Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Αγιασμός στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Αγιασμός  τελέστηκε σήμερα από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο στο Καθολικό της Μονής-Σχολής Βελλά, επι τη ενάρξει του νέου ακαδημαικού έτους στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς, κατόπιν προσκλήσεως από την Ακαδημαική Επιτροπή Βελλάς.
  bella1
Ο Σχολάρχης αρχιμ. Δημήτριος Αργυρός προσφωνώντας τον Μητροπολίτη Μάξιμο τον καλοσώρισε στους χώρους της Ακαδημίας και τον ευχαρίστησε δια την τιμή και την παρουσία του στην έναρξη του ακαδημαικού έτους. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης ομίλησε στους φοιτητές της Ακαδημίας. Μετά το πέρας της συναντησεώς του με τους φοιτητές συναντήθηκε με το διδακτικό προσωπικό με τους οποίους είχε την ευκαιρία να ανταλάξει απόψεις για το πρόγραμμα σπουδών και την εύρυθμη λειτουργία της Ακαδημίας. Εν συνεχεία παρακάθησε σε τράπεζα με τους καθηγητές και φοιτητές της Σχολής.
Η Σχολή Βελλάς ιδρύθηκε, το 1911 από τον Μητροπολίτη Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδωνα Βλάχο και από τότε δεν έπαυσε να λειτουργεί με διάφορα εκπαιδευτικά σχήματα διακονόντας την παιδεία των ακριτικών περιοχών της Ηπείρου.
Στα εκατό και πλέον χρόνια της εκπαιδευτικής της παρουσίας η Σχολή Βελλάς που σήμερα μετονομάστηκε σε ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων και ανωτατοποιήθηκε σε Σχολή Πανεπιστημιακού Επιπέδου (ΠΕ) τετραετούς φοιτήσεως, προσέφερε και προσφέρει ένα υψηλό επίπεδο σπουδών. Στο πρόγραμμα σπουδών της λειτουργούν δύο τομείς το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών και το Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής. 
                     bella4
Το ουσιαστικό και σημαντικό στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σπουδών της Σχολής Βελλάς είναι ότι στεγάζεται σε κτηριακό συγκρότημα της ιστορικής Μονής Βελλάς, της οποίας το Καθολικό ανάγεται στον ενδέκατο αιώνα. Το γεγονός αυτό συμβάλει ώστε οι φοιτητές καθημερινώς να πραγματοποιούν υποδειγματικά τις ακολουθίες του νυχθημέρου, τις θείες Λειτουργίες του βυζαντινού Λειτουργικού Τύπου και να εξασκούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στηη λειτουργική κατάρτιση, την πρακτική εξάσκηση, την ανάπτυξη λειτουργικού ήθους, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας των μαθημάτων της Σχολής έχει και την πρακτική εξάσκηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου