Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ιστορική ανταλλαγή εθνικών θησαυρών


 
Μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι τελικά οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για μια ιστορική ανταλλαγή. Οι βούλγαροι ζητούν τα οστά του τσάρου Σαμουήλ Β` τον οποίο θεωρούν «πατριάρχη» του έθνους τους και εμείς ζητάμε ως αντάλλαγμα περίπου 400 χειρόγραφα που είχαν κλαπεί στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο από μοναστήρι των Σερρών.

Έως τώρα η βουλγαρική πλευρά επί δεκαετίες αρνείτο να δώσει τα χειρόγραφα που φυλάσσονταν στο Μουσείο Ιβάν Ντουίτσεφ στη Σόφια.

Φέτος, όμως που γιορτάζονται τα 1000 χρόνια από το θάνατο του Σαμουήλ -όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής- η βουλγαρική πλευρά θέλει τα οστά για τις εορταστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο του 2014.

Τα οστά του βασιλιά Σαμουήλ ανακαλύφθηκαν στην Πρέσπα το 1969 μετά από ανασκαφές που διενήργησε ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Μουτσόπουλος.

Βρίσκονταν δίπλα στον τάφο με το λείψανο του Αγίου Αχίλλειου. Συνολικά βρέθηκαν τέσσερις σαρκοφάγοι που όπως επιβεβαιώθηκαν και από βούλγαρους ειδικούς ανήκαν στον Σαμουήλ και στενούς συγγενείς του.

Ο Σαμουήλ μετά την οριστική του ήττα από τον Βασίλειο το Βουλγαροκτόνο, στη μάχη του Κλειδιού το 1014, κατέφυγε στην Πρέσπα, όπου ο ίδιος είχε θάψει το λείψανο του Αγίου Αχιλλείου το οποίο είχε αρπάξει από τη Λάρισα. Εκεί πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 6 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Επί χρόνια οι Βούλγαροι σε τακτά χρονικά επανέρχονται διατυπώνοντας το αίτημα να τους επιστραφούν τα οστά. Η Ελλάδα δηλώνει ότι δεν έχει αντίρρηση αλλά από την πλευρά της θέτει θέμα επιστροφής των κλεμμένων βυζαντινών χειρογράφων.

Ο καθηγητής Μουτσόπουλος επί δεκαετίες φύλασσε τα οστά στο σπίτι του και τα παρέδωσε πριν λίγα χρόνια στο Βυζαντικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης

Όλα δείχνουν ότι η ώρα της ανταλλαγής έχει φτάσει καθώς και ο πρόεδρος του ιδρύματος Βουλγαρική Μνήμη Μίλεν Βραμπέφσκι δήλωσε πρόσφατα: «Εδώ και έξι χρόνια η ελληνική πλευρά δηλώνει ετοιμότητα να μας δώσει τα λείψανα του Σαμουήλ και ως αντάλλαγμα να λάβει κάποια βυζαντινά πατριαρχικά χειρόγραφα που κάποτε σώζονταν σε μοναστήρι στη Β. Ελλάδα».

ΠΡΟΝΑΟΣ 
Πληροφοριακό δελτίο της Εκκλησίας της Ελλάδος  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου