Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

«ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ» Βαρθολομαίος: «Πηγή των συγκρούσεων η πολιτική και όχι η θρησκεία»

«Οι ρίζες της μακραίωνης σύγκρουσης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων είναι στην πολιτική και όχι στην θρησκεία», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του στην Ευρασιατική Οικονομική Συνάντηση Κορυφής που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι «τα ιστορικά μοντέλα αποκαλύπτουν δυνατότητες στον δικό μας κόσμο, ο οποίος διαμορφώνεται από τον πλουραλισμό και την παγκοσμιοποίηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας διάλογος, ο οποίος αναγνωρίζει τις διαφορές, προτείνει τρόπους αντιμετώπισης και προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για επικοινωνία».

Στο ερώτημα αν η ανθρώπινη σύγκρουση είναι αναπόφευκτη ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας «Η ειρήνη είναι θέμα ατομικής και θεσμικής επιλογής, όπως επίσης και θέμα ατομικής και θεσμικής αλλαγής. Προϋποθέτει αλλαγή σε πρακτικές και πολιτικές». 

«Οι ιστορικές συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων έχουν συνήθως τις ρίζες τους στην πολιτική και όχι στη θρησκεία...Το να μιλάμε για μια αναπόφευκτη και αμείλικτη "σύγκρουση πολιτισμών" δεν είναι ούτε σωστό, ούτε έγκυρο, ιδίως όταν μια τέτοια θεωρία υπονοεί τη θρησκεία ως το κύριο πεδίο μάχης, όπου η σύγκρουση είναι καταδικασμένη να συμβεί»συμπλήρωσε ο Πατριάρχης.

«Οι θρησκευτικές κοινότητες και θρησκευτικοί ηγέτες οφείλουν να υπενθυμίζουν συνεχώς την υποχρέωση και ευθύνη για την επιλογή της ειρήνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου