Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ιωαννίνων Θεόκλητος: Ο τελευταίος των μεγάλων!

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Ο θάνατος του πολιού Ιεράρχη των Ιωαννίνων Θεόκλητου Σεττάκη, ανήμερα των Βαίων, ήταν ένα αναμενόμενο εδώ και πολύ καιρό γεγονός και ίσως γιαυτό δεν ακούσθηκε ως κεραυνός εν αιθρία. Η κοίμησή του, ανήμερα των Βαίων και ακριβώς την ώρα που οι καμπάνες ηχούσαν πένθιμα καλώντας τους πιστούς στην Ακολουθία του Νυμφίου, συγκίνησε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και ιδιαιτέρως τον λαό των Ιωαννίνων τον οποίο υπηρετεί από το 1968.
Ο Γέρων Ιεράρχης της Ηπείρου ήταν ασθενής εδώ και πολύ καιρό.
Η τελευταία εισαγωγή του στο νοσοκομείο, πριν μία εβδομάδα, σε κωματώδη κατάσταση, υπήρξε ο προάγγελος του σημερινού δυσάρεστου συμβάντος, που είναι οι τίτλοι τέλους μίας ισχυρής προσωπικότητας που σημάδεψε με το πέρασμά της την Εκκλησία! Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος είναι ο τελευταίος μίας γεννιάς μεγάλων Μητροπολιτών.
Γεννημένος προ 84 ετών, στη Θεσσαλονίκη, εισήλθε στην ηλικία 28 ετών, στις τάξεις του ιερού κλήρου!
Ευτύχησε να υπηρετήσει πλησίον του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ,όσο ήταν Μητροπολίτης Ιωαννίνων.
Όταν ο Σεραφείμ πέρασε στο πηδάλιο της κεντρικής διοίκησης της Εκκλησίας, άφησε την Μητρόπολη Ιωαννίνων κενή για εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ωριμάσουν οι συνθήκες εκλογής του τότε Πρωτοσυγκέλλου του Θεοκλήτου, ως διαδόχου του στα Ιωάννινα!
Η εκλογή του σε Ιωαννίνων έγινε για πρώτη φορά στις 26 Οκτωβρίου 1975, αλλά ακυρώθηκε για διάφορα νομικά κωλύματα. Έτσι επειδή είχε ήδη εκλεγεί, η Ιεραρχία του έδωσε δι ´ολίγον τον τίτλο του Τιτουλάριου Μητροπολίτη Γαρδικίου και αργότερα τον αποκατέστησε στην Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Υπήρξε ο δεξιός βραχίωνας του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ από το έτος 1968 και ο άνθρωπος που διοικούσε παρασκηνιακά την Εκκλησία, κυρίως κατά τα τελευταία έτη του Σεραφείμ, όταν τα προβλήματα ασθενείας που είχε, τον είχαν αδρανοποιήσει.
Ο Θεόκλητος διέμενε πάντα στην Αρχιεπισκοπική κατοικία του Ψυχικού, όταν ερχότανε στην Αθήνα, για τα Συνοδικά του καθήκοντα ή για να λάβει μέρος στα ΔΣ της Εθνικής Τραπέζης, στα οποία συμμετέχει ο εκάστοτε Ιωαννίνων ex officio, λόγω των σπουδαίων κληροδοτημάτων που υπάρχουν στην Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ εβάρυνε και εισήλθε στο Λαϊκό νοσοκομείο, ο Θεόκλητος ήταν ο πρώτος που πήγαινε στο νοσοκομείο κι ο τελευταίος που έφευγε! Ήταν ο φύλακας Αγγελός του! Δυστυχώς ο ίδιος δεν αξιώθηκε από τα πνευματικά του αναστήματα παρόμοιας συμπεριφοράς!
Στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές του 1998, έθεσε υποψηφιότητα για Αρχιεπίσκοπος και έλαβε στον πρώτο γύρο 4 ψήφους. Στη συνέχεια ετάχθη στο πλευρό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ζητώντας και από τους τρείς εκλέκτορες του να πράξουν το ίδιο.
Το βράδυ της εκλογής του Χριστόδουλου, στις 28 Απριλίου 1998, στο δείπνο που παρετέθη από τον Χριστόδουλο στο ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ,ο Θεόκλητος ήταν εκεί, μεταξύ των 70 Ιεραρχών που παρακάθονταν!
Μάλιστα ο Θεόκλητος στο τραπέζι εκείνο, καθότανε εξ ευωνύμων του Αρχιεπισκόπου.
Στα τρία πρώτα έτη, είχαν άψογη και αγαστή συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Στη συνέχεια, όμως, εξαιτίας διαφόρων διχογνωμιών– όχι με τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο αλλά με υπηρεσιακούς παράγοντες της τότε αρχιεπισκοπικής αυλής και της Συνόδου– παραιτήθηκε από την Προεδρία της ΕΚΥΟ και αποστασιοποιήθηκε.
Η εξέλιξη αυτή στοίχισε και στους δυό: και στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, διότι στερήθηκε από την βοήθεια ενός σημαντικού Ιεράρχη που γνώριζε από οικονομία και τον εκτιμούσαν άπαντες, αλλά και στον Θεόκλητο, διότι η ψυχή του ήταν πάντα στην διοίκηση της Εκκλησίας.
Επίσης ο Θεόκλητος για να πικάρει και να πικράνει τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, από σφόδρα αντιπατριαρχικός που ήταν τα χρόνια του Σεραφείμ και ο Ιεράρχης που προίστατο της άποψης ότι ο Πατριάρχης δεν μπορεί να επισκέπτεται όποτε θέλει την Ελλάδα, μετεξελίχθηκε, ως δια μαγείας, σε κοντοτιέρο του Φαναρίου! Πάντως μέχρι τώρα, παρά την αλλαγή στην συμπεριφορά του και στις απόψεις του, δεν επροσκάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να επισκεφθεί επισήμως τα Ιωάννινα.
Δεν θα λησμονήσω, όσα χρόνια κι αν περάσουν, τον Ιωαννίνων Θεόκλητο, όταν επισκέφθηκε τον ασθενή Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στο Αρεταίειο!
Ήλθε φορώντας και ράσο(!) και καλλιμαύχι(!), ενώ εσωτερικά διακρινόταν το εγκόλπιο!Θέλοντας, προφανώς, με τον τρόπο αυτό να δείξει τον σεβασμό του προς τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας μας.
Ασυνήθιστη, πάντως, για τον Θεόκλητο η συγκεκριμένη αμφίεση,δεδομένου ότι κυκλοφορούσε συνήθως, εντός και εκτός Συνόδου, με το αντερί του και ασκεπής!
Από την ώρα που μπήκε στον θάλαμο νοσηλείας του Χριστοδούλου έκλαιγε σαν μωρό παιδί !
Του ζήτησε συγνώμη για ότι άσχημο διημήφθη μεταξύ των στο παρελθόν και του είπε το εξής συγκλονιστικό:
– Σε παρακαλώ, του είπε, κάνε κουράγιο για να γίνεις καλά! Η Εκκλησία μας σε χρειάζεται! Εξάλλου το ορθόν βιολογικά είναι εγώ να προηγηθώ από σένα! Είμαι μεγαλύτερος!
Ήταν μία συγκλονιστική στιγμή.
Στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2008, ο Θεόκλητος ήταν με τον νύν Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον από Θηβών.
Οι σχέσεις των δύο Ιεραρχών– Θεοκλήτου και Ιερωνύμου– είχαν κλονιστεί στα τελευταία έτη Αρχιεπισκοπείας του Σεραφείμ, όταν ο τότε Θηβών Ιερώνυμος, εγκαλείτο από μέρος της Ιεραρχίας για αδιαφανείς διαδικασίες στα οικονομικά της Εκκλησίας στα οποία ηγείτο κι ο Θεόκλητος είχε ταχθεί εναντίον του!
Ολίγον προ των Αρχιεπισκοπικών εκλογών του 2008,το περιβάλλον κληρικών του Ιωαννίνων Θεοκλήτου και συγκεκριμένα ο Πρωτοσύγκελλός του Αρχιμ. Φιλόθεος Δέδες (παλιός φίλος του Ιερωνύμου, από την Εύβοια) έφεραν κοντά τους δύο Αρχιερείς. Έτσι ο Θεόκλητος ετάχθη υπέρ της υποψηφιότητας Ιερωνύμου και τον βοήθησε αποτελεσματικά στην εκλογή του.
Οι δύο Ιεράρχες συνεργάσθηκαν τα πρώτα έτη αρμονικά και λάμβαναν από κοινού αποφάσεις για το καλό της Εκκλησίας, έχοντας στο πλευρό τους την εμπειρία και την τεχνογνωσία που τους επρόσφερε ο τότε Γεν. Διευθυντής της ΕΚΥΟ Αντώνης Ζαμπέλης, διαπρεπής Τραπεζικός.
Δυστυχώς ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος άφησε να επηρεαστεί από τις γνώμες και τις δολιότητες τρίτων που ήθελαν να διαρρήξουν το αρμονικό κι αχτύπητο δίδυμο των οικονομικών:Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο και Αντώνη Ζαμπέλη.
Μετά απ´αυτή την εξέλιξη ο Θεόκλητος αποσύρθηκε δια παντός στα Ιωάννινα, παραιτηθείς απ´όλες τις αρμοδιότητες.
Σε λίγο άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση στην υγεία του και σε όλα!
Τελευταία φορά που επικοινώνησα τηλεφωνικά μαζί του μου είπε πολλές αποκαλυπτικές αλήθειες που δεν είναι της παρούσης να αποκαλυφθούν, καθώς και για το παρασκήνιο της ρήξης του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Καθώς ήταν πολύ ασθενής δεν είχε κέφι για τίποτα. Λές και είχε παραιτηθεί από τη ζωή!
Προ εβδομάδος εισήλθε σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο και σήμερα των Βαίων, 14 Απριλίου εκοιμήθη.
Κατά θεϊκή σύμπτωση και συγκατάβαση ,προ 16 ετών, σχεδόν ίδιες μέρες, και συγκεκριμένα Παρασκευή του Λαζάρου του 1998, εκοιμήθη ο Μέντορας και ευεργέτης του Θεοκλήτου, ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ.
Με μία πρωτόγνωρη εκκλησιαστικά κίνηση, Τοποτηρητής της Μητρόπολης Ιωαννίνων δεν ανέλαβε ο αρχαιότερος των ομόρων Ιεραρχών, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία,αλλά ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! Μία κίνηση με πολλούς συμβολισμούς που παραπέμπει σε συγκεκριμένες ενέργειες που θα ακολουθήσουν όποτε εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων.Ιδωμεν!
Ας έχουμε την ευχή του σοφού Γέροντα Ιωαννίνων Θεοκλήτου, που άφησε πίσω του τα ίχνη μίας λαμπρής διαδρομής, στρωμένης μετ´εμποδίων και εγκωμίων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου