Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Spiegel: 40.000 χριστιανοί του Ιράκ υπό τον φόβο των τζιχαντιστών

spigel
Ζουν ελεύθεροι - πολιορκημένοι από τους ανελέητους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που απειλούν να «καταπιούν το Ιράκ και τη Συρία στήνοντας το δικός τους Χαλιφάτο.
Είναι οι κάτοικοι του Καρακός, μιας πόλης στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ανάμεσα στη Μοσούλη και την Ερμπίλ.
Δώδεκα καμπαναριά κι ένας μιναρές
Από τους περίπου 40.000 κατοίκους του μόλις 100 είναι μουσουλμάνοι. Το Καρακός με τις 12 εκκλησίες, ορθόδοξες και καθολικές και το μόλις ένα τζαμί, επισκέφτηκε η δημοσιογράφος του Spiegel Katrin Kuntz και ο φωτογράφος Christian Werner.
Η πόλη λίγο έλειψε να πέσει στα χέρια των Τζιαχντιστών αμέσως μετά την άλωση της γειτονικής Μοσούλης.
Ελεύθεροι πολιορκημένοι
Βλέποντας τις δυνάμεις τους να πλησιάζουν, οι ιρακινές δυνάμεις εγκατέλειψαν τις θέσεις τους αφήνοντας στο έλεος των φανατικών τους χιλιάδες φιλήσυχους χριστιανούς.
Την πόλη υπερασπίστηκαν οι κουρδοι μαχητές Πεσμεργκά, οι οποίοι αφού επέκρουσαν τους ισλαμιστές, έχουν διατηρήσει μια φρουρά μέσα στην πόλη, η οποία καθημερινά δίνει μάχες με τους φανατικούς.
Η προσφυγιά
Την περασμένη εβδομάδα ο μισός πληθυσμός έφυγε για την πόλη Ερμπίλ, που υπερασπίζεται επίσης από τους Κούρδους. Οι εναπομείναντες χριστιανοί αγωνιούν για το μέλλον τους.
Οι πόλεμοι και η προσφυγιά έχουν διαλύσει την μεγάλη χριστιανική κοινότητα του Ιράκ Μέσα σε 20 χρόνια περισσότεροι από 800.000 χριστιανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Πίσω έχουν μείνει μόλις μισό εκατομμύριο.
Φωτογραφίες: Spiegel / Christian Werner

spigel1
spigel2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου