιβωτός» στην ακριτική Πωγωνιανή έμβλημα Αλληλεγγύης και Ανθρωπιάς

Έμπρακτα στηρίζουν οι Ηπειρώτες την λειτουργία της…


Όσο κι αν η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών και παρά το γεγονός ότι πλέον οι ειδήσεις μιλούν συνεχώς για αυξήσεις φόρων, «χαράτσια» και ανεργία, τόσο πιο πολύ δυναμώνει το «κύμα» αλληλεγγύης που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας και κυρίως την αίσθηση ότι τουλάχιστον στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, δεν χάθηκε η ανθρωπιά.Οι Ηπειρώτες και φέτος, περισσότερο βέβαια τις μέρες των Χριστουγέννων, στάθηκαν και πάλι δίπλα σε συνανθρώπους τους που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη, συμμετέχοντας ενεργά στα καλέσματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και άλλων φορέων και συλλόγων, δίνοντας οι πιο πολλοί όχι από το περίσσευμα, άλλα από το υστέρημά τους.

«Η Κιβωτός του Κόσμου» 

Τα περισσότερα φώτα φέτος – και δικαιολογημένα - έπεσαν στην «Κιβωτό του Κόσμου» στην ακριτική Πωγωνιανή, το παράρτημα που έστησε ο πατέρας Αντώνιος, με την βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλών εθελοντών, στο οποίο ήδη από τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων φιλοξενούνται 50 παιδιά που έχουν βιώσει το αίσθημα της εγκατάλειψης. Το νέο αυτό εγχείρημα
αγκαλιάστηκε με θέρμη από την τοπική κοινωνία, η οποία ποικιλοτρόπως εκφράζει την συμπαράστασή της.Η υποδοχή των πρώτων παιδιών ήταν συγκινητική τόσο από τους Πωγωνησίους, όσο και απ’ όλους τους Ηπειρώτες, αρκετοί από τους οποίους από τη



Βρίσκει τους ρυθμούς της… 

Μέρα με τη μέρα λοιπόν η νέα αυτή «φωλιά» στοργής και φροντίδας βρίσκει τους ρυθμούς της και τα παιδιά συνηθίζουν στο νέο τους περιβάλλον, με την βοήθεια τριών παιδαγωγών και δυο κοινωνικών λειτουργών, ενώ από την Τρίτη θα τα υποδεχτεί το ολοήμερο δημοτικό σχολείο που τώρα ξανανοίγει στην Πωγωνιανή. Η ψυχή της «Κιβωτού», ο πατέρας Αντώνιος βρέθηκε μαζί με τα παιδιά τις πρώτες μέρες στο ακριτικό χωριό, έδωσε τις κατευθύνσεις του για την λειτουργία του παραρτήματος και ευχαρίστησε θερμά όλους όσους βοήθησαν για να στηθεί αυτή η κοιτίδα αγάπης.Ο δήμαρχος Κ. Καψάλης, ο Αντιδήμαρχος Στ. Κουκουλάρης, αλλά και ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης στήριξαν με κάθε τρόπο την έναρξη λειτουργίας της «Κιβωτού» και συνέβαλαν στο να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια γραφειοκρατικής φύσεως.Από την άλλη,ο Δοικητής του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Λάμπρος Γεωργόπουλος θα ζητήσει από τους αρμοδίους να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου και με παιδίατρο, μια διαδικασία που, σύμφωνα με τον Υφυπ. Υγείας Αντ. Μπέζα, το υπουργείο αναμένεται να εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση.



Πολλές οι προσφορές 

Είναι πράγματι συγκινητικό να βλέπει κανείς καθημερινά απλούς πολίτες να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους, είτε βοηθώντας εθελοντικά στο στήσιμο της «Κιβωτού», είτε προσφέροντας χρηματικά ποσά, είτε τρόφιμα, παιχνίδια, ρούχα κ.α. χρήσιμα αντικείμενα για να γίνει πιο λειτουργική η εστία. Ενδεικτικά από τους πρώτους ιδιώτες που δεν έμειναν ασυγκίνητοι ήταν η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Πίνδος», ο Πωγωνήσιος επιχειρηματίας Κώστας Μήτσης, η εταιρία Agrino του Κ. Πιστιόλα, ο επιχειρηματίας Αλ. Γεωργιάδης, ο Δημ. Παππάς (με τα έπιπλα), ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Γρ. Γκίκας, ο πρ. Κοινοτάρχης Πωγωνιανής Παντ. Τσέβης, ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου Κ. Ζωνίδης, οι Ηπειρώτες αστυνομικοί, το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο Μάνου από την Αθήνα, ενώ υλικά και πρακτικά συνεχίζουν να προσφέρουν οι εκ Δολού Μαριάννα και Χριστόφορος Κωσταράς, όπως και πολλοί άλλοι συνάνθρωποί μας.Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι έκδηλο είναι το ενδιαφέρον και των απόδημων Ηπειρωτών του εξωτερικού, κυρίως από τις ΗΠΑ. Χρηματικά ποσά απέστειλε ήδη ο Σύλλογος «Κόρες της Ηπείρου» από το Σαιντ Λούις, όπως και η οικογένεια Σωτήρη Κότη, ενώ όπως μαθαίνουμε έπεται και συνέχεια.



Ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος 

Έκκληση στους απανταχού Πωγωνησίους να στηρίξουν το έργο της «Κιβωτού» στην Πωγωνιανή, απευθύνει με ανακοίνωσή του (την υπογράφουν οι Περικλής Τόμος, Ευθύμιος Ταμβακολόγος, Γεώργιος Παράσχος, Βασίλειος Τζιούμας, Άκης Καλτσώνης), ο Φιλεκπαιδευτικός Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πωγωνιανής «Η ΠΡΟΟΔΟΣ». Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο σύλλογος που ιδρύθηκε το 1924 συνδέθηκε με την Πρόοδο, την Γνώση και την Μάθηση. Έτσι, άρχισε να στηρίζει ότι είχε σχέση με αυτές τις αξίες. Σήμερα καλείται να συνδράμει τον ερχομό της «Κιβωτού του Κόσμου» στον τόπο μας. Με όλες μας τις δυνάμεις θα βοηθήσουμε το έργο της, ώστε τα χαμόγελα δεκάδων παιδιών που θα πλημμυρήσουν τα δρομάκια και τα χωράφια του χωριού μας να ξαναδώσουν ζωή στην περιοχή.»Γι’ αυτό παρακαλούμε τους απανταχού Πωγωνησίους να βοηθήσουν, ο καθένας με τον τρόπο του για την υλοποίηση των σκοπών της «Κιβωτού».



ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ



http://epirusgate.blogspot.gr/2014/01/blog-post_5273.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου