Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων τίμησε τους εθνικούς ευεργέτες Μάνθο και Γεώργιο Ριζάρη


monodendri-6

ROMFEA.GR | Απόφοιτοι της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής συγκεντρώθηκαν και φέτος στο Μονοδένδρι Ιωαννίνων για να τιμήσουν τους ιδρυτές της Ριζαρείου Σχολής και μεγάλους εθνικούς ευεργέτες Μάνθο και Γεώργιο Ριζάρη.
Στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Μονοδενδρίου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, συμπαραστατούμενου από ριζαρίτες ιερείς από όλη την Ελλάδα.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στους εορταζομένους αγίους και στο μήνυμα που στέλνουν στους εκκοσμικευμένους ανθρώπους της εποχής μας.
Στη συνέχεια έστρεψε το λόγο στους αδερφούς Ριζάρη και στη συμβολή τους στην εθνική παλιγγενεσία και στην ανάπτυξη της παιδείας.
Τέλος ευχήθηκε και σήμερα και άλλοι Έλληνες να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους για την υπέρβαση της σημερινής κρίσεως , η οποία κατά το Σεβασμιώτατο είναι κρίση ηθική, κρίση που προήλθε από την απομάκρυνση του ανθρώπου από το Θεό και τις ηθικές αξίες.
Ακολούθησε το ιερό μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των αειμνήστων ευεργετών. (Δείτε φωτογραφίες)

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας στο ριζάρειο εκθεσιακό κέντρο πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για τους αείμνηστους ευεργέτες.
Στην αρχή χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων ριζαριτών κ. Σάββας Σιάτρας, ο δήμαρχος Ζαγορίου, ο εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Ριζαρείου σχολής κ. Μασσαλάς και εκπρόσωποι των ριζαριτών.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής της θεολογικής σχολής του Α.Π.Θ, και πρώην Κοσμήτωρ κ. Ιωάννης Κογκούλης, ο οποίος εξήρε το εθνικό και ηθικό μεγαλείο των αειμνήστων ευεργετών.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης κατατέθηκαν στέφανοι στην προτομή του Γεωργίου Ριζάρη από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο και εκπροσώπους των Ριζαριτών.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον ύμνο των ριζαριτών, τη φήμη του Μητροπολίτου Ιωαννίνων και τον Εθνικό Ύμνο.
Στις εκδηλώσεις τιμής για τους αειμνήστους αδελφούς Ριζάρη παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο δήμαρχος Ζαγορίου, ο εκπρόσωπος του Δ.Σ της Ριζαρείου Σχολής, ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και πλήθος κόσμου.
monodendri-1
monodendri-2
monodendri-3
monodendri-4
monodendri-5
monodendri-7
monodendri-8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου